Znikają blogowi obserwatorzy tak jak i ja zniknęłam na kilka dni. Smutno mi ale cóż zrobić... Ja wracam do formy. Weekend spędziłam w domu pomału przygotowując
Dzieje kuchennej WiewióryW ubiegłym roku grzyby obrodziły na tyle, że zapas suszonych został tylko nieznacznie uszczuplony na czas Bożego Narodzenia. W moim domu bardzo lubimy pizzę z grzybami
Weekendy w domu i ogrodzieJakiś czas temu otrzymałam od pana Darka i jego żony Pauliny spersonalizowany drewniany wałek do wycinania wzorków na ciasteczkach z logo mojego bloga. Bardzo ucieszył mnie
Z miłości do słodkościNie wiem jak Wy, ale ja już miałam dziś trochę dość ciężkich świątecznych dań, więc postanowiłam zrobić jakąś zupkę, koniecznie rozgrzewającą i warzywną. Miałam jeszcze dynię
Quinoa Raz!"Świąteczne szaleństwo za mną. Ale to wcale nie oznacza, że nie leniuchuję przy choince z herbacianym prezentem w ręku. O nie, ja mam wolne do Nowego
Słodkie PrzyjemnościJak karnawał, to muszą być faworki (zwane inaczej chrustem od chrupkości tych słodkości przypominającej chrupkość chrustu) i pączki . Teraz można sobie pozwolić na puste kalorie, potem
Weekendy w domu i ogrodzieMoje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica(...)tortownicy i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Polewa • Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką i polać ciasto. Opcjonalnie można posypać ozdobnymi cukiereczkami. Inpiracja przepisem z bloga Kwestia Smaku
To co kochamW tym roku zamiast klasycznej baby postanowiliśmy upiec po prostu duże muffiny. Jakoś nigdy nie przepadamy za babami, natomiast muffiny znikają ze stołu w piorunującym tempie
Kuchnia od dwojgaPrzyprawy potrafią każdej potrawie nadać niepowtarzalny aromat i smak. Ale przyprawy korzenne mają też inne zalety. Dzisiaj trudno sobie wyobrazić kuchnię bez goździków, anyżu, gałki muszkatołowej
Magiczne Życie MartyZbliżają się święta... więc już najwyższy czas, żeby wypełnić dom aromatem przyprawy korzennej, cynamonu i skórki pomarańczowej. To przecież suma wszystkich zapachów, składa się na wyjątkową
Świat Ciastaskórki pomarańczowej, czysty obłęd :) Ja przedstawiam wersję świąteczno noworoczną ale tak naprawdę sprawdzą się świetnie w jesienno zimowe wieczory. Przepis znalazłam na YouTube i poniżej pod przepisem w źródle jest link do niego więc można zobaczyć cały proces przygotowania ciasteczek. Kruche, proste, korzenne i szybkie w wykonaniu chyba nic więcej nie muszę pisać :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)łyżeczki przyprawy do piernika garść posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy do masła dodajemy cukier, aromat pomarańczowy ( zamiast aromatu dodałam skórkę startą z pomarańczy) oraz mleko, mieszamy dodajemy jajko i miksujemy
Słodkie zapomnieniebułeczek użyłam mieszanki keksowej , którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy . Dodam, ze mieszanka jest bardzo wysokiej jakości i bardzo ją polecam. Zapraszam na bułeczki :) Składniki: Rozczyn: pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki tortowej 5 dag świeżych drożdży Ciasto: 2 jajka 1 żółtko 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 4 łyżki oleju(...)minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Jajka i żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, olej i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a jeżeli zbyt gęste dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
IzabelawkuchniKaczka jest mięsem, którego często się boimy. A nie słusznie, bo jest pyszna i wcale nie tak trudna w przygotowaniu! Do przygotowania kaczki potrzebujemy: Piersi z
MarcinChef