Ajvar

Ajvar

Ajvar

Pierwszy raz jadłam ajvar od znajomej kilka lat temu. Nie wiedziałam wtedy co to jest, ale od razu mi posmakował.  Jest idealny do mięsa, na kanapki, czy zapiekanki.  Spisuje się też doskonale jako dodatek do warzyw.  W tym roku przywiozłam sobie słoiczek ostrego ajvaru z Chorwacji, przyznam, że wersja słodka nie do końca do mnie przemówiła.  Ponieważ jeden słoiczek to zdecydowanie za mało postanowiłam dorobić resztę sama.     Składniki: 1 kg papryki 1 mały bakłażan (lub pół du... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Sto kolorów kuchni

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.