Fajna smaczna zupka, delikatna w smaku. Mięso mielone idealnie do niej pasuje, a chrupiące bagietki dopełniają smak potrawy. SKŁADNIKI (6 porcji): 500g mięsa mielonego dałam wieprzowe, 1 duża por, 1 cebula,, 2l wody, Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego 200g serka topionego śmietankowego, 200g serka topionego ziołowego, 1 op. zupy cebulowej Knorr Sól, Pieprz, pieprz(...)ziołowa, czosnek w proszku lub w ząbkach Słodka i ostra papryka, Olej do smażenia Długa bagietka "francuska" PRZYGOTOWANIE: Por kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy w garnku. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy
Kubki smakuRoszponkę, pomidorki i paprykę dokładnie myjemy. Paprykę i pomidorki kroimy. Tak samo ser feta. 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, skraplamy oliwą i delikatnie mieszamy :-) Sałatka idealnie smakuje z bagietką czosnkową (ja kroje bagietkę na kromki, masło mieszam ze świeżym czosnkiem i takie bagietki zapiekam w piekarniku - mnia :)). Smacznego
kruche babeczkiszczyptą kminu rzymskiego i chili, suszonym oregano i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przygotujecie ją ekspresowo, bez długiego stania w kuchni i bez zbędnego bałaganu. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka oleju/oliwy lub klarowanego masła 2 cebule dymki 1 ząbek czosnku 3-4 zielone szparagi przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/4 łyżeczki: mielonego kminu(...)rzymskiego i suszonego oregano, szczypta chili w proszku 400 g pomidorów z puszki lub 3 świeże pomidory (sparzone, obrane i pokrojone w kostkę) 2 jajka DO PODANIA : posiekany szczypiorek, bagietka WYKONANIE Cebulę dymkę kroimy w cienkie piórka, czosnek ścieramy na tarce, szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu) i kroimy na 2-3 cm kawałki. Na niedużej
cool and mintySkładniki: 1 bagietka 1 opakowanie serka kanapkowego, u mnie czosnkowy 2 ogórki marynowane 1 laska dobrej kiełbasy garść oliwek Przygotowanie: Bagietkę pokroić na kromeczki, ogórka i kiełbasę pokroić w plasterki, … Czytaj dalej Kanapeczki z bagietki
czarrna od kuchnilubię zapiekanki z różnymi dodatkami i różnymi sosami, są świetne na szybką kolacje na ciepło... Mogą być również świetną imprezową zagryzką, wtedy możemy je zrobić w wersji mini i bagietkę pokroić w plastry. W dzisiejszym blogu zapiekanki w włoskim stylu z pieczarkami, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz serem mozzarella i parmezanem 💗 Składniki: bagietka 1,5 szt, pieczarki 350 g, cebula(...)olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz sól i pieprz. Smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę. Bagietki przekrawamy wzdłuż i nakładamy na nie pieczarki z cebulką i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie posypujemy serem mozzarella, układamy pokrojone w paski suszone pomidory i przekrojone na pół oliwki. Wierch posypujemy
kulinarne odsłony patigrilla niesamowite STEKI Z MASŁEM IMBIROWYM. Tak przyrządzone steki najlepiej smakują podane z chutneyem z mango, zieloną sałatą w sosie winegret oraz opieczonymi na grillu kromkami bagietki. Doskonałym dodatkiem będzie też czerwone wino. Polecam przepis na steki z masłem imbirowym na grilla i na przyjęcie. ----------------------------------------- Liczba porcji : 8 Czas przygotowania : ok. 60 minut ----------------------------------------- SKŁADNIKI: 3 dag świeżego imbiru(...)masła 8 steków wołowych ( po ok. 180g ) 8 łyżek oliwy po 1/2 pęczka bazylii, tymianku i rozmarynu sól pieprz pomidory do dekoracji dodatki: kilka opieczonych na grillu kromek bagietki czerwone wino sałata w sosie winegret chutney z mango kilka cząstek pomidora do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Imbir obieramy, natkę pietruszki płuczemy, osuszamy - wszystko drobniutko siekamy, mieszamy razem z miękkim
