Zapraszam Was na czekoladki, domowy odpowiednik włoskich "baci" produkowanych od prawie 100 lat, dokładnie od 1922 roku przez producenta czekolady Peruginę w Perugii. Czekoladki maj ą nieregularny, okrągły kształt, wypełnione są posiekanymi orzechami laskowymi a pokryte gorzką czekoladą. Cech ą charakterystyczn ą "baci" jest ich typowe niebieskie pudełko z wizerunkiem dwóch kochanków stworzone przez Federico Seneca, dyrektora artystycznego Peruginy w latach 20. XX wieku. C... czytaj dalej...
Problemy z pamięcią i koncentracją mogą wynikać w szczególności z tego co spożywamy. Podczas wzmożonego wysiłku naszego mózgu, potrzebuje on dużej ilości glukozy, gdyż podczas nauki pracuje on na podwyższonych obrotach.
Czytaj dalej...Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".