bagietka - 3616 przepisów (strona:16/242)

Kanapki imprezowe 132

zawinąć w folię spożywczą aby nie wyschły, wstawić do lodówki i czekać na gości, aby mogli się nimi od razu poczęstować. Jak przygotować Imprezowe mini kanapki klubowe? przykładowe składniki: Bagietka długa, w zależności od ilości gości 1-2 sztuki Masło, majonez lub serek kanapkowy ogórki małosolne kolorowe pomidorki koktajlowe plasterki kiełbasy salami plasterki szynki szwarcwaldzkiej dowolny ser żółty w plastrach(...)brie Mix sałat z roszponką Sposób przygotowania kanapek imprezowych: Bagietki kroimy w kromki, każdą smarujemy masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym. Ogórka małosolnego kroimy w plasterki, okrągłe żółte pomidorki kroimy na pół, podłużne czerwone i pomarańczowe kroimy w ćwiartki. Kiełbasę salami zwijamy w ruloniki. Plastry szynki szwarcwaldzkiej są duże, więc kroimy je na pół i skręcamy ozdobnie. Plastry sera żółtego kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów- Zero Waste 89

minut do zamarynowania. Sałatę rzymską podzielić na liście. Warzywa odsączyć. Do środka każdego liścia nałożyć warzywa. Wierzch warzyw obficie posypać tartą suszoną wołowiną. Kanapki z odświeżanej bagietki ze stekiem z antrykotu i sosem zero-westowym Składniki: 2 steki z antrykotu Sokołów Uczta Qulinarna 1 czerstwa bagietka olej do smażenia 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu sól i pieprz Sos: 2 łyżki(...)majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 pęczek zwiędłego szczypiorku 4-5 zwiędłych rzodkiewek sałata rzymska do podania Sposób przygotowania: Bagietkę zawinąć w zwilżony papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez 10 minut. Wyjąć, odwinąć z papieru i odstawić, by odparowała. Na patelni rozgrzać olej, steki przyprawić solą i usmażyć z każdej strony

Smaki Armine
Domowe zapiekanki 156

recyklingu chleba, który już swoje odleżał. Nadaje się do tego każdy rodzaj ulubionego przez was pieczywa. Poznajcie nasze ulubione zapiekanki. DOMOWE ZAPIEKANKI „CZYSZCZENIE LODÓWKI” Przepis na 4 zapiekanki z bagietki: 2 bagietki 300 g kiełbasy swojskiej lub dowolnej wędliny, którą akurat macie 100 g boczku wędzonego 500 g pieczarek 1 średnia cebula 5 suszonych pomidorów kilka oliwek łyżka kaparów szczypiorek(...)lutenica lub harissa 200 g ulubionego żółtego sera 30 g sera pleśniowego niebieski Lazur sól, pieprz, sok z połowy cytryny. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. Bagietki przekrawamy na pół i smarujemy każdą połówkę lutenicą lub harissą. Jeśli nie macie (na końcu postu są linki jak je zrobić), posmarujcie musztardą, majonezem, jogurtem z czosnkiem lub cieniutką warstwą

ladykitchen
Kanapeczki z łososiem i koperkiem 171

również jako szybka w przygotowaniu przekąska na spotkanie ze znajomymi. Kanapki przygotujemy w kilka chwil – będą zdrowe i smacznego. Przepis oraz lista składników znajduje się poniżej… Składniki bagietka serek kanapkowy – śmietankowy koperek wędzony łosoś czarny pieprz Kanapeczki z łososiem i koperkiem – przepis Bagietkę kroimy w kromeczki – delikatnie po skoście. Każdą kromkę smarujemy serkiem kanapkowym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bagietka w 15 minut 140

Bagietki , bardzo szybkie do zrobienia.Przepis pochodzi z bloga  Baby w kuchni . (na 4 bagietki) 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 300 g wody w temperaturze pokojowej 25 g oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto podzielić na cztery równe części(...)każdej uformować podłużną bagietkę.Ułożyć bagietki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Każdą bagietkę naciąć ,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik.Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
Łatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią 156

Łatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią. Są takie dni, gdy mimo mojej dość bujnej kulinarnej fantazji, sięgamy po najprostsze rozwiązania. W chlebaku czekały dwie bagietki, w lodówce pieczarki i trochę sera i… tak oto powstały łatwe zapiekanki. Do tego tylko ketchup i pyszny szybki sos z suszoną bazylią. Wyszło naprawdę pysznie. Czasem na prawdę w prostocie tkwi siła(...)Wówczas obfitują w ser i najczęściej kroję je na mniejsze kawałki, aby starczyło dla każdego. To kto się skusi na łatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią? Składniki: 2 bagietki (domowe lub kupne) około 2 łyżek masła 1 duży ząbek czosnku ser mozzarella wiórki (polecam Wam użyć większej ilości, ja dziś nie miałam) około 300 g pieczarek 1 cebula

