bagietka - 3616 przepisów (strona:44/242)

Sandwich z kurczakiem i jajkiem 288

bójcie się wrzucać Waszych ulubionych składników.  Składniki pierś z kurczaka suszone pomidory w oleju - 6 szt 3 łyżki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz  Dodatkowo bagietka rukola czerwona cebula pomidor jajko ugotowane na twardo Sos  4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pieprz Sposób przygotowania Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i opłukać(...)Usmażone odstawić na bok by przestygły. Sos pietruszkowo - czosnkowy - natkę pietruszki posiekać drobno, wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dosolić do smaku. Bagietkę przekroić wzdłuż na pół i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i lekko podpiec. Ostygnięte roladki pokroić w grubsze plastry. Dół i górę bułki posmarować sosem i układać rukolę, pomidor, mięso, jajko

pink envelope
Orkiszowe Bagietki Pełnoziarniste, czyli BLONDYNKA też się może pomylić :) 139

bagietka wyszła całkiem przypadkowo. Tak wygląda pomyłka Blondynki! W pierwowzorze powinnam użyć mąki orkiszowej typ 700, a ja wsypałam orkiszową pełnoziarnistą. Najnormalniej w świecie się pomyliłam. Zresztą, a czy ja kiedykolwiek mówiłam, że jestem nieomylna? Nie!  Wolno się pomylić każdemu. W szczególności Blondynce :) Przy podstawowej liście składników ciasto wyszło mi strasznie suche i bardzo twarde, o elastyczności mogłam zapomnieć(...)nieco rozluźniło. Potem odstawiłam ciasto, miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Po tym czasie ciasto było ładnie wyrośnięte, więc uformowałam z niego dwie bagietki, położyłam je na blasze, przykryłam lnianą ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po godzinie nacięłam bagietki ostrym nożem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego

Blondynka Gotuje
Jajka po benedyktyńsku z salsą cebulowo-paprykową 241

benedyktyńsku z salsą cebulowo - paprykową Składniki: 1 czerwona cebula 3 kolorowe papryczki mini 2 suszone pomidory sól pieprz oregano szczypiorek olej ryżowy 4 jajka 4 plasterki szynki parmeńskiej  bagietka Przygotowanie: Salsa: cebulę, paprykę, pomidory i szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej ryżowy. Smażymy aż wszystko zmięknie. Szynkę podsmażamy na gorącej patelni (bez dodatku tłuszczu). Zdejmujemy(...)szynkę z patelni i na tłuszczu, który wytopił się z mięska obsmażamy bagietkę.  Równocześnie, w dużym garnku wstawiamy wodę z dodatkiem soli, pieprzu i oregano, doprowadzamy ją do wrzenia.  Do filiżanki wbijamy jedno jajko. Mieszając wodę, wlewamy jajko z filiżanki, cały czas mieszając. Czynność tę powtarzamy z każdym jajkiem osobno. Po3 minutach nasze jajko jest gotowe, wyciągamy

Lawendowe Niebo
PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHARZNOWYM 219

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHRZANOWYM Składniki: - 500g mięsa mielonego z indyka - 2 mini bagietki - 1 jajko - pół szklanki bułki tartej - 1 cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka czosnku w granulacie - 2 łyżeczki lubczyku otartego - pół łyżeczki bazylii - 3 łyżeczki musztardy delikatesowej - 500g pieczarek - 1 kostka rosołowe z lubczykiem - 1 kostka grzybowa - 2 białe cebule - 1 łyżka(...)masła - 4 łyżki cukru - 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego - 1 łyżka natki pietruszki poszatkowanej - 1 łyżka koperki poszatkowanego - 200ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Mini bagietki namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy wyciśnięte wcześniej namoczone bagietki, dodajemy jajko oraz pół szklanki bułki tartej. Dodajemy poszatkowaną czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżeczkę czosnku w granulacie

