Świąt Bożego Narodzenia. Z pewnością wcześniej przygotowujemy sobie listę zakupów, ale również wypieków. Na moim stole świątecznym zabraknąć nie może sernika oraz makowca. W tym roku natknęłam się na pięknie wyglądający tort na stronie Moje Wypieki. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmodyfikowała pod siebie samą. Największą zmianą jest(...)likier pomarańczowy, zastąpiony wódką o tym smaku i dużą ilością soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy (tort nabrał charakterystycznego smaku i aromatu pomarańczy) oraz miód, którego w oryginalnym przepisie zabrakło. Postanowiłam wypróbować przepis, ponieważ po drodze trafiły się urodziny mojej Siostry :) Składniki: 300 g niebieskiego maku 270 g drobnego cukru do wypieków 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno (temperatura
ChilliJemywiele można zmienić na lepsze pomagając innym! Oto linki do obu aukcji: http://allegro.pl/ niezwykly-kalendarz-kulinarny-c harytatywna-i1981782849.html http://allegro.pl/ niezwykly-kalendarz-kulinarny-c harytatywna-i1981782361.html (tu mój przepis) Przez całą noc padało i domek, w którym mieszkał Tygrysek z Misiem, był aż po dach zakopany w śniegu. W piecu buzował ogień, w pokoju było cieplutko, a w spiżarni piętrzyły(...)pudło zabawkami, które podaruje innym dzieciom. Lada dzień przyjdzie też pora na przygotowanie Szlachetnej Paczki. Każdego dnia przez magiczne okienko adwentowego kalendarza zaglądamy do zbliżającej się coraz bardziej krainy świątecznej radości. I nie ważne, czy spadnie śnieg czy nie; czy jesteśmy duzi czy mali, czy odwiedzi nas Mikołaj, Wielki Niedźwiedź, jak u Tygryska, czy może Osioł, jak wierzą Finowie, ważne
KUCHARNIAświątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego wypieku wielkanocnego, czyli babki wielkanocnej. Babka to takie ciasto, które piekę w zasadzie tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne. Dlatego staram się, aby była ona wyjątkowa... Moja propozycja to babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie(...)babkę wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W przeciwnym razie masa może nam się zważyć. 2) Zamiast polewy babkę możemy po prostu oprószyć cukrem pudrem. Będzie równie smaczna. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyposypania Sposób przygotowania CIASTO: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło lub margarynę i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce(...)bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki
Wanilia i KardamonCzarne złoto. Gęsty, słodko-gorzki syrop, ciemnobrązowej, wręcz czarnej barwy. Charakterystyczny zapach palonego cukru trzcinowego. To produkt uboczny podczas jego rafinacji. Melasa. Jak już wspomniałam
W kuchni Karmel-itkisuche składniki, za każdym razem dokładnie mieszając. Tak powstałe ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (standardową z wyposażenia piekarnika) i pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku około 12-15 minut (do suchego patyczka). Na blacie rozkładamy wilgotną ściereczkę (porządnie zmoczoną i dobrze wyciśniętą). Upieczone, gorące ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę w ten sposób, że spód(...)powstałe ciasto zawijamy w folię aluminiową lub spożywczą i przekładamy do lodówki na około 2 godziny. POLEWA: 150 g dobrej klasy czekolady mlecznej kilka łyżek śmietany słodkiej (18 lub 30%) Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy i dekorujemy schłodzone ciasto. Wierzch posypujemy cukrowymi lub czekoladowymi ozdobami. Gotowe! https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 Przepis dodaję
Rozpustne gotowanieSiódma czterdzieści. Budzik. Drzemka. I jeszcze pięć minut.Otwieram oczy. Przecieram je ze zdziwieniem - w pokoju jest zupełnie ciemno. Owszem, zdążyłam się już przyzwyczaić, że wstając przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGalart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem Mięsno warzywna galaretka to bardzo smaczna i efektowna przekąska, która pięknie przyozdobi nam zarówno świąteczny jak i imprezowy stół. Danie możemy wykonać w specjalnej plastikowej foremce z kominem lub w foremce do babki albo zwykłej misce. Galart zazwyczaj podawany jest z sokiem z cytryny (lub octem) oraz świeżym pieczywem. Składniki(...)lodówki aby całość dobrze stężała *** *** Jeżeli byłby problem z wyjęciem galartu, foremkę można włożyć na chwileczkę do ciepłej wody *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ Artykuł Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemciastami od których podczas świąt czy innych imprez okolicznościowych stoły się uginają. Tłumacząc się ,nie dziękuję - nie przepadam za słodkim! Tym razem było inaczej! ciasto bardziej przypadło do gustu panom, więc chyba odkryłam idealny wypiek na męską imprezę! Zapewne upiekę je nie raz i pewne jest ,że zrobię to... OT TAK.... PROSTO Z SERCA.... Składniki na ciasto; 15 dag masła(...)białko które zostało z ciasta 10 dag masła 15 dag cukru pudru 1 op. budyniu śmietankowego 1 przyprawa do sernika Delecta 15 dag gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (20 dag) 100 ml. śmietanki kremówki 5 dag masła Przygotowanie; Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy ze sobą, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą
Radość kipiąca uśmiechem.Jak pamiętacie (albo i nie), na Święta dostałam w prezencie gofrownicę (dwie właściwie; dzisiaj jedziemy jedną wymienić na termos mam nadzieję. Albo cudowne szklanki z podwójnymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJak u Was z przygotowaniami do Świąt?Ha, pewnie niejednego zdziwi to pytanie w połowie października. Uwierzcie mi jednak - czekałam długo.Narzekałam na to rok temu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyjazny... W związku z tym, że pogoda iście bożonarodzeniowa, uznałam, że to odpowiedni moment na podzielenie się z Wami ostatnim świątecznym przepisem. Tradycyjne pebernødder już Wam pokazywałam; C. jednak domagał się ich uparcie, postanowiłam więc znaleźć nowy przepis. Akurat kupiłam najnowszy, grudniowy numer Hjemmets bedste mad , a tam orzeszki w zupełnie nowej odsłonie. Powiedziałabym, że to wersja de luxe(...)cukru 2 jajka Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem i przyprawami. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć między palcami. Dodać skórki cytrusów, pistacje i cukier, połączyć. Wbić jajka, zagnieść ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować wałeczek grubości małego palca, a następnie pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMania pieczenia ciasteczek ma się dobrze, powiedziałabym nawet, że ewoluuje. Dzisiaj co prawda nic - po pobudce o czwartej trzydzieści, cichym buncie auta, które postanowiło nie ruszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste beziki, czyli małe bezy. Szybko się pieką w przeciwieństwie do jednej, dużej bezy. Na dodatek 2 beziki przełożone bitą śmietaną i owocami stworzą mini torcik
Moja DelicjaCzekolada jest idealna na każdą porę roku,doskonale wzbogaca smak tego ciasta,do wypieku użyłam mojego ulubionego serka firmy WIELUŃ który otrzymałam jakiś czas
Wanilia i Kardamon