Mój ulubiony przepis na ciasto do pizzy. Można z niego zrobić wszelkiego rodzaju pizze - zwijane , odrywane czy zwykłe. 1 jedną dużą lub 2 małe: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Mąka Reszelska Młynomag 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży ¾ szklanki letniej wody Do miski przesiewamy przez sitko mąkę. Dosypujemy sól i cukier oraz wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Całość wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycz... czytaj dalej...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...