Zainspirowana ulubioną sałatką hawajską, wpadłam na pomysł zrobienia pasty , którą w końcowym efekcie nadziałam bagietkę, pokroiłam w kromki i ozdobiłam kawałkami ananasa i listkami oregano 🌿 Taka bagietka, na pewno przypadnie do gustu dorosłam jak i dzieciakom 😄 Dodatkowo pięknie się prezentuje i co najważniejsze pysznie smakuje ! Zapraszam Was do wspólnego gotowania ! SKŁADNIKI : Mięso z kurczaka Ananas z puszki Jogurt naturalny Gęsty(...)Majonez light Sól, pieprz Dodatkowo: Bagietka Kawałki ananasa i oregano/bazylia do dekoracji Sposób wykonania: Kurzaka nacieramy marynata z ziół, soli i oliwy z oliwek. Wkładamy do rękawa i pieczemy. Upieczone mięso wyjmujemy i studzimy. Kurczaka dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do miksera, dodajemy jogurt , majonez, sól i pieprz. Miksujemy na gładką pastę. Na koniec dodajemy posiekanego drobno
Marcepanowa kuchniapieczywo idealne. Zapach ciasta drożdżowego zawsze wywoływał u mnie uśmiech. Nie ukrywam, że zdarzało mi się podjeść surowe jeszcze ciasto... i nigdy nie bolał brzuch jak mówiła babcia. Bagietka to klasyczny przepis chlebowy. BAGIETKA 400 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 300 g letniej wody DODATKI 2 garście rukoli 2 pomidory 3 kulki mozarella(...)czasie wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Zrobić z ciasta kulę i odstawić pod przykryciem na 2 godz. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kształt mini bagietki. Górę bagietki naciąć delikatnie i posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 st. C. Z upieczonych i ostudzonych bagietek przygotowujemy kanapki w stylu włoskim
Kuchnia w oparachpachniały! Hmmm... rozmarzyłam się 😊 Sprzątając lodówkę, znalazłam kilka zapomnianych pieczarek i przypomniał mi się tamten smak, który postanowiłam odtworzyć w domowym zaciszu. Składniki (na 2-3 osoby): 2 średnie bagietki pół cebuli 6 pieczarek ok. łyżki masła kawałek sera typu gouda olej do smażenia pieprz ketchup Piekarnik włączyć na 220 stopni na pieczenie od góry. Bagietki przeciąć wzdłuż i jeśli(...)trzeba również w poprzek. Wyjąć trochę miękiszu ze środka bagietek. Pieczarki przekroić na połówki, a każdą połówkę na plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki poddusić na łyżce oleju do smażenia na palniku o średniej mocy. Do pieczarek dodać cebulę i kawałki bagietki ze środków bułek. Zeszklić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na bagietki wyłożyć pieczarki z dodatkami
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem, podana na bagietkach to wspaniała przekąska na imprezę, a także doskonała pozycja, którą można uczcić tak zwanego “śledzika”. Do śledzia dodałam marynowane cebulki oraz jabłko, a całość posypałam koperkiem. Taka sałatka jest najlepsza po odstaniu, w momencie, kiedy wszystkie smaki sobą przejdą. Dla fanów śledzi będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia(...)Jeżeli lubcie przekąski na bagietkach, zajrzyjcie także po przepis na grzanki z krewetkami . Jeżeli macie taką możliwość, kupcie do sałatki prawdziwego śledzia Matias, który jest delikatny w smaku oraz bardzo kruchy. Zobacz też: Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Tatar śledziowy Filet rybny pieczony w piekarniku Przepis na sałatkę śledziową z marynowaną cebulką i jabłkiem Drukuj przepis Porcji
Kuchnia BazyliiKolejny wspaniały przepis od naszej kuzynki Marzenki został przetestowany. Bagietki wyszły przepyszne :) Mają chrupiącą skórkę, środek mięsisty i lekko wilgotny, najlepsze jeszcze ciepłe z samym masełkiem :) Bagietki nie wychodzą takie jak sklepowe, napychane i lekkie jak piórko, te są inne i zamiast powietrza zawierają nasze serce, które włożyliśmy do przygotowania ich dla naszych najbliższych. Polecam i zapraszam do pieczenia(...)papierem do pieczeni i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. (Sposób formowania jak na zdjęciu) Ciasto wałkujemy na długość blaszki w prostokąt. Zaginamy boki żeby na siebie nachodziły. Końce bagietki delikatnie zaginamy pod spód. Odwracamy i wykładamy na blachę. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy i smarujemy wodą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 230-250 stopni C (na środkowej półce
