karkówka - przepisów 2410

  1. Karkówka w sosie własnym
    Karkówka w sosie własnym

    Karkówka w sosie własnym to pyszne danie obiadowe. Mięso podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie. Oczywiście możecie serwować je także z kaszą, ryżem, chlebem – co kto lubi. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej(...)będziecie mogli zajadać się delikatnym i miękkim mięsem. Przygotowując karkówkę dodaję niewiele dodatków, bo zaledwie cebule i czosnek oraz kilka przypraw. Uważam, że sama w sobie ma wspaniały smak i nie musimy jej podkręcać dużą ilością „dopalaczy”. Zapraszam do wykorzystania przepisu i oczywiście komentowania – czy wyszło zgodnie z Waszymi oczekiwaniami Zobacz też: Żeberka w sosie własnym Przepis

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Bazylii, prowadzonego przez Kasia Nowakowska.

  2. Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku
    Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku

    Karkówka jest bardzo smacznym mięsem, więc często gości na moim stole. Tym razem upiekłam ją  w kawałku z  dodatkiem kminku, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Karkówka wyszła w środku bardzo soczysta, zaś z zewnątrz przyjemnie przypieczona. Karkówkę piekłam w woreczku do pieczenia firmy Gosia, co pozwoliło zachować wewnątrz karkówki cały smak i aromat. Mięso pieczone(...)potrzeby nacinania woreczka przed pieczeniem. Mogę śmiało Wam je polecić, gdyż są o wiele wygodniejsze i praktyczniejsze w użyciu od rękawa do pieczenia. Składniki: 1,7 kg karkówki wieprzowej 3 - 4 ząbki czosnku 3 - 4 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie 4 łyżeczki) 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe dodatkowo: woreczek

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  3. Karkówka z grilla – najlepsza marynata
    Karkówka z grilla – najlepsza marynata

    Nadchodzi sezon grillowy – a na grilla, jak powszechnie wiadomo – najlepsza jest karkówka. Karczek z grilla będzie wyśmienity, gdy zostaną spełnione trzy warunki: po pierwsze musimy nabyć mięso dobrej jakości, po drugie mięso powinno mieć sporo czasu na zamarynowanie (najlepiej całą noc), a po trzecie – marynata musi być prawidłowo przygotowana. Dobra marynata na karkówkę z grilla powinna zawierać(...)sprawi, że smaki przejdą sobą nawzajem oraz przyprawy – które, nadadzą smaku. Słodkie dodatki (np. keczup z pomidorów) sprawią, że mięso będzie się pięknie karmelizować. Moja wersja marynaty do karkówki jest bardzo prosta, ale sprawdza się zawsze – zamarynowaną w niej karkówkę można grillować lub smażyć na patelni grillowej. Karkówka z grilla: 4-6 plastrów chudej karkówki ½ szklanki oliwy

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  4. Karkówka suszona
    Karkówka suszona

    mięs, które później zajadamy ze smakiem bez obaw o to, co się w nich znajduje. Furorę od kilku lat robi u nas schab z pończochy , ale równie popularna jest karkówka suszona oraz suszona szynka.  W tym roku postawię pewnie także na karkówkę pieczoną w niskiej temperaturze lub karkówkę z solanki , ale jeszcze do końca nie zdecydowałam.  Taka suszona(...)smaku od mieszanek przypraw lub bardziej jednorodne. Na pewno każdy z Was zjadzie swoje ulubione połączenie, a ja poniżej podaję mój najlepszy do tej pory zestaw przypraw.   Karkówka suszona  Składniki: ok. 1,5-1,7 kg karkówki 1/2 szklanki soli 1/2 szklanki cukru 3-4 ząbki polskiego czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki

    Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją, prowadzonego przez Prawo do gotowania z pasją.

  5. Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze
    Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze

    Niedawno podrzuciłam Wam mój przepis na karkówkę pieczoną w niskiej temperaturze , która robi u nas prawdziwą furorę i zjadamy ją na obiad oraz na kanapki. Teraz przyszła pora na karkówkę z solanki pieczoną w niskiej temperaturze, która również spotyka się z mnóstwem zachwytów i każdy, kto jej próbował, prosił mnie o przepis. Tak przygotowana karkówka jest bowiem bardzo aromatyczna, soczysta(...)najważniejsze każdy fragment mięsa- a nie tylko skórka- są odpowiednio słone. Dzięki marynowaniu karkówki w solance, mięso jest również dosyć trwałe. Polecam zwłaszcza na kanapki, choć na upartego do obiadu również ją można podać. Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze Składniki: 1 niezbyt gruby kawałek karkówki i wadze ok. 2 kg 3 litry wody 6-7 czubatych łyżek soli

    Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją, prowadzonego przez Prawo do gotowania z pasją.

