Szenkeli, szwajcarskie pączki

Szenkeli, szwajcarskie pączki

Szenkeli, szwajcarskie pączki

Szenkeli to słodki przysmak karnawałowy smażony na gorącym oleju. Popularny w Szwajcarii oraz południowych Niemczech. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od słowa Schenkel i okresla powabne, kobiece udko. Bo taki kształt maja te pyszne, szwajcarskie pączki, których nie może zabraknąć w Karnawale. Szenkeli, szwajcarskie pączki: Składniki: 120 g masła200 g cukru4 jajkaszczypta soli1 czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu dolcevitainmykitchen

Warto przeczytać

15 najlepszych przepisów na Tłusty Czwartek

Według chrześcijańskiego kalendarza jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również pod inną nazwą „zepsuty czwartek”.

Czytaj dalej...

Autor

Edyta GuhlEdyta Guhl

Serdecznie zapraszam na mojego bloga. Bardzo lubie piec, gotowac, namietnie podrozuje i robie zdjecia. Po prawie 20-letnim pobycie w Eifel, krainie geograficznej na terenie trzech panstw: Niemiec, Belgii i Luksemburga, chcialabym sie podzielic z Wami regionalnymi przepisami. Bardzo lubie kuchnie polska, chociaz niezbyt smakuje mi mieso. Lubie wszystie salatki, surowki, gotowane warzywa, zupy i zapiekanki. Jednak najwieksza slabosc mam do... slodyczy. Co widac na blogu :-)
Edyta

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, pączki, zupa, deser, przystawki, desery, udka

Inne przepisy z dolcevitainmykitchen

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.