Przepis na : kolacja
Prawda, że przepisów na jajka nigdy dość?! Dzisiaj polecam puszysty omlet na wytrawnie z pysznymi dodatkami. Omlet to bardzo pożywne danie. Już same jajka i masło to sporo kalorii, które sycą długo i stabilizują cukier i insulinę. Osobiście jem przynajmniej 2 jajka dziennie. Zawsze je lubiłam, więc będąc na lchf diecie od ponad 10 lat, wiem, że nie szkodzą, wiem że cholesterol jest normalny, wiem, że stabilizują cukier i nie podnoszą stężenia insuliny. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na omlety w wersji słodki... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Molekularny biolog z wykształcenia, kulinarna blogerka z zamiłowania