karkówka - przepisów 2410

  1. Karkówka w porach z piekarnika
    Karkówka w porach z piekarnika

    Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kawałki karkówki na złoty kolor z dwóch stron. Zarumienione karkówki położyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię wrzucić pokrojonego w pół – plasterki pora i obsmażyć(...)zmięknie. Doprawić delikatnie solą. Wrzucić serek topiony i musztardę. Smażyć mieszając aż się rozpuści. Wtedy wlać wywar, wymieszać i wlać na karkówkę. Paprykę pokroić w cienkie paseczki i wrzucić do karkówki. Zamknąć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec godzinę. W połowie pieczenia można sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić lub podlać lekko wodą

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  2. Karkówka marynowana w mleku i cebuli – grill
    Karkówka marynowana w mleku i cebuli – grill

    Karkówka marynowana w mleku i cebuli – grill Jak ciepło i wolne ,to trzeba siedzieć na powietrzu , a nie w kuchni , dlatego warto grillować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Następny przepis , który chcę Wam pokazać , to pyszna , soczysta karkówka , marynowana w cebuli i mleku przez(...)wyszło " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 szt, grubych na 1 cm plastrów chudej karkówki 4 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka – płaska cukru 1 l mleka – może być chude lub tłuste sól , pieprz do smaku olej do skropienia karkówki Cebulę obieramy i ścieramy

    Przepis pochodzi z bloga Ogrodnik w podróży, prowadzonego przez Moria2.

  3. Delikatna i krucha karkówka - pieczona trochę inaczej :)
    Delikatna i krucha karkówka - pieczona trochę inaczej :)

    sumie to nawet bardziej niż pyszna :) Idealna na zwykły obiad w tygodniu, na obiad niedzielny, jak i od święta! Nie wiem dlaczego w mojej rodzinie przepis nosi nazwę "karkówki po żydowsku" - gdzie karkówka i gdzie koszerność! Nieważne, trudno, niektórych spraw się nie wytłumaczy...  Najważniejsze że przepis stary, wysłużony, wielokrotnie sprawdzony... Z całego serca polecam!!!  Składniki (na 4 osoby(...)plastrów karkówki (około 1-2 plastry na osobę) 500 g pieczarek 3 średnie cebule słoik ogórków konserwowych (łącznie z zalewą z tych ogórków) 2-3 łyżki dobrego keczupu Przygotowanie: 1. Plastry karkówki, jeśli są grube, to je troszkę rozbić. Przyprawić tradycyjnie, czyli pieprzem, solą, papryką słodką, albo pieprzem i wegetą, co kto lubi (przypraw nikomu nie narzucam, a czasem glutaminian

    Przepis pochodzi z bloga dobra gospodyni dom wesołym czyni, prowadzonego przez Małgorzata Adamowicz.

  4. Karkówka w keczupie
    Karkówka w keczupie

    Karkówka w keczupie W moim menu jest kilka takich niezawodnych, rzekłabym nawet popisowych przepisów, które zawsze zachwycą, zawsze udadzą się i zawsze sprawdzą się. Do takich przepisów należy karkówka w keczupie. Karkówka według tego przepisu wychodzi bardzo delikatna, miękka, otulona słodko-kwaśnym sosem keczupowym. Przyrządzam ją głównie na różnorakie imprezy, nie bawię się wtedy w przyrządzanie kilku plastrów, ale kroję(...)całą dużą karkówkę, wszyscy goście są zadowoleni, a i jeszcze zostaje mi coś na następny dzień do odgrzania.  Składniki: cała karkówka (1,5-2 kg) 1 l keczupu (pikantność nie ma znaczenia, i tak przyprawicie sos wg uznania) 4 łyżki octu 10 % 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki cukru 2 szklanki wody 2 łyżeczki wegety sól, pieprz 1 łyżka

    Przepis pochodzi z bloga na moim stole..., prowadzonego przez Elwira Masłowska.

