Jadąc do Paryża, zastanawiałam się, jakimi zapachami tchnie to miasto. Czy chrupiącą bagietką, czy aromatyczną kawą, czy creme caramel, czy też kuchnią francuską? Wydaje mi się, że Paryż to miasto z kultem jedzenia i wspólnych rozmów przy nim. Doszłam do wniosku, że gadatliwi paryżanie uwielbiają umawiać się na wspólny posiłek, jeść na mieście i spędzać ze sobą czas w trakcie(...)każdym kroku. Zabieram Was więc teraz na krótką podróż paryską po smakach i zapachach tego miasta! Nasz pierwszy posiłek jemy w naszym apartamencie. W drodze z lotniska kupujemy świeżą bagietkę, wino, pasztet z kaczki i sery. Małą ucztą koimy głód po podróży. Pod wieczór wybieramy się na coś dobrego. Kilka razy jedliśmy w sprawdzonych, polecanych w internecie miejscach, lecz
Raj dla Podniebieniatemu moja podróż kulinarna odbyła się w wirtualnym świecie Wiedźmina i tam powstały Bułki Elfów , które były niezwykle pyszne. Postanowiłem więc zrobić sobie pyszną śniadaniową RalfKanapkę. Wykorzystując właśnie domowe bagietki orkiszowe, pyszną jajecznicę z Grecką Oliwą z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego 😉 i całą resztą. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, RalfKanapka i ja życzymy Ci smacznego(...)ciasto i zacznij wyrabiać je oczywiście czystymi dłońmi, w razie potrzeby dosypując mąki. Jeśli ciasto będzie elastyczne, gładkie, wręcz idealne, podziel je na pięć części i z każdej uformuj bagietkę. Połóż je na blaszkę do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na jakieś 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 – 220 stopni. Przed włożeniem blaszki do piekarnika, lekko pomaluj
RafalCookBagietki bogato nadziane kurczakiem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Składniki: 2 polędwiczki z kurczaka 2 małe papryczki pół czerwonej cebuli ok. 50 gram tartej mozarelli lub innego sera bagietka czosnkowa Sposób przygotowania: Kurczaka przyprawiamy według gustu (ja zazwyczaj przyprawiam albo ziołami prowansalskimi i solą lub przyprawa złocista i papryka wędzona) Smażymy na patelni z odrobina tłuszczu i dodajemy pokrojona(...)cebulkę i papryczki. Wystudzonego kurczaka kroimy w plastry. Kroimy bagietkę pionowo i wsadzamy powyższe składniki oraz posypujemy serem. Do piekarnika wg przepisu na bagietce. Autor przepisu: Karolina Rzońca Artykuł Nadziewane bagietki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyczerwona papryczka chili 30 g masła 1/2 cytryny 50 ml białego wina wytrawnego lub półsłodkiego garść posiekanej natki pietruszki sól morska i mielony pieprz DODATKOWO kawałek chrupiącej, świeżej bagietki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Czosnek ekologiczny i papryczkę chili pokrój w najcieńsze z możliwych plasterki. Zeszklij na maśle, na lekko rozgrzanej patelni. Patelnia nie powinna być zbyt gorąca, a czosnek(...)wszystko podsmażać na niewielkiej mocy palnika. Całość duś teraz maksymalnie przez 5 minut. Patelnię zdejmij z palnika, wsyp posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj wszystko. Serwuj z kawałkiem chrupiącej bagietki. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Krewetki duszone na ma\u015ble czosnkowym i bia\u0142ym winie","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/krewetki-z-bialym-winem.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/krewetki-z-bialym-winem-500x500.jpg
ProstePesto.plBagietki pełnoziarniste z pokrzywą 🌱 #pokrzywsie 💚 Są pyszne, sycące i jak większość moich przepisów - mega proste do zrobienia! Składniki na 4 bagietki: 250 g mąki pszennej + 4 łyżeczki 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki posiekanej, wcześniej sparzonej wrzątkiem pokrzywy Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy(...)odrywać się od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Po 45 min. ciasto dzielimy na 4 części, rozciągamy je na kształt bagietek. Układamy na blaszce. Odstawiamy się 20 min w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Bagietki pieczemy przez 9-10 min. Dobrze jest piekarnik i bagietki spryskać wodą lub wlać wodę
Czarnawisienkaoczekiwaniu na klientów, nadziane były na rozgrzane rdzenie, a w powstały w ten sposób otwór wsuwano parówkę. Królował tam także nasz rodzimy, nadwiślański produkt – zapiekanki. Na przekrojone w poprzek bagietki lub długie bułki kładziono farsz z pieczarek, czasem z dodatkiem cebuli, oraz tarty ser. Całość zapiekano w podgrzewaczu i polewano na wierzchu cienkim strumieniem ketchupu. Zapiekanka stała się jednym(...)czasie i przygotować kultowy fast food PRL-u, który przypomina mi dzieciństwo. Danie Obiad Kuchnia Polska Czas przygotowania 10 minutes Czas gotowania 10 minutes Autor Magdalena Pinkwart Składniki 1 bagietka 100 g masła 2 ząbki czosnku 300 g sera żółtego 300 g pieczarek sól, pieprz Sposób przygotowania Obierz pieczarki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Tak samo zetrzyj
smakowitehistorie.comPomysł na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa (bagietek, bułek czy chleba) - domowe zapiekanki nadziane farszem cebulowo-pieczarkowym i posypane startym serem mozzarella ♥ Pomysł na proste, szybkie i tanie danie na ciepło. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 bagietka (może być z dnia poprzedniego) 0,4 kg pieczarek 1 duża cebula 200 g startego sera mozzarella sól, pieprz 1 łyżka(...)wyparowania soku. Pieczarki przełożyć na talerz. Ponownie rozgrzać patelnię i przesmażyć cebulę. W trakcie smażenia posolić ją. Do zeszklonej cebulki dodać pieczarki. Całość delikatnie posolić i jeszcze chwilę smażyć. Bagietkę przeciąć wzdłuż na pół. Następnie przekroić na 2 części. Ze środka wyjąć odrobinę miąższu ( spójrz na zdjęcia poniżej ; miąższ należy wyjąć, aby powstało miejsce na farsz cebulowo-pieczarkowy) . Lekko czerstwą
Ugotowaćwszystkim smaczna. Dlatego właśnie zachęcam do eksperymentowania z kanapami, przygotowujcie rożnego rodzaju pasty, smarowidła, łączcie smaki i składniki a wyjdzie coś na pewno smacznego! Dziś przedstawiam przepis na pyszną bagietkę z pastą z sardynek, rzodkiewką i kolorowym sezamem. Do jej przygotowania wystarczy puszka sardynek w oleju, bagietka, trochę przypraw i warzyw. No i dosłownie 10 minut czasu na jej przygotowanie(...)złożenie Składniki: 1 bagietka puszka sardynek w oleju łyżka posiekanego koperku pół małej czerwonej cebulki, drobno posiekanej kilka rzodkiewek kolorowy sezam do posypania sól, pieprz cytrynowy, majeranek Przygotowanie: Bagietkę przekrawamy na pół i smarujemy masłem. Rzodkiewki myjemy suszymy i kroimy w plastry. Sardynki odsączamy z oleju zostawiając w puszce około jego 1 łyżki. Rybki przekładamy do miski, dodajemy koperek, cebulkę
