50 przepisów na ciasta świąteczne - 4541 przepisów (strona:242/303)

CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 238

miejscu.Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem i olejem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Przy ostatnim wyrabianiu dodajemy ziarna i sezam. Gdy ponownie wyrośnie formujemy pożądany kształt bochenka. Gotowy(...)było wesoło, smacznie i bardzo pachnąco. A jeśli macie ochotę na bezglutenowe pieczywo w innej odsłonie to odsyłamy Was tutaj: kliknij. Ponieważ idą święta to... zapraszamy po świąteczne przepisy: tutaj. A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY

Wypisz Wymaluj
#29 Pierniczki idealne 191

chyba aż do Wielkiej Nocy ;). Dekorowanie kończyliśmy dziś od rana, przynajmniej obiadu nie trzeba było gotować, bo lukier jakimś dziwnym cudem ubywał odwrotnie proporcjonalnie do ilości udekorowanych pierniczków ;). A przepis idealny na pierniki dostałam od Ady (jeszcze raz wielkie dzięki!) Jeżeli jeszcze nie zrobiliście pierników, te będą idealne, robione nawet 1-2 dni przed świętami zdążą zmięknąć! Składniki(...)roztopić, do ciepłego dodać miód, wymieszać, Do ostudzonego masła z miodem dodać jajko, wymieszać. Wymieszać mąkę, przyprawę, sodę, kakao i cukier, dodać miks masła z miodem i jajkiem, wyrobić ciasto, Gdyby było zbyt rzadkie - dodać trochę mąki. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty, Piec

Kuchnia w szuwarach
TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI 214

Propozycja dla osób które lubią dużo maku w cieście. Miałam już wszystkie składniki potrzebne do przygotowania makowca, ale brakowało mi czasu.  Wiadomo ciasto drożdżowe musi

potrawyregionalne
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 212

Kiedyś, kiedy byłam dzieckiem, w moim rodzinnym domu często jadało się kaczkę. Najczęściej była nadziewana jabłkami, jabłkami z rodzynkami lub farszem wątróbkowym. Zawsze była pachnąca i

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczny sernik na spodzie piernikowym z waniliowo- pomarańczową masą serową, polewą czekoladową i wiśniową frużeliną. Najleps 157

rosą a od dwóch lat zakochani jesteśmy w serniku piernikowym. W tym roku postanowiłam zaszaleć z serowymi wypiekami. Wymyśliłam przepis na wykwintny sernik piernikowy z delikatną, wręcz piankową masą serową oraz polewą czekoladową, kruchymi ciasteczkami i sosem wiśniowym z piękną, świąteczną dekoracją to z pewnością ozdoba stołu wigilijnego. Od zawsze lubiłam pomagać, przyglądać się mojej kochanej mamie i pomagać(...)różanej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: 1 opakowanie posypki Decorada marki Delecta o smaku truskawkowym Krok 1: Piernikowy, kruchy spód Wszystkie składniki dokładnie zagniatam w jednolite ciasto. Dzielę na dwie równe części i schładzam przez 30 minut w lodówce. Jedną część wałkuję i umieszczam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Krok 2: Masa serowa Zmielony twaróg

Mango Papaja
KRUCHE AMONIACZKI 344

Ostatnio wiele frajzdy sprawia mi pieczenie ciasteczek. Chciałam zabierać się za robienie pierniczków, ale podczas przygotowywania składników znalazłam przepis na odwrocie opakowania, na te właśnie ciasteczka

kuchniabellissima.wordpress.com
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 180

Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne, Francuzi kupują je na ogół w cukierniach, które oferują duży ich wybór. Ja proponuję Wam dzisiaj prostą świąteczną roladę z mascarpone i karmelizowanymi migdałami. Życzę Wam wszystkim pięknych, radosnych Ś wiąt Bożego Narodzenia! Joyeux No ë l!     Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 10 min. Chłodzenie(...)mascarpone na wierzchu ciasta i wygładź. Udekoruj bûche skarmelizowanymi migdałami i srebrnymi perełkami (możesz to zrobić tuż przed podaniem). Wstaw do schłodzenia na minimum dwie godziny. *Najlepiej wstaw ją przed ubijaniem na około kwadrans do zamrażarki. **Wyjmij mascarpone z lodówki co najmniej pół godziny przed użyciem. ***Możesz przygotować krem przed upieczeniem ciasta.     Ten przepis bierze udział w konkursie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Torcik czekoladowo-jagodowy 206

Niebo w gębie-czekoladowe wilgotne ciasto przygotowane na oleju Kujawskim, dzięki temu nie wymaga dodatkowego nasączenia,  w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo jagodową, ta kompozycja

Wanilia i Kardamon
PIERNIK Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I MUSEM MANDARYNKOWYM 193

sklepach od dawna są już choinki i ozdoby świąteczne, a każdy z nas obmyśla już świąteczne menu 😉 I ja postanowiłam zrobić próbę przed świętami... i tak powstał piernik w nowoczesnym wydaniu, trochę na bogato - z masą czekoladową i musem mandarynkowym. Ciasto nie jest za słodkie bo smak korzenny piernika idealnie komponuje się z kremową masą czekoladową oraz kwaśnym musem(...)szklanki wrzątku i dodajemy do musu mandarynkowego. Studzimy. Wykonanie ciasta: Gdy piernik wystygnie ścinamy jego wierzch. Na piernikowy spód wykładamy masę czekoladową i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, na masę czekoladową wykładamy lekko tężejący mus mandarynkowy. Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
Sernik złota rosa 3676

leciutki i przepyszny. I taki właśnie był :) Po powrocie do Polski kilkakrotnie piekłam sernik z rosą opierając się o różne przepisy, zmieniając proporcje składników i czas pieczenia, ale dopiero ten w pełni dorównał smakowi tamtego z wycieczki. Gorąco polecam! :) CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 12 dag masła pół szklanki cukru 3 jajka (1 całe i dwa żółtka – dwa białka wybić(...)białka dodać do miseczki z białkami z ciasta) 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 szklanki mleka DO MASY BIAŁKOWEJ: 4 odstawione wcześniej białka (dwa z ciasta i dwa z masy serowej) 3/4 szklanki grubego cukru WYKONANIE: CIASTO: Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać do uzyskania

Kuchenne zapiski Edyty
Ciabatta z rodzynkami i słonecznikiem oraz "Świąteczne marzenie" 213

dobrego wytworzenia siatki glutenowej. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyłączamy mikser, poszerzamy otwór w cieście po haku i wlewamy pozostałą wodę. Włączamy mikser i ponownie mieszamy do pełnego rozprowadzenia wody. Fermentacja : Ciasto przekładamy do delikatnie wysmarowanej olejem miski i przykrywamy. Czas wyrastania łącznie 2 godziny. Ciasto składamy po godzinie na posypanej mąką powierzchni, ale delikatnie, jedynie rozciągając i składając. Formowanie(...)stosować do podsypywania) rozkładamy nasze ciasto i lekko wyciskamy duże pęcherze gazu. Nie używamy siły, a jedynie z uczuciem rozpłaszczamy do grubości ok. 10 cm. Dzielimy ciasto na 500 g porcje, okrawając paski od całości. Jeżeli chcemy dołożyć ciasto, to kawałki doklejamy jedynie do większej powierzchni. Kształt powinien być owalny. Ciasto umieszczamy w koszyczkach lub przygotowanych na blasze „gniazdkach

Weekendy w domu i ogrodzie
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 201

Ponieważ temat powolnego gotowania co jakiś czas powraca w formie pytań zarówno od czytelników bloga, jak i naszych znajomych postanowiłam zamieścić kilka postów poświęconych temu urządzeniu i dodać nieco przepisów z jego wykorzystaniem.      Slow cooking – wolniej znaczy smaczniej – jak to się zaczęło Sama historia powolnego gotowania (ang. slow cooking )   jest tak stara, jak dzieje ludzkości(...)powrocie chcemy zjeść ciepły posiłek, bez tracenia czasu na jego przygotowanie. Opcję „Low” wykorzystuję podczas gotowania rosołów i różnego typu wywarów, zup, potraw z drobiu, gulaszy warzywnych, leczo, powideł, ciast. Panel sterowania w wolnowarze Crock-Pot 5,7 l  ●  Warm - ta opcja służy do podtrzymywania temperatury ugotowanych już potraw. W modelach sterowanych elektronicznie po zakończeniu gotowania crock

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sycylijskie migdałowe ciasteczka- biscotti di mandorla 187

Kochani, dziś u mnie ekspresowe i niezwykle pyszne sycylijskie ciasteczka migdałowe. Wypiek , który podaje się tam w sytuacjach świątecznych z amaretto lub innym słodkim sycylijskim likierem! Gwarantuje Wam , że ciastka zrobicie raz...i będzie to Waszym stałym punktem! Tu nie ma co nie wyjść! 4 składniki i ciastko gotowe! Wyobraźcie sobie, że zanim ciastko trafi na stół Sycylijczyka, przechodzi dość(...)migdałów i zniszczone pracą. Następnie migdały trzeba  sparzyć, obrać ze skórki i zmielić na mąkę. My na szczęście nie będziemy nic obierać, mielić , suszyć... Skorzystam w tym przepisie z gotowej ekologicznej mąki z migdałów, która jest niczym innym jak mielonym migdałem. Można ją wyjadać prosto z opakowania! Mąka z migdałów SYMBIO  nie jest gorzka i idealnie nadaje się

Z Kuchni Do Kuchni
Pierniczki brukowce 199

  Składniki: 500 g mąki pszennej; 200 g białego cukru; 1/3 szklanki zimnej wody; 100 g miodu; 1 jajo; 50 g miękkiego masła; 1 łyżeczka sody

Gospodyni Miejska
MINI PĄCZKI SEROWE 269

Pyszne, miękkie i ekspresowe pączki serowe. Dobre tak naprawdę na każdą okazję, nie tylko Tłusty Czwartek. Pączki są delikatne, sprężyste i wilgotne w środku. SKŁADNIKI: (ok

Calzonella.com