
składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży szczypta soli 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki kakao 250 ml mleka 4 żółtka 100 ml oleju rzepakowego skórka pomarańczowa kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki oleju Do miski wykruszam drożdże, dodaję szczyptę cukru, dwie łyżki mąki, dodaję 50 ml mleka letniego i mieszam. Odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Żółtka ubijam z cukrem i skórką pomarańczową/ moja była drobno tarta/. Do zaczynu... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...