bagietka - 3616 przepisów (strona:208/242)

Zupa cebulowa z grzankami ;-)))))))))) Smy(a)kowita 239

duże cebule młode (białe) 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła dobrej jakości 2 łyżki śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 kromki chleba pszennego kromka duża bagietki ciemnej około 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziej lampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina 500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza

SMYKWKUCHNI
Chleb z miodem, kminkiem, czarnuszką i czubrycą- najlepszy jaki jadłam ;-) 156

Muszę Wam powiedzieć, że chleb czy bagietki robię często, nie zawsze zamieszczam na blogu, ale tym przepisem musze się podzielić. Chleb wyszedł mi przepyszny, razem z moim K. stwierdziliśmy, że to najsmaczniejszy chleb jaki jedliśmy, nie wiem sama co wpłynęło na jego smak chyba po prostu połączenie przypraw i miodu. Jak wiadomo kminek i czarnuszka świetnie się do tego nadają

SMYKWKUCHNI
Zupa z dyni z grzankami i szynką hiszpańską - CZAS NA DYNIĘ! 148

była zakryta w garnku. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz śmietanki). Gotujemy około 10 minut, po tym czasie za pomocą blendera, wszystko miksujemy, stawiamy na ogniu dodajemy śmietankę zagotowujemy. Gotowe! Grzanki: Bagietkę pszenną, lub ciabatę kroimy w kostkę, na rozgrzaną patelnię wlewamy masło i oliwę, mieszamy, po połączeniu się składników, dodajemy grzanki, ciągle mieszamy aż grzanki nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z patelni

SMYKWKUCHNI
ŚNIADANIE FIT! Jajko poszetowe ("w koszulce") z sałatką z botwinką! 262

botwinki - koperek świeży  - liście bazylii - łyżka jogurtu Greckiego light - na dressing: 1/2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka wody, sól, pieprz - 2 jajka ekologiczne - odrobina oliwy z oliwek do skropienia - bagietka - rumienimy w tosterze Składniki na sałatkę mieszamy ze sobą. Podajemy od razu. Jajka w "koszulce": W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wybij jajka, zmniejsz gaz na minimum gotuj około

SMYKWKUCHNI
Przekąski na imprezę : Grzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe) 855

Post Przekąski na imprezę : Grzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Shakshouka (szakszuka) – jajka w pomidorach 1228

cztery jajka. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną (jeśli przykryjemy pokrywką będzie szybciej). Gotową szakszukę posypujemy posiekaną natką. Podajemy z pieczywem np. bagietką. Post Shakshouka (szakszuka) – jajka w pomidorach pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 259

grillowej (na wypadek gdyby ser wypłynął) układamy camembert owinięty w boczek. Gdy boczek się zrumieni przekładamy ser na drugą stronę. Gotowego camemberta kroimy i jemy maczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka

OstryKęs
Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem 933

spożywa się na zimno i obowiazkowo musi “przegryźć się “ w lodówce. Z reguły podawana jest jako antipasto (przekąska na zaostrzenie apetytu,  przed głównym posiłkiem), można nią również nadziewać bagietki czy malutkie bułeczki i serwować podczas brunchu.  Tą sałatkę przygotowałam na sobotnią kolację, doskonale komponowała się podana na liściach sałaty. Jeśli wydaje się wam zbyt kaloryczna, proponuję zastąpić część

Mia Cucina Sofieta
Pasta z tuńczyka z papryką 188

papryki. Pasta ma kremową konsystencję, jest bardzo smaczna, lekko pikantna i z powodzeniem zastąpi smarowidła ze sklepu, które zazwyczaj są pełne konserwantów. Najlepiej smakuje ze świeżą pszenną lub żytnią bagietką. Składniki na miseczkę pasty: 250 g gładkiego twarożku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała czerwona papryka 1/2 niewielkiej papryczki chili 1/2 cebuli odrobina soli i pieprzu do smaku

Ze smakiem i z pasją
Pasta! 206

odcedzamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Już na talerzach posypujemy świeżymi ziołami. Taki makaron smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako sałatka. Idealnie pasuje do niego świeża bagietka. Jeśli mamy ochotę, możemy go posypać startym parmezanem, który nieco zaostrzy smak potrawy. Myślę jednak, że nie jest to konieczne, ale czasami, dla urozmaicenia, można spróbować. Robiłam też kiedyś

Ratunku obiad
Meksykańskie chilli po polsku 238

papryka zmięknie. Chilli można podawać na wiele różnych sposobów. Posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki albo z łyżką kwaśnej śmietany, ale zawsze w towarzystwie pieczywa. Czy to zwykłej bagietki, czy pszennej tortilli. Gorąco polecam na te mroźne dni. Miłego wieczoru

Ratunku obiad
Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką 147

ilością dodatków, a on odwdzięczył mi się doskonałym smakiem.  Jeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo lub ze świeżą, chrupiącą bagietką, również smakuje doskonale. Polecam! Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką Składniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości pstrągi (ok. 500 g) 1/2 cytryny 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku

Obiad za dychę
Caprese, czyli włoska klasyka. 139

pomidory, biały - mozzarella i zielony - bazylia. Sałatkę polewamy delikatnie oliwą z oliwek.  Chyba nigdy nie zapomnę caprese w Złotych Tarasach w Warszawie. Postanowiłyśmy z koleżanką coś zjeść... Kawałek bagietki, sałata i po 5 plasterków pomidora i mozarelli. Wiecie ile mnie to kosztowało? 13 złotych!! Załamałam się :) Nie miałam dziś pod ręką świeżych listków bazylii i moje caprese było

Kraina Tysiąca Smaków
Spotkanie "z oliwą" w łódzkim Klubie Wino 149

niestety moja mała główka nie była w stanie zapamiętać całego ogromu wiedzy przekazanego przez "oliwnych" ekspertów. Trzeba przyznać, że oliwa, którą degustowaliśmy na spotkaniu była pyszna - zwłaszcza razem z bagietkami i foccaciami przygotowanymi przez Asię (blog Biedronka w kuchni ) . Moją faworytką została foccacia z pomidorkami koktajlowymi i klasyczna oliwa z oliwek, choć ta z truflową nutką również przypadła

Kraina Tysiąca Smaków
"Dietetyczne rewolucje" z Oleofarm 160

pestek winogron i dyni, arachidowy czy sezamowy i inne. Niektóre z nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi bagietkami wypiekanymi w Andelsie :) Zdjęcie dzięki uprzejmości organizatorów Pod okiem pana Mirosława Jabłońskiego, przygotowaliśmy własne kompozycje sałatek. Każda zupełnie inna i oryginalna. Jury wybrało trzy sałatki (najładniejszą, najzdrowszą i najciekawiej skomponowaną

Kraina Tysiąca Smaków