karkówka - przepisów 2335

  1. Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku
    Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku

    Karkówka jest bardzo smacznym mięsem, więc często gości na moim stole. Tym razem upiekłam ją  w kawałku z  dodatkiem kminku, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Karkówka wyszła w środku bardzo soczysta, zaś z zewnątrz przyjemnie przypieczona. Karkówkę piekłam w woreczku do pieczenia firmy Gosia, co pozwoliło zachować wewnątrz karkówki cały smak i aromat. Mięso pieczone(...)potrzeby nacinania woreczka przed pieczeniem. Mogę śmiało Wam je polecić, gdyż są o wiele wygodniejsze i praktyczniejsze w użyciu od rękawa do pieczenia. Składniki: 1,7 kg karkówki wieprzowej 3 - 4 ząbki czosnku 3 - 4 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie 4 łyżeczki) 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe dodatkowo: woreczek

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  2. Karkówka z grilla – najlepsza marynata
    Karkówka z grilla – najlepsza marynata

    Nadchodzi sezon grillowy – a na grilla, jak powszechnie wiadomo – najlepsza jest karkówka. Karczek z grilla będzie wyśmienity, gdy zostaną spełnione trzy warunki: po pierwsze musimy nabyć mięso dobrej jakości, po drugie mięso powinno mieć sporo czasu na zamarynowanie (najlepiej całą noc), a po trzecie – marynata musi być prawidłowo przygotowana. Dobra marynata na karkówkę z grilla powinna zawierać(...)sprawi, że smaki przejdą sobą nawzajem oraz przyprawy – które, nadadzą smaku. Słodkie dodatki (np. keczup z pomidorów) sprawią, że mięso będzie się pięknie karmelizować. Moja wersja marynaty do karkówki jest bardzo prosta, ale sprawdza się zawsze – zamarynowaną w niej karkówkę można grillować lub smażyć na patelni grillowej. Karkówka z grilla: 4-6 plastrów chudej karkówki ½ szklanki oliwy

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  3. Karkówka suszona
    Karkówka suszona

    mięs, które później zajadamy ze smakiem bez obaw o to, co się w nich znajduje. Furorę od kilku lat robi u nas schab z pończochy , ale równie popularna jest karkówka suszona oraz suszona szynka.  W tym roku postawię pewnie także na karkówkę pieczoną w niskiej temperaturze lub karkówkę z solanki , ale jeszcze do końca nie zdecydowałam.  Taka suszona(...)smaku od mieszanek przypraw lub bardziej jednorodne. Na pewno każdy z Was zjadzie swoje ulubione połączenie, a ja poniżej podaję mój najlepszy do tej pory zestaw przypraw.   Karkówka suszona  Składniki: ok. 1,5-1,7 kg karkówki 1/2 szklanki soli 1/2 szklanki cukru 3-4 ząbki polskiego czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki

    Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją, prowadzonego przez Prawo do gotowania z pasją.

  4. Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze
    Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze

    Niedawno podrzuciłam Wam mój przepis na karkówkę pieczoną w niskiej temperaturze , która robi u nas prawdziwą furorę i zjadamy ją na obiad oraz na kanapki. Teraz przyszła pora na karkówkę z solanki pieczoną w niskiej temperaturze, która również spotyka się z mnóstwem zachwytów i każdy, kto jej próbował, prosił mnie o przepis. Tak przygotowana karkówka jest bowiem bardzo aromatyczna, soczysta(...)najważniejsze każdy fragment mięsa- a nie tylko skórka- są odpowiednio słone. Dzięki marynowaniu karkówki w solance, mięso jest również dosyć trwałe. Polecam zwłaszcza na kanapki, choć na upartego do obiadu również ją można podać. Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze Składniki: 1 niezbyt gruby kawałek karkówki i wadze ok. 2 kg 3 litry wody 6-7 czubatych łyżek soli

    Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją, prowadzonego przez Prawo do gotowania z pasją.

