Bagietki są bułkami, które świetnie pasują jako dodatek do różnych dań np. do zup, ale też są podstawą różnego rodzaju zapiekanek. W czasie ich pieczenia po mieszkaniu roznosi się niesamowity zapach. Mają chrupką skórkę i miękki miąższ, więc trudno się im oprzeć. Ale gdy sczerstwieją, stanowią dobrą bazę pod zapiekanki. Składniki (na 4 bagietki): 10 g świeżych drożdży(...)długą bułkę. Ułożyć je na blasze, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Na dno piekarnika wstawić miseczkę z ciepłą wodą. Piekarnik włączyć na 230 stopni C. Bagietki piec 15 - 17 minut. Wyjąć je z piekarnika zaraz po upieczeniu. "Dwie niedźwiedzice" Meira Shaleva to moje kolejne spotkanie z z żydowskimi rolnikami. W książce Shaleva żyją moszawie z uprawy różnych
Weekendy w domu i ogrodziełyżki masła 2-3 łyżki oliwy 1 l bulionu albo wody 2 łyżki domowej kostki rosołowej warzywnej 1,5 szkl białego wytrawnego wina sól, pieprz młotkowany Dodatkowo bagietka czosnek starty żółty ser Cebulę pokroić w cienie piórka i podsmażyć na rozgrzanym maśle z oliwą na złoto-brązowy kolor. Często mieszać, żeby się nie przypaliło. Cały proces karmelizowania będzie trwał około(...)minut. Podlać winem i zagotować. Po kilku minutach dodać wodę i domową kostkę rosołową albo bulion i pogotować jeszcze około 25-30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na ukośne plastry, posmarować cienko oliwą, natrzeć delikatnie czosnkiem i zrumienić w piekarniku. Do miseczek wlać porcję zupy, na wierchu ułożyć gorące grzanki z bagietki i oprószyć całość startym serem. Zupa
Pieguskowa Kuchniatworzę post. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki. 1 bagietka (użyłam z oliwkami, długość bagietki 30 cm) 3 łyżki oliwy z oliwek 125 gr mozzarelli 12 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika kilka gałązek sałaty rukoli (niekoniecznie) sos balsamiczny(...)polania) bruschetta Przygotowanie. Bagietkę pokroić na kromki o grubości około jednego centymetra każda. Kromki po wierzchu i po spodzie posmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na blasze do pieczenia. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Zapiekać po dwie minuty z każdej strony. Lekko podpieczone kromki wyjąć z piekarnika i ułożyć na nich pokrojone pomidorki, krojoną mozzarellę oraz rukolę
mecooksRabanadas to nic innego jak czerstwa bagietka bądź, bułka zamoczona w mleku z jajkiem, usmażona w tłuszczu i obtoczona w cukrze z cynamonem :) Przekąska idealna z kubkiem mleka na zimowe wieczory ;) Składniki: 1/2 czerstwej bagietki lub innej bułki 1 jajko 1/2 szkl mleka lub napoju mlecznego np. sojowego 3-4 łyżki cukru brązowego cynamon do smaku ewentualnie przyprawa do piernika(...)cukier waniliowy olej lub oliwa z oliwek do smażenia 1. Bagietkę bądź bułkę kroję na około 2 cm kromki. 2. W misce/głębokim talerzu roztrzepuje jajko z mlekiem. 3. W osobnym talerzu mieszam cukier z cynamonem. 4. Kromki bułki maczam w mleku z jajkiem i wykładam na rozgrzaną patelnie z olejem/oliwą. Smażę na rumiano z obydwóch stron. Zdjęte kromki
Gotowanie...to proste !łyżka świeżych listków tymianku 2 łyżki koniaku (cognac -francuskie brandy) 850-900 ml wołowego bulionu (domowy lub gotowy (niskosolony) sól morska i świeżo/grubo zmielony pieprz czarny francuska bagietka pokrojona w kromki na skos 450-500 g serów: gruyere, fontina (włoski ser) idobrego brie Wykonanie: Jeśli masz żeliwny saganek możesz skarmelizować w nim cebulę a potem w tym samym(...)następnie bulion wołowy i tak na najmniejszym ogniu gotować wolno pod uchyloną pokrywką przez 30-40 minut aby cebula się rozgotowała. W międzyczasie gdy zupa się gotuje podpiec kromki bagietki w tosterze lub w piekarniku na lekko złotawy kolor. Zupę po wskazanym czasie przelać po równo do specjalnych glinianych kokilek lub saganików z uchwytem do ok. 2/3 wysokości ich wysokości