  5. Karkówka w keczupie
    Karkówka w keczupie

    Karkówka w keczupie W moim menu jest kilka takich niezawodnych, rzekłabym nawet popisowych przepisów, które zawsze zachwycą, zawsze udadzą się i zawsze sprawdzą się. Do takich przepisów należy karkówka w keczupie. Karkówka według tego przepisu wychodzi bardzo delikatna, miękka, otulona słodko-kwaśnym sosem keczupowym. Przyrządzam ją głównie na różnorakie imprezy, nie bawię się wtedy w przyrządzanie kilku plastrów, ale kroję(...)całą dużą karkówkę, wszyscy goście są zadowoleni, a i jeszcze zostaje mi coś na następny dzień do odgrzania.  Składniki: cała karkówka (1,5-2 kg) 1 l keczupu (pikantność nie ma znaczenia, i tak przyprawicie sos wg uznania) 4 łyżki octu 10 % 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki cukru 2 szklanki wody 2 łyżeczki wegety sól, pieprz 1 łyżka

    Przepis pochodzi z bloga na moim stole..., prowadzonego przez Elwira Masłowska.

  6. Pyszna karkówka z miodem i pysznym sosem
    Pyszna karkówka z miodem i pysznym sosem

    Byłam na imprez u koleżanki i bardzo mi smakowała ta karkówka. Zaraz poprosiłam o przepis. Dziękuję Wiesia, pozdrawiam. takie danie super pasuje na różne imprezy lub danie obiadowe. bardzo polecam. Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Jeśli lubicie na ostro można posypać ostrą papryką. Rozłożyć plastry karkówki i posmarować każdy cienko miodem. Na patelni(...)rozgrzać olej i wrzucić plastry karkówki stroną gdzie posmarowany był miód. Smażyć chwilkę, tylko musi lekko zmienić kolor. Uwaga – trzeba bardzo uważać bo szybko się przypala. Zdjąć mięso z patelni i posmarować miodem z drugiej strony. Znowu lekko obsmażyć. Zdjąć mięso z patelni i obsmażyć cebulkę pokrojoną we wiórka smażyć mieszając co chwilkę aż nabierze lekko złotego koloru. teraz

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  7. Karkówka duszona
    Karkówka duszona

    karkówka / pomidor / mirepoix / przyprawy korzenne / rukola / ziemniaki puree Inspiracją do przygotowania duszonej karkówki był przepis na pieczeń wieprzową duszoną z książki „Kucharz Polski” autorstwa Marji Śleżańskiej, wydanej w 1932 roku w Poznaniu. Czas przygotowania: ok. 4 h Ilość porcji: 6 Stopień trudności: łatwy ♦ Stopień ostrości: lekko pikantne ♦♦ Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg pomidor 3 szt cebula(...)suszone 2 szt ziemniaki puree: ziemniaki 1 kg mleko 300 - 400 ml masło 50 g sól 1 łyżeczka gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki do podania: rukola Sposób przygotowania: 1. Karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć solą na 1 godzinę przed duszeniem. 2. Do rondla włożyć masło, utłuczone w moździerzu przyprawy i mięso. 3. Marchew i seler umyć, marchewki obrać, pokroić

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

  8. Karkówka pieczona po staropolsku z owocem jałowca
    Karkówka pieczona po staropolsku z owocem jałowca

    karkówka / jałowiec / kolendra / goździki / ziemniaki puree / kapusta zasmażana Inspiracją do przygotowania pieczonej karkówki z jałowcem był przepis na pieczoną szynkę pochodzący z książki „Jak gotować dobrze, smacznie i tanio” wydanej w 1935 roku. Czas przygotowania: ok. 2 h (+ 2 dni marynowania) Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg sól morska cebula 2 szt masło 2 łyżki marynata: ocet winny biały(...)polewać przy obracaniu sosem. 4. Na godzinę przed pieczeniem mięso obficie natrzeć solą, skórę ponacinać. 5. Na dno brytfanny ułożyć 2 łyżki masła i włoszczyznę z marynaty, na to karkówkę. 6. Piec w 200 stopniach C przez 1 godzinę 30 minut. 7. Gdy mięso się zrumieni podlewać je często sosem z brytfanki i wodą. 8. W połowie pieczenia mięso obrócić