Słodkie okruszki
Zupa krem pomidorowo paprykowa z grzankami czosnkowymi i mozzarellą 205

płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól do smaku, chili świeżo mielona do smaku, ½ płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pęczek koperku, ponadto: bagietka, masło, czosnek, sól, mozzarella w kulkach. Przygotowanie: Papryki pieczemy w piekarniku, w 220°C, tak długo, aż skórka będzie przypieczona, następnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy na kilka min. Obieramy(...)wody, żeby uzyskać odpowiednią gęstość, kto jak lubi. Dodajemy paprykę wędzoną, doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Grzanki: Rada: można sobie ułatwić ich przygotowanie, przez kupienie gotowych, czosnkowych bagietek, lub skropić oliwą i posypać delikatnie granulowanym czosnkiem i solą. Bagietkę kroimy na kromki, mozzarellę w plasterki, piekarnik nastawiamy na 185°C. Z miękkiego masła, przeciśniętego przez praskę czosnku

Moniki Smakołyki
BAGIETKA Z PASTĄ "HAWAJSKĄ" 112

Zainspirowana ulubioną sałatką hawajską, wpadłam na pomysł zrobienia pasty , którą w końcowym efekcie nadziałam bagietkę, pokroiłam w kromki i ozdobiłam kawałkami ananasa i listkami oregano 🌿 Taka bagietka, na pewno przypadnie do gustu dorosłam jak i dzieciakom 😄 Dodatkowo pięknie się prezentuje i co najważniejsze pysznie smakuje ! Zapraszam Was do wspólnego gotowania ! SKŁADNIKI : Mięso z kurczaka Ananas z puszki Jogurt naturalny Gęsty(...)Majonez light Sól, pieprz Dodatkowo: Bagietka  Kawałki ananasa i oregano/bazylia do dekoracji Sposób wykonania: Kurzaka nacieramy marynata z ziół, soli i oliwy z oliwek. Wkładamy do rękawa i pieczemy. Upieczone mięso wyjmujemy i studzimy.  Kurczaka dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do miksera, dodajemy jogurt , majonez, sól i pieprz. Miksujemy na gładką pastę. Na koniec dodajemy posiekanego drobno

Marcepanowa kuchnia
DOMOWE BAGIETKI W STYLU WŁOSKIM 112

pieczywo idealne. Zapach ciasta drożdżowego zawsze wywoływał u mnie uśmiech. Nie ukrywam, że zdarzało mi się podjeść surowe jeszcze ciasto... i nigdy nie bolał brzuch jak mówiła babcia. Bagietka to klasyczny przepis chlebowy. BAGIETKA 400 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 300 g letniej wody DODATKI 2 garście rukoli 2 pomidory 3 kulki mozarella(...)czasie wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Zrobić z ciasta kulę i odstawić pod przykryciem na 2 godz. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kształt mini bagietki. Górę bagietki naciąć delikatnie i posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 st. C. Z upieczonych i ostudzonych bagietek przygotowujemy kanapki w stylu włoskim

Kuchnia w oparach
Pieczarkowa zapiekanka z dzieciństwa 149

pachniały! Hmmm... rozmarzyłam się 😊 Sprzątając lodówkę, znalazłam kilka zapomnianych pieczarek i przypomniał mi się tamten smak, który postanowiłam odtworzyć w domowym zaciszu. Składniki (na 2-3 osoby): 2 średnie bagietki pół cebuli 6 pieczarek ok. łyżki masła kawałek sera typu gouda olej do smażenia pieprz ketchup Piekarnik włączyć na 220 stopni na pieczenie od góry. Bagietki przeciąć wzdłuż i jeśli(...)trzeba również w poprzek.  Wyjąć trochę miękiszu ze środka bagietek. Pieczarki przekroić na połówki, a każdą połówkę na plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki poddusić na łyżce oleju do smażenia na palniku o średniej mocy. Do pieczarek dodać cebulę i kawałki bagietki ze środków bułek. Zeszklić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na bagietki wyłożyć pieczarki z dodatkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem 190

Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem, podana na bagietkach to wspaniała przekąska na imprezę, a także doskonała pozycja, którą można uczcić tak zwanego “śledzika”. Do śledzia dodałam marynowane cebulki oraz jabłko, a całość posypałam koperkiem. Taka sałatka jest najlepsza po odstaniu, w momencie, kiedy wszystkie smaki sobą przejdą. Dla fanów śledzi będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia(...)Jeżeli lubcie przekąski na bagietkach, zajrzyjcie także po przepis na grzanki z krewetkami . Jeżeli macie taką możliwość, kupcie do sałatki prawdziwego śledzia Matias, który jest delikatny w smaku oraz bardzo kruchy. Zobacz też: Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Tatar śledziowy Filet rybny pieczony w piekarniku Przepis na sałatkę śledziową z marynowaną cebulką i jabłkiem Drukuj przepis Porcji

Kuchnia Bazylii
BAGIETKI 164

Kolejny wspaniały przepis od naszej kuzynki Marzenki został przetestowany. Bagietki wyszły przepyszne :) Mają chrupiącą skórkę, środek mięsisty i lekko wilgotny, najlepsze jeszcze ciepłe z samym masełkiem :) Bagietki nie wychodzą takie jak sklepowe, napychane i lekkie jak piórko, te są inne i zamiast powietrza zawierają  nasze serce, które włożyliśmy do przygotowania ich dla naszych najbliższych. Polecam i zapraszam do pieczenia(...)papierem do pieczeni i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. (Sposób formowania jak na zdjęciu) Ciasto wałkujemy na długość blaszki w prostokąt. Zaginamy boki żeby na siebie nachodziły. Końce bagietki delikatnie zaginamy pod spód. Odwracamy i wykładamy na blachę. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy i smarujemy wodą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 230-250 stopni C  (na środkowej półce

Pani na deser
zapiekanki 137

Czasami gdy nie wiemy na co mamy ochotę najlepiej skorzystać z najprostszego pomysłu, który przychodzi do głowy. A że bagietki w domu były to taka chrupiąca bagietka smakowała wyśmienicie. Do tego domowy keczup i kolacja lub przekąska gotowe. Składniki: 1 bagietka  odrobina masła 2 pieczarki kawałek papryki czerwonej ser mozzarella w kostce Przygotowanie: bagietkę przekroić na pół  posmarować(...)odrobiną masła pieczarki obrać (tak jak obieram 😉)  pieczarki i mozzarellę pokroić w plastry paprykę pokroić w drobną kostkę  na bagietce ułożyć pieczarki, paprykę i ser zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez ok 8-10 min  podawać z keczupem - przepis tutaj   Smacznego

Gotowanie z pasją
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny 144

Jadąc do Paryża, zastanawiałam się, jakimi zapachami tchnie to miasto. Czy chrupiącą bagietką, czy aromatyczną kawą, czy creme caramel, czy też kuchnią francuską? Wydaje mi się, że Paryż to miasto z kultem jedzenia i wspólnych rozmów przy nim. Doszłam do wniosku, że gadatliwi paryżanie uwielbiają umawiać się na wspólny posiłek, jeść na mieście i spędzać ze sobą czas w trakcie(...)każdym kroku. Zabieram Was więc teraz na krótką podróż paryską po smakach i zapachach tego miasta! Nasz pierwszy posiłek jemy w naszym apartamencie. W drodze z lotniska kupujemy świeżą bagietkę, wino, pasztet z kaczki i sery. Małą ucztą koimy głód po podróży. Pod wieczór wybieramy się na coś dobrego. Kilka razy jedliśmy w sprawdzonych, polecanych w internecie miejscach, lecz

Raj dla Podniebienia
Bagietki rustykalne 125

Swojska, domowa bagietka... Mmmm... Pyszności! Nasze rustykalne bagietki inspirowane wiejskim klimatem są wspaniałym pomysłem na rodzinne śniadanie. Mąka pełnoziarnista sprawia, że węglowodany znacznie wolniej się uwalniają, dzięki czemu pozostajemy syci na dłużej. Ziarna bogate w błonnik usprawniają natomiast trawienie, dzięki czemu pieczywo pozostaje lekkostrawne :) SKŁADNIKI: 20 g drożdży piekarskich lub 40 g zwykłych 6 łyżeczek cukru 100 ml wody(...)mąki pszennej typ 450 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 6 łyżek oliwy 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 kopiaste łyżki ulubionych ziaren * maślanka do posmarowania bagietek ziarna do posypania * u nas było to siemię lniane i słonecznik Drożdże zasypujemy cukrem, czekamy aż się rozpuszczą. Wodę lekko podgrzewamy i wlewamy do zaczynu dodając przy tym łyżkę mąki

Kuchnia od dwojga