  5. Karkówka pieczona w niskiej temperaturze
    Karkówka pieczona w niskiej temperaturze

    Dziś zapraszam Was na karkówkę pieczoną w niskiej temperaturze. Taki sposób przygotowania mięsa sprawia, że jest ono bardzo soczyste i niesamowicie smaczne. Co ważne, za jednym zamachem można przygotować mięso na obiad i kanapki. Ja dostałam ostatnio od Mamy wielki 2,5 kg kawał karkówki, więc siłą rzeczy mieliśmy go na bardzo długo. I jedliśmy ze smakiem nie tylko(...)upieczeniu, ale i po ostudzeniu na śniadanie i kolację z pieczywem oraz tortillą.  Polecam Wam także schab gotowany 10 minut oraz roladę schabową pieczoną w niskiej temperaturze .   Karkówka pieczona w niskiej temperaturze  (karkówka na kanapki lub obiad) Składniki: 2,5 kg karkówki ok. 50 ml oleju 3 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżki ziół śródziemnomorskich

    Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją, prowadzonego przez Prawo do gotowania z pasją.

  6. Karkówka z grilla elektrycznego
    Karkówka z grilla elektrycznego

    Soczysty kawałek przepysznej karkówki z grilla w sam raz na syty obiadek !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Karkówka z grilla elektrycznego Soczysta karkówka Składniki :    Marynata: sól 2 szt. liścia laurowego 3 szt. ziela angielskiego 4 szt. ziarna pieprzu 1 łyżeczka octu winnego olej paczka przyprawy do karkówki na grilla Przygotowanie(...)pojemnika (miseczki) wkładamy karkówkę, zalewamy ją wodą, dodajemy łyżkę soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu i łyżeczka octu winnego. Tak przygotowaną marynatę wkładamy do lodówki na 12h.    Po 12h delikatnie smarujemy olejem z każdej strony i obtaczamy karkówkę w przyprawie do "karkówki na grilla". Odstawiamy na 1h w tej przyprawie. Po upływie czasu możemy

    Przepis pochodzi z bloga Sprawdzone przepisy kulinarne, prowadzonego przez Krystian Malecki.

  7. Karkówka w sosie chrzanowym
    Karkówka w sosie chrzanowym

    Karkówka w sosie chrzanowym Jeśli masz ochotę na rozpływającą się w ustach karkówkę - wypróbuj przepis, którego pierwszą częścią jest marynowanie karkówki w mleku wraz z cebulą. Całość zwieńczona została sosem chrzanowym na bazie beszamelu i jest to z pewnością przepis, który jeszcze nie raz zagości na moim stole. Karkówka po ugotowaniu jest delikatna i miękka, a sos chrzanowy nadaje całości(...)lekko pikantnego charakteru.  Zobacz również przepisy na inne mięsa ---->   Karkówka w cebuli i miodzie ,  Zrazy wołowe w sosie własnym ,  Gulasz z indyka z papryką ,   Klopsiki z mozzarellą w sosie pieczarkowym ,  Kurczak w garam masala , Schab w majeranku , Kofty z kminem rzymskim , Kurczak w sezamie , Gołąbki po meksykańsku , Polędwica w kolorowym pieprzu

    Przepis pochodzi z bloga Moje Qulinaria, prowadzonego przez MojeQulinaria.

  8. Karkówka po czesku
    Karkówka po czesku

    Książek i gazetek z przepisami jest już tyle, że pomału zaczynam się gubić, gdzie znajduje się dany przepis. A zaczęło się od tego, że z przygotowania niedzielnych kotletów z karkówki został mi kawałek mięsa. Postanowiłam zrobić z niego wieprzową wersję kotlecików skubanych / szarpanych / podwójnych (spotkałam się już z kilkoma nazwami tych kotlecików). I wtedy zaczęło się szukanie. Przepis kojarzył(...)przypomniało mi się, że także książki z przepisami siostry Leonilli mają niewielkie rozmiary. Szukaną recepturę znalazłam na stronie 23 w książce "124 nowe przepisy Siostry Leonilli" jako przepis na karkówkę po czesku. Karkówka po czesku Przygotuj nóż i deskę do krojenia, dużą miskę, łyżeczkę, wagę kuchenną, łyżkę, papierowe ręczniki, patelnię i łopatki do obracania kotlecików. Przygotuj składniki: 400 g karkówki

    Przepis pochodzi z bloga blog.moje-pasje.info, prowadzonego przez Kasia K..