Mentor Smaku
Zupa czosnkowa z grzankami i sadzonym jajkiem 376

rosołu drobiowego 3 główki czosnku 100 g sera topionego (np. typu gouda) 200 ml śmietany 18% szczypiorek do posypania gotowej zupy jajka (1-2 na porcję) krótka bagietka (2 kromki na porcję) oliwa lub masło do polania kromek bagietki olej do smażenia jajek Wykonanie: Bagietkę kroimy na 2 cm kromki. Każdą kromkę skrapiamy lekko oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym

IMPRESJA SMAKU
Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54 151

rybki doznały kontuzji i opóźniły swoje przybycie o dwa dni ale to nic bo smak jaki zaoferowały zadowolił wszystkich, ja zjadłam nawet podwójną porcję! jak tu oprzeć się chrupiącej bagietce, delikatnej rybie i pachnącemu, zieloniutkiemu pure?  Mistrzostwo jeśli chodzi o połączenie smaków i kolorów. Niestety nie jestem autorką tegoż dania. Rachel Khoo zamieściła na nie przepis w "Mojej małej(...)francuskiej kuchni", od której nadal nie mogę się oderwać! Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku 250 g białej zwartej ryby bez skóry i ości 4 łyżki mąki sól, pieprz 2 lekko ubite białka 50 g bułki tartej olej do smażenia bagietka  cytryna do podania kwaśna śmietana do podania pure z groszku: szalotka, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tapenada z czarnych oliwek 158

pastami sprawdzają się doskonale! Tym razem przedstawiam Wam przepis na tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek. Robi się ją bardzo szybko, a jeśli będziecie mieć w domu dodatkowo np. bagietki, to możecie przygotować pyszne grzanki, na których rozsmarujecie tapenadę i w ten sposób zaprezentujecie je swoim gościom. Smacznego!Składniki:1 słoiczek drylowanych czarnych oliwek 4-5 łyżki oliwy z oliwek3(...)natki pietruszki Dodatkowo:3 pół bagietkioliwa z oliwek Wykonanie:Oliwki, oliwę, pokrojone ogórki kiszone i natki pietruszki zmiksować na jednolitą masę.Odstawić do lodówki na min. 30 minut. Pół bagietki pokroić na kromki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić oliwą. Piec kilka minut w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku.Grzanki posmarować tapenadą i podawać posypane posiekaną natką pietruszki

Pasja Smaku
SAŁATKA CEZARA 1445

łatę lodową rwiemy na małe kawałki do salaterki, dodajemy grzanki, piersi z kurczaka. Jogurt grecki mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty czosnek. Polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy. Podajemy z bagietkami czosnkowymi zapieczonymi w piekarniku. JEŚLI LUBIMY MOŻEMY SAŁATKĘ WZBOGACIĆPOMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I POKROJONYM W KOSTKĘ ŚWIEŻYM OGÓRKIEM

Z Majeczką w kuchni
Crostini z pastą z fasoli i czosnku, pieczoną szynką serrano i szałwią 292

stopni upiec w łupinkach czosnek przez 20 minut.Następnie przez 6 minut podpiec na papierze do pieczenia szynkę serrano aż będzie chrupka.Na koniec podpiec na kratce pokrojoną w kromeczki bagietkę aż do zrumienienia.Przygotować pastę, mieszając w malakserze fasolkę, wyciśnięty z łupin miękki czosnek, ser feta, szałwię, skórkę i sok z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i solą.Podsmażyć(...)patelni listki szałwii w oliwie, aż będą chrupkie. Uwaga, będą bardzo kruche, trzeba je delikatnie wyjmować.Zrobić crostini. Na bagietkę nakładać pastę, kawałki pokruszonej szynki i szałwię

