#pesto #szpinak #słonecznik #olejrzepakowy #pastakanapkowa #czosnek Pesto ze szpinaku, a także z innych zielonych liści takich jak rukola, czy jarmuż to świetna propozycja na "smarowidło" na kanapkę zamiast masła. Jest to też dobry sposób na niemarnowanie żywności. Wykorzystaj te liście, które już za długo leżą u Ciebie w lodówce. Dodatek odrobiny soku z cytryny, zwiększa przyswajalność żelaza ze szpinaku. Jednak pamiętaj, że szpinak nie jest najlepszym źródłem żelaza z pożywienia, o wiele lepszym jest na pewno... czytaj dalej...
Jestem dyplomowanym dietetykiem i nauczycielem akademickim. Dodatkowo prowadzę zajęcia o zdrowym odżywianiu dla dzieci oraz warsztaty kulinarne. Prywatnie w wolnych chwilach uprawia jogging, jogę i z zamiłowaniem gotuje. Prowadzę bloga z przepisami i wskazówkami dietetycznymi: www.skorskadietetyk.com