Życie ze smakiemlepszego w gorący, sierpniowy dzień gdy spacerując promenadą w Nicei czy Antibes szukamy miejsca na lunch. Składniki (4 porcje): - 150 g mieszanki sałat - 3 pomidory - bagietka - garść orzechów włoskich - 150 g koziego sera (na przykład takiego ) - zioła prowansalskie - 4 łyżki oliwy z oliwek - łyżka miodu Przygotowanie: 1) Bagietkę i kozi ser kroimy w cienkie plastry (3-4 na porcję(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Plastry koziego sera kładziemy na kromkach z bagietki, posypujemy lekko ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą z oliwek. 2) Bagietki zapiekamy przez kilka minut (5-10) aż ser się trochę rozpuści i zapiecze. 3) W międzyczasie pomidory kroimy na 8-12 części (zależy od wielkości), liście sałaty myjemy i układamy na talerzach. Dodajemy pomidory
Roślinożerni urlopowiczepoległam i zamiast cieszyć się smakiem samodzielnie przygotowanego pieczywa, grzecznie kupuję je w piekarni. A zaczęło się tak niewinnie... Otóż od dłuższego czasu w Piekarniach Cukierniach Putka można kupić bagietkę Pajas. To polska nazwa Pain Paillasse, chleba, którego recepturę opracował stosunkowo niedawno, bo w 1977 roku francuski piekarz René Payet. Dwadzieścia lat później wyłączne prawo do Pain Paillasse uzyskał szwajcarski(...)piekarnia, która chce wypiekać Pain Paillasse musi uzyskać licencję, a piekarze odbyć szkolenie. Nawet mąka do wypieku jest dostarczana ze Szwajcarii. W Polsce prawo do pieczenia Pain Paillasse czyli bagietki Pajas mają tylko Piekarnie Cukiernie Putka. Smaku tego pieczywa nie da się porównać z żadnym innym, jest absolutnie genialny. Bagietka Pajas to tradycyjny, ręcznie skręcany chleb pszenny na zakwasie przygotowywany
Cztery Fajeryzawinąć w folię spożywczą aby nie wyschły, wstawić do lodówki i czekać na gości, aby mogli się nimi od razu poczęstować. Jak przygotować Imprezowe mini kanapki klubowe? przykładowe składniki: Bagietka długa, w zależności od ilości gości 1-2 sztuki Masło, majonez lub serek kanapkowy ogórki małosolne kolorowe pomidorki koktajlowe plasterki kiełbasy salami plasterki szynki szwarcwaldzkiej dowolny ser żółty w plastrach(...)brie Mix sałat z roszponką Sposób przygotowania kanapek imprezowych: Bagietki kroimy w kromki, każdą smarujemy masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym. Ogórka małosolnego kroimy w plasterki, okrągłe żółte pomidorki kroimy na pół, podłużne czerwone i pomarańczowe kroimy w ćwiartki. Kiełbasę salami zwijamy w ruloniki. Plastry szynki szwarcwaldzkiej są duże, więc kroimy je na pół i skręcamy ozdobnie. Plastry sera żółtego kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut do zamarynowania. Sałatę rzymską podzielić na liście. Warzywa odsączyć. Do środka każdego liścia nałożyć warzywa. Wierzch warzyw obficie posypać tartą suszoną wołowiną. Kanapki z odświeżanej bagietki ze stekiem z antrykotu i sosem zero-westowym Składniki: 2 steki z antrykotu Sokołów Uczta Qulinarna 1 czerstwa bagietka olej do smażenia 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu sól i pieprz Sos: 2 łyżki(...)majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 pęczek zwiędłego szczypiorku 4-5 zwiędłych rzodkiewek sałata rzymska do podania Sposób przygotowania: Bagietkę zawinąć w zwilżony papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez 10 minut. Wyjąć, odwinąć z papieru i odstawić, by odparowała. Na patelni rozgrzać olej, steki przyprawić solą i usmażyć z każdej strony
Smaki Arminerecyklingu chleba, który już swoje odleżał. Nadaje się do tego każdy rodzaj ulubionego przez was pieczywa. Poznajcie nasze ulubione zapiekanki. DOMOWE ZAPIEKANKI „CZYSZCZENIE LODÓWKI” Przepis na 4 zapiekanki z bagietki: 2 bagietki 300 g kiełbasy swojskiej lub dowolnej wędliny, którą akurat macie 100 g boczku wędzonego 500 g pieczarek 1 średnia cebula 5 suszonych pomidorów kilka oliwek łyżka kaparów szczypiorek(...)lutenica lub harissa 200 g ulubionego żółtego sera 30 g sera pleśniowego niebieski Lazur sól, pieprz, sok z połowy cytryny. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. Bagietki przekrawamy na pół i smarujemy każdą połówkę lutenicą lub harissą. Jeśli nie macie (na końcu postu są linki jak je zrobić), posmarujcie musztardą, majonezem, jogurtem z czosnkiem lub cieniutką warstwą
ladykitchenrównież jako szybka w przygotowaniu przekąska na spotkanie ze znajomymi. Kanapki przygotujemy w kilka chwil – będą zdrowe i smacznego. Przepis oraz lista składników znajduje się poniżej… Składniki bagietka serek kanapkowy – śmietankowy koperek wędzony łosoś czarny pieprz Kanapeczki z łososiem i koperkiem – przepis Bagietkę kroimy w kromeczki – delikatnie po skoście. Każdą kromkę smarujemy serkiem kanapkowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bagietki , bardzo szybkie do zrobienia.Przepis pochodzi z bloga Baby w kuchni . (na 4 bagietki) 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 300 g wody w temperaturze pokojowej 25 g oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto podzielić na cztery równe części(...)każdej uformować podłużną bagietkę.Ułożyć bagietki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Każdą bagietkę naciąć ,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik.Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut
Moje domowe kucharzenieŁatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią. Są takie dni, gdy mimo mojej dość bujnej kulinarnej fantazji, sięgamy po najprostsze rozwiązania. W chlebaku czekały dwie bagietki, w lodówce pieczarki i trochę sera i… tak oto powstały łatwe zapiekanki. Do tego tylko ketchup i pyszny szybki sos z suszoną bazylią. Wyszło naprawdę pysznie. Czasem na prawdę w prostocie tkwi siła(...)Wówczas obfitują w ser i najczęściej kroję je na mniejsze kawałki, aby starczyło dla każdego. To kto się skusi na łatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią? Składniki: 2 bagietki (domowe lub kupne) około 2 łyżek masła 1 duży ząbek czosnku ser mozzarella wiórki (polecam Wam użyć większej ilości, ja dziś nie miałam) około 300 g pieczarek 1 cebula
Słodkie okruszkipłaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól do smaku, chili świeżo mielona do smaku, ½ płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pęczek koperku, ponadto: bagietka, masło, czosnek, sól, mozzarella w kulkach. Przygotowanie: Papryki pieczemy w piekarniku, w 220°C, tak długo, aż skórka będzie przypieczona, następnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy na kilka min. Obieramy(...)wody, żeby uzyskać odpowiednią gęstość, kto jak lubi. Dodajemy paprykę wędzoną, doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Grzanki: Rada: można sobie ułatwić ich przygotowanie, przez kupienie gotowych, czosnkowych bagietek, lub skropić oliwą i posypać delikatnie granulowanym czosnkiem i solą. Bagietkę kroimy na kromki, mozzarellę w plasterki, piekarnik nastawiamy na 185°C. Z miękkiego masła, przeciśniętego przez praskę czosnku
