bagietka - 3616 przepisów (strona:14/242)

Szybkie bagietki 144

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jeśli zabraknie pieczywa w domu polecam szybki w przygotowaniu przepis na bagietki. Idealne na kanapki, czy tak jak u mnie do mega hot-dogów z parówką oraz ulubioną surówką :) Składniki: 500g mąki pszennej tortowej u mnie tym razem pszenna orkiszowa 300g letniej wody 40g świeżych drożdży 25g oleju(...)łyżeczka soli   Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie dodać cukier oraz pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto od razu podzielić na 4 części i z każdej uformować podłużną bagietkę. Ułożyć bagietki na papierze do pieczenia, na blasze.U mnie forma do bagietek. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik i   piec bagietki

W garach u Gosi
Szybkie bagietki 149

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jeśli zabraknie pieczywa w domu polecam szybki w przygotowaniu przepis na bagietki. Idealne na kanapki, czy tak jak u mnie do mega hot-dogów z parówką oraz ulubioną surówką :) Składniki: 500g mąki pszennej tortowej u mnie tym razem pszenna orkiszowa 300g letniej wody 40g świeżych drożdży 25g oleju(...)łyżeczka soli   Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie dodać cukier oraz pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto od razu podzielić na 4 części i z każdej uformować podłużną bagietkę. Ułożyć bagietki na papierze do pieczenia, na blasze.U mnie forma do bagietek. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik i   piec bagietki

W garach u Gosi
Bagietki serowo-czosnkowe 138

Mocno czosnkowe bagietki z dodatkiem sera żółtego w cieście. Idealne jako dodatek do zup czy jako samodzielna przekąska. Można je zabrać na piknik. My je wprost uwielbiamy. Często je piekę i za każdym razem recepturę urozmaicam. Tym razem do ciasta dodałam ser żółty i nie ukrywam, że wyszło pysznie. Kto nie piekł to bardzo polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki(...)margaryny 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka  Vegeta Natur do sałatek i dipów Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszek Wykonanie pysznych bagietek czosnkowych z serem: 1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Izabelawkuchni
Bagietki czosnkowe z mąką krupczatką i lubczykiem 192

Uwielbiamy bagietki czosnkowe, ale tylko takie domowe, własnoręcznie przygotowane i upieczone. Takie są najlepsze. Mięciutkie, pachnące obłędnie czosnkiem, masłem i przyprawami. Kto nie piekł bardzo polecam, warto poświęcić czas i je zrobić. Pyszne są nawet na drugi dzień, o ile ich od razu nie zjecie. Polecam i smacznych inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 4 kopiaste łyżki(...)suszonego czosnku 1 łyżeczka  Vegeta Natur do sałatek i dipów 1 łyżeczka suszonego lubczyku Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszek Wykonanie pysznych bagietek: 1. Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Izabelawkuchni
Mini kanapeczki z bagietki 1555

powiecie na takie mini kanapeczki z bagietki, nadziewane serkiem kanapkowym, z szynką, żółtym serem, ogórkiem konserwowym i papryką? Moim zdaniem to fajna opcja na przekąskę, gdy odwiedzą Was znajomi, czy pomysł na niebanalną kolację. Proste składniki, które każdy lubi, podane w formie do zjedzenia na dwa kęsy. Ja miałam do dyspozycji 1 op. serka kanapkowego i stwierdzam, że to stanowczo(...)mało;) 1 bagietka 2 op. śmietankowego serka kanapkowego kilka plasterków żółtego sera kilka plasterków ulubionej wędliny 1-2 ogórki konserwowe 1/4 czerwonej papryki zioła prowansalskie sól Bagietkę kroimy wzdłuż, starając się nie przekroić jej na dwa kawałki. środek wydrążamy (miąższ chlebowy nie będzie nam potrzebny). Bagietkę smarujemy od wewnątrz serkiem kanapkowym. Oprószamy solą oraz ziołami prowansalskimi. Plastry sera rolujemy razem

