Przepis na : deser
Lekki i czekoladowy, a przy tym bardzo słodki. Lepiej podzielić go na 6 porcji niż na 4. Wzorowałam się na [tym przepisie] . 2 jajka 100 gram białej czekolady 25 gram masła 200 ml śmietanki 30% Jajka sparzyć, czyli włożyć do gorącej wody na 6-8 sekund. Odłożyć do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej . Do całkowicie rozpuszczonej dodać masło. Po rozpuszczeniu ściągnąć z wody i ostudzić. Śmietankę ubić w miseczce. Białka ubić w osobnej misce. Do czekolady dodać pojedynczo żółtka. Następn... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...