Moniki SmakołykiZainspirowana ulubioną sałatką hawajską, wpadłam na pomysł zrobienia pasty , którą w końcowym efekcie nadziałam bagietkę, pokroiłam w kromki i ozdobiłam kawałkami ananasa i listkami oregano 🌿 Taka bagietka, na pewno przypadnie do gustu dorosłam jak i dzieciakom 😄 Dodatkowo pięknie się prezentuje i co najważniejsze pysznie smakuje ! Zapraszam Was do wspólnego gotowania ! SKŁADNIKI : Mięso z kurczaka Ananas z puszki Jogurt naturalny Gęsty(...)Majonez light Sól, pieprz Dodatkowo: Bagietka Kawałki ananasa i oregano/bazylia do dekoracji Sposób wykonania: Kurzaka nacieramy marynata z ziół, soli i oliwy z oliwek. Wkładamy do rękawa i pieczemy. Upieczone mięso wyjmujemy i studzimy. Kurczaka dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do miksera, dodajemy jogurt , majonez, sól i pieprz. Miksujemy na gładką pastę. Na koniec dodajemy posiekanego drobno
Marcepanowa kuchniapieczywo idealne. Zapach ciasta drożdżowego zawsze wywoływał u mnie uśmiech. Nie ukrywam, że zdarzało mi się podjeść surowe jeszcze ciasto... i nigdy nie bolał brzuch jak mówiła babcia. Bagietka to klasyczny przepis chlebowy. BAGIETKA 400 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 300 g letniej wody DODATKI 2 garście rukoli 2 pomidory 3 kulki mozarella(...)czasie wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Zrobić z ciasta kulę i odstawić pod przykryciem na 2 godz. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kształt mini bagietki. Górę bagietki naciąć delikatnie i posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 st. C. Z upieczonych i ostudzonych bagietek przygotowujemy kanapki w stylu włoskim
Kuchnia w oparachpachniały! Hmmm... rozmarzyłam się 😊 Sprzątając lodówkę, znalazłam kilka zapomnianych pieczarek i przypomniał mi się tamten smak, który postanowiłam odtworzyć w domowym zaciszu. Składniki (na 2-3 osoby): 2 średnie bagietki pół cebuli 6 pieczarek ok. łyżki masła kawałek sera typu gouda olej do smażenia pieprz ketchup Piekarnik włączyć na 220 stopni na pieczenie od góry. Bagietki przeciąć wzdłuż i jeśli(...)trzeba również w poprzek. Wyjąć trochę miękiszu ze środka bagietek. Pieczarki przekroić na połówki, a każdą połówkę na plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki poddusić na łyżce oleju do smażenia na palniku o średniej mocy. Do pieczarek dodać cebulę i kawałki bagietki ze środków bułek. Zeszklić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na bagietki wyłożyć pieczarki z dodatkami
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem, podana na bagietkach to wspaniała przekąska na imprezę, a także doskonała pozycja, którą można uczcić tak zwanego “śledzika”. Do śledzia dodałam marynowane cebulki oraz jabłko, a całość posypałam koperkiem. Taka sałatka jest najlepsza po odstaniu, w momencie, kiedy wszystkie smaki sobą przejdą. Dla fanów śledzi będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia(...)Jeżeli lubcie przekąski na bagietkach, zajrzyjcie także po przepis na grzanki z krewetkami . Jeżeli macie taką możliwość, kupcie do sałatki prawdziwego śledzia Matias, który jest delikatny w smaku oraz bardzo kruchy. Zobacz też: Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Tatar śledziowy Filet rybny pieczony w piekarniku Przepis na sałatkę śledziową z marynowaną cebulką i jabłkiem Drukuj przepis Porcji
Kuchnia BazyliiKolejny wspaniały przepis od naszej kuzynki Marzenki został przetestowany. Bagietki wyszły przepyszne :) Mają chrupiącą skórkę, środek mięsisty i lekko wilgotny, najlepsze jeszcze ciepłe z samym masełkiem :) Bagietki nie wychodzą takie jak sklepowe, napychane i lekkie jak piórko, te są inne i zamiast powietrza zawierają nasze serce, które włożyliśmy do przygotowania ich dla naszych najbliższych. Polecam i zapraszam do pieczenia(...)papierem do pieczeni i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. (Sposób formowania jak na zdjęciu) Ciasto wałkujemy na długość blaszki w prostokąt. Zaginamy boki żeby na siebie nachodziły. Końce bagietki delikatnie zaginamy pod spód. Odwracamy i wykładamy na blachę. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy i smarujemy wodą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 230-250 stopni C (na środkowej półce
Pani na deserCzasami gdy nie wiemy na co mamy ochotę najlepiej skorzystać z najprostszego pomysłu, który przychodzi do głowy. A że bagietki w domu były to taka chrupiąca bagietka smakowała wyśmienicie. Do tego domowy keczup i kolacja lub przekąska gotowe. Składniki: 1 bagietka odrobina masła 2 pieczarki kawałek papryki czerwonej ser mozzarella w kostce Przygotowanie: bagietkę przekroić na pół posmarować(...)odrobiną masła pieczarki obrać (tak jak obieram 😉) pieczarki i mozzarellę pokroić w plastry paprykę pokroić w drobną kostkę na bagietce ułożyć pieczarki, paprykę i ser zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez ok 8-10 min podawać z keczupem - przepis tutaj Smacznego
Gotowanie z pasjąJadąc do Paryża, zastanawiałam się, jakimi zapachami tchnie to miasto. Czy chrupiącą bagietką, czy aromatyczną kawą, czy creme caramel, czy też kuchnią francuską? Wydaje mi się, że Paryż to miasto z kultem jedzenia i wspólnych rozmów przy nim. Doszłam do wniosku, że gadatliwi paryżanie uwielbiają umawiać się na wspólny posiłek, jeść na mieście i spędzać ze sobą czas w trakcie(...)każdym kroku. Zabieram Was więc teraz na krótką podróż paryską po smakach i zapachach tego miasta! Nasz pierwszy posiłek jemy w naszym apartamencie. W drodze z lotniska kupujemy świeżą bagietkę, wino, pasztet z kaczki i sery. Małą ucztą koimy głód po podróży. Pod wieczór wybieramy się na coś dobrego. Kilka razy jedliśmy w sprawdzonych, polecanych w internecie miejscach, lecz
Raj dla PodniebieniaSwojska, domowa bagietka... Mmmm... Pyszności! Nasze rustykalne bagietki inspirowane wiejskim klimatem są wspaniałym pomysłem na rodzinne śniadanie. Mąka pełnoziarnista sprawia, że węglowodany znacznie wolniej się uwalniają, dzięki czemu pozostajemy syci na dłużej. Ziarna bogate w błonnik usprawniają natomiast trawienie, dzięki czemu pieczywo pozostaje lekkostrawne :) SKŁADNIKI: 20 g drożdży piekarskich lub 40 g zwykłych 6 łyżeczek cukru 100 ml wody(...)mąki pszennej typ 450 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 6 łyżek oliwy 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 kopiaste łyżki ulubionych ziaren * maślanka do posmarowania bagietek ziarna do posypania * u nas było to siemię lniane i słonecznik Drożdże zasypujemy cukrem, czekamy aż się rozpuszczą. Wodę lekko podgrzewamy i wlewamy do zaczynu dodając przy tym łyżkę mąki
Kuchnia od dwojgaUwielbiam szybkie, syte dania. Dziś zapraszam Was na jedno z nich – zapiekane bagietki z serowo-mięsnym nadzieniem . Pysznie, szybko, idealnie. Zwłaszcza, gdy wrócicie zmęczeni ze wspaniałej wycieczki O wycieczce opowiem Wam już wkrótce A dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę. Spróbujcie Składniki: 1 bagietka 2 duże jajka 3-4 plastry ulubionej wędliny – u mnie schab wędzony parzony** szczypta(...)wzbogacić nasze nadzienie o dodatek innych ulubionych przypraw. Jeśli szukacie niedrogich przypraw dobrej jakości polecam Wam te (klik) . Warto **opcjonalnie można zastąpić np. drobno pokrojonym wędzonym kurczakiem itd. Przygotowanie: Bagietkę nacinamy i wydrążamy lekko środek (uważamy, aby nie przeciąć spodu). W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka z solą i pieprzem (przyprawy w szczególności pieprz powinno być czuć). Następnie dodajemy pokrojony