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

  9. Karkówka z warzywami w pięciu smakach
    Karkówka z warzywami w pięciu smakach

    Karkówka z warzywami w pięciu smakach Karkówka z warzywami w pięciu smakach, to obiad który zagościł u nas ostatnio i dzieci zażądały, żeby przepis pojawił się na blogu. Stwierdzili, że jak by co zawsze mogą sami sobie przygotować jak to takie proste :)  Danie to przygotowuje się bardzo szybko, wręcz kilka minut jeśli nie policzymy czasu na przygotowanie warzyw(...)mięsa bo to kilka minut więcej ;) ale czego się nie robi dla dobrego obiadu.    Karkówka z warzywami w pięciu smakach ( porcja dla 4 osób ) 0,5 kg karkówki wieprzowej  1 papryka czerwona  2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki przyprawy pięciu smaków  1 cebula  2 ząbki czosnku  1 marchewka 1 biała część pora

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia na wzgórzu, prowadzonego przez ulcik.

  10. Karkówka w zupie cebulowej
    Karkówka w zupie cebulowej

    Pomysł na karkówkę w zupie cebulowej z pieczonymi łódkami z ziemniaków dostałem od 11-letniej Marysi, zaciekawił mnie ten przepis bo dowiedziałem się również że niespecjalnie przepada ona za karkówką z wyjątkiem tej wersji. Przepis na blogu więc jest sprawdzony i godny polecenia. A ja już kupiłem drugą zupkę ... Składniki : 3 słuszne kawałki karkówki (po ok 20 dag każdy(...)śmietany 30 % 1 op. francuskiej zupy cebulowej 'knor' przyprawa do karkówki kilka średnich ziemniaków oliwa aromatyzowana (np. z chilli) Przygotowanie : Kotlety karkówki przyprawiam nieco przyprawą do karkówki 30 minut wcześniej, natępnie je rozbijam tłuczkiem z obu stron i podsmażam na odrobinie oliwy z obu stron po ok 0,5 minuty (aby tylko zamknąć pory). Do śmietany wsypuję zupę w proszku

    Przepis pochodzi z bloga Mechanik w kuchni, prowadzonego przez Mechanik.

  11. Nadziewane roladki wieprzowe
    Nadziewane roladki wieprzowe

    Nadziewane roladki wieprzowe to jeden z pomysłów na najzwyklejszą karkówkę. Pomysł zrodził się wczoraj rano naprawdę spontanicznie. Kupiłem 1,5 kg karkówki na popołudniowego grilla i jak zwykle poniosła mnie wyobraźnia. Składniki (na ok 15 kawałków) : 1,5 kg karkówki wieprzowej 15-20 plastrów boczku wędzonego pażonego 1 średnia cukinia śliwki Kalifornijskie suszone marynata => TUTAJ PRZEPIS Przygotowanie : Kupując karkówkę(...)najlepiej wybierać taką "mało przerastaną". Karkówkę kroję w takie słuszne kawałki w kształcie prostokąta (80-100 gram) i marynuję w marynacie miodowo-musztrdowej przez 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie z cukinii odcinam końce i obieraczką do warzyw ścinam ją na plastry. Śliwki suszone przygotowuję krojąc na połówki. Na plasterku boczku układam plaster cukinii, na to kładę kawałek

    Przepis pochodzi z bloga Mechanik grilluje, prowadzonego przez Mechanik.