  9. Karkówka z grilla - soczysta i mięciutka
    Karkówka z grilla - soczysta i mięciutka

    Majowe, rodzinne grillowanie, bardzo lubimy ten czas spędzony razem:)  Wymyślamy rozmaite smakołyki, które pieczemy na grillu.  Dzisiaj polecam super karkówkę.  Zaręczam że tak zamarynowana karkówka, jest smaczna, mięciutka i soczysta.  Zajadają się nią zarówno dzieciaki jak i dorośli. soczysta karkówka 80 dag karczku  3 -4 łyżki oleju ( u mnie smakowy z czosnkiem i bazylią(...)łyżka czosnku granulki  1 łyżka przyprawy do mięs czerwona KNORR 1 łyżka przyprawy do karkówki  1 łyżeczka przyprawy do potraw z grilla  soczysta karkówka Karczek myję, osuszam, następnie dzielę na cztery grubsze plastry, każdy „rozbijam” tłuczkiem, delikatniej niż na schabowe.  W miseczce mieszam olej z przyprawami. Powstałą marynatą nacieram kawałki karczku.  Odstawiam do lodówki

    Przepis pochodzi z bloga Takie tam pichcenie, prowadzonego przez takietampichcenie.

  10. Karkówka w sosie barbecue z cebulą
    Karkówka w sosie barbecue z cebulą

    Karkówka w sosie barbecue jest rewelacyjnym daniem obiadowym, które przyrządza się na patelni. Pyszne, kruche mięso zamarynowane w sosie i dużej ilości przypraw, a do tego miękka cebula, która przesiąknięta jest sosem i aromatem potrawy. Całość jest bardzo smaczna i aromatyczna. Karkówka w sosie barbecue z cebulą Przepis na cztery plastry karkówki w sosie barbecue.   SKŁADNIKI: 4 plastry karkówki(...)tymianku sól 3 łyżki oleju 4 cebule   PRZYGOTOWANIE: Do miski włożyć sos barbecue, sos sojowy, paprykę ostrą, słodką i wędzoną, zioła prowansalskie i tymianek - wszystko dokładnie połączyć. Plastry karkówki dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do miseczki z przygotowaną marynatą. Mięso dokładnie wymieszać w marynacie, aby było dokładnie nią pokryte, miseczkę nakryć i włożyć do lodówki na kilka

    Przepis pochodzi z bloga WSZYSTKO SMACZNE, prowadzonego przez Wszystko Smaczne.

  11. Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej
    Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej

    Mało skomplikowane przygotowanie i walory smakowe sprawiają, że karkówka często gości na moim stole. Aby zadowolić moich mięsożerców i by nie było monotonnie upiekłam karkówkę tym razem w marynacie musztardowo-miodowej. I to był dobry pomysł, karkóweczka wyszła delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Takie danie może być na codzienny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Dobrze smakuje podana(...)kaszą gryczaną niepaloną lub z ziemniaczkami. Zachęcam do przygotowania karkówki z innych moich przepisów znajdujących się na stronie "Dania obiadowe" Składniki: 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej 3 średnie cebule sól pieprz marynata musztardowo- miodowa: 1/2 szklanki musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  12. Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami
    Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami

    Duszona karkówka w sosie własnym nie należy do najszybszych obiadów, ale odrobina poświęconego czasu jest warta zachodu :) Otrzymujemy bowiem przepyszne, mięciutkie mięso z dużą ilością sosu, który wspaniale komponuje się z kładzionymi kluseczkami, które z kolei robi się bardzo szybko :) Do tego glazurowane marchewki (które pojawiły się na blogu jakiś czas temu) i wyśmienity obiad dla całej rodziny gotowy :) Składniki(...)porcji): ok. 1 kg karkówki 1 łyżka czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz olej (do smażenia) 2-3 łyżki mąki ok. 2-3 łyżki soku z cytryny Kluseczki kładzione: 400 g mąki pszennej 2 jajka 1/2-3/4 szklanki wody 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Kawałki

    Przepis pochodzi z bloga MyCookBook.pl, prowadzonego przez Ania R..

