Dżemy mają ta niepodważalną zaletę, ze w małym słoiczku możemy zamknąć promyk słońca i letnie owoce. Jagodowy to obok wiśniowego mój ulubiony. Z delikatną nuta wanilii i rumu jest przepyszny. Trudno mu się oprzeć! Składniki: 1kg jagód 500g cukru laska wanilii łyżka rumu Sposób przygotowania: Jagody przepłukujemy na sitku. Jeśli jest w nich sporo listków z krzaczków możemy zalać je wodą i delikatnie zamieszać. Listki wypłyną na wierzch i z łatwością je wyłowimy. Owoce przekładamy do garnka z grubym dnem... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...