  12. Karkówka pieczona w coli
    Karkówka pieczona w coli

    Karkówka pieczona w coli Czas przygotowania: ok. 1 h 15 min Składniki: karkówka 700 g cebula czosnek 4 ząbki chili suszone ketchup 6 łyżek musztarda 2 łyżki cola 400 ml ziemniaki natka pietruszki ogórek marynowany sól, pieprz papryka słodka mielona Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry, przyprawić solą, pieprzem, papryką i chili. 2. W naczyniu żaroodpornym wymieszać ketchup, musztardę(...)colę i posiekany czosnek. 3. Przełożyć karkówkę do naczynia żaroodpornego, obtoczyć w sosie. 4. Pokroić cebulę w krążki, przekładać warstwowo karkówkę z cebulą. 5. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 min. pod przykryciem. 6. Zdjąć nakrywkę, piec jeszcze 15 min. Pieczoną karkówkę podawać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi natką pietruszki i ogórkiem konserwowym. Karkówka będzie bardziej aromatyczna gdy zamarynujemy

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

  13. Wędliny z szynkowaru.
    Wędliny z szynkowaru.

    wędliniarski. W ten sposób chciałabym pokazać, jak tak naprawdę można wykorzystać nawet najmniejszy kawałek mięsa.  I z kilku małych stworzyć jeden pełen smaku. Zacznę od siekanej łopatki i karkówki.  Składniki: 500 g łopatki 300 g karkówki czosnek sól, pieprz (u mnie młotkowany Kamis) 2 łyżeczki żelatyny Pokroiłam całe mięso w kostkę, mniejszą, większą... doprawiłam do smaku całość solą(...)otwierając szynkowaru. Rano cieszyłam się nową smaczną wędlinką. Ale zostało mi troszkę mięsa taka spora garść. Nie wyrzucałam jej tylko włożyłam do zamrażarki. Kolejnego dnia kupiłam kawałek boczku i karkówki.   Karkówka w całości  z szynkowaru. Składniki: ok 900 g karkówki przyprawa sułtańska Sekwens peklosmaczek Sekwens 10 g Wykonanie. Mięso obsypałam przyprawami i solą peklującą. Odstawiłam

    Przepis pochodzi z bloga Malinowe Pocałunki, prowadzonego przez elwira K.

  14. Karkówka dojrzewająca
    Karkówka dojrzewająca

    Karkówka dojrzewająca to mój kolejny pomysł na wędlinę domową. Dojrzewające wędliny zagościły na stałe w naszym domowym menu. Nadeszły czasy, że ludzie wracają do domowych wyrobów i poszukują najlepszych przepisów na takie wędliny domowe. Był już przepis na schab dojrzewający. Przepis na schab z pończochy Również karkówka była już na tapecie. To mój nowy przepis na karkówkę dojrzewającą. Można(...)potem wykorzystać krojąc cienko na kanapki, albo pokrojoną drobno do jajecznicy. A jak komuś się znudzi to można ją sparzyć! Składniki: 1,5 kg karkówka wieprzowej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli pieprz młotkowany z kolendrą, zmiażdżone ziarna jałowca, wędzona papryka, majeranek, czosnek, pończocha Karkówkę przycinamy usuwając odstające kawałki, ma być równa , nie może być postrzępiona. Następnie mięso posypujemy

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  15. Karkówka ziołowa pieczona z młodymi ziemniakami
    Karkówka ziołowa pieczona z młodymi ziemniakami

    klientów pierwsze, młode ziemniaczki . Nie mogłam się im oprzeć i ja, więc zakupiłam pokaźną ilość w celu przyrządzenia z apetycznym mięsem. Preferowane mięso do towarzystwa to oczywiście soczysta karkówka ! Wszystko to zapieczone w aromatycznych przyprawach w piekarniku - ach te zapachy! :)  Danie to jest wybitnie jednogarnkowe , bez potrzeby używania nadmiaru naczyń do jego przygotowywania i konieczności zmywania licznych "skorup(...)stanowią aromatyczny trzon tej potrawy. Obiad zaserwowałam z domowymi przetworami - buraczkami w occie - ostatki z poprzedniego sezonu :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 4-5 plastrów karkówki 1 i 1/2 kg młodych ziemniaczków - małych, o średnicy 3 cm MARYNATA DO MIĘSA ziołowa : 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki curry

    Przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis!, prowadzonego przez aaasikkk.