Słodkie okruszkiPastę z zielonych 🍀🌿 oliwek, kaparów, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i sera camembert przygotowujemy, do której prażony słonecznik dodajemy. Bagietkę 🍞 z jednej strony olejem skrapiamy, na drugiej zaś pastę nakładamy. Pod przykrywą grillujemy 🍴, a na wierzch świeżą rukolę dodajemy. Smaczne, chrupiące jako przekąska podane lub do mięsa 🍡🍗🍢, kiełbasek, jako dodatek dodane. Można też je w piekarniku przygotować i smakiem się rozkoszować(...)zielonych oliwek bez pestek, 2 łyżeczki kaparów, pieprz czarny mielony do smaku, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki, 3 łyżki słonecznika, 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso, 100 g sera camembert, bagietka, ponadto: olej do posmarowania bagietki, świeża rukola. Przygotowanie: Pasta oliwkowa: Za pomocą blendera miksujemy, oliwki z kaparami, nacią pietruszki, dolewamy oleju i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze
Moniki SmakołykiSKŁADNIKI: ok 246 kcal 70 g pomidora 15 g papryki czerwonej 50 g bagietki 1 ząbek czosnku łyzka oliwy z oliwek bazylia sól i pieprz WYKONANIE: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC w funkcji góra-dół. 2. Czosnek drobno pokroić, połączyć z oliwa z oliwek, doprawić sola(...)pieprzem. 3. Bagietkę pokroić w plastry. 4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy bagietkę. Każda kromkę smarujemy oliwa z przyprawami. Pieczemy ok 5 min do zrumienienia bułki. 5. Pomidor i paprykę kroimy w drobna kostkę. Łączymy z posiekaną bazylią. 6. Na zrumienione bagietki układamy przygotowany farsz pomidorowo-paprykowy. INSTRUKCJA WYKONANIA- KROK PO KROKU: KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze
Atlas SmakówKorzystałem z przepisu na bagietki opublikowanego przez Siergieja z bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ , na podstawie książki Frédérica Laclosa "Le pain l'envers du decor" . Poolish jest jednym z pierwszych zaczynów stworzonych z użyciem drożdży piekarskich. Nazwa pochodzi najprawdopodobniej od polskich piekarzy, którym przypisuje się wynalezienie tego zaczynu pod koniec XIX wieku. Następnie proces został spopularyzowany(...)bardziej popularne. Stosowane poolish można określić jako sposób prowadzenia ciasta będący czymś pośrednim pomiędzy pieczeniem przy użyciu zakwasu, a prostym procesem pieczenia z użyciem drożdży. Składniki (na 4 bagietki, każda z ok. 240 g ciasta): Zaczyn poolish (12 godzin, temp. 25oС) 176 g – mąka pszenna typ 550 176 g – woda 0,175 g – świeże drożdże Aby dokładnie
Przepisy na domowy ser i chlebPyszny pomysł na kolację we dwoje. Kruchy kurczak z winnym posmakiem, słony ser feta i orzeszki, bukiet warzyw. Do tego delikatna domowa bagietka z czosnkiem, przesmażona na oliwie z oliwek. Bagietki: 390 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka(...)misce pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i dzielimy na dwie części. Każdą składamy wzdłuż szerszego boku na trzy części. Formujemy bagietkę. Zlepieniem układamy do dołu. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez
VioletoweKucharzenieZapiekanki domowe z bagietek które są proste do zrobienia i bardzo tanie. Dodatki to już kwestia tego co mamy w lodówce. Polecam zrobić je z jakiem którego żółtko jest płynne po upieczeniu. ciasto: 40 dkg mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 2 dkg drożdży 200 ml letniej wody Dodatki: 1 burak pieczony 4 parówki małe 4 jajka(...)ciasto wyrabiam mikserem albo łyżką drewnianą. Odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Dzielę je na 2 części, wykładam na deskę podsypaną mąką i formuję bagietki, moje miały 30 cm zależało mi żeby były szerokie . Układam je na blaszce na papierze odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzewam do temp 220 stopni góra dół. Spryskuję
wesoła kuchniaPrzepyszna propozycja na dzisiejszy wieczór dla kibiców. Szybka i smaczna bruschetta z pomidorami po polsku, bo z dodatkiem polskich marynowanych w oleju grzybków na francuskiej bagietce. Lekka, szybka w przygotowaniu i idealna do piwka lub innego trunku. Palce lizać. SKŁADNIKI: 1 duża bagietka 2 duże pomidory mięsne (lub 4-6 mniejszych z gatunku jak najmniej wodnistych) 2 łyżki marynowanych małych(...)sito i pozwolić ocieknąć z nadmiaru wody. Babietkę pokroić w dośc grube kromki krojone pod skosem Nabierając nieco oliwy lub oleju np. z grzybków na łyżkę, posmarować nią kromki bagietki z obu stron. Tak przygotowane wrzucać po 4 sztuki do tostera lub na grill. Przeciąć ząbek czosnku wzdłuż na pół Gdy kromki bagietki są kruche i nabrały koloru, przecierać
Sztuka gotowania w/g Samirymoich pizz bez drożdży , bo właśnie przy okazji ich przygotowywania pokochałam połączenie serka i pesto. Twarożek z rzodkiewką to wiosenny klasyk, z dodatkiem pesto jest jeszcze lepszy! Przygotowanie: Bagietkę pokrój na kromki i opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku. Kromki bagietki posmaruj ricottą (twarożkiem czy serkiem kozim), posyp odrobiną soli i płatkami chilli (jeżeli nie lubisz chilli - pomiń(...)smaż, aż zwiędną (trwa to krótko - 3-5 min.). Wlej sok z 1/2 cytryny, dopraw odrobiną soli i sporą szczyptą czarnego pieprzu. Na patelni grillowej opiecz 8 kromek bagietki, a także 8 pomidorków koktajlowych. Wyciśnij pomidorki na każdą kromkę chleba, następnie ułóż porcję smażonej zieleniny i posyp pokruszoną fetą. Bruschetta z grillowanymi szparagami Wśród wiosennych propozycji nie mogło zabraknąć kanapeczki
Chilli Czosnek i OliwaNadziewana bagietka czyli mini kanapeczki na imprezkę lub śniadanie - to szybka w przygotowaniu i oryginalna przekąska dla Twoich gości. Tak przygotowana przystawka na pewno szybko zniknie z talerza :) Składniki: 1 długa bagietka 2 śmietankowe serki topione (200g) 8 szt. pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 2 kabanosy sól, pieprz, słodka papryka, bazylia masło do smażenia Przygotowanie: Bagietkę nacinamy(...)obydwu końcach (odcinamy "piętki"). Następnie przekrawamy bagietkę na 2 części - będzie łatwiej wydrążać środek (ja robię to nożem) a następnie faszerować. Pieczarki, kabanosy i paprykę kroimy w drobną kostkę - pieczarki lekko przesmażamy na maśle. Szczypiorek drobno siekamy. W misce przygotowujemy nadzienie - wrzucamy serki topione a następnie dodajemy pieczarki, kabanosy, paprykę i szczypiorek - mieszamy (najlepiej widelcem). Doprawiamy przyprawami i faszerujemy bagietkę