  13. Karkówka w ketchupie
    Karkówka w ketchupie

    Karkówka często gości na moim stole, domownicy bardzo lubią ten rodzaj mięsa. Tym razem dla urozmaicenia zrobiłam ją w ketchupie, po pustych talerzach wnioskuję, że wszystkim smakowało. Karkówka jest na tyle wdzięcznym mięsem, że przygotowanie jej do pieczenia nie zajmuje dużo czasu, a gdy się piecze mamy czas na zrobienie np. surówki.  Polecam również: Karkówkę z pieczarkami i cebulą(...)Karkówkę w sosie słodko-kwaśnym Składniki: 1 kg karkówki 1 szklanka dobrego ketchupu (z jak najkrótszą listą składników) 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 2 - 3 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Karkówkę umyć, pokroić w 1 - 1,5 cm plastry. Obsmażyć lekko z obu stron, na patelni z minimalną ilością tłuszczu. Cebule obrać

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  14. Karkówka zapiekana i duszona w warzywach
    Karkówka zapiekana i duszona w warzywach

    Warzywa , warzywa trzeba jeść by witaminek dostarczyć naszemu organizmowi . Prawda czy fałsz ??? Czekam na wasze opinie na ten temat.     Karkówka zapiekana i duszona w warzywach: karkówka 1 kg  papryka 2 szt czerwona kabaczek 300 g ( pokrojony w kostkę ) bulion drobiowy 500 ml sól i pieprz do smaku  przyprawa naturalna dobry smak John(...)nacieramy nią karkówkę    Wykonanie Karkówka zapiekana i duszona w warzywach:   Dorodną karkówkę u mnie akurat to 1 kg będzie myjemy i osuszamy. Nacieramy karkówkę przyprawą naturalną   John solą i pieprzem . Karkówkę najlepiej na noc zostawić w lodówce  zawiniętą w folię spożywczą. Następnego dnia kroimy karkówkę w plastry i smażmy na patelni chwile

    Przepis pochodzi z bloga Różowa kuchnia, prowadzonego przez Joanna Gralik.

  15. Karkówka w porach z piekarnika
    Karkówka w porach z piekarnika

    Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kawałki karkówki na złoty kolor z dwóch stron. Zarumienione karkówki położyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię wrzucić pokrojonego w pół – plasterki pora i obsmażyć(...)zmięknie. Doprawić delikatnie solą. Wrzucić serek topiony i musztardę. Smażyć mieszając aż się rozpuści. Wtedy wlać wywar, wymieszać i wlać na karkówkę. Paprykę pokroić w cienkie paseczki i wrzucić do karkówki. Zamknąć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec godzinę. W połowie pieczenia można sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić lub podlać lekko wodą

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  16. Karkówka marynowana w mleku i cebuli – grill
    Karkówka marynowana w mleku i cebuli – grill

    Karkówka marynowana w mleku i cebuli – grill Jak ciepło i wolne ,to trzeba siedzieć na powietrzu , a nie w kuchni , dlatego warto grillować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Następny przepis , który chcę Wam pokazać , to pyszna , soczysta karkówka , marynowana w cebuli i mleku przez(...)wyszło " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 szt, grubych na 1 cm plastrów chudej karkówki 4 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka – płaska cukru 1 l mleka – może być chude lub tłuste sól , pieprz do smaku olej do skropienia karkówki Cebulę obieramy i ścieramy

    Przepis pochodzi z bloga Ogrodnik w podróży, prowadzonego przez Moria2.