  16. Karkówka pieczona z pieczarkami
    Karkówka pieczona z pieczarkami

    Polecam przepis na pyszną, mięciutką karkówkę, pieczoną z pieczarkami w delikatnym pomidorowym sosie. Moja siostra Ula jadła tę karkówkę u znajomej i bardzo jej posmakowała, stąd też przepis na nią. Trochę zmieniłam technikę przyrządzania, bo zamiast obsmażania każdego plastra karkówki, upiekłam ułożoną karkówkę plaster przy plastrze. Mój sposób jest szybszy, cierpliwym polecam obsmażanie(...)Podczas pieczenia powstaje delikatny sos pieczarkowo-pomidorowy, lekko zagęszczony i lekko słodko-kwaśny. Taka karkówka idealnie smakuje z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: – 1,5 kg karkówki – 1 kg pieczarek – 2 cebule – sól, pieprz do smaku Sos – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 3 łyżki cukru

    Przepis pochodzi z bloga To co kocham, prowadzonego przez Goszka.

  17. Karkówka duszona w kapuście kiszonej
    Karkówka duszona w kapuście kiszonej

    Karkówka to jeden z popularniejszych gatunków mięsa używanych w naszej kuchni. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Ja i moi domownicy lubimy ją w każdym wydaniu, ale musi być ona jednak krucha i soczysta. Uważam, że mięso to świetnie komponuje się z kiszoną kapustą i przygotowane według poniższego przepisu jest delikatne i wyśmienite :) Składniki: 1kg karkówki 1kg kapusty kiszonej(...)łyżek oleju 4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu płynnego 2 łyżki musztardy chrzanowej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 /2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Karkówkę pokroić w plastry. 2. Do miski, w której będziemy marynować karkówkę wlać 8 łyżek oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, miód, musztardę, sól, pieprz i paprykę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać

    Przepis pochodzi z bloga Danka pichci, prowadzonego przez Danka Pichci.

  18. Karkówka duszona z warzywami
    Karkówka duszona z warzywami

    Karkówka jest najczęściej goszczącym mięsem na moim stole, ze względu na swój smak i łatwość przetwarzania. Nie mogę też pominąć faktu, że męska część domowników bardzo lubi ten rodzaj mięsa i to zazwyczaj przeważa przy jego wyborze. Tym razem mało wymagająca duszona karkówka z warzywami. Przy wyborze karkówki na danie obiadowe, nie należy się przerażać tym, że jest ona poprzerastana(...)tłuszczykiem, gdyż to właśnie on jest nośnikiem smaku i aromatu. Nadaje on również mięsu soczystości i delikatności, co przekłada się na nasze doznania smakowe podczas jedzenia. Duszona karkówka z warzywami to takie danie jednogarnkowe, świetnie smakuje w dniu jego przygotowania, jak również wspaniale smakuje na następny dzień po podgrzaniu. Często nie mamy czasu na codzienne gotowanie, a takie gorące danie

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  19. Karkówka pieczona z rozmarynem
    Karkówka pieczona z rozmarynem

    Karkówka jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania mięsem. Tym razem przyprawiłam ją świeżym rozmarynem, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Pieczona karkówka wychodzi w środku soczysta, a z wierzchu delikatnie przyrumieniona. Do przygotowania najlepiej wybierać kawałek karkówki średniej wielkości i zwracać uwagę na kolor tłuszczu, którym jest poprzerastane mięso, powinien on być biały. Żółty tłuszczyk świadczy(...)mięso pochodzi ze starej sztuki i może być łykowate i niesmaczne. Karkówkę przyprawiam zazwyczaj wieczorem i wstawiam na całą noc do lodówki, aby dobrze zamarynowała się w przyprawach. Mięso zachowuje soczystość, gdyż przed pieczeniem obsmażam je, a następnie piekę pod przykryciem. Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 3 łyżeczki mielonego kminku 2 - 3 łyżeczki świeżo