  6. Karkówka pieczona w niskiej temperaturze
    Karkówka pieczona w niskiej temperaturze

    Dziś zapraszam Was na karkówkę pieczoną w niskiej temperaturze. Taki sposób przygotowania mięsa sprawia, że jest ono bardzo soczyste i niesamowicie smaczne. Co ważne, za jednym zamachem można przygotować mięso na obiad i kanapki. Ja dostałam ostatnio od Mamy wielki 2,5 kg kawał karkówki, więc siłą rzeczy mieliśmy go na bardzo długo. I jedliśmy ze smakiem nie tylko(...)upieczeniu, ale i po ostudzeniu na śniadanie i kolację z pieczywem oraz tortillą.  Polecam Wam także schab gotowany 10 minut oraz roladę schabową pieczoną w niskiej temperaturze .   Karkówka pieczona w niskiej temperaturze  (karkówka na kanapki lub obiad) Składniki: 2,5 kg karkówki ok. 50 ml oleju 3 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżki ziół śródziemnomorskich

    Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją, prowadzonego przez Prawo do gotowania z pasją.

  7. Karkówka z grilla elektrycznego
    Karkówka z grilla elektrycznego

    Soczysty kawałek przepysznej karkówki z grilla w sam raz na syty obiadek !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Karkówka z grilla elektrycznego Soczysta karkówka Składniki :    Marynata: sól 2 szt. liścia laurowego 3 szt. ziela angielskiego 4 szt. ziarna pieprzu 1 łyżeczka octu winnego olej paczka przyprawy do karkówki na grilla Przygotowanie(...)pojemnika (miseczki) wkładamy karkówkę, zalewamy ją wodą, dodajemy łyżkę soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu i łyżeczka octu winnego. Tak przygotowaną marynatę wkładamy do lodówki na 12h.    Po 12h delikatnie smarujemy olejem z każdej strony i obtaczamy karkówkę w przyprawie do "karkówki na grilla". Odstawiamy na 1h w tej przyprawie. Po upływie czasu możemy

    Przepis pochodzi z bloga Sprawdzone przepisy kulinarne, prowadzonego przez Krystian Malecki.

  8. Karkówka w sosie chrzanowym
    Karkówka w sosie chrzanowym

    Karkówka w sosie chrzanowym Jeśli masz ochotę na rozpływającą się w ustach karkówkę - wypróbuj przepis, którego pierwszą częścią jest marynowanie karkówki w mleku wraz z cebulą. Całość zwieńczona została sosem chrzanowym na bazie beszamelu i jest to z pewnością przepis, który jeszcze nie raz zagości na moim stole. Karkówka po ugotowaniu jest delikatna i miękka, a sos chrzanowy nadaje całości(...)lekko pikantnego charakteru.  Zobacz również przepisy na inne mięsa ---->   Karkówka w cebuli i miodzie ,  Zrazy wołowe w sosie własnym ,  Gulasz z indyka z papryką ,   Klopsiki z mozzarellą w sosie pieczarkowym ,  Kurczak w garam masala , Schab w majeranku , Kofty z kminem rzymskim , Kurczak w sezamie , Gołąbki po meksykańsku , Polędwica w kolorowym pieprzu

    Przepis pochodzi z bloga Moje Qulinaria, prowadzonego przez MojeQulinaria.