Alutka-GotujeSmaczne i kolorowe. Te kuszące wyglądem bagietki znalazłam na blogu Smacznej Pyzy. Idealne na wszelkie imprezy. Farsz, który zostanie nam po wypełnieniu bagietek, możemy wykorzystać jako smarowidło na kanapki. S kładniki: 2 tzw. półbagietki albo 1 długa cienka bagietka 50 ml mleka 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 2 serki typu almette do smarowania (ja użyłam o smaku naturalnym(...)czubate łyżki pokrojonej w kosteczkę szynki 2 czubate łyżki pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki marynowanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Bułki powinny być już nie chrupiące. Długą bagietkę trzeba pokroić na krótsze 2-3 kawałki. Cienkim nożem do filetowania wydłubać ze środka większość miąższu pozostawiając prawie samą skórkę dookoła. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku a kiedy napęcznieje zacząć
Cukiernia Pychotkipołączenie całkowicie podbiło moje serce. Kiedyś taką grzankę dostałam na przystawkę w małej restauracji i postanowiłam odtworzyć ją w swoim domu. Składniki: 1 bagietka 1 ser camembert (180g) konfitura z czerwonej cebuli ( użyłam konfitury od Proeco ) masło Bagietkę kroję wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki. Smaruje je masłem i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ser kroję na cienkie(...)plasterki, układam na bagietce. Całość wkładam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę przez kilka minut w opcji grill - aż do zarumienienia bagietki i płynnego sera. Na cieple grzanki nakładam konfiturę z cebuli - najlepiej smakują na ciepło. Wersji na zimno nie sprawdziłam, bagietka zniknęła szybciej niż myślałam
Gotowanie i blogowaniezapiekanki zajmuje krótką chwilę i jest bardzo proste, można ją wzbogacić o swoje ulubione składniki. Taka zapiekanka najlepiej smakuje podana z ketchupem. składniki na 4 porcje 1 duża bagietka 50 dag pieczarek 2 cebule 30 dag żółtego sera 2 łyżki masła do smażenia + masło do posmarowania bagietki szczypta soli czarny pieprz przepis Obraną cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy(...)woda powstała z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do miski ścieramy na tarce o dużych oczkach żółty ser. Bagietkę przekrawamy w poprzek a następnie wzdłuż aż powstaną cztery połówki, po czym każdą część smarujemy masłem. Na bagietkach układamy podsmażone pieczarki z cebulką a na wierzchu kładziemy starty żółty
Smakowite Daniaorkiszowe bagietki Dodatek orkiszowej mąki do wypieku sprawia, że nasze bagietki stają się nie tylko skarbnicą cennych mikroelementów, ale również zmienia się wprost nie do poznania, smak chrupiącego pieczywa. Połączenie oryginalnego maślanego smaku, z surową, pierwotną prostotą orkiszu, daje efekt wprost niesamowity. Zresztą sami możecie się o tym przekonać, wystarczy tylko w chwili wolnego czasu, upiec we własnej kuchni, orkiszowe(...)bagietki. składniki na trzy sztuki długości około 40 cm 300 g mąki orkiszowej Skworcu 350 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody 1 łyżka cukru 25 g drożdży 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru, szklankę mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe
Miód i pieprzZdecydowanie najlepsze czosnkowe bagietki jakie miałam okazję zrobić! Pięknie pachną podczas pieczenia i znikają BARDZO szybko :D Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Zdrowe to może one nie są, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) Pomyśl o tym wylewającym się jeszcze z ciepłych bagietek czosnkowym masełku...poezja! Składniki: (na 6 bagietek) Ciasto: 550 g mąki pszennej(...)Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce). 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 6 równe części. Z każdej uformować podłużną bagietkę. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawic na 20 minut do napuszenia. Następnie ostrym nożem naciąć bagietki, robiąc wgłębienia. 3. Nadzienie: Wszystkie składniki
Nastoletnie WypiekanieZapiekanki takie ba bagietce kojarzą mi się z czasami szkolnymi. Pamiętam jak w szkole średniej, po lekcjach z koleżankami chodziłyśmy na zapiekanki. Były tam jeszcze najlepsze bułki nadziewane pieczarkami i wspaniałe tosty z pieczarkami i ciągnącym się serem. To były fajne czasy. Wiecie, że chętnie bym wróciła jeszcze do szkoły. No to się rozmarzyłam . Powrót do rzeczywistości. Składniki(...)bagietki 3 plasterki salami 3 plasterki szynki kilka pieczarek 100 g żóltego sera masło pieprz ketchup Bagietki rozkroić na pół i posmarować masłem. Na dwóch bagietkach ułożyłam salami , a na dwóch szynkę. Pieczarki pokroić w plasterki . Ser zetrzeć na tarce. Ułożyć wszystko na zapiekankach i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ser się rozpuści
O kuchni z uczuciemNigdy jeszcze nie robiłem bagietek. No to chyba najwyższa pora spróbować, prawda? Trochę się obawiałem, ale to taki strach jaki zawsze ogarnia człowieka jak coś nowego robi. Taki strach połączony z podnieceniem. Sam nie wiem jak to nazwać. Tak czy siak ochoczo zabrałem się za bagietki, a z pomocą, tzn. z inspiracją kolejny raz przyszedł mi blog Liski(...)składamy dłuższe boki, sklejamy i w dłoniach rolujemy na długie wałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy ściereczką na godzinę. Po wyrośnięciu robimy na bagietkach kilka ukośnych nacięć - ostrym nożem lub żyletką. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Wstawiamy bagietki do piekarnika i na dno wysypujemy szklankę kostek lodu lub spryskujemy wnętrze wodą ze spryskiwacza
Marder&Marder ManufactureMoja kuchnia pachnie dziś pomidorami i domowym pieczywem. Pomidory limo , które suszyłam latem i zalewałam oliwą z przyprawami, teraz wspaniale komponują się z razowymi bagietkami, a zapach iście letnio - wakacyjny.... Składniki na trzy bagietki: 25 dag mąki razowej 50 dag mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli(...)godzinę, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. 2. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, blat kuchenny posypujemy obficie mąką razową i formujemy trzy podłużne bagietki. Układamy je na przygotowanej formie do pieczenia, pozostawiamy bagietki do ponownego wyrośnięcia na ok.30 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, wkładamy wyrośnięte bagietki, czas pieczenia ok. 30 minut. Gotowe
Apetyczna babeczkasery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol wysokoprocentowy Przygotowanie: Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, doprawić(...)zawinąć w folię aluminiową tworząc saszetki. Sery włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut. Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy. Na zimny tłuszcz położyć kawałki bagietki skórką do góry. Bagietkę polać z góry odrobiną oliwy. Do smaku doprawić szczyptą soli i pieprzu. Do bagietki dodać listki rozmarynu. Całość przemieszać, starając się nie połamać pieczywa. Smażyć