Smaki Na Talerzu
Bruschetta z pomidorami i bazylią 145

Znalazłam cudowną portugalską oliwę. Jest tak genialna, że mogłabym ją jeść z samą bagietką. Takie oto śniadanko zrobiliśmy sobie dzisiaj. Składniki: 1 bagietka 3 dojrzałe pomidory 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz 15 listków bazylii ser mozzarella z bazylią Pomidory nacinam w krzyżyk i zalewam wrzątkiem. Obieram ze skórki, wyjmuję gniazda nasienne. Kroję w kostkę. Umieszczam w misce(...)dodaję oliwę, posiekaną świeżą bazylię, 2 ząbki rozmiażdżonego czosnku, sól, pieprz. Mieszam. W oddzielnej misce rozmiażdżam 1 ząbek czosnku, dodaję oliwę, sól. Mieszam. Tą mieszanką smaruję kromki bagietki i wkładam je do piekarnika do czasu. aż bagietka się zarumieni. Wyjmuję bagietki z piekarnika, nakładam na nie pomidory i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Pycha. Artykuł Bruschetta z pomidorami i bazylią pochodzi

MojaQchnia.pl
BAGIETKI Z PŁASKURKI I ORKISZU 219

Odkąd trafiłam na mąkę z płaskurki dodaję ją do chlebów, bułek, ciast, pyszne są z jej dodatkiem także naleśniki i wiele innych potraw. Ostatnio zajadamy się także bagietkami z mąki z płaskurki* z dodatkiem orkiszu. Mają cudowny aromat i niezapomniany smak. Są bardzo wilgotne i jak na jasne pieczywo na drożdżach dość długo pozostają świeże. Piekę je zwykle wieczorem(...)wykładam ciasto. Ciasto kilkakrotnie zagniatamy w kopertę, tzn. zaginamy na siebie przeciwległe narożniki. Ciasto musi być omączone, w przeciwnym razie będzie się mocno kleić (jest dość rzadkie, dzięki temu bagietki nie są suche). Po kilku złożeniach ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części formujemy wałek, skręcamy go i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok.15 minut

Smaczne Zdrowe
Bagietka zapiekana z nadzieniem serowym 423

Potrzebujemy: 1 długą bagietkę lub dwie krótkie 3 łyżki rozpuszczonego masła 2 ząbki czosnku 1 op. śmietankowego serka topionego 150g startego żółtego sera pół mozzarelli sól i pieprz Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W bagietkach wycinamy "kanał" o głębokości ok 1.5 cm (tak jak na zdjęciach). Do roztopionego masła dodajemy szczyptę kopru oraz przeciśnięty przez prasę czosnek. Mieszamy i smarujemy(...)wnętrze bagietki, zostawiamy odrobinę na wierzch bagietek. W misce mieszamy serek śmietankowy, 3/4 startego sera żółtego, pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę - doprawiamy solą i pieprzem. Gotową "mieszankę" przekładamy do wnętrza bagietek. Wierzch posypujemy resztą sera żółtego i smarujemy pozostałością masła z czosnkiem i koprem. Pieczemy ok 15-20 min. Polecam do tego ketchup lub sos czosnkowy :)  Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Bagietka czosnkowa z oscypkiem i szpinakiem 263

wykombinować coś z drugą połową. Szpinak bardzo lubię, dlatego nie mam z tym problemu. Naszła mnie wielka ochota na białe pieczywo, choć zazwyczaj jadam tylko ciemne razowe. Kupiłam gotową bagietkę czosnkową i z resztek w lodówce wykombinowałam taką przekąskę:   Składniki: bagietka czosnkowa gotowa (lub bagietka z masłem i czosnkiem) oscypek oliwa szpinak mrożony wg przepisu "Omlet ze szpinakiem(...)serem feta" sól, pieprz Wykonanie: Bagietkę kroimy na małe kanapeczki Na każdą bagietkę kładziemy warstwę przygotowanego szpinaku Na wierch pokrojony w plasterki oscypek Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i podgrzewamy Przygotowane kanapeczki kładziemy na rozgrzaną patelnię i przykrywamy przykrywką Ciepłe pyszne kanapeczki gotowe w 10 minut. Smacznego :) Jeżeli podoba Ci się ten przepis podziel się nim ze znajomymi