  9. Karkówka w sosie pieczarkowym
    Karkówka w sosie pieczarkowym

    Przepis na karkówkę w sosie pieczarkowym Taki prosty przepis, a taki pyszny efekt. Zróbcie sobie na obiad z dodatkiem ziemniaków lub kaszy i na pewno będziecie zachwyceni. I pamiętajcie – wieprzowinę powinno smażyć się na smalcu, niby drobiazg a naprawdę wiele zmienia w smaku smażonego mięsa. Nie miałam dzisiaj kompletnie pomysłu na obiad, ale jak zobaczyłam na półce w sklepie(...)pieczareczki – pomyślałam, że dawno nie jedliśmy i poszło. Składniki na karkówkę w sosie pieczarkowym: 4-5 cienkich plastrów karkówki wieprzowej 25 dkg pieczarek łyżka smalcu natka pietruszki 3 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany czubata łyżka mąki Pieprz,sól 2-3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego Jak zrobić karkówkę w sosie pieczarkowym? Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Karkówkę

    Przepis pochodzi z bloga Sezonowy Garnek, prowadzonego przez sezonowy garnek.

  10. Karkówka pieczona w  rękawie foliowym.
    Karkówka pieczona w rękawie foliowym.

    Taką karkówkę można jeść na zimno jak i na ciepło. Bardzo prosta w wykonaniu. Karkówkę umyć i osuszyć. Miód wymieszać razem z musztardą w małej miseczce. Do mieszanki miodu i musztardy wsypać majeranek, paprykę słodką i chilli. Mięso doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie natrzeć marynatą z miodu. Włożyć do lodówki i wstawić do lodówki najlepiej na całą(...)Wyjąć mięso z lodówki. na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć karkówkę ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć karkówkę z patelni i włożyć ją do rękawa foliowego. Uważajcie żeby się nie przypaliło bo będzie gorzkie. Musicie obsmażyć mięso szybko. Zamknąć z jednej strony. Na patelnię wrzucić szalotkę i grzybki suszone. Chwilkę podsmażyć cały czas mieszając. Wlać wodę, zagotować. Dokładnie

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  11. Karkówka po czesku
    Karkówka po czesku

    Książek i gazetek z przepisami jest już tyle, że pomału zaczynam się gubić, gdzie znajduje się dany przepis. A zaczęło się od tego, że z przygotowania niedzielnych kotletów z karkówki został mi kawałek mięsa. Postanowiłam zrobić z niego wieprzową wersję kotlecików skubanych / szarpanych / podwójnych (spotkałam się już z kilkoma nazwami tych kotlecików). I wtedy zaczęło się szukanie. Przepis kojarzył(...)przypomniało mi się, że także książki z przepisami siostry Leonilli mają niewielkie rozmiary. Szukaną recepturę znalazłam na stronie 23 w książce "124 nowe przepisy Siostry Leonilli" jako przepis na karkówkę po czesku. Karkówka po czesku Przygotuj nóż i deskę do krojenia, dużą miskę, łyżeczkę, wagę kuchenną, łyżkę, papierowe ręczniki, patelnię i łopatki do obracania kotlecików. Przygotuj składniki: 400 g karkówki

    Przepis pochodzi z bloga blog.moje-pasje.info, prowadzonego przez Kasia K..

  12. Karkówka z grilla - soczysta i mięciutka
    Karkówka z grilla - soczysta i mięciutka

    Majowe, rodzinne grillowanie, bardzo lubimy ten czas spędzony razem:)  Wymyślamy rozmaite smakołyki, które pieczemy na grillu.  Dzisiaj polecam super karkówkę.  Zaręczam że tak zamarynowana karkówka, jest smaczna, mięciutka i soczysta.  Zajadają się nią zarówno dzieciaki jak i dorośli. soczysta karkówka 80 dag karczku  3 -4 łyżki oleju ( u mnie smakowy z czosnkiem i bazylią(...)łyżka czosnku granulki  1 łyżka przyprawy do mięs czerwona KNORR 1 łyżka przyprawy do karkówki  1 łyżeczka przyprawy do potraw z grilla  soczysta karkówka Karczek myję, osuszam, następnie dzielę na cztery grubsze plastry, każdy „rozbijam” tłuczkiem, delikatniej niż na schabowe.  W miseczce mieszam olej z przyprawami. Powstałą marynatą nacieram kawałki karczku.  Odstawiam do lodówki

    Przepis pochodzi z bloga Takie tam pichcenie, prowadzonego przez takietampichcenie.