Pani na deserCzasami gdy nie wiemy na co mamy ochotę najlepiej skorzystać z najprostszego pomysłu, który przychodzi do głowy. A że bagietki w domu były to taka chrupiąca bagietka smakowała wyśmienicie. Do tego domowy keczup i kolacja lub przekąska gotowe. Składniki: 1 bagietka odrobina masła 2 pieczarki kawałek papryki czerwonej ser mozzarella w kostce Przygotowanie: bagietkę przekroić na pół posmarować(...)odrobiną masła pieczarki obrać (tak jak obieram 😉) pieczarki i mozzarellę pokroić w plastry paprykę pokroić w drobną kostkę na bagietce ułożyć pieczarki, paprykę i ser zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez ok 8-10 min podawać z keczupem - przepis tutaj Smacznego
Gotowanie z pasjąJadąc do Paryża, zastanawiałam się, jakimi zapachami tchnie to miasto. Czy chrupiącą bagietką, czy aromatyczną kawą, czy creme caramel, czy też kuchnią francuską? Wydaje mi się, że Paryż to miasto z kultem jedzenia i wspólnych rozmów przy nim. Doszłam do wniosku, że gadatliwi paryżanie uwielbiają umawiać się na wspólny posiłek, jeść na mieście i spędzać ze sobą czas w trakcie(...)każdym kroku. Zabieram Was więc teraz na krótką podróż paryską po smakach i zapachach tego miasta! Nasz pierwszy posiłek jemy w naszym apartamencie. W drodze z lotniska kupujemy świeżą bagietkę, wino, pasztet z kaczki i sery. Małą ucztą koimy głód po podróży. Pod wieczór wybieramy się na coś dobrego. Kilka razy jedliśmy w sprawdzonych, polecanych w internecie miejscach, lecz
Raj dla PodniebieniaSwojska, domowa bagietka... Mmmm... Pyszności! Nasze rustykalne bagietki inspirowane wiejskim klimatem są wspaniałym pomysłem na rodzinne śniadanie. Mąka pełnoziarnista sprawia, że węglowodany znacznie wolniej się uwalniają, dzięki czemu pozostajemy syci na dłużej. Ziarna bogate w błonnik usprawniają natomiast trawienie, dzięki czemu pieczywo pozostaje lekkostrawne :) SKŁADNIKI: 20 g drożdży piekarskich lub 40 g zwykłych 6 łyżeczek cukru 100 ml wody(...)mąki pszennej typ 450 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 6 łyżek oliwy 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 kopiaste łyżki ulubionych ziaren * maślanka do posmarowania bagietek ziarna do posypania * u nas było to siemię lniane i słonecznik Drożdże zasypujemy cukrem, czekamy aż się rozpuszczą. Wodę lekko podgrzewamy i wlewamy do zaczynu dodając przy tym łyżkę mąki
Kuchnia od dwojgaUwielbiam szybkie, syte dania. Dziś zapraszam Was na jedno z nich – zapiekane bagietki z serowo-mięsnym nadzieniem . Pysznie, szybko, idealnie. Zwłaszcza, gdy wrócicie zmęczeni ze wspaniałej wycieczki O wycieczce opowiem Wam już wkrótce A dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę. Spróbujcie Składniki: 1 bagietka 2 duże jajka 3-4 plastry ulubionej wędliny – u mnie schab wędzony parzony** szczypta(...)wzbogacić nasze nadzienie o dodatek innych ulubionych przypraw. Jeśli szukacie niedrogich przypraw dobrej jakości polecam Wam te (klik) . Warto **opcjonalnie można zastąpić np. drobno pokrojonym wędzonym kurczakiem itd. Przygotowanie: Bagietkę nacinamy i wydrążamy lekko środek (uważamy, aby nie przeciąć spodu). W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka z solą i pieprzem (przyprawy w szczególności pieprz powinno być czuć). Następnie dodajemy pokrojony
Słodkie okruszkiPastę z zielonych 🍀🌿 oliwek, kaparów, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i sera camembert przygotowujemy, do której prażony słonecznik dodajemy. Bagietkę 🍞 z jednej strony olejem skrapiamy, na drugiej zaś pastę nakładamy. Pod przykrywą grillujemy 🍴, a na wierzch świeżą rukolę dodajemy. Smaczne, chrupiące jako przekąska podane lub do mięsa 🍡🍗🍢, kiełbasek, jako dodatek dodane. Można też je w piekarniku przygotować i smakiem się rozkoszować(...)zielonych oliwek bez pestek, 2 łyżeczki kaparów, pieprz czarny mielony do smaku, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki, 3 łyżki słonecznika, 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso, 100 g sera camembert, bagietka, ponadto: olej do posmarowania bagietki, świeża rukola. Przygotowanie: Pasta oliwkowa: Za pomocą blendera miksujemy, oliwki z kaparami, nacią pietruszki, dolewamy oleju i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze
