bagietka - 3616 przepisów (strona:27/242)

BAGIETKI ORKISZOWE NA KEFIRZE 158

Bagietki z mąki orkiszowej przygotowane na kefirze. Wystarczy kilka składników, aby otrzymać pyszne, domowe bułeczki, bez żadnych polepszaczy. Chrupiące z zewnątrz, a w środku mięciutkie i lekko wilgotne. Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość i nie zsychają się tak szybko jak te kupne. Użycie mąki orkiszowej zamiast zwykłej pszennej sprawiło, że bułki stały się bardziej wartościowe odżywczo(...)wystudzone masło i wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem. Ciasto powinno być luźne i klejące - nie ma potrzeby dodawania dodatkowej ilości mąki. Otrzymaną masę wykładamy do formy do bagietek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 min., aby urosło. Po tym czasie, wierzch bagietek smarujemy wodą i posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia MagdaLeny
BAGIETKI Z SAMOPSZY, PŁASKURKI I ORKISZU 133

kolekcji pysznych domowych bagietek doszły kolejne, tym razem z płaskurki, samopszy i orkiszu. Ta wersja nie jest tak błyskawiczna jak poprzednie, ale jest jeszcze smaczniejsza Dzięki kilkukrotnemu zbijaniu ciasta, cały proces przygotowania się wydłuża, ale za to jest ono mega puchate, a gotowy produkt ma super dziury... no i ten smak... Aromat tego ciasta jest po prostu bajeczny... Pachnie(...)nasza szynka pieczona w chlebie... Z poniższych ilości wychodzą 4 bagietki Składniki: - 200g mąki z płaskurki typ650 - 200g mąki z samopszy typ650 - 200g mąki z orkiszu typ750 - 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g świeżych drożdży - 30g oleju, oliwy (daję z wytłoczyn) - 400g (ml) ciepłej wody (filtrowanej lub źródlanej) + mąka do podsypania blatu * "Pszenica samopsza  to jedno z najstarszych udomowionych

Smaczne Zdrowe
GRILLOWA UCZTA NIE TYLKO W TRADYCYJNYM WYDANIU! 142

Takie rozpoczęcie sezonu to ja rozumiem! Oprócz standardowych dań serwowanych na grillu, takich jak kiełbaski, szaszłyki czy apetyczne sałatki, znalazło się miejsce również dla niekonwencjonalnych dań na grilla! Grillowane bagietki ze śledziem i warzywami niesamowicie pozytywnie zaskoczyły wszystkich! Każdy z wielką przyjemnością zjadł bułę do końca! Taka gorąca smakowała fantastycznie! Byli i tacy, którzy zawołali o dokładkę! Zobaczcie! Może(...)weekend zainspiruje Was moja grillowa uczta! SKŁADNIKI NA BAGIETKI: * pszenne bagietki – 4 szt * śledzik na okrągło solony z kolorowym pieprzem 200g SEKO – 2 opakowania * grillowana kukurydza * świeży szpinak * prawdziwe, dobrej jakości masło * czosnek * świeży ogórek SAŁATKA: świeży szpinak baby + pieczone ziemniaki + pieczone buraki + śledzik na okrągło solony z kolorowym pieprzem 200 g SEKO ( wraz z olejem i cebulką

Ostra na Słodko
Kanapka z indykiem, sałatą i czerwoną cebulą 99

zawahania możemy ją spakować i zabrać ze sobą np. do szkoły, pracy, czy na trening. Składniki 200 g piersi z indyka 1 jajko Bułka tarta Olej Sałata strzępiasta 1 bagietka 2 plastry czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu Sól, pieprz Przygotowanie Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Do jednej małej miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli(...)drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Mięso tradycyjnie panierujemy w jajku, a w następnej kolejności w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż uzyskamy złoty kolor panierki. Bagietkę przecinamy na pół. Na dolną część kładziemy umyte liście sałaty strzępistej, następnie indyka, plastry cebuli i odrobinę majonezu. Całość przykrywamy górną częścią bagietki