  13. Karkówka w sosie barbecue z cebulą
    Karkówka w sosie barbecue z cebulą

    Karkówka w sosie barbecue jest rewelacyjnym daniem obiadowym, które przyrządza się na patelni. Pyszne, kruche mięso zamarynowane w sosie i dużej ilości przypraw, a do tego miękka cebula, która przesiąknięta jest sosem i aromatem potrawy. Całość jest bardzo smaczna i aromatyczna. Karkówka w sosie barbecue z cebulą Przepis na cztery plastry karkówki w sosie barbecue.   SKŁADNIKI: 4 plastry karkówki(...)tymianku sól 3 łyżki oleju 4 cebule   PRZYGOTOWANIE: Do miski włożyć sos barbecue, sos sojowy, paprykę ostrą, słodką i wędzoną, zioła prowansalskie i tymianek - wszystko dokładnie połączyć. Plastry karkówki dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do miseczki z przygotowaną marynatą. Mięso dokładnie wymieszać w marynacie, aby było dokładnie nią pokryte, miseczkę nakryć i włożyć do lodówki na kilka

    Przepis pochodzi z bloga WSZYSTKO SMACZNE, prowadzonego przez Wszystko Smaczne.

  14. Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej
    Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej

    Mało skomplikowane przygotowanie i walory smakowe sprawiają, że karkówka często gości na moim stole. Aby zadowolić moich mięsożerców i by nie było monotonnie upiekłam karkówkę tym razem w marynacie musztardowo-miodowej. I to był dobry pomysł, karkóweczka wyszła delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Takie danie może być na codzienny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Dobrze smakuje podana(...)kaszą gryczaną niepaloną lub z ziemniaczkami. Zachęcam do przygotowania karkówki z innych moich przepisów znajdujących się na stronie "Dania obiadowe" Składniki: 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej 3 średnie cebule sól pieprz marynata musztardowo- miodowa: 1/2 szklanki musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  15. Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami
    Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami

    Duszona karkówka w sosie własnym nie należy do najszybszych obiadów, ale odrobina poświęconego czasu jest warta zachodu :) Otrzymujemy bowiem przepyszne, mięciutkie mięso z dużą ilością sosu, który wspaniale komponuje się z kładzionymi kluseczkami, które z kolei robi się bardzo szybko :) Do tego glazurowane marchewki (które pojawiły się na blogu jakiś czas temu) i wyśmienity obiad dla całej rodziny gotowy :) Składniki(...)porcji): ok. 1 kg karkówki 1 łyżka czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz olej (do smażenia) 2-3 łyżki mąki ok. 2-3 łyżki soku z cytryny Kluseczki kładzione: 400 g mąki pszennej 2 jajka 1/2-3/4 szklanki wody 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Kawałki

    Przepis pochodzi z bloga MyCookBook.pl, prowadzonego przez Ania R..

  16. Karkówka w ketchupie
    Karkówka w ketchupie

    Karkówka często gości na moim stole, domownicy bardzo lubią ten rodzaj mięsa. Tym razem dla urozmaicenia zrobiłam ją w ketchupie, po pustych talerzach wnioskuję, że wszystkim smakowało. Karkówka jest na tyle wdzięcznym mięsem, że przygotowanie jej do pieczenia nie zajmuje dużo czasu, a gdy się piecze mamy czas na zrobienie np. surówki.  Polecam również: Karkówkę z pieczarkami i cebulą(...)Karkówkę w sosie słodko-kwaśnym Składniki: 1 kg karkówki 1 szklanka dobrego ketchupu (z jak najkrótszą listą składników) 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 2 - 3 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Karkówkę umyć, pokroić w 1 - 1,5 cm plastry. Obsmażyć lekko z obu stron, na patelni z minimalną ilością tłuszczu. Cebule obrać

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  17. Karkówka zapiekana i duszona w warzywach
    Karkówka zapiekana i duszona w warzywach

    Warzywa , warzywa trzeba jeść by witaminek dostarczyć naszemu organizmowi . Prawda czy fałsz ??? Czekam na wasze opinie na ten temat.     Karkówka zapiekana i duszona w warzywach: karkówka 1 kg  papryka 2 szt czerwona kabaczek 300 g ( pokrojony w kostkę ) bulion drobiowy 500 ml sól i pieprz do smaku  przyprawa naturalna dobry smak John(...)nacieramy nią karkówkę    Wykonanie Karkówka zapiekana i duszona w warzywach:   Dorodną karkówkę u mnie akurat to 1 kg będzie myjemy i osuszamy. Nacieramy karkówkę przyprawą naturalną   John solą i pieprzem . Karkówkę najlepiej na noc zostawić w lodówce  zawiniętą w folię spożywczą. Następnego dnia kroimy karkówkę w plastry i smażmy na patelni chwile

    Przepis pochodzi z bloga Różowa kuchnia, prowadzonego przez Joanna Gralik.