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  20. Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue
    Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue

    Pulled pork, w wolnym tłumaczeniu, to szarpana lub wyczesana wieprzowina. Nazwa pochodzi od sposobu podania mięsa, podzielonego na długie, cienkie włókna. Do przygotowania tej potrawy używa się karkówki lub łopatki wieprzowej, długo marynowanej i bardzo długo pieczonej.  Im dłużej pieczone mięso, tym bardziej soczyste i miękkie. Dobrze upieczona pulled pork, dosłownie rozpływa się w ustach. Mięso piecze się przez(...)godzin w temperaturze 140 stopni. Po 4 godzinach pieczenia, mięso było bardzo mocno przyrumienione, dlatego zmniejszyłam temperaturę do 120 i podlałam mięso wodą. Sześciogodzinne oczekiwanie na obłędnie pachnącą karkówkę, było męką ;))  W międzyczasie przygotowałam sos barbecue (BBQ) , który idealnie pasował do mięsa. Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Niezbędnymi dodatkami

    Przepis pochodzi z bloga Codziennik Kuchenny, prowadzonego przez Renata Karon-Slomczynska.

  21. Karkówka marynowana w papryce i cebuli
    Karkówka marynowana w papryce i cebuli

    Jeżeli jesteście wielbicielami grillowanej karkówki to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Mięso należy przełożyć posiekaną czerwoną papryką, papryczką chilli i cebulką. Karkówka przygotowana w poniższy sposób będzie lekko ostra i  wyrazista w smaku. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to zachęcam do przyrządzenia  karkówki marynowanej w czerwonym winie .  Składniki: 1 kg karkówki 1 duża czerwona papryka 1 papryczka chilli(...)gniazda nasienne, następnie pokroić ją w kostkę. Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć nasionka i bardzo drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w zgrabne, grubsze kawałki. Każdy plasterek karkówki przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką. Do miski wlać kilka łyżek oliwy z oliwek (lub oleju), wsypać trochę cząbru, tymianku, paprykę ostrą, pieprzu i soli. Na sam koniec dodać

    Przepis pochodzi z bloga Ugotować, prowadzonego przez Mariola Moskal.

  22. Karkówka zapiekana w winie z jabłkami
    Karkówka zapiekana w winie z jabłkami

    mamy mięso  dziś, tak jak lubię. Pikantnie lekko słodkawo i sama przyjemność z jedzenia. Karkówka wyszła idealna, a puree z jabłuszka wyśmienite.Wino nadało przyjemnego posmaku. Składniki: karkówka z tłuszczykiem 1.1/2 kg majeranek 4 łyżki czosnek sprasowany 6 ząbków sól i pieprz do smaku jabłka kwaskowe 4 duże dorodne wino słodkie do podlania mięsa ewentualnie woda do podlania(...)Krok 1 Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy karkówkę,posypujemy pieprzem ziołowym mielonym,majeranek wsypujemy na dłoń , rozcieramy w palcach i wcieramy w mięso.Czosnek obieramy i ścieramy na tarce, również wcieramy w mięso. Widelcem nakłuwamy karkówkę,zawijamy w folię spożywczą i na noc do lodówki wkładamy by przeszło przyprawami. Krok 2 Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki

    Przepis pochodzi z bloga Różowa kuchnia, prowadzonego przez Joanna Gralik.

