Czarny mazurek

Czarny mazurek

Czarny mazurek

Czarny mazurek , zwany czasem szarym tak naprawdę jest ciemno brązowy. Kolor swój zawdzięcza dużej ilości goździków i cynamonu, oraz migdałom w skórkach. Przepis na czarny mazurek zaczerpnęłam z książki Heleny Pedenkowskiej Oszczędna kuchnia z 1920 roku. Później znalazłam w Praktycznym kucharzu warszawskim z 1895 roku, bardzo zbliżony przepis, ale jako szary mazurek . W późniejszej wersji jest więcej migdałów i bardziej spodobała mi się nazwa czarny mazurek, jednak szary jest nazwą wcześniejszą. W przepisach... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.