Piąty grzech głównyDomowe pieczywo jest pyszne, każdy o tym wie i jeśli tylko chce, to może ciasto samemu przygotować i z niego np. bagietki uformować. Upiec i zjadać pieczywo wyjątkowe, które jest zdrowe oraz świeże, pachnące i chrupiące. Składniki: 25 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml ciepłej wody, 400 g maki pszennej do drożdżowych wypieków, siemię(...)część ciasta jeszcze raz zagniatamy jw. Wystarczy raz wykonać tą czynność. Ciastu nadajemy kształt podłużny o dł. ok. 20 – 25 cm i obtaczamy w siemieniu lnianym. Takie bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier między ciastem składamy jak harmonijkę, bagietki będą rosły w górę i nie skleją nam się podczas pieczenia. Za pomocą ostrego noża
Moniki Smakołykipyszne! Nie żartuję, w niecałą godzinę przygotowałem pyszne danie, którego głównym składnikiem jest aksamitny, miękki ciepły i ciągnący się ser camembert, a dodatkami prosta sałatka z pysznym sosem i bagietka z masłem ziołowo-czosnkowym. Do przygotowania dania użyłem: 2 krążków sera camembert (po 120 gram), 300 gram pomidorów koktajlowych, 1 sałaty rzymskiej, 100 gram zielonych oliwek, 1 bagietki, 50 gram(...)gałązek drobno posiekanego świeżego oregano dokładnie wymieszałem w celu uzyskania jednolitej konsystencji masła czosnkowo-ziołowego. Opcjonalnie do masła czosnowo-ziołowego można dodać również inne zioła, a także papryczkę chili. Bagietkę pokroiłem na kromki o grubości około 1,5 cm, które posmarowałem przygotowanym masłem czosnowo-ziołowym i odstawiłem na bok. Do naczynia dodałem przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 3 łyżki
Wyprawy kulinarnebułeczkę i sobie przy okazji też. O tej godzinie nigdzie się nie ruszam, nie ma mowy by ktoś mnie z domu wyciągnął :) mury opuścimy rowerkiem o 10:00. Pani Bagietka To popularna nazwa długiego i cienkiego pieczywa, zwanego też bułką paryską albo francuską. Standardowa bagietka ma 5-6 cm szerokości, 3-4 cm grubości i ok. 1 m długości. Składniki(...)bagietka 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka przypraw: oregano, bazylia i rozmaryn 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Bagietkę przecinamy na 3 części. I każdą nacinamy. Każde nacięcie wypełniamy, smarujemy pastą (oliwa, 1/2 pomidora i przyprawy, mieszamy razem na pastę używając blendera). Bagietka z wierzchu smarujemy lekko masełkiem i siup do piekarnika. 200 stopni, góra i dół 15 minut
ClauditteMissCookingCałkiem sporo przepisów czeka na pojawienie się tutaj... Chleby, ciasta, ciasteczka, naleśniki... Jednak dopiero te bagietki skłoniły mnie do przełamania ogarniającej mnie ostatnio blogowej niemocy. Nie mogłam nie wspomnieć o ich pysznym, kremowym miąższu i o złotej, chrupiącej skórce. Maksimum prostoty, minimum składników i odrobina wolnego czasu, ale tylko odrobina:) Złociste bagietki (4 bagietki) Zaczyn 300g mąki pszennej(...)złożyłam. Odstawiłam do wyrastania. Po godzinie podzieliłam ciasto na 4 części z każdej formując kulę. Po upływie 30 minut z kul uformowałam krótkie walce. Po kolejnych 30 minut "wyturlałam" bagietki, ponacinałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Po upływie 25 wyjęłam pięknie złociste, pękate bagietki
Zapiski Młodej Żonyskładników, nieskomplikowana i zaskakująca w smaku. Zupa cebulowa jest gęsta i bardzo sycąca, ma łagodny, ale zarazem wyrazisty smak. Tradycyjnie podaje się ją w malutkich miseczkach wraz z chrupiącą bagietką i zapieka z warstwą sera. Jeśli zrezygnujecie z dodatku wina, zupa wychodzi naprawdę tanio, a smakuje równie dobrze. Ale ja pokusiłam się o klasyczną wersję z procentami (które swoja droga(...)wyparowują podczas gotowania), użyłam białego wytrawnego wina, dzięki czemu zupka zyskała jeszcze bogatszy aromat. Chrupiąca bagietka z czosnkowym masełkiem i rozpływającym się serem genialnie komponują się z całością. No i zupełna niespodzianka to dodatek szynki parmeńskiej, lekko podsmażonej na chrupko. Przełamuje ona lekko monotonny smak i nadaje wyrazistości. Nie wiem czy każdemu ta zupa przypadnie do gustu, bo jest naprawdę
Słodko-Słony Świat Ilonysię coś pożywnego ;) Postawiłam na wersję klasyczną, natomiast drugą grzankę posypałam mięsem mielonym. W trakcie przygotowywania zmieniłam zdanie i nie użyłam szynki krakowskiej, natomiast dodałam pieczarki.Składniki:1/2 bagietki przekrojona na pół100g mięsa mielonego (nie patrzcie na zdjęcie, chciałam, aby ładnie wyglądało ;p)3 pieczarki1/2 pomidora4 plastry grillowanego bakłażana1/2 małej cebuli 3 czarne oliwki (opłukane) 2 łyżki oliwy8 plastrów(...)ostra (do mięsa mielonego), bazylia Przygotowanie:I wersja pomidorowa:Bakłażana kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Następnie grillujemy go z obu stron. 1 połowę bagietki polewamy lekko oliwą, kładziemy kolejno: plastry mozarelli, bakłażan, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki, posypujemy bazylią i przykrywamy mozarellą.II wersja "wiejska" (:p): Na oliwie szklimy cebulę, dodajemy mięso mielone
Kitchens AlphabetChrupiące zapiekanki z kurczakiem Pyszne domowe zapieksy przygotowane na bagietkach pszennych z dodatkiem podsmażonego fileta, pieczarek, warzyw i sera. Fajna opcja także na przyjęcie. Polecam! Składniki: 4 mini bagietki (lub 1 długa) 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 cebula 30dkg pieczarek 1 papryka (u mnie pół czerwonej i pół zielonej) 20dkg sera żółtego(...)Smażymy, aż woda odparuje i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Dodajemy papryki oraz podsmażonego wcześniej kurczaka i całość smażymy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając *** *** Farsz odkładamy do przestudzenia. Bagietki przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy środki *** *** Do ostudzonego farszu dodajemy połowę startego lub pokrojonego w kostkę sera, mieszamy *** *** Na bagietki nakładamy farsz i posypujemy pozostałym serem *** *** Wkładamy do piekarnika
Blog z ApetytemZapiekanki a’la Mexico Pyszna i treściwa domowa przekąska na bagietce, w meksykańskim stylu. Bogaty w składniki, aromatyczny i delikatnie pikantny farsz nadaje zapiekanką znakomity smak. Po upieczeniu możemy je podzielić na mniejsze porcje i podać na przyjęciu jako pyszną przekąskę. Składniki: 4-5 mini bagietek Farsz: 300g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)potrawy dodajemy przecier pomidorowy, słodki sos chilli, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty *** *** Danie odkładamy do wystudzenia *** *** Bagietki przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy środki *** *** Na bagietki nakładamy farsz *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez 5-10 minut, aż ser się roztopi
