bagietka - 3616 przepisów (strona:45/242)

Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami 442

Zapiekanka to typowo polski fast food składający się z podłużnej bagietki i cebulowo-pieczarkowego farszu posypanego żółtym serem. Zapiekanki spotkamy w każdej budce typu fast food, gdzie nadal chętnie je kupujemy i cieszą się dość dużym powodzeniem. Przepyszne zapiekanki możemy również przygotować samodzielnie w domu. Są równie smaczne jak te z barów i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy(...)dużych oczkach pieczarki i dusimy do momentu zmięknięcia (ok. 10 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać czosnek w proszku i szczyptę oregano. Lekko studzimy. Każdą bagietkę przekrawamy na pół, smarujemy farszem, a następnie posypujemy startym serem. Zapiekamy w piecu nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 3-5 minut (lub więcej) do momentu całkowitego rozpuszczenia sera.Gotowe

Słodka Strona
Klasyczna zupa cebulowa 129

Klasyczna potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar warzywny i smażona cebula. Podawana z grzankami z bagietki i startym serem, koniecznie zapieczona w piekarniku. Jedyna w swoim rodzaju, charakterystyczna i niepowtarzalna w smaku. Do tego bardzo sycąca. Koniecznie z dodatkiem koniaku lub brandy. Początkowo spożywana przez biednych chłopów i ubogich mieszkańców miast, serwowana w całonocnych barach na francuskich targowiskach, stała(...)podaniaPrzygotowanie:Cebule obieramy, kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż cebula będzie miękka. Z kromek bagietki robimy grzanki w tosterze lub piekarniku. Włączamy piekarnik (funkcja grzania od góry). Do zupy dodajemy koniak i przelewamy do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu układamy po grzance i posypujemy startym serem

Smakowity Blog Kulinarny
Poolish 168

Zaczyn poolish powstał w Polsce i wyemigrował przez Austrię do Francji. Poolish został wybrany przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki.Poolish jest mieszaniną mniej

Grahamka, weka i kajzerka
Pâte fermentée 208

fermentacji. Tym różni się on od innych zaczynów, że oprócz mąki, wody i drożdży zawiera także odrobinę soli. Ten prosty dodatek poprawia dojrzałość i smak chleba, bułek czy też bagietek - uwielbia się stosować go w pieczywie typu francuskiego.Zaczyn można przygotować do konkretnego wypieku (jest gotowy do użycia po około czterech godzinach) i stosować na bieżąco przygotowując odpowiednio więcej ciasta chlebowego

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszove Biove 128

maszynkę.Oba kawałki złóż ze sobą i rozwałkuj na pasek o długości około 25-30 cm i szerokości około 10 cm, który uformuj w walec, identycznie jak się formuje bagietkę. To samo zrób dla drugiej części ciasta, a więc podziel ją, przepuść przez maszynkę, połącz, rozwałkuj na kwadrat i uformuj wałek.Każdy wałek rozwałkuj wzdłuż, tak aby uzyskać dosyć długi

Grahamka, weka i kajzerka
Sztangle graham orkiszowe 166

przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.Przełóż ciasto z powrotem na blat, podziel na 4 równe części, z każdej z nich uformuj sztangla (identycznie, jak formuje się bagietki) o długości około 20 cm. Uformowane sztangle układaj w poprzek na blasze opsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o pozostawieniu odpowiednich odstępów, aby sztangle miały miejsce na wyrastanie - muszą

Grahamka, weka i kajzerka
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 301

opieczonym chlebie sałatkę z posiekanego pomidora z dodatkiem bazylii i tak powstała najsławniejsza dziś wersja bruschetta al pomodoro . Z kolei crostini to rodzaj małych kanapeczek, przygotowywanych zazwyczaj z kromek bagietki, które smaruje się przeróżnymi pastami lub układa inne dodatki. Nie muszą być opiekane i nie trzeba nacierać je czosnkiem. Taka jest teoria, w praktyce mam wrażenie, że sami Toskańczycy zapomnieli(...)pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża bazylia, chleb lub bagietka opcjonalnie opieczona w piekarniku lub na patelni grillowej Przygotowanie: Piekarnik ustawiony na opiekanie nagrzej do 190 stopni C. Czerwoną i żółtą paprykę umyj, przekrój na pół i ułóż skórą

Chilli Czosnek i Oliwa
Coś z niczego - Ślimaczki 206

Składniki: 1 bagietka 1/2 papryka czerwona 1 serek Almette 6 liści sałaty 6 plasterków szynki Długą bagietkę przekrawamy wzdłuż i wydrążamy z niej środek. Następnie smarujemy jedną połówkę połową serka Almette , ja użyłam tego z ziołami. Następnie układamy sałatę i szynkę, znowu sałatę i znowu smarujemy druga połową serka Almette. Na górze układamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Przykrywamy drugą(...)połową bagietki i mocna zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy na noc do lodówki. Na następny dzień kroimy w kawałki i grubości około