  23. Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej
    Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej

    Plastry karkówki duszone w kapuście kiszonej z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego i pieczarek. Dzięki odpowiednio długiej obróbce, mięso jest mięciutkie i bardzo smaczne :) Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i można przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać. Polecam na rodzinne obiady :) 4 plastry karkówki 4 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przyprawy do karkówki 1 duża cebula 200 g pieczarek(...)kiszonej 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów Pelati 2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka miodu sól majeranek pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Ulubioną przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki grubości ok 1,5 cm. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć

    Przepis pochodzi z bloga https:KKuchniaMniam, prowadzonego przez KuchniaMniam.

  24. Karkówka pieczona z młodymi ziemniakami
    Karkówka pieczona z młodymi ziemniakami

    Pyszne i aromatyczne danie które można w dość szybki sposób przygotować. Karkówka jest mięciutka i soczysta . Składni ki: 4 plastry karkówki Marynata: 1 łyżeczka przyprawy do grosa 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 kilogram młodych ziemniaków 2 łyżki przyprawy do ziemniaków Pól pęczka koperku 5 łyżek oleju Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy(...)miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do karkówki i słodką paprykę , mieszamy i nacieramy karkówkę . Zamarynowane mięso wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki . Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Wyjmujemy z wody studzimy . Do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do ziemniaków , posiekany koperek , mieszamy . Ziemniaki kroimy na pół i obtaczamy w oleju

    Przepis pochodzi z bloga Bajeczna Kuchnia, prowadzonego przez Bogusia Grochala.

  25. aromatyczna karkowa pieczeń w niedźwiezim czosnku
    aromatyczna karkowa pieczeń w niedźwiezim czosnku

    karkówka pieczona Karkówka to część wieprzowego mięsa, które wprost idealnie nadaje się do pieczeni.  A jeżeli pieczeń to najlepiej, z pieczonym mięsiwem, łączy się aromat czosnku. Niestety dodanie czosnku, do mięsa, w tradycyjny sposób ( zmiażdżenie ząbków i wtarcie ich z mięso), nie jest najlepszym wyjściem. W trakcie pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury, ząbki czosnku ( a właściwie zawarte w nich(...)przypalają i nasza pieczeń zamiast zachwycać aromatem, ciągnie za sobą smutna woń. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest czosnek niedźwiedzi. Posiada taki sam aromat i bez obaw możemy natrzeć nim karkówkę przed pieczeniem. Niedźwiedzi czosnek to nieco zapomniana roślina, rosnąca na południu Europy, oraz w Azji ( w Polsce występuje w kotlinach górskich, ale jest objęta ochroną gatunkową),  która godna jest

    Przepis pochodzi z bloga Miód i pieprz, prowadzonego przez stolpen.

  26. Grillowanie – porady
    Grillowanie – porady

    praktyce jednak wybieramy zwykle takie składniki, które nie wymagają szczególnie długiej obróbki termicznej i dadzą się ugrillować w ciągu, powiedzmy, pół godziny. Dlatego tak popularna na grillu jest karkówka wieprzowa, filety i nogi z kurczaka , łosoś , pstrąg , szaszłyki czy nawet bardziej obrobione produkty w rodzaju kiełbasek i wędzonych nóg z kurczaka. W przeciwnym razie potrzebne są dodatkowe zabiegi, które mają(...)które zadziała bezpośrednio ogień, ale wiąże się również z powstawaniem wielu szkodliwych dla zdrowia substancji. Dlatego zapomnijcie o grillowaniu bezpośrednio na ruszcie boczku, a już nawet z kiełbaskami czy karkówką też może być różnie. W takich przypadkach z pomocą przychodzą różnego rodzaju aluminiowe tacki. Zawierają one zarówno liczne otworki umożliwiające przepływ gorącego powietrza, jak również zagłębienia i kanaliki gromadzące nadmiar

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  27. Karkówka na dziko
    Karkówka na dziko