Blog z Apetytemktórym są posypane kanapeczki możecie zamienić na drobno posiekany koperek. Mój przepis ma być tylko inspiracją dla Was, a składniki możecie dowolnie zmieniać. Składniki (na ok. 8 kanapeczek) pół bagietka 8 oliwek 50g łososia wędzonego 100g serka śmietankowego – kanapkowego 2 plasterki cytryny odrobina soku z cytryny łyżka szczypiorku Kanapeczki z łososiem – przepis Mi osobiście najlepiej te kanapeczki smakują(...)pokrojonej bagietce. Wolę pszenne pieczywo, ale za kromkami bagietki przemawia jeszcze fakt, że będą niewielkie i dosłownie na dwa kęsy. Więc przystawka idealna. Wracając do sposoby przygotowania kanapeczek. Bagietkę kroimy w kromki o grubości ok. 1 cm. Następnie każdą z nich smarujemy serkiem śmietankowym i układamy kawałek łososia. Oliwki kroimy na pół i układamy obok łososia wędzonego na kromkach pieczywa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!który lubią sery pleśniowe przepis się spodoba. Pozostali mam nadzieję, że tak jak ja będą się powoli do niego przekonywać Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 8 sztuk Składniki: ½ bagietki (około 12 – 16 cm) 60 – 70 g sera pleśniowego 1 pomidor kawałek masła zioła prowansalskie, oregano Przygotowanie: Bagietkę pokroić na 8 małych kawałków. Każdy kawałek posmarować masłem i posypać(...)ziołami. Pomidora sparzyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na bagietce kawałki pomidora, a na niego kawałki sera pleśniowego. Piec na papierze do pieczenia przez 10 – 15 minut w 130 stopniach (do czasu, aż ser się rozpuści). Krok po kroku: 1. Pokroić bagietkę i posmarować masłem 2. Ułożyć pomidora i ser 3. Upiec Pobierz wersję do druku: Pobierz Bruschetta z serem
KuchniaWeDwoje.plBagietki pewnie uwielbia każdy, mowa oczywiście o tych francuskich z tradycjami. Jednak w domu można taką bagietkę upiec samemu, trochę zabawy, trochę zagniatania i bagietka z chrupiącą skórką i na Waszym stole się pojawi. Wiem, wiem to nie będzie taka sama ale równie pyszna i z równie chrupiącą skórką. Upieczcie koniecznie. Francuska bagietka. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieposypać bruschettę świeżymi posiekanymi listkami. Pomysły na przekąski: ** Jajka z łososiem ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Pasta z paluszkami krabowymi ** Ryba w sosie czosnkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 bagietka 2 średnie pomidory 1 kulka mozzarelli (około 125 g) 3 łyżki oliwy z oliwek bazylia sól i pieprz Bagietkę pokrój w kromki o grubości około 1-2 cm. Ułóż(...)nasienne wraz z sokiem pozostawiając twardy miąższ, a mozzarellę odsącz z zalewy – pokrój je w kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj posiekaną bazylię. Wymieszaj. Porcje sałatki nałóż na kromki bagietki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 5-10 minut w temp. 200 stopni (aż ser się stopi) . Po wyjęciu z piekarnika uprósz solą i pieprzem. Zamiast bazylii, możesz
Kulinarny S.O.S.Jakiś czas temu pokazywałam Wam jak samodzielnie przygotować bagietki czosnkowe . Dziś idę o krok dalej, przedstawiając Wam przepis na przygotowanie takich bagietek całkowicie od podstaw, łącznie z samą bułką. Powiem Wam, że te domowe są duuużo lepsze 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 50-70 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli(...)rąk, przykrywamy je w misce ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około godzinę). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy podłużną bagietkę. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy, przykryte ściereczką, na około 30 minut do napuszenia. Po tym czasie nacinamy je ukośnie ostrym nożem. Miękkie masło ucieramy z przeciśniętym
Smaki Na TalerzuPyszne, szybkie bagietki orkiszowe, to domowa alternatywa dla kupnego pieczywa. U nas domowe chleby, bułki, bagietki to standard już od dobrych kilku lat. Co jakiś czas tylko dorabiam nowe przepisy, by było urozmaicenie. W tym dość ciężkim dla nas czasie, zachęcam tym bardziej, by przemóc się i zacząć przygodę z domowym pieczywem. Nie musimy chodzić codziennie do sklepu po bułki(...)chleb, itp., kiedy tylko zechcemy w kilka chwil wyczarujemy pyszne, domowe bagietki, bułki, itp. Jak na mąkę orkiszową są wyjątkowo puszyste, to dzięki typowi użytej mąki. Polecam :-) Składniki: - 370g mąki orkiszowej typ700 lub typ450 - 150g mąki żytniej jasnej typ720 - 10g soli himalajskiej - 30g świeżych drożdży - 30g oliwy z oliwek (daję z wytłoczyn) - 350g (ml) letniej wody (u mnie
Smaczne ZdroweOpis Zapiekanka na bułce : Zapiekanka na bułce zna chyba każdy. Tradycyjnie zapiekanki przygotowuje się na bagietce, pszennej bułce typu kajzerka lub bułce. Jeżeli w domowych szafkach zalega nam chleb, który niedługo nie nada się do zjedzenia, również możemy go użyć do zapiekanek. Zapiekanka to pyszny fast food, który możesz zrobić także w domu. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet niedoświadczony(...)dodatki możemy dobierać wedle własnego upodobania i tego co mamy akurat w lodówce. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki oraz inne przepisy na zapiekanki . Składniki : 2 długie bagietki pszenne (lub 4 przekrojone bułki) 1 pierś z kurczaka 1 łyżka masła 20 dag żółtego, startego sera Sól, pieprz 1 czerwona cebula Świeża bazylia Składniki na sos : 2 ząbki czosnku
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnezimowy coraz krótsze. Dobrze że Piekarnia Amber rozświetliła i ociepliła mój listopad i razem z innymi Piekarzami i Piekarenkami ogrzewaliśmy się przy piekarnikach. Tym razem do upieczenia Ania wybrała bagietki z bloga Jacka Przepisy na domowy ser i chleb. Bagietki dość proste w przygotowaniu, tylko moje nie są tak piękne jak Jacka ale zapewniam Was że równie smakowite i zniknęły(...)szybko. Polecam te bagietki do zrobienia, mają chrupiącą skórkę i sprężysty miękisz, są super. Zimna fermentacja sprawiła że mają głęboki, lekko kwaskowy smak. Bagietki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką – bagietkowe krążki z tuńczykiem idealnie sprawdzają się na karnawał i inne imprezy ;-) Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką – Składniki: Bagietka 1 duża lub 2 małe C The post Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeChrupiące kawałki bagietki z rozpływającą się w ustach mozzarellą, dobrze doprawionym szpinakiem i czosnkiem – na ciepło czy na zimno znikają szybko wśród karnawałowych propozycji Szybka przekąska na wiele sposobów ma tysiące wielbicieli, polecam i życzę smacznego! U nas nie trzeba na nie nikogo namawiać! Crostini z serem mozzarella i szpinakiem SKŁADNIKI: kilka kromek bagietki 200 g mrożonego szpinaku(...)duża kulka mozzarelli drobno posiekana sól, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Kromki bagietki lekko skrapiamy odrobiną oleju. Szpinak rozmrażamy na patelni, gdy woda odparuje doprawiamy do smaku. Czosnek obieramy i siekamy drobniutko. Na kromkach bagietki układamy kolejno: rozsmarowujemy szpinak, na to kilka kawałeczków czosnku i 2-3 kawałeczki posiekanej mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Zasmakuj KuchniGuacamole na rozgrzanej bagietce Moje ulubione guacamole podane na chrupiącej bagietce, którą można przyrządzić również na grillu, a samo kremowe guacamole tylko podkreśli jej walory i smak. Alternatywa pysznej przystawki na słoneczne dni. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1/2 szalotki 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1 garść liści bazylii 1 garść posiekanej kolendry 1 dojrzały pomidor 2 łyżki oliwy(...)pierwszego tłoczenia 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu 1 szczypta suszonej ostrej papryczki 1 bagietka Wykonanie: Awokado przeciąć na pół, wydrążyć łyżką miąższ, przełożyć do pojemnika, dodać pokrojoną szalotkę, ząbek czosnku, bazylię, wycisnąć sok z połowy cytryny, dolać oliwę, oprószyć solą, pieprzem oraz ostrą papryczką. Zblendować całość, dodać pokrojony w drobną kostkę pomidor, oprószyć odrobiną posiekanej kolendry