Moniki SmakołykiSKŁADNIKI: ok 246 kcal 70 g pomidora 15 g papryki czerwonej 50 g bagietki 1 ząbek czosnku łyzka oliwy z oliwek bazylia sól i pieprz WYKONANIE: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC w funkcji góra-dół. 2. Czosnek drobno pokroić, połączyć z oliwa z oliwek, doprawić sola(...)pieprzem. 3. Bagietkę pokroić w plastry. 4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy bagietkę. Każda kromkę smarujemy oliwa z przyprawami. Pieczemy ok 5 min do zrumienienia bułki. 5. Pomidor i paprykę kroimy w drobna kostkę. Łączymy z posiekaną bazylią. 6. Na zrumienione bagietki układamy przygotowany farsz pomidorowo-paprykowy. INSTRUKCJA WYKONANIA- KROK PO KROKU: KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze
Atlas SmakówKorzystałem z przepisu na bagietki opublikowanego przez Siergieja z bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ , na podstawie książki Frédérica Laclosa "Le pain l'envers du decor" . Poolish jest jednym z pierwszych zaczynów stworzonych z użyciem drożdży piekarskich. Nazwa pochodzi najprawdopodobniej od polskich piekarzy, którym przypisuje się wynalezienie tego zaczynu pod koniec XIX wieku. Następnie proces został spopularyzowany(...)bardziej popularne. Stosowane poolish można określić jako sposób prowadzenia ciasta będący czymś pośrednim pomiędzy pieczeniem przy użyciu zakwasu, a prostym procesem pieczenia z użyciem drożdży. Składniki (na 4 bagietki, każda z ok. 240 g ciasta): Zaczyn poolish (12 godzin, temp. 25oС) 176 g – mąka pszenna typ 550 176 g – woda 0,175 g – świeże drożdże Aby dokładnie
Przepisy na domowy ser i chlebPyszny pomysł na kolację we dwoje. Kruchy kurczak z winnym posmakiem, słony ser feta i orzeszki, bukiet warzyw. Do tego delikatna domowa bagietka z czosnkiem, przesmażona na oliwie z oliwek. Bagietki: 390 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka(...)misce pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i dzielimy na dwie części. Każdą składamy wzdłuż szerszego boku na trzy części. Formujemy bagietkę. Zlepieniem układamy do dołu. Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez
VioletoweKucharzenieZapiekanki domowe z bagietek które są proste do zrobienia i bardzo tanie. Dodatki to już kwestia tego co mamy w lodówce. Polecam zrobić je z jakiem którego żółtko jest płynne po upieczeniu. ciasto: 40 dkg mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 2 dkg drożdży 200 ml letniej wody Dodatki: 1 burak pieczony 4 parówki małe 4 jajka(...)ciasto wyrabiam mikserem albo łyżką drewnianą. Odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Dzielę je na 2 części, wykładam na deskę podsypaną mąką i formuję bagietki, moje miały 30 cm zależało mi żeby były szerokie . Układam je na blaszce na papierze odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzewam do temp 220 stopni góra dół. Spryskuję
wesoła kuchniamoich pizz bez drożdży , bo właśnie przy okazji ich przygotowywania pokochałam połączenie serka i pesto. Twarożek z rzodkiewką to wiosenny klasyk, z dodatkiem pesto jest jeszcze lepszy! Przygotowanie: Bagietkę pokrój na kromki i opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku. Kromki bagietki posmaruj ricottą (twarożkiem czy serkiem kozim), posyp odrobiną soli i płatkami chilli (jeżeli nie lubisz chilli - pomiń(...)smaż, aż zwiędną (trwa to krótko - 3-5 min.). Wlej sok z 1/2 cytryny, dopraw odrobiną soli i sporą szczyptą czarnego pieprzu. Na patelni grillowej opiecz 8 kromek bagietki, a także 8 pomidorków koktajlowych. Wyciśnij pomidorki na każdą kromkę chleba, następnie ułóż porcję smażonej zieleniny i posyp pokruszoną fetą. Bruschetta z grillowanymi szparagami Wśród wiosennych propozycji nie mogło zabraknąć kanapeczki
Chilli Czosnek i Oliwa