Przepis na : kolacja
Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam kaszankę, czyli po śląsku krupnioki. I to pod każdą postacią, od dziecka gdy u mojej babci odbywały się świniobicia i takie podsmażone, świeże krupnioki trafiały na mój talerz. Dlatego chętnie szukam nowych pomysłów i sposobów na jej przygotowanie. Ostatnim była ta “ śląska szakszuka ”. Dzisiaj przedstawiam wam bułki zapieczone z kaszanką i płynnym jajkiem. Cudowne połączenie. Przepis znalazłam w Kuchni u rozwodnika . I tak to typowe męskie danie, więc jeśli wasi partnerzy lubią...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...