Aga w kuchni
Pâté z drobiowych wątróbek 196

Piekłam bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem i pomyślałam sobie, że przydałoby się coś dobrego do ich posmarowania. Bagietka, nieodzowny element kuchni francuskiej, więc i ciąg dalszy powinien być francuski... A ponieważ uwielbiam wszelakie smarowidła, padło na pâté z drobiowych wątróbek. Poszperałam w necie i oto moja wersja tego(...)dania. Duet chrupiąca bagietka z kozim serem i pâté rewelacyjna !Do usmażenia wątróbek do  pâté użyłam smalczyku roślinnego, zamiast oleju. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale zastępuje inne tłuszcze do smażenia.Pâté z drobiowych wątróbek Składniki:500 g drobiowych wątróbek1 mała cebula2 ząbki czosnku2-3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda100 g masła w temperaturze pokojowej1 łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity
Jajka sadzone inaczej 179

nabiału można przygotować na wiele sposobów, i za każdym razem i w każdej postaci smakuje równie dobrze. Dziś chciałabym przedstawić trochę zmodyfikowaną wersję tradycyjnego jajka sadzonego, w chrupiącej francuskiej bagietce.  Potrzebujemy (porcja na 2 osoby): - 4 jajka (nie za duże) - 4 pasterki szynki pokrojone w kostkę - 4 kromki bagietki (około 5 centymetrowe) - sól, pieprz - oliwę z oliwek Na patelni(...)kosteczkę, po czym wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz. Od czasu do czasu mieszamy i smażymy do momentu aż wędlina będzie lekko chrupiąca. W miedzy czasie z każdej kromki bagietki wyjmujemy miękki środek, zostawiając jednak odrobinę po bokach.  Usmażoną szynkę przekładamy na talerzyk.  Na patelni układamy kromki bagietki, i do każdej z nich wlewamy ostrożnie po jednym jajku. Przy

W mojej holenderskiej kuchni
Jajka w Pomidorach 421

Niby nic szczególnego, a słów brak. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku , autorka proponuje podawać z bagietką, ja zjadłam z bagietką, mój syn z makaronem. Zarówno z bagietką jak i makaronem smakuje rewelacyjnie. Zjedliśmy to danie jako obiad i przyznam się szczerze, że najadłam się nim tak jakbym zjadła normalne danie obiadowe. Do tego wyrazisty smak! Pycha! Czy trudno zrobić? Wcale(...)pomidory 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz szczypta suszonego oregano szczypta chili 2 jajka świeża bazylia 1/2  opakowania makaronu świder Czanieckie Makarony ewentualnie bagietka Wykonanie: W pierwszej kolejności musimy sparzyć pomidory i obrać je ze skórki oraz usunąć twarde gniazda nasienne. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, a pomidory pokroić w kostkę. W między czasie

Blondynka Gotuje
Prowansalskie Bagietki 187

mogłam zacząć od czegoś co w każdym polskim domu spożywa się chyba w największych ilościach a mianowicie pieczywa. Moja propozycja na dziś to jak je ładnie nazwałam " Prowansalski bagietki ", czemu prowansalskie? bo z dodatkiem suszonych pomidorów, zielonych oliwek i oliwy z oliwek ;-) Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane a wszystkie trudy wynagrodzi nam przepyszny smak, nie wspominając o zapachu świeżego pieczywa(...)dłoni że ciasto nabiera puszystości, wyrabiamy z 5- 10 minut. Wyrobioną kulkę zostawiamy aż podwoi swoją objętość ;-)   Wyjmujemy ciasto z miski dzieli na 3 części formujemy skręcając bagietki, kładziemy na blaszce do pieczenia, oddzielając papierem.   Uruchamiamy piekarnik (ja swój nastawiam na poziom 4 w 8 stopniowej skali więc myślę, że to takie 200-220 stopni). Bagietki muszą podwoić

SMYKWKUCHNI
Zapiekane włoskie bagietki 144

Dobry pomysł na ciepłą kolację. Połączanie bagietki z oliwą i czosnkiem oraz zapiekane pomidory z mozzarellą. Były pyszne.   Składniki : * bagietka * 2 łyżki oliwy z oliwek * 2 ząbki czosnku * kulka mozzarelli  * 8 plastrów pomidora * bazylia * pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie : Bagietkę przeciąć na pół. Polać każdą oliwą i nasmarować zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Zapiec około 10 minut. Na ciepłe bagietki

Magiczne Życie Marty
Zapiekanki z pieczarkami i duszonym porem 159

walory smakowe zdecydowanie zrekompensowały tą małą wpadkę - a wszystko dzięki porowi, duszonemu z czosnkiem na masełku - mniam! Zapiekanki z pieczarkami i duszonym porem Składniki: 3 duże bułki - bagietki 1 kg pieczarek 1 średni por 4 łyżki masła + do posmarowania bagietek 30 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku suszone oregano sól, pieprz ew. ketchup, sos czosnkowy lub inny Pora umyć, pokroić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ekspresowa bagietka pszenna 56

Składniki 500 g mąki np. T450/500 275 g ciepłej wody 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych 1 łyżeczka miodu (ok. 15 g) 1 […] Artykuł Ekspresowa bagietka pszenna pochodzi z serwisu Anna Partyka-Olkuska

rozgotowana