Moja Książka Kucharskapyszne zapiekanki z pieczarkami! Musicie koniecznie wypróbować! Składniki: * Około 10-15 pieczarek * łyżeczka wegety *1/4 łyżeczki pieprzu * łyżka lub dwie posiekanej pietruszki * duża garść startego sera żółtego * jedna bagietka * 2 łyżeczki masła Pieczarki ścieramy na tartce najlepiej na drobnych oczkach i smażymy na suchej patelni. W trakcie, przyprawiamy je wegetą i smażymy tak długo aż wydobyta z nich woda wyparuję(...)Bagietkę przekrajamy na mniejsze części, które potem przekrajamy jeszcze na pół, aby powstały łódeczki. Każdą mini bagietkę smarujemy masłem i nakładamy na nią pieczarki, po czym posypujemy starym serem. Pieczemy około 10 minut w 190 stopniach tak aby ser się roztopił. Możemy piec je trochę dłużej, tak aby ser się przypiekł, ale wybór należy do Was :) Gotowe
Klasyka Gotowaniabądź jako przekąska przed kolacją. Stwierdziłam, że taniej i o wiele smaczniej wyjdzie samemu przyrządzić taką przekąskę niż kupić. Dlatego postanowiłam sama zabrać się za zrobienie masła ziołowo-czosnkowego, bagietkę długą kupiłam w sklepie. Ale wciąż przymierzam się do zrobienia swojskiej. Składniki: - 20 g. masła (ja użyłam osełki) - 2 ząbki czosnku - szczypta ziół prowansalskich - szczypta soli Przygotowanie: 1. Zabki czosnku(...)przeciskami przez praskę i dodajemy do lekko roztopionego masła, do tego dodajemy zioła prowansalskie oraz sól. Wszystko razem mieszamy. 2. Bagietkę nacinamy lekko pod skosem (nie nacinamy do końca). Do każdego nacięcia nakładamy niewielką ilość masła (ok. 1 łyżeczki) 3. Bagietkę wkładamy do piekarnika, zapiekamy w 200 stopniach, przez 5 minut. Ja niestety nie miałam świeżych ziół, ale jeżeli
My World by Dagmara Rekmasz czasu na odświeżanie zakwasu, drożdżowe buleczki są idealnym rozwiązaniem i smaczną odmianą. Jeśli pamiętasz smak dawnych grahamek te smakują bardzo podobnie. Tym razem uformowane w kształcie małych bagietek. Smkują wybornie ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam! Składniki na 10 sztuk: 500 g mąki orkiszowej (250 g pełnoziarnistej, 150 g mąki1050 i 100 g mąki 630) 250 g wody(...)ciasta do siebie i uciskać palcami wzdłuż całego brzegu miejsce koło miejsca. Obrócić ciasto o 180` i znowu złożycć1/3 ciasta do siebie i ucisnąć miejsce koło miejsca wzdłuż brzegu. Bagietka gotowa! Czynność powtórzyć do wykończenia ciasta. Tak uformowane bułeczki - bagietki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykryć kuchenną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pokrojone w cienkie plasterki 200 ml białego wina 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego sól morska czarny pieprz świeżo zmielony Ponadto grzanki z serem camembertem: 4 kromki bagietki 100 g sera camembert pokrojony w plasterki Masło estragonowe: 50 g masła 1 łyżka posiekanego estragonu Wykonanie: W dużym rondlu roztopiłam masło (40 g), wsypałam seler i pory. Wymieszałam, żeby wszystko(...)doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Zostawiłam do gotowania na średnim gazie na około 25 minut. W tym czasie zajęłam się grzankami. Piekarnik włączyłam na 220 ° C (g/d) Kromki bagietki ułożyłam na blaszkę do pieczenia i wstawiłam do gorącego piekarnika. Piekłam do zrumienienia się bagietek, około 8 minut. Wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do wystudzenia. W tym czasie roztopiłam masło