  18. Duszona Karkówka z Cebulą
    Duszona Karkówka z Cebulą

    Karkówka z Cebulą to pożywne, sycące, a jednocześnie przepyszne danie. Soczysta karkówka ze złocistą, delikatną duszoną cebulką to potrawa idealna na codzienny obiad - ...a pokochają ją w szczególności panowie. Duszona Karkówka z Cebulą - Składniki: ok. 600 g karkówki 3 duże cebule kilka łyżek masła  przyprawy: słodka papryka w proszku, pieprz cayenne, czarny pieprz, sól 3 liście laurowe 4 ziela(...)angielskie kilka kuleczek pieprzu olej do smażenia 2 łyżki mąki na zasmażkę  Duszona Karkówka z Cebulą - Sposób przygotowania: Karkówkę porcjujemy na ok. 1-cm. kotlety. Następnie wcieramy w każdy kawałek mięsa sporą ilość słodkiej papryki oraz po szczypcie pieprzu cayenne, pieprzu czarnego oraz soli. Karkówkę smażymy do mocnego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  19. Karkówka w porach z piekarnika
    Karkówka w porach z piekarnika

    Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kawałki karkówki na złoty kolor z dwóch stron. Zarumienione karkówki położyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię wrzucić pokrojonego w pół – plasterki pora i obsmażyć(...)zmięknie. Doprawić delikatnie solą. Wrzucić serek topiony i musztardę. Smażyć mieszając aż się rozpuści. Wtedy wlać wywar, wymieszać i wlać na karkówkę. Paprykę pokroić w cienkie paseczki i wrzucić do karkówki. Zamknąć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec godzinę. W połowie pieczenia można sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić lub podlać lekko wodą

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  20. Karkówka marynowana w mleku i cebuli – grill
    Karkówka marynowana w mleku i cebuli – grill

    Karkówka marynowana w mleku i cebuli – grill Jak ciepło i wolne ,to trzeba siedzieć na powietrzu , a nie w kuchni , dlatego warto grillować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Następny przepis , który chcę Wam pokazać , to pyszna , soczysta karkówka , marynowana w cebuli i mleku przez(...)wyszło " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 szt, grubych na 1 cm plastrów chudej karkówki 4 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka – płaska cukru 1 l mleka – może być chude lub tłuste sól , pieprz do smaku olej do skropienia karkówki Cebulę obieramy i ścieramy

    Przepis pochodzi z bloga Ogrodnik w podróży, prowadzonego przez Moria2.

  21. Delikatna i krucha karkówka - pieczona trochę inaczej :)
    Delikatna i krucha karkówka - pieczona trochę inaczej :)

    sumie to nawet bardziej niż pyszna :) Idealna na zwykły obiad w tygodniu, na obiad niedzielny, jak i od święta! Nie wiem dlaczego w mojej rodzinie przepis nosi nazwę "karkówki po żydowsku" - gdzie karkówka i gdzie koszerność! Nieważne, trudno, niektórych spraw się nie wytłumaczy...  Najważniejsze że przepis stary, wysłużony, wielokrotnie sprawdzony... Z całego serca polecam!!!  Składniki (na 4 osoby(...)plastrów karkówki (około 1-2 plastry na osobę) 500 g pieczarek 3 średnie cebule słoik ogórków konserwowych (łącznie z zalewą z tych ogórków) 2-3 łyżki dobrego keczupu Przygotowanie: 1. Plastry karkówki, jeśli są grube, to je troszkę rozbić. Przyprawić tradycyjnie, czyli pieprzem, solą, papryką słodką, albo pieprzem i wegetą, co kto lubi (przypraw nikomu nie narzucam, a czasem glutaminian

    Przepis pochodzi z bloga dobra gospodyni dom wesołym czyni, prowadzonego przez Małgorzata Adamowicz.