  17. Delikatna i krucha karkówka - pieczona trochę inaczej :)
    Delikatna i krucha karkówka - pieczona trochę inaczej :)

    sumie to nawet bardziej niż pyszna :) Idealna na zwykły obiad w tygodniu, na obiad niedzielny, jak i od święta! Nie wiem dlaczego w mojej rodzinie przepis nosi nazwę "karkówki po żydowsku" - gdzie karkówka i gdzie koszerność! Nieważne, trudno, niektórych spraw się nie wytłumaczy...  Najważniejsze że przepis stary, wysłużony, wielokrotnie sprawdzony... Z całego serca polecam!!!  Składniki (na 4 osoby(...)plastrów karkówki (około 1-2 plastry na osobę) 500 g pieczarek 3 średnie cebule słoik ogórków konserwowych (łącznie z zalewą z tych ogórków) 2-3 łyżki dobrego keczupu Przygotowanie: 1. Plastry karkówki, jeśli są grube, to je troszkę rozbić. Przyprawić tradycyjnie, czyli pieprzem, solą, papryką słodką, albo pieprzem i wegetą, co kto lubi (przypraw nikomu nie narzucam, a czasem glutaminian

    Przepis pochodzi z bloga dobra gospodyni dom wesołym czyni, prowadzonego przez Małgorzata Adamowicz.

  18. Karkówka w keczupie
    Karkówka w keczupie

    Karkówka w keczupie W moim menu jest kilka takich niezawodnych, rzekłabym nawet popisowych przepisów, które zawsze zachwycą, zawsze udadzą się i zawsze sprawdzą się. Do takich przepisów należy karkówka w keczupie. Karkówka według tego przepisu wychodzi bardzo delikatna, miękka, otulona słodko-kwaśnym sosem keczupowym. Przyrządzam ją głównie na różnorakie imprezy, nie bawię się wtedy w przyrządzanie kilku plastrów, ale kroję(...)całą dużą karkówkę, wszyscy goście są zadowoleni, a i jeszcze zostaje mi coś na następny dzień do odgrzania.  Składniki: cała karkówka (1,5-2 kg) 1 l keczupu (pikantność nie ma znaczenia, i tak przyprawicie sos wg uznania) 4 łyżki octu 10 % 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki cukru 2 szklanki wody 2 łyżeczki wegety sól, pieprz 1 łyżka

    Przepis pochodzi z bloga na moim stole..., prowadzonego przez Elwira Masłowska.

  19. Karkówka w keczupie
    Karkówka w keczupie

    Karkówka w keczupie W moim menu jest kilka takich niezawodnych, rzekłabym nawet popisowych przepisów, które zawsze zachwycą, zawsze udadzą się i zawsze sprawdzą się. Do takich przepisów należy karkówka w keczupie. Karkówka według tego przepisu wychodzi bardzo delikatna, miękka, otulona słodko-kwaśnym sosem keczupowym. Przyrządzam ją głównie na różnorakie imprezy, nie bawię się wtedy w przyrządzanie kilku plastrów, ale kroję(...)całą dużą karkówkę, wszyscy goście są zadowoleni, a i jeszcze zostaje mi coś na następny dzień do odgrzania.  Składniki: cała karkówka (1,5-2 kg) 1 l keczupu (pikantność nie ma znaczenia, i tak przyprawicie sos wg uznania) 4 łyżki octu 10 % 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki cukru 2 szklanki wody 2 łyżeczki wegety sól, pieprz 1 łyżka

    Przepis pochodzi z bloga na moim stole..., prowadzonego przez Elwira Masłowska.

