Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

3 l wody 0,5 l octu 4 łyżki soli 4 łyżki cukru przyprawy koper chrzan czosnek ziele angielskie listek laurowy gorczyca biała marchewka w plasterkach Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach, dodajemy przyprawy (gałązkę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, 2-3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy , pół łyżeczki gorczycy białej i kilka krążków marchewki)  Wodę gotujemy z solą octem i cukrem, lekko przestudzoną zalewamy ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 min. Po wyjęciu odwracamy do góry dnem i o... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotowanie jest łatwe

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Mity. Dlaczego nie łączyć pomidora z ogórkiem?

Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.