10 jajek 1/2 szklanki octu winnego 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 0,5 szklanki czerwonego słodkiego wina 3 ząbki czosnku 2 zliście laurowe 2 ziarna ziela angielskie 5 ziaren pieprzu czarnego 1 ostra papryczka Jajka gotujemy na twardo,obieramy ze skorupek, aby nie uszkodzić białka i układamy w słoiku. Między jajka wkładamy pokrojoną papryczkę bez ziarenek. Do garnka wlewamy ocet i wino, dodajemy cukier, sól, obrany czosnek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Wszystko podgrzewamy aż b... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...