szczaw dziki na zimę w sloiczkach

szczaw dziki na zimę w sloiczkach

szczaw dziki na zimę w sloiczkach

Składniki szczaw dziki sól 1 łyżka na 500 g oliwa 3 łyżki Wykonanie W pogodny dzień wybieramy się rodzina na łąkę z dala od samochodów i zbieramy dziki szczaw. Jeszcze na łące oczyszczamy z trawy i niepotrzebnych listków,w domu umyć z piasku w zimnej wodzie. Osuszyć na sitku. Porwać na mniejsze kawałki ,lub pociąć  ,włożyć do miski ,zasypać solą i dusić ,wyrabiać jak kapustę kiszoną. Tak przygotowany szczaw,włożyć do słoiczków i pasteryzować około 8-10 min pod przykryciem. :)) ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu mojej kuchni

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.