Pyza i Surówka
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny 74

Jadąc do Paryża, zastanawiałam się, jakimi zapachami tchnie to miasto. Czy chrupiącą bagietką, czy aromatyczną kawą, czy creme caramel, czy też kuchnią francuską? Wydaje mi się, że Paryż to miasto z kultem jedzenia i wspólnych rozmów przy nim. Doszłam do wniosku, że gadatliwi paryżanie uwielbiają umawiać się na wspólny posiłek, jeść na mieście i spędzać ze sobą czas w trakcie(...)każdym kroku. Zabieram Was więc teraz na krótką podróż paryską po smakach i zapachach tego miasta! Nasz pierwszy posiłek jemy w naszym apartamencie. W drodze z lotniska kupujemy świeżą bagietkę, wino, pasztet z kaczki i sery. Małą ucztą koimy głód po podróży. Pod wieczór wybieramy się na coś dobrego. Kilka razy jedliśmy w sprawdzonych, polecanych w internecie miejscach, lecz

Raj dla Podniebienia
Bagietki na wodzie gazowanej. 100

byłabym sobą, gdybym co jakiś czas nie wykombinowała nowego pieczywa.  Tym razem bagietki. Zwykłą wodę zamieniłam na gazowaną. Wyszło pysznie.  Bardzo Was zachęcam do wypróbowania.  Domowe pieczywo nie ma sobie równych i wcale nie jest trudne do zrobienia.  Sprawdźcie przepis i do dzieła. Czekam na Wasze opinie.  Składniki: 100 g. mleka  1/2 łyżeczki cukru(...)ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 4 części.  Z każdej części uformować podłużną bagietkę. Bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Nakryć ściereczką i zostawić na 20 minut do napuszenia.  W czasie kiedy bagietki rosną, włączyć piekarnik. Ustawić temperaturę 220 stopni

Agusiowe smakołyki
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny 77

Jadąc do Paryża, zastanawiałam się, jakimi zapachami tchnie to miasto. Czy chrupiącą bagietką, czy aromatyczną kawą, czy creme caramel, czy też kuchnią francuską? Wydaje mi się, że Paryż to miasto z kultem jedzenia i wspólnych rozmów przy nim. Doszłam do wniosku, że gadatliwi paryżanie uwielbiają umawiać się na wspólny posiłek, jeść na mieście i spędzać ze sobą czas w trakcie(...)każdym kroku. Zabieram Was więc teraz na krótką podróż paryską po smakach i zapachach tego miasta! Nasz pierwszy posiłek jemy w naszym apartamencie. W drodze z lotniska kupujemy świeżą bagietkę, wino, pasztet z kaczki i sery. Małą ucztą koimy głód po podróży. Pod wieczór wybieramy się na coś dobrego. Kilka razy jedliśmy w sprawdzonych, polecanych w internecie miejscach, lecz

Raj dla Podniebienia
RalfKanapka 118

temu moja podróż kulinarna odbyła się w wirtualnym świecie Wiedźmina i tam powstały Bułki Elfów , które były niezwykle pyszne. Postanowiłem więc zrobić sobie pyszną śniadaniową RalfKanapkę. Wykorzystując właśnie domowe bagietki orkiszowe, pyszną jajecznicę z Grecką Oliwą z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego 😉 i całą resztą. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, RalfKanapka i ja życzymy Ci smacznego(...)ciasto i zacznij wyrabiać je oczywiście czystymi dłońmi, w razie potrzeby dosypując mąki. Jeśli ciasto będzie elastyczne, gładkie, wręcz idealne, podziel je na pięć części i z każdej uformuj bagietkę. Połóż je na blaszkę do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na jakieś 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 – 220 stopni. Przed włożeniem blaszki do piekarnika, lekko pomaluj

RafalCook

Proponowane wyszukiwania