Sztuka gotowania w/g Samirychrupiące bułeczki nadziewane farszem jajecznym z papryką, szynką, aromatyczną cebulką z wyrazistym czosnkiem, zapieczone serem i posypane świeżym szczypiorkiem to doskonały pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Składniki: 4 bagietki (długość 25cm) 4 jajka 100ml mleka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 150g szynki 1 czerwona papryka 200g żółtego sera gouda 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie(...)każdej bagietki lekko ściąć wierzch i wydrążyć środek. 2. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całość chwilę przesmażyć. 3. Do miski wybić jajka, dodać mleko, dokładnie roztrzepać. Następnie dodać podsmażoną szynkę z cebulą i czosnkiem, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek i połowę startego żółtego sera. Całość doprawić solą, pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinydoskonałym smakiem Składniki/4 zapiekanki : – 500 g świeżych pieczarek – 1 cebula – kulka mozzarelli lub 200 g ulubionego sera żółtego – ząbek czosnku – 2 małe bagietki (tzw. pół-bagietki) – szczypiorek – 1 łyżka masła Przygotowanie: Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulkę drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni stopić masło i wrzucić cebulę. Smażyć aż się zeszkli(...)pieczarek wyparuje i pieczarki będą się ładnie rumienić. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i odstawić z ognia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bagietki przekroić na połówki. Nałożyć na nie pieczarki i posypać mozzarellą lub innym serem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8-10 minut, aż ser się stopi a pieczywo będzie lekko chrupiące
I LOVE LIFEMini-Bagietki na zakwasie pszennym. Trudny temat jak się nie ma kamienia, piekarnika z parą i dobrej mąki. Zakwas 50%, nawodnienie ciasta 70%, mąka tortowa T 450 z Biedry. Mogło by być lepiej, zdecydowanie do powtórki na lepszej mące. 2 sztuki formowane tradycyjnie i 2 w kłosek (epi). Formowanie na podstawie tego filmu Składniki na 4 mini-bagietki(...)czasie składałem 2 razy co 20 minut). Po godzinie dzielimy na kęsy po ok 215 g ciasta i wstępnie formujemy Odpoczynek na stole 30 minut. Potem ostateczne formowanie bagietek. Końcowe wyrastanie 4 godziny w 25oC. Nacinamy lub robimy kłosek nożyczkami, tak jak na załączonym filmie. Pieczenie w 250oC cały czas z parą (u mnie było ok.210oC) Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebstało się coś, co mi bardzo zasmakowało. Taka jedna kokilka mieści w sobie naprawdę dużo smaku (i kalorii), ale również fajnej zabawy - wyjadanie zawartości we dwoje, za pomocą rwanej bagietki, jest tu jeszcze jednym najlepszym pomysłem. PS Jestem niemal pewny, że opisując nasze nowe kokilkowe hasło , Marzena myślała o rzeczach słodkich. Miło jest snuć słodkie myśli, ale na początek musiałem(...)camembert, brie, munster - najlepiej mieszane) 8-10 mini-pieczarek 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka białego wina 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki oliwa sól i pieprz bagietka Wykonanie: Pieczarki pokroić w ćwiartki lub ósemki. Z sera usunąć skórkę i pokroić na kawałki. Czosnek pokroić na cieniutkie plasterki. Kokilkę natłuścić oliwą i wymieszać w niej pieczarki
zadanie-gotowanieChrupiące bagietki, poprzetykane ciągnącym, rozpuszczonym serkiem camembert są świetnym pomysłem na sylwestrową przekąskę. Czy będzie to domówka z przyjaciółmi, czy sylwester w piżamie z Polsatem. W każdej z tych sytuacji sprawdzą się idealnie, bo są po prostu pyszne ;) Składniki: 2 półbagietki ok 3/4 opakowania sera camembert ok. 70 g rozpuszczonego masła 1 duży ząbek czosnku pęczek natki pietruszki Półbagietki(...)ponacinać co ok. 1,5-2 cm, ale nie do końca. Ser pokroić na cienkie plasterki, a plasterki na połówki. Kawałki sera powkładać w nacięcia w bułce. Tak przygotowane bagietki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Do rozpuszczonego masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Polać wierzch każdej bagietki. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Simply Foodpasowała na przystawkę, ale równie dobrze możecie ją szybko przygotować i mieć pyszną kolację. Do przygotowania tej przystawki potrzebujecie dosłownie kilku składników :) Listę i przepis znajdziecie poniżej… Składniki: bagietka (może być również czerstwa) 2 ząbki czosnku świeże listki bazylii 2-3 pomidory parmezan (można go zastąpić zwykłym serem) 2-3 łyżki oliwy sól pieprz Bruschetta z pomidorami – przepis(...)Bagietkę kroimy w plasterki, a następnie nacieramy czosnkiem. Pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy oliwę, sól, pieprz i listki bazylii. Całość mieszamy i nakładamy na kromki bagietki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 7-8 minut. Po wyjęciu bruschetty posypujemy startym parmezanem. Smacznego! A jeśli szukacie innych inspiracji na przystawki to zajrzyjcie TUTAJ ! Post Przystawka – bruschetta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!prażonych migdałów 1 garść roszponki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki białego wytrawnego wina sól i pieprz 2 szczypty ziół prowansalskich 1 świeża bagietka Wykonanie: Gruszki umyć, jedną z nich obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Drugą w paski. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę, łyżkę miodu, chwilę smażyć(...)lekko skropić roztopionym masłem, następnie oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, nałożyć przygotowaną gruszkę z rondelka, ozdobić rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Pokrojone kawałki bagietki, skropione oliwą piec około 5 minut. Sałatę roszponkę należy dobrze opłukać, osuszyć, skropić oliwą oraz octem balsamicznym. Podawać z przygotowanymi kawałkami gruszki oraz podpieczoną bagietką. Smacznego
Wino Francja KuchniaPieczesz domowe pieczywo? Jeśli tak (lub chcesz zacząć), to mam dla Ciebie specjalny wpis bagietki – 3 sposoby na ciasto. Znajdziesz tu przepisy na bagietki zwykłe, czyli białe, pszenne. Ale też pomidorowe i rukola ze szpinakiem, jakich… Artykuł Bagietki – 3 sposoby na ciasto pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikposiekanego w mniejsze cząstki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula, posiekana 2 serki śmietankowe, pokrojone w kostkę sól, czerwony pieprz, 2 łyżki posiekanego koperku kilka kromek bagietki masło ser żółty Przygotowanie: Czosnek i cebulkę wrzucamy do garnka i podsmażamy na oliwie aż zaczną się lekko rumienić, następnie dodajemy szczyptę soli. Dodajemy ziemniaki i zalewamy bulionem i gotujemy(...)około 15 minut aż będę miękkie. Kromki bagietki smarujemy masłem i układamy na nich cieniutkie plastry żółtego sera. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez kilka minut aby ser się rozpuścił.. Do zupy wrzucamy serki, dodajemy przyprawy oraz koperek. Gotujemy jeszcze około 10 minut do rozpuszczenia serków. Zupę podajemy gorącą z dodatkiem ciepłych kromek bagietki. Smacznego
Życie ze smakiemtakże sałatka śledziowa z granatem . Zobacz mój film z przygotowania tapas Składniki – Tapas z anchois 80-100 g anchois – tutaj je znajdziecie 1 cebula czerwona pół bagietki 2 łyżki masła ser camembert 2 łyżki miodu dwie łyżki octu balsamicznego pieprz czarny i sól Przepis – Tapas z anchois Przygotowanie naszej przystawki zaczynamy od rozgrzania patelni. Wrzucamy na nią(...)jedną łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści na patelnię kładziemy pokrojone pod kątem kromki bagietki. Smażymy je aż się lekko zarumienią, po czym ściągamy je z ognia. Teraz robimy cebulkę na słodko. Na patelnię wrzucamy kolejną łyżkę masła. Gdy się rozpuści wrzucamy tam czerwoną cebulę. Ta również musi się zarumienić, wtedy dodajemy do niej miód i ocet balsamiczny. Całość redukujemy
Kuchennyviral.pl