  20. Pyszna karkówka z miodem i pysznym sosem
    Pyszna karkówka z miodem i pysznym sosem

    Byłam na imprez u koleżanki i bardzo mi smakowała ta karkówka. Zaraz poprosiłam o przepis. Dziękuję Wiesia, pozdrawiam. takie danie super pasuje na różne imprezy lub danie obiadowe. bardzo polecam. Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Jeśli lubicie na ostro można posypać ostrą papryką. Rozłożyć plastry karkówki i posmarować każdy cienko miodem. Na patelni(...)rozgrzać olej i wrzucić plastry karkówki stroną gdzie posmarowany był miód. Smażyć chwilkę, tylko musi lekko zmienić kolor. Uwaga – trzeba bardzo uważać bo szybko się przypala. Zdjąć mięso z patelni i posmarować miodem z drugiej strony. Znowu lekko obsmażyć. Zdjąć mięso z patelni i obsmażyć cebulkę pokrojoną we wiórka smażyć mieszając co chwilkę aż nabierze lekko złotego koloru. teraz

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  21. Karkówka duszona
    Karkówka duszona

    karkówka / pomidor / mirepoix / przyprawy korzenne / rukola / ziemniaki puree Inspiracją do przygotowania duszonej karkówki był przepis na pieczeń wieprzową duszoną z książki „Kucharz Polski” autorstwa Marji Śleżańskiej, wydanej w 1932 roku w Poznaniu. Czas przygotowania: ok. 4 h Ilość porcji: 6 Stopień trudności: łatwy ♦ Stopień ostrości: lekko pikantne ♦♦ Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg pomidor 3 szt cebula(...)suszone 2 szt ziemniaki puree: ziemniaki 1 kg mleko 300 - 400 ml masło 50 g sól 1 łyżeczka gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki do podania: rukola Sposób przygotowania: 1. Karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć solą na 1 godzinę przed duszeniem. 2. Do rondla włożyć masło, utłuczone w moździerzu przyprawy i mięso. 3. Marchew i seler umyć, marchewki obrać, pokroić

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

  22. Krucha i soczysta karkówka z warzywami i buraczkami
    Krucha i soczysta karkówka z warzywami i buraczkami

    Boże Narodzenie. Zdarza się jednak tak, ze przychodzą goście albo po prostu chce się czegoś innego. Jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad.. to już macie :) Uwielbiam karkówkę, choć nie pozwalam sobie na nią zbyt często bo jak wiadomo jest to tłuste mięso ale zrobiona dobrze smakuje cudownie i ma się ochotę na więcej Karkówka, żeby była krucha(...)soczysta musi być dobrze zamarynowana i długo duszona/pieczona. U mnie 1 kg karkówki w plastrach dusi się na małym ogniu ok 1,5 godziny. Potem rozpływa się w ustach...  4 porcje - 1 kg karkówki - 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej - 6 dużych buraków - 1 kg ziemniaków - 2 cebule - 1 łyżka oleju + 1 łyżka wody

    Przepis pochodzi z bloga Dietetyczne rewolucje :), prowadzonego przez Alkmena87.

  23. Karkówka pieczona po staropolsku z owocem jałowca
    Karkówka pieczona po staropolsku z owocem jałowca

    karkówka / jałowiec / kolendra / goździki / ziemniaki puree / kapusta zasmażana Inspiracją do przygotowania pieczonej karkówki z jałowcem był przepis na pieczoną szynkę pochodzący z książki „Jak gotować dobrze, smacznie i tanio” wydanej w 1935 roku. Czas przygotowania: ok. 2 h (+ 2 dni marynowania) Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg sól morska cebula 2 szt masło 2 łyżki marynata: ocet winny biały(...)polewać przy obracaniu sosem. 4. Na godzinę przed pieczeniem mięso obficie natrzeć solą, skórę ponacinać. 5. Na dno brytfanny ułożyć 2 łyżki masła i włoszczyznę z marynaty, na to karkówkę. 6. Piec w 200 stopniach C przez 1 godzinę 30 minut. 7. Gdy mięso się zrumieni podlewać je często sosem z brytfanki i wodą. 8. W połowie pieczenia mięso obrócić

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

  24. Karkówka z warzywami w pięciu smakach
    Karkówka z warzywami w pięciu smakach

    Karkówka z warzywami w pięciu smakach Karkówka z warzywami w pięciu smakach, to obiad który zagościł u nas ostatnio i dzieci zażądały, żeby przepis pojawił się na blogu. Stwierdzili, że jak by co zawsze mogą sami sobie przygotować jak to takie proste :)  Danie to przygotowuje się bardzo szybko, wręcz kilka minut jeśli nie policzymy czasu na przygotowanie warzyw(...)mięsa bo to kilka minut więcej ;) ale czego się nie robi dla dobrego obiadu.    Karkówka z warzywami w pięciu smakach ( porcja dla 4 osób ) 0,5 kg karkówki wieprzowej  1 papryka czerwona  2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki przyprawy pięciu smaków  1 cebula  2 ząbki czosnku  1 marchewka 1 biała część pora

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia na wzgórzu, prowadzonego przez ulcik.