Wino Francja KuchniaGuacamole na rozgrzanej bagietce Moje ulubione guacamole podane na chrupiącej bagietce, którą można przyrządzić również na grillu, a samo kremowe guacamole tylko podkreśli jej walory i smak. Alternatywa pysznej przystawki na słoneczne dni. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1/2 szalotki 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1 garść liści bazylii 1 garść posiekanej kolendry 1 dojrzały pomidor 2 łyżki oliwy(...)pierwszego tłoczenia 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu 1 szczypta suszonej ostrej papryczki 1 bagietka Wykonanie: Awokado przeciąć na pół, wydrążyć łyżką miąższ, przełożyć do pojemnika, dodać pokrojoną szalotkę, ząbek czosnku, bazylię, wycisnąć sok z połowy cytryny, dolać oliwę, oprószyć solą, pieprzem oraz ostrą papryczką. Zblendować całość, dodać pokrojony w drobną kostkę pomidor, oprószyć odrobiną posiekanej kolendry
Wino Francja KuchniaPyszne, pachnące bagietki mam na śniadanie. Dynia to samo zdrowie więc z jej dodatkiem można właściwie ugotować wszystko: kasze, makarony, kremy do tortów, ciasta, desery i długo by jeszcze wymieniać. Dziś użyłam pure do wypieku bagietek. Szybko się robi, niewiele pracy wymagają aby potem cieszyć oczy i brzuchy pysznymi bagietkami. Bagietki dyniowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejedne z prostszych przystawek, a z całą pewnością ich wygląd i smak zachwyci Waszych gości :) Sprawdźcie sami… Propozycja 1 – Kanapeczki z łososiem 100 g łososia serem śmietankowy bagietka kiełki np. rzodkiewki, lucerny koperek Bagietkę kroimy w kromki, smarujemy serkiem śmietankowym. Następnie układamy na nim łososia, kiełki lucerny i całość posypujemy posiekanym koperkiem. Propozycja 2 – Kanapeczki z wędliną(...)warzywami papryka ogórek zielony pomidorki koktajlowe szynka masło bagietka koperek majonez jajka ugotowane na twardo ser żółty kiełki lucerny Tutaj możecie dowolnie komponować składniki na kanapkach. Zaczynamy oczywiście od pokrojenia bagietki, smarujemy ją masłem, a następnie układamy na niej dowolne składniki np. szynka, ser żółty, ogórek zielony i połówka pomidorka koktajlowego. Albo szynka, jajko, ogórek, odrobina majonezu i kiełki lucerny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nich jak na lekarstwo! Szara masa z mnóstwem cebuli. Nie przypominam sobie aby były zapieczone z serem. O mozzarella to nawet nie słyszałam! Jak się domyślacie moje zapiekane bagietki zawierają mnóstwo pieczarek i mozzarella. Nie lubię objadać się chlebem ale za to lubię jeść to co na nim jest. Zamiast tradycyjnego ketchupu proponuję pieczone pomidory koktajlowe. Uwielbiam zapiekanki i przyrządzam(...)często, zwłaszcza na kolację. Jest to praktyczne i smaczne danie, do którego można wykorzystać obiadowe resztki i czerstwe pieczywo. Zapiekanki z pieczarkami Składniki: 1 bagietka, 30 cm 350 g pieczarek 2 szalotki 30 g masła 1 łyżka natki pietruszki sól i pieprz do smaku 120 g mozzarella killa koktajlowych pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano Cebulę pokrój w cienkie krążki. Pieczarki
codojedzeniaKolejna przekąska z grilla. Tym razem jest to bagietka faszerowana pastą z usmażonych pieczarek z dodatkiem cebuli, serem lazur, natką pietruszki i odrobiną czosnku. Nic skomplikowanego, a zarazem wyjątkowo smacznego. Taka gorąca i chrupiąca bagietka zapewne urozmaici Wasze grillowe menu. Polecam Składniki: 1 bagietka 0,5 kg pieczarek 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g sera lazur(...)wsypać czosnek granulowany. Następnie przełożyć do kielicha blendera i lekko zmiksować. Dodać bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i pokrojony w kosteczkę ser lazur. Wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Bagietkę pokroić na trzy równe części. Długim i cienkim nożem wyciąć w środku otwór i wcisnąć przygotowany farsz. Każdą zawinąć folią aluminiową i położyć na ruszt. Grillować około 10 minut, często
Oryginalny smakNajprostszy i zarazem najlepszy przepis na krewetki jaki znam. Delikatne krewetki i bagietka maczana w cudownym pikantnym sosie mmmniaaam :) Oczywiście najlepsze są świeże krewetki, ale te niestety są dość drogie i trudno dostępne. Dlatego ze względów ekonomicznych kupuję je rzadko. Zdecydowanie częściej sięgam po mrożone, z których również można wyczarować pyszne dania. Wystarczy zaopatrzyć się w paczkę krewetek, chilli, czosnek(...)natkę pietruszki, białe wino oraz bagietkę i rewelacyjna kolacja, czy lunch gotowy :) SKŁADNIKI (2 porcje) 500g krewetek świeżych lub mrożonych 1 papryczka chilli 5-6 ząbków czosnku pęczek świeżej natki pietruszki 100ml białego wina 1 duża łyżka masła 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru bagietka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Krewetki obieramy i usuwamy jelito. W przypadku mrożonych i obranych
DefinicjaSmakuprzepisy, pytania o bloga i tak właśnie zrodził się pomysł na to miejsce! Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na bruschette. Małe włoskie kanapeczki. Moja mała wariacja na ich temat. Chrupkość bagietki, kremowość serka, uwielbiane pesto, świeżość bazylii i pomidorów do mnie przemawia w 100%. I kolory. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kolorowe jedzenie. Człowiek od razu czuje się lepiej(...)taki powiew słońca z talerza :) Mam nadzieje, że i Wam zasmakują! Składniki: bagietka oliwa czosnkowa kremowy serek pesto rukola pomidorki koktajlowe świeża bazylia chilli sól, pieprz ocet balsamiczny Bagietkę najlepiej pokroić w ukośne kromeczki, dzięki temu zyskujemy większą powierzchnię! Bruschettę przygotowałam na patelni, na uprzednio rozgrzaną oliwę położyłam bagietkę i zrumieniłam ją z dwóch stron. Przełożyłam na ręcznik kuchenny
Plate of Joygumowata, lecz po prostu wyborna, z doskonale podkreślonym smakiem. Przygotowania dania jest zaś banalnie proste. Słowem rewelacja. Do przygotowania dania użyłem: 1 ośmiornicy (około 1 kg), 1 bagietki, 60 gram masła, 2 cytryn, 1 mango, 250 gram rukoli, 500 gram pomidorów koktajlowych, 2 ząbków czosnku, 4 łyżek oliwy, 1 łyżeczki miodu, 4 łyżek octu cydrowego, pół pęczka świeżego koperku(...)miseczki. Dodałem do niego 60 gram masła, szczyptę soli morskiej, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszałem przy użyciu widelca. Bagietkę pokroiłem w lekko ukośne kromki o grubości około 2 cm, a następnie każdą kromkę posmarowałem masłem koperkowo - czosnkowym. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni i umieściłem w nim posmarowane masłem kromki
Wyprawy kulinarne