około 200 g herbatników maślanych wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i posiekać wszystko razem nożem. Szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć(...)papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy, przenieść je do niej i dokładnie wylepić nim jej spód. UWAGA: Zamrożone ciasto można zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto do formy, wyrównać i lekko uklepać. Formę z ciastem ponownie włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto nakłuć widelcem i piec przez około
Opowieści z piekarnikaKoła na nowo nie wymyślę, ale zweganizowałam przepis Nigelli Lawson na keks, nie taki zwyczajny, tylko taki, który musi kilka tygodni leżakować w szczelnie zamknięty w puszcze, i za to Ją kocham, bo dzięki temu mam juz jedno ciasto z głowy. Zabieramy się Panie i Panowie do roboty, bo zostały 2 tygodnie! Składniki na tortownicę 18 cm lub blaszkę(...)można umyć Posmaruj delikatnie ciasto częścią pozostałego soku i wstaw do piekarnika na 150 C środkowa półka, uwaga na 2 do 2,5 h! Po upieczeniu posmaruj ciasto ponownie sokiem i natychmiast zawiń całość w folie aluminiową, i nie nie można tego pominąć, ani nie można foli niczym zastąpić, i tak całość, czyli gorące jeszcze ciasto w tortownicy. Pozostaw
greenscarfNiech te Święta będą inne niż zwykle! Co Wy na to, żeby w tym roku nie wpaść w świąteczne błędne koło i urządzić święta zero waste
Niedzielny kucharztego, wolę się umościć na kanapie z ciekawą powieścią, którąś z książek kulinarnych bądź świątecznymi wydaniami magazynów, które zdarza mi się kupować. Albo w ogóle bez niczego, najlepiej ze świątecznymi piosenkami w tle i zapaloną pierwszą świecą adwentową. Ptysia wciska mi nos pod pachę, nucę sobie cicho, żeby radio nie czuło się samotne, i po prostu delektuję się wolną chwilą(...)ostatnio wiele, więc staram się je celebrować najlepiej, jak potrafię. Komputer poczeka... Mimo wszystko, po zjedzeniu jednego kawałka tego sernika odczułam nieodpartą potrzebę natychmiastowego podzielenia się przepisem. Dlaczego? Bo jest to, bezsprzecznie, najlepszy sernik, jaki zdarzyło mi się jeść! Nie chwalę się i nie popadam w samozachwyt - to zupełnie obiektywna opinia, potwierdzona przez współkonsumentów. Krem kasztanowy z pewnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw
Jem więc Jestemciasta, w składnikach nadzienia, czasem w kształcie ciasta. Niegdyś gospodynie piekąc zawijańce pozwalały na to, by były one nieco spłaszczone, bowiem prawa fizyki są nieubłagane i rolada drożdżowa ułożona luzem na blasze podczas pieczenia nie rośnie równomiernie, a nieco bardziej na boki. Moja babcia, mama i ciotki miały specjalne blachy, dzięki którym udawało się mniej więcej utrzymać formę ciasta. Były(...)podczas pieczenia nie rosła nadmiernie. Rosnące ciasto szczelnie wypycha papierowy rulon, dzięki czemu kształt rolady jest zbliżony do okrągłego. Z praktyki wiem, że poza kształtem i pękaniem problemy rodzi również zwartość nadzienia, które po upieczeniu czasem odstaje od ciasta. Im więcej maku, tym większe prawdopodobieństwo, że tak się stanie. Polecam smarowanie ciasta białkiem przed nałożeniem nadzienia. Pomoże to ograniczyć
