Robicie przetwory na zimę? Mam nadzieję, że tak, bo warto zatrzymać w słoikach to co najlepsze z lata. Teraz akurat czas na ogórki, najczęściej robię klasyczne kiszone ale czasem też eksperymentuję. Tak powstały ostre, bo z dodatkiem chilli, ogórki w zalewie miodowej z czosnkiem i gorczycą. W zależności od tego jak ostrą papryczkę wybierzecie tak potem w zimie ostre będziecie jeść ogórki bo cała ostrość z papryczki do nich właśnie przechodzi. Ale jak lubicie słodko-ostre połączenia to te ogórki są dla Was. Wart... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...