Programista w kuchni
Bruschetty z pomidorami i mozzarellą 196

różnych przepisów na tą przystawkę. Najpopularniejsza to wersja z pomidorami i bazylią. Nasza wersja bruschetty będzie dodatkowo wzbogacona o wywodzący się ze słonecznej Italii ser mozzarella . Składniki 2 pomidory bagietka 1 kulka mozzarelli garść liści bazylii 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie 20g parmezanu Bruschetty z pomidorami i mozzarellą – przepis Bagietkę kroimy w kromki. Pomidory(...)rozcieramy z solą. Pomidory, mozzarellę, bazylię i czosnek mieszamy w misce z odrobiną oliwy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na przygotowane pomidory nakładamy na każdą kromkę bagietki. Całość posypujemy startym parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 5-6 minut . Smacznego! Artykuł Bruschetty z pomidorami i mozzarellą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mule w białym winie 139

istotny sposób wzbogacają smak małży. Mule w białym winie najlepiej podawać z cząstką cytryny. Zawsze dodaję dużo masła i wina, a spowodowane jest to tym iż uwielbiam maczać kawałek bagietki w tym sosie jedząc małże. Sos zdecydowanie wzbogaca smak dania. Składniki: 1 kg świeżych muli (opcjonalnie mrożonych) 125 ml białego wytrawnego wina 4 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki 50g masła(...)Cząstki cytryny, skórka z cytryny Bagietka do podania Sposób przygotowania: Kupując świeże małże przed przyrządzeniem musimy je najpierw sprawdzić. Zamknięte małże odkładamy na bok, są dobre. Tymi, gdzie muszle są uchylone należy delikatnie postukać o blat i odstawić na chwilę. Jeżeli małż jest żywy zamknie muszlę. Wszystkie muszle, które pozostaną otwarte należy wyrzucić. Dobre małże płuczemy pod bieżącą wodą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bruschetty z guacamole i łososiem 206

być naprawdę dojrzałe. Guacamole to danie kuchni meksykańskiej. Z wykorzystaniem guacamole postanowiliśmy zrobić pyszne bruschetty z guacamole i łososiem. Składniki na bruschetty z guacamole i łososiem dojrzałe awokado sól bagietka wędzony łosoś kiełki rzodkiewki oliwa Przepis na bruschetty z guacamole i łososiem Bagietkę kroimy w cienkie kromeczki, skraplamy je oliwą, a następnie zapiekamy w piekarniku przez ok. 7 minut(...)miseczki przekładamy awokado (aby wydrążyć miąższ z awokado przecinamy je na pół, wyjmujemy pestkę i miąższ wyciągamy łyżką). Awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy do smaku solą. Na upieczone kromki bagietki nakładamy odrobinę guacamole , łososia i kiełki rzodkiewki. Smacznego! Sprawdź inne przepisy na PRZEKĄSKI   Post Bruschetty z guacamole i łososiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kremowa zupa serowa z mascarpone 220

korzeń – wielkości małego ziemniaczka 1 marchewka sól pieprz 1 czubata łyżka serka mascarpone 1 łyżka śmietany 18% 150 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka startego parmezanu szczypiorek bagietka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 3 listki bazylii 1/2 cebula   W garnku z wodą gotuję obrane i pokrojone w kawałki – ziemniaki, marchewkę, selera, wrzucam też 1 ząbek czosnku(...)garnka z warzywami. Solę trochę wodę. Gdy warzywa są miękkie dodaję serek topiony, blenduję. Chwilę gotuję. Dodaję mascarpone, śmietanę i parmezan. Blenduję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroję na kromeczki. W kubku mieszam 2 łyżki oliwy z oliwek, rozmiażdżony czosnek i posiekaną bazylię. Smaruję oliwą czosnkowo-bazyliową kromki bagietki i zapiekam je w piekarniku – około

MojaQchnia.pl
Kanapka z indykiem, sałatą i czerwoną cebulą 152

zawahania możemy ją spakować i zabrać ze sobą np. do szkoły, pracy, czy na trening. Składniki 200 g piersi z indyka 1 jajko Bułka tarta Olej Sałata strzępiasta 1 bagietka 2 plastry czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu Sól, pieprz Przygotowanie Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Do jednej małej miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli(...)drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Mięso tradycyjnie panierujemy w jajku, a w następnej kolejności w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż uzyskamy złoty kolor panierki. Bagietkę przecinamy na pół. Na dolną część kładziemy umyte liście sałaty strzępistej, następnie indyka, plastry cebuli i odrobinę majonezu. Całość przykrywamy górną częścią bagietki