    Karkówka powstała po moim marnym grzybobraniu. Na szczęście znalazłam parę grzybków (dosłownie 8 sztuk!), z których udało się zrobić tradycyjny sos grzybowy. Użyłam go do prostej, tylko lekko przyprawionej karkówki. Danie powstało spontanicznie, ale już wiem, że z pewnością je powtórzę, bo było przepyszne... Kiedy tylko nazbieram więcej świeżych grzybów! :) Niestety, niechcący wykasowałam zdjęcia, cudem jakimś to jedno się ostało(...)szkoda, bo na tamtych karkówka prezentowała się jeszcze bardziej smakowicie... Karkówka na dziko 500-600g karkówki, pokrojonej na 4 grube plastry 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny sól 2-3 łyżki kremowego ciemnego octu balsamicznego kilka ziaren jałowca 4-5 łyżek masła ghee lub oleju Sos z grzybów leśnych: 200 g świeżych grzybów leśnych 1-2 liski laurowe

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Prezydentowej, prowadzonego przez Prezydentowa.

  28. Karkówka marynowana w cebuli
    Karkówka marynowana w cebuli

    Chyba powinnam stworzyć oddzielną kategorię, pod tytułem "Przepisy mojej mamy" :) Karkówkę przygotowaną w ten sposób uwielbiam od dziecka, mama zwykle robiła ją z kluskami na parze, ja teraz najczęściej podaję z kluskami śląskimi. W obu wersjach smakuje niesamowicie, co potwierdza mój T. pytający mnie co chwilę: czy jeśli kupię karkówkę, to zrobisz ją w tym białym sosie? Tak więc, żeby(...)zadowolić T. karkówka wylądowała na stole i w urodzinki Skarbka i w pierwsze święto Bożego Narodzenia :) Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej sól pieprz 2 ząbki czosnku majeranek 2 cebule olej mąka kilka ziaren jałowca (opcjonalnie) Mięso nacieramy przyprawami (jałowiec mielimy) i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Karkówkę można pokroić przed marynowaniem na mniejsze kawałki, wtedy

    Przepis pochodzi z bloga chwile dla mnie, prowadzonego przez mama.skarbka.

  29. Karkówka
    Karkówka

    Pomysł na tę karkówkę zaciągnęłam z bloga myTaste. Jak już wcześniej pisałam, przy karkówce w pomidorach, jest to rewelacyjne danie na spotkanie w większym gronie, a na dodatek jest szybkie w wykonaniu, bo składa się tylko z 3 składników. Smakuje bardzo dobrze, naprawdę polecam! Zwłaszcza na nadchodzącego sylwestra, jako danie główne, bo nie ma przy tym dużo pracy. Składniki(...)karkówki 4 duże cebule ketchup Sposób przyrządzenia: Karkówkę dzielimy na plastry o grubości 1-1,5 cm i marynujemy dzień wcześniej w przyprawach, np. do karkówki czy mięsa wieprzowego i zostawiamy w lodówce na całą noc. Następnego dnia smarujemy naczynie żaroodporne masłem i układamy warstwami najpierw część cebuli pokrojonej w piórka, na nią wylewamy ketchup (ja wybrałam łagodny, ale jeśli

    Przepis pochodzi z bloga upichcic, prowadzonego przez upichcic.

  30. LECZO Z KISZONĄ KAPUSTĄ
    LECZO Z KISZONĄ KAPUSTĄ

    Leczo z kiszoną kapustą to mój nowatorski pomysł na danie jednogarnkowe z tego co lubię najbardziej: karkówki, kapusty kiszonej, papryki i czerwonej fasoli.  Smaczne, pożywne, trochę odbiegające od standardów....danie zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Polecam! A potrzebujemy: 1/2 kg karkówki 1 paprykę czerwoną 1 paprykę żółtą 400g kapusty kiszonej 1 cebulę 200g pieczarek puszkę czerwonej fasoli ziele angielskie liść(...)laurowy przyprawę do leczo przyprawę do karkówki puszkę krojonych pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia mięsa koperek sól ostrą paprykę Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do karkówki, wstawiamy do lodówki na ok 1h. Kapuste kiszoną szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości, po ugotowaniu

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

Wybierz stronę :