Trzeci talerzgrudnia zostały jeszcze całe cztery dni. Wszystko to razem sprawia, że choć doskonale zdaję sobie sprawę z zaistniałej sytuacji, to jednak nie do końca ją ogarniam. Zakupy świąteczne ciągle jeszcze przed nami (próbujemy je zaplanować, ale co chwilę coś staje nam na drodze; mam już tylko nadzieję, że uda się przed dwudziestym czwartym grudnia), planu pracy nadal nie dostaliśmy(...)prawda ...? Oczywiście, w tym roku ciasteczkowe szaleństwo też zaczęło się u mnie nieco wcześniej niż zwykle. W tej chwili produkcja jest w toku, a ja co chwilę wynajduję nowe przepisy, które koniecznie muszę wypróbować! C. twierdzi, że to, co już mamy, spokojnie wystarczy nam do Świąt Wielkiej Nocy, ale mu nie wierzcie... Dobrze wiem, że ciasteczka znikają zawsze najszybciej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostu większy dom. Zdradza go jedynie przylegający duży, zadbany park z kilkoma tajemniczymi ścieżkami. Krótko po przeprowadzce odkryłam, że w rzeczonym pałacyku co roku organizowany jest świąteczny kiermasz; od razu wiedziałam, że będziemy na nim stałymi gośćmi. Uwielbiam tego rodzaju imprezy; można zjeść æbleskiver , czyli naleśnikowe kuleczki (które za starych, dobrych czasów wypełnione był jabłkami, stąd właśnie te owoce(...)niesamowicie wciągające. I choć wyszła mi ich ponad setka - już prawie zniknęły. Nie sposób oderwać się od puszki! Ale może to i dobrze...? Przynajmniej będzie pretekst, żeby upiec kolejne... Przepis znalazłam na stronie magazynu Femina , i tym razem, muszę przyznać, prawie nic w nim nie zmieniłam. Marcepanowe ciasteczka z cytryną i wanilią Składniki: (na około 100 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie, kolejna propozycja na świąteczne słodkości - dzisiaj jest to torcik smakiem podobny do znanego wszystkim wafelka Knopers. Bardzo orzechowy smak przełamałam połączeniem sera mascarpone z jogurtem
Health-Fit-LifeBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw
Jem więc JestemCzęsto nie zdajemy sobie sprawy jak ogromne znaczenie ma nawet najprostsza czynność jakoś jest sposób przechowywania żywności. Wkładamy jedzenie do lodówki nie zwracając uwagi na jakiej
Słodkie okruszkiinne naczynia z przyprawami. W ten sposób przedstawiają stół średniowieczne ilustracje z tego okresu, a zastawa stołowa znalazła się także wśród znalezisk archeologicznych z Opawy i Raciborza. Dworskie menu świąteczne składało się zazwyczaj z wielu dań, których liczba dochodziła do dziesiątek. Typowe dla tego menu były pasztety, zasmażki (gęste sosy) czy mięsa duszone. Na stole nie mogło zabraknąć mleka migdałowego(...)desery na jego bazie. Na stole wśród poczęstunków znalazły się potrawy takie jak: pasztet z dużą zawartością mięsa, galaretka wieprzowa, pieczeń, sos śliwkowy, kasza, zupa migdałowa, ciasto jabłkowe i deser z migdałów. Przepisy pochodziły z oryginalnych książek kucharskich z okresu średniowiecza. Nie były to jednak książki polskie, czy też czeskie, bo żadne się nie zachowały z tego okresu. Z tego
Passions hobbies lifeUwielbiam kasztany. Ogólnie zauważyłam u siebie tendencję do darzenia uczuciem wszelkich wyjątkowo sezonowych produktów. Rabarbar, świeża żurawina, dynia czy właśnie kasztany są na mojej osobistej
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyzy ziemniaczane z grzybami fot. Moja Książka Kucharska Pyzy ziemniaczane z grzybami. Przepis na pyzy ziemniaczane z grzybami z "Doliny Strugu." Jest
Moja Książka Kucharskajakiej potrzebujesz. Urządzenie EKM 4000 w kolorze czerwonym jest wyposażone w spiralne mieszadło hakowe, końcówkę do ubijania oraz płaskie mieszadło, które pozwalają szybciej wyrobić ciasto, przygotować doskonałe purée ziemniaczane, idealnie ubić śmietanę albo dokładnie wymieszać ciasto na naleśniki. I teraz dobra nowina, mam dla Was taki mikser do wygrania w konkursie! KONKURS „Słodkie życzenia Dla Mamy”! W związku z powyższym(...)serem, która z pewnością ją zachwyci! Scroll down for recipe in English Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem (8-10 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty kruche, gotowe ze sklepu lub wg. tego przepisu na tarty słodkie 4 1/2 łyżeczki mąki 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2-3 łodygi rabarbaru, pokrojone w plasterki
karmelowy