W kuchni wieczorem
Klasyczna włoska bruschetta / Classic Italian bruschetta 226

wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce. Nic dodać, nic ująć. Polecam! Scroll down for recipe in EnglishKlasyczna włoska bruschetta(3-4 porcje)Składniki:1 bagietka, pokrojona w ukośne kromki2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki2 ząbki czosnku(...)pokrojone w drobną kostkę150 g startej na tarce mozzarelli2 łyżki startego parmezanuszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W miseczce wymieszaj pomidory, czosnek, sól, pieprz, pietruszkę i bazylię.Wyłóż mieszankę na kromki bagietki, skrop oliwą, a następnie posyp mozzarellą i parmezanem.Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 8 minut, a następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne 4 minuty

karmelowy
"Kasztanowa" bagietka 145

szczególnie ważne jest dla naszego zdrowia jesienią i zimą.Natomiast mąka kasztananowa całkowicie pozbawiona jest glutenu i w ciekawy sposób może urozmaicć dietę alergików uczulonych na gluten.Zapraszam na bagietkę upieczoną z dodatkiem jadalnych kasztanów i mąką kasztanową.Dodatek maronów i miodu nadaje bagietce nutę słodyczy. Składniki:150 g gotowanych kasztanów300 g mąki orkiszowej jasnej 630+ do podsypania200 g mąki kasztanowej250(...)posiekane marony,wymieszać.Uformować kulę,przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do podwojenia objetościciasto na posypanym mąką blacie jeszcze raz zagnieśc,podzielić na 2 części.Uformować 2 bagietki i skręcić je.Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić ponownie do wyrośnięciapiekarni nagrzać do 230`C.Bagietki posmarować wodą i piec na dolnej szynie 25 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanki z suszonymi pomidorami i oliwkami 120

oreganoświeże listki bazyliiBagietki przekrawamy wzdłuż. Nacieramy oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku. Oliwki i pomidorki kroimy w plasterki, a suszone pomidorki w paseczki. Na bagietki kładziemy plasterki mozzarelli, następnie pomidory, pomidory suszone, oliwki i posypujemy suszonymi ziołami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C. około 10 - 15 minut. Aż do roztopienia sera. Gotowe

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka z pieczarkami, papryką i serem mozzarella 323

prostu stworzone :-) Do tego papryka i cebula i ten delikatny ser mozzarella... mmm można się rozpłynąć razem z zapiekanką, która sama rozpływa się w ustach :-)Składniki:1 bagietka około 40 cmpłaska łyżka masła2 łyżki olejupieczarki 250 g1 mała cebula1/2 małej papryki1 kulka sera mozzarellasól, pieprzzioła prowansalskieDo polania sos czosnkowy z TEGO przepisuWykonanie:Bagietkę przepoławiamy i smarujemy masłem(...)piórka i podsmażamy na oleju aż cebula zmięknie, a woda z pieczarek odparuje. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.Paprykę kroimy na cieniutkie paseczki, a mozzarellę na plasterki.Na bagietkę posmarowaną masłem wykładamy pieczarki z cebulą, na to kładziemy paprykę i na samą górę ser mozzarella. Ser posypujemy ziołami.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około 8-10 minut

Anielska Kuchnia Ani
Zupa cebulowa 140

masła + masło do grzanek2 łyżki oliwy z oliwek1 kg cebuli5 dużych ząbków czosnku2 łyżki mąki200 ml białego, wytrawnego wina3 łyżki koniaku (opcjonalnie)1,5 l bulionu 6 kromek bagietki ok 200g sera gruyere lub chedar'a sos Worcestershiresól, pieprzprzygotowanieW garnku z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę Cebul e pokroić w cienkie krązki, dodać do garnka(...)zagotować . Mieszając dolać bulion i jeszcze raz całość zagotować. Zmniejszyć ogień , dolać koniak ( niekoniecznie) i gotować na małym ogniu 45 minut. Gotowałam pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Kromki bagietki przysmażyć na maśle, na patelni. Posypać startym serem  i wstawić pod grill w piekarniku do czasu aż ser się rozpuści. Zupę nalać do miseczek, do każdej włożyć

Stare Gary