  22. Karkówka w keczupie
    Karkówka w keczupie

    Karkówka w keczupie W moim menu jest kilka takich niezawodnych, rzekłabym nawet popisowych przepisów, które zawsze zachwycą, zawsze udadzą się i zawsze sprawdzą się. Do takich przepisów należy karkówka w keczupie. Karkówka według tego przepisu wychodzi bardzo delikatna, miękka, otulona słodko-kwaśnym sosem keczupowym. Przyrządzam ją głównie na różnorakie imprezy, nie bawię się wtedy w przyrządzanie kilku plastrów, ale kroję(...)całą dużą karkówkę, wszyscy goście są zadowoleni, a i jeszcze zostaje mi coś na następny dzień do odgrzania.  Składniki: cała karkówka (1,5-2 kg) 1 l keczupu (pikantność nie ma znaczenia, i tak przyprawicie sos wg uznania) 4 łyżki octu 10 % 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki cukru 2 szklanki wody 2 łyżeczki wegety sól, pieprz 1 łyżka

    Przepis pochodzi z bloga na moim stole..., prowadzonego przez Elwira Masłowska.

  23. Karkówka w keczupie
    Karkówka w keczupie

    Karkówka w keczupie W moim menu jest kilka takich niezawodnych, rzekłabym nawet popisowych przepisów, które zawsze zachwycą, zawsze udadzą się i zawsze sprawdzą się. Do takich przepisów należy karkówka w keczupie. Karkówka według tego przepisu wychodzi bardzo delikatna, miękka, otulona słodko-kwaśnym sosem keczupowym. Przyrządzam ją głównie na różnorakie imprezy, nie bawię się wtedy w przyrządzanie kilku plastrów, ale kroję(...)całą dużą karkówkę, wszyscy goście są zadowoleni, a i jeszcze zostaje mi coś na następny dzień do odgrzania.  Składniki: cała karkówka (1,5-2 kg) 1 l keczupu (pikantność nie ma znaczenia, i tak przyprawicie sos wg uznania) 4 łyżki octu 10 % 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki cukru 2 szklanki wody 2 łyżeczki wegety sól, pieprz 1 łyżka

    Przepis pochodzi z bloga na moim stole..., prowadzonego przez Elwira Masłowska.

  24. Pyszna karkówka z miodem i pysznym sosem
    Pyszna karkówka z miodem i pysznym sosem

    Byłam na imprez u koleżanki i bardzo mi smakowała ta karkówka. Zaraz poprosiłam o przepis. Dziękuję Wiesia, pozdrawiam. takie danie super pasuje na różne imprezy lub danie obiadowe. bardzo polecam. Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Jeśli lubicie na ostro można posypać ostrą papryką. Rozłożyć plastry karkówki i posmarować każdy cienko miodem. Na patelni(...)rozgrzać olej i wrzucić plastry karkówki stroną gdzie posmarowany był miód. Smażyć chwilkę, tylko musi lekko zmienić kolor. Uwaga – trzeba bardzo uważać bo szybko się przypala. Zdjąć mięso z patelni i posmarować miodem z drugiej strony. Znowu lekko obsmażyć. Zdjąć mięso z patelni i obsmażyć cebulkę pokrojoną we wiórka smażyć mieszając co chwilkę aż nabierze lekko złotego koloru. teraz

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  25. Karkówka duszona
    Karkówka duszona

    karkówka / pomidor / mirepoix / przyprawy korzenne / rukola / ziemniaki puree Inspiracją do przygotowania duszonej karkówki był przepis na pieczeń wieprzową duszoną z książki „Kucharz Polski” autorstwa Marji Śleżańskiej, wydanej w 1932 roku w Poznaniu. Czas przygotowania: ok. 4 h Ilość porcji: 6 Stopień trudności: łatwy ♦ Stopień ostrości: lekko pikantne ♦♦ Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg pomidor 3 szt cebula(...)suszone 2 szt ziemniaki puree: ziemniaki 1 kg mleko 300 - 400 ml masło 50 g sól 1 łyżeczka gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki do podania: rukola Sposób przygotowania: 1. Karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć solą na 1 godzinę przed duszeniem. 2. Do rondla włożyć masło, utłuczone w moździerzu przyprawy i mięso. 3. Marchew i seler umyć, marchewki obrać, pokroić

