Omlet francuski, omlet francuski z kurkami

Omlet francuski, omlet francuski z kurkami

Omlet francuski, omlet francuski z kurkami

Przepis na : śniadanie

Omlet francuski – bardzo delikatny i pulchny omlet z jajek z dodatkiem niewielkiej ilości wody lub mleka. Omlet francuski smaży się na maśle, nie obracając go. Od spodu powinien być lekko przyrumieniony, z wierzchu powinien mieć lekko galaretowatą konsystencję. 2 jajka, 2 łyżki zimnej wody, sól, masło Rozbite jajka wrzucić do miski, wlać wodę dokładnie rozbić trzepaczką i osolić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wlać jajka. Smażyć na wolnym ogniu. Omlet podważyć łopatką, aby na dno spłynęła masa jajeczna. Sm... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.