Programista w kuchni
Bagietki bez wyrabiania 357

Bagietki dla leniwych dziś mam do pokazania. Te bagietki zarabia się wieczorem, one sobie rosną a potem drugiego dnia można je upiec. Mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze, są idealne na zapiekanki czy z samym masłem, polecam. Bagietki bez wyrabiania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z grillowanym homarem 261

Homar skropiony jest aromatycznym sosem na bazie masła i wina, z czosnkiem, szalotką, musztardą i świeżymi ziołami. Podaliśmy go z miksem sałat, ogórkiem i rzodkiewką, w towarzystwie grzanek z bagietki! Pyszne! Nasz homar jest oznaczony niebieskim znakiem #msc, oznacza to że został złowiony w systemie zrównoważonego rybołówstwa czyli połów z małym wpływem na morski ekosystem. Certyfikat MSC daje nam pewność(...)soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy z ziarnami, 1/2 szklanki białego wina, garść posiekanego drobnego szczypiorku, garść posiekanej natki pietruszki, sól,  pieprz, Dodatkowo: miks sałat, rzodkiewki, ogórek zielony, bagietka Na patelni rozpuść masło, dodaj olej i drobno posiekaną szalotkę. Szalotkę przesmaż do jej zeszklenia, następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę przesmaż. Dodaj następnie otartą skórkę z cytryny

Plate of Joy
Sałatka cezar z kurczakiem 222

sekret tkwi w wyśmienitym sosie. Tego dania nie da się zepsuć! Do przygotowania dania użyłem: 1 główki sałaty lodowej, 500 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram piersi z kurczaka, 1 bagietki, 100 gram masła, 4 ząbków czosnku, 5 łyżek oliwy, 100 gram parmezanu, 2 łyżek słodkiej musztardy, 1 łyżeczkę sosu worcester, 3 filetów z sardeli, 1 łyżeczki soku z cytryny, soli(...)czosnku, 30 gram startego parmezanu, szczyptę soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu i całość zmiksowałem na gładką masę. Sos odstawiłem na kilka minut do lodówki, aby smaki uległy połączeniu. Bagietkę pokroiłem w kromki o grubości dwóch centymetrów, a następnie każda kromkę na pół. Na patelni rozpuściłem 100 gram masła. Dodałem do niego trzy ząbki czosnku i szczyptę soli, a następnie

Wyprawy kulinarne
Bruschetty z guacamole i łososiem 220

być naprawdę dojrzałe. Guacamole to danie kuchni meksykańskiej. Z wykorzystaniem guacamole postanowiliśmy zrobić pyszne bruschetty z guacamole i łososiem. Składniki na bruschetty z guacamole i łososiem dojrzałe awokado sól bagietka wędzony łosoś kiełki rzodkiewki oliwa Przepis na bruschetty z guacamole i łososiem Bagietkę kroimy w cienkie kromeczki, skraplamy je oliwą, a następnie zapiekamy w piekarniku przez ok. 7 minut(...)miseczki przekładamy awokado (aby wydrążyć miąższ z awokado przecinamy je na pół, wyjmujemy pestkę i miąższ wyciągamy łyżką). Awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy do smaku solą. Na upieczone kromki bagietki nakładamy odrobinę guacamole , łososia i kiełki rzodkiewki. Smacznego! Sprawdź inne przepisy na PRZEKĄSKI   Post Bruschetty z guacamole i łososiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bagietka z pastą z fety i pomidorów 158

Pyszna śniadaniowa propozycja -pełnoziarnista bagietka z pastą pomidorową z fetą  i bazylią. Aromatyczne i zdrowe śniadanie :) SKŁADNIKI  1 pełnoziarnista bagietka  180 g sera feta 1 puszka pomidorów krojonych (mogą być też świeże pomidory, ale o tej porze roku preferuję jeszcze  te z puszki) 1/2 pęczka bazylii pieprz oliwa z oliwek suszone oregano PRZYGOTOWANIE  Bagietkę kroimy

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania