składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży szczypta soli 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki kakao 250 ml mleka 4 żółtka 100 ml oleju rzepakowego skórka pomarańczowa kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki oleju Do miski wykruszam drożdże, dodaję szczyptę cukru, dwie łyżki mąki, dodaję 50 ml mleka letniego i mieszam. Odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Żółtka ubijam z cukrem i skórką pomarańczową/ moja była drobno tarta/. Do zaczynu... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...