Przepis na : deser
SKŁADNIKI (na ok. 30 sztuk) 250 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany kremówki 75 ml szampana lub bia ł ego wina musuj ą cego 2-3 łyżki gorzkiego kakao **** INGREDIENTI (per ca. 30 pezzi) 250 g di cioccolato fondente 125 ml di panna fresca 75 ml di champagne o spumante 2-3 cucchiai di cacao amaro PRZYGOTOWANIE Czekoladę drobno siekamy. Posiekaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany. Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięci... czytaj dalej...
Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.
Czytaj dalej...Sylwester to czas, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. Jest to stosunkowo dość młode święto, gdyż narodziło się ono dopiero na przełomie XIX i XX wieku.
Czytaj dalej...Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".