Kuchnia u Krysicebul, pokrojonych w piórka 45 g masła 2 łyżki oliwy 15 g mąki pszennej 250 ml białego wytrawnego wina 1,5 litra bulionu 2 liście laurowe 2 gałązki tymianku bagietka 100 g sera, startego na tarce o grubych oczkach świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, do oliwy dodajemy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy(...)wyparuje dodajemy bulion, mieszamy. Dodajemy 1 liść laurowy. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kromki bagietki opiekamy w tosterze. Po zdjęciu garnka z ognia do zupy dodajemy świeżo mielony pieprz i sól. Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy kładziemy upieczoną kromkę bagietki
Smakowity Blog KulinarnyMule w mleczku kokosowym. Ubóstwiam. Maczanie świeżutkiej bagietki w sosie po gotowaniu skorupiaków jest uzależniające. Mleko kokosowe, imbir, czosnek i chilli to klasyczne smaki tajskiej kuchni, które do muli pasują idealnie. Same małże to podobno jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, dlatego szczególnie warto przygotować takie danie na kolację we dwoje. Jeśli boicie się muli uprzedzam, że smakują znacznie lepiej niż wyglądają(...)ząbki czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej (lub łyżeczka mielonej) sok wyciśnięty z połowy limonki 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz pęczek świeżej natki kolendry świeża bagietka do podania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg świeżych muli (małży, omułków) 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 1/2 puszki mleczka kokosowego
Poezja smakuChyba to stwierdzenie powinienem był zostawić na koniec... Ale może jeszcze przeczytacie dalszą część, dlaczego warto? Ostrzeżenie: ten wpis zawiera nieprzyzwoitą ilość glutenu. ;) Jeżeli na myśl o ciepłej, chrupiącej bagietce z mięsistym miąższem masz mokre sny, to miejsce jest zdecydowanie dla Ciebie! 18 grudnia ubiegłego roku (mam ostatnio szybkie tempo w pisaniu o nowych miejscach), godzina 8 rano dzwoni budzik(...)imprezie, ledwo żywy, bo śniłem już o tych bagietkach rzecz jasna, staram jakoś się ogarnąć, żeby nie wsiąść do autobusu w piżamie i puchatych kapciach (mógłbym stracić na reputacji). Bez kawy bywa to nad wyraz trudne, ale myślę, że bym już nie zdążył. Okej, udało się dotrzeć. Mogę usiąść do wspólnego stołu. Bogu dzięki tam nie pieką tylko chleba
Food SquareSKŁADNIKI: 1 bagietka ok 30 cm 1 0 dag upieczonego fileta z kurczaka 1 Garść świeżego szpinaku 1 /3 papryki czerwonej 1 łyżka sosu np czosnkowego PRZYGOTOWANIE: Bagietkę przekrajamy wzdłuż. Następnie jedną cześć 'dolną' smarujemy ulubionym sosem, ja użyłam sosu czosnkowego. Następnie kładę umyty szpinak. Upieczonego kurczaka kroję w plastry o grubosci palca. Paprykę czerwoną myję i kroję(...)plastry lub słupki. Na koniec kładę pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Składam bagietkę. Smacznego
Gotowanie Patkilekki obiad? Składniki: bułka np. paryska oliwa z oliwek 1 duży ząbek czosnku 3 pomidory 1 duża kulka mozzarelli bazylia Przygotowanie: Pieczywo kroimy na mniejsze kawałki np.kromki lub małe bagietki na pół wzdłuż. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek. Taką czosnkową oliwą skrapiamy bagietki. Pomidory kroimy w kostkę, odsączamy z nadmiaru soku. Wkładamy do miseczki(...)mozzarellę również kroimy w kostkę a bazylię siekamy na grubsze kawałki listków. Mieszamy wszystko razem i wykładamy sałatę na bagietki. Zapiekamy w piekarniku ok. 5 minut aż grzanki się podpieką a ser roztopi. Posypujemy jeszcze świeżymi listkami bazylii, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem
Życie zaczyna się w kuchni