  25. Karkówka w zupie cebulowej
    Karkówka w zupie cebulowej

    Pomysł na karkówkę w zupie cebulowej z pieczonymi łódkami z ziemniaków dostałem od 11-letniej Marysi, zaciekawił mnie ten przepis bo dowiedziałem się również że niespecjalnie przepada ona za karkówką z wyjątkiem tej wersji. Przepis na blogu więc jest sprawdzony i godny polecenia. A ja już kupiłem drugą zupkę ... Składniki : 3 słuszne kawałki karkówki (po ok 20 dag każdy(...)śmietany 30 % 1 op. francuskiej zupy cebulowej 'knor' przyprawa do karkówki kilka średnich ziemniaków oliwa aromatyzowana (np. z chilli) Przygotowanie : Kotlety karkówki przyprawiam nieco przyprawą do karkówki 30 minut wcześniej, natępnie je rozbijam tłuczkiem z obu stron i podsmażam na odrobinie oliwy z obu stron po ok 0,5 minuty (aby tylko zamknąć pory). Do śmietany wsypuję zupę w proszku

    Przepis pochodzi z bloga Mechanik w kuchni, prowadzonego przez Mechanik.

  26. Nadziewane roladki wieprzowe
    Nadziewane roladki wieprzowe

    Nadziewane roladki wieprzowe to jeden z pomysłów na najzwyklejszą karkówkę. Pomysł zrodził się wczoraj rano naprawdę spontanicznie. Kupiłem 1,5 kg karkówki na popołudniowego grilla i jak zwykle poniosła mnie wyobraźnia. Składniki (na ok 15 kawałków) : 1,5 kg karkówki wieprzowej 15-20 plastrów boczku wędzonego pażonego 1 średnia cukinia śliwki Kalifornijskie suszone marynata => TUTAJ PRZEPIS Przygotowanie : Kupując karkówkę(...)najlepiej wybierać taką "mało przerastaną". Karkówkę kroję w takie słuszne kawałki w kształcie prostokąta (80-100 gram) i marynuję w marynacie miodowo-musztrdowej przez 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie z cukinii odcinam końce i obieraczką do warzyw ścinam ją na plastry. Śliwki suszone przygotowuję krojąc na połówki. Na plasterku boczku układam plaster cukinii, na to kładę kawałek

    Przepis pochodzi z bloga Mechanik grilluje, prowadzonego przez Mechanik.

  27. Karkówka pieczona w coli
    Karkówka pieczona w coli

    Karkówka pieczona w coli Czas przygotowania: ok. 1 h 15 min Składniki: karkówka 700 g cebula czosnek 4 ząbki chili suszone ketchup 6 łyżek musztarda 2 łyżki cola 400 ml ziemniaki natka pietruszki ogórek marynowany sól, pieprz papryka słodka mielona Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry, przyprawić solą, pieprzem, papryką i chili. 2. W naczyniu żaroodpornym wymieszać ketchup, musztardę(...)colę i posiekany czosnek. 3. Przełożyć karkówkę do naczynia żaroodpornego, obtoczyć w sosie. 4. Pokroić cebulę w krążki, przekładać warstwowo karkówkę z cebulą. 5. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 min. pod przykryciem. 6. Zdjąć nakrywkę, piec jeszcze 15 min. Pieczoną karkówkę podawać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi natką pietruszki i ogórkiem konserwowym. Karkówka będzie bardziej aromatyczna gdy zamarynujemy

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

Wybierz stronę :