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

  26. Karkówka pieczona po staropolsku z owocem jałowca
    Karkówka pieczona po staropolsku z owocem jałowca

    karkówka / jałowiec / kolendra / goździki / ziemniaki puree / kapusta zasmażana Inspiracją do przygotowania pieczonej karkówki z jałowcem był przepis na pieczoną szynkę pochodzący z książki „Jak gotować dobrze, smacznie i tanio” wydanej w 1935 roku. Czas przygotowania: ok. 2 h (+ 2 dni marynowania) Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg sól morska cebula 2 szt masło 2 łyżki marynata: ocet winny biały(...)polewać przy obracaniu sosem. 4. Na godzinę przed pieczeniem mięso obficie natrzeć solą, skórę ponacinać. 5. Na dno brytfanny ułożyć 2 łyżki masła i włoszczyznę z marynaty, na to karkówkę. 6. Piec w 200 stopniach C przez 1 godzinę 30 minut. 7. Gdy mięso się zrumieni podlewać je często sosem z brytfanki i wodą. 8. W połowie pieczenia mięso obrócić

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

  27. Karkówka z warzywami w pięciu smakach
    Karkówka z warzywami w pięciu smakach

    Karkówka z warzywami w pięciu smakach Karkówka z warzywami w pięciu smakach, to obiad który zagościł u nas ostatnio i dzieci zażądały, żeby przepis pojawił się na blogu. Stwierdzili, że jak by co zawsze mogą sami sobie przygotować jak to takie proste :)  Danie to przygotowuje się bardzo szybko, wręcz kilka minut jeśli nie policzymy czasu na przygotowanie warzyw(...)mięsa bo to kilka minut więcej ;) ale czego się nie robi dla dobrego obiadu.    Karkówka z warzywami w pięciu smakach ( porcja dla 4 osób ) 0,5 kg karkówki wieprzowej  1 papryka czerwona  2 łyżki sosu sojowego  2 łyżki przyprawy pięciu smaków  1 cebula  2 ząbki czosnku  1 marchewka 1 biała część pora

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia na wzgórzu, prowadzonego przez ulcik.

  28. Karkówka w zupie cebulowej
    Karkówka w zupie cebulowej

    Pomysł na karkówkę w zupie cebulowej z pieczonymi łódkami z ziemniaków dostałem od 11-letniej Marysi, zaciekawił mnie ten przepis bo dowiedziałem się również że niespecjalnie przepada ona za karkówką z wyjątkiem tej wersji. Przepis na blogu więc jest sprawdzony i godny polecenia. A ja już kupiłem drugą zupkę ... Składniki : 3 słuszne kawałki karkówki (po ok 20 dag każdy(...)śmietany 30 % 1 op. francuskiej zupy cebulowej 'knor' przyprawa do karkówki kilka średnich ziemniaków oliwa aromatyzowana (np. z chilli) Przygotowanie : Kotlety karkówki przyprawiam nieco przyprawą do karkówki 30 minut wcześniej, natępnie je rozbijam tłuczkiem z obu stron i podsmażam na odrobinie oliwy z obu stron po ok 0,5 minuty (aby tylko zamknąć pory). Do śmietany wsypuję zupę w proszku

    Przepis pochodzi z bloga Mechanik w kuchni, prowadzonego przez Mechanik.

  29. Nadziewane roladki wieprzowe
    Nadziewane roladki wieprzowe

    Nadziewane roladki wieprzowe to jeden z pomysłów na najzwyklejszą karkówkę. Pomysł zrodził się wczoraj rano naprawdę spontanicznie. Kupiłem 1,5 kg karkówki na popołudniowego grilla i jak zwykle poniosła mnie wyobraźnia. Składniki (na ok 15 kawałków) : 1,5 kg karkówki wieprzowej 15-20 plastrów boczku wędzonego pażonego 1 średnia cukinia śliwki Kalifornijskie suszone marynata => TUTAJ PRZEPIS Przygotowanie : Kupując karkówkę(...)najlepiej wybierać taką "mało przerastaną". Karkówkę kroję w takie słuszne kawałki w kształcie prostokąta (80-100 gram) i marynuję w marynacie miodowo-musztrdowej przez 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie z cukinii odcinam końce i obieraczką do warzyw ścinam ją na plastry. Śliwki suszone przygotowuję krojąc na połówki. Na plasterku boczku układam plaster cukinii, na to kładę kawałek

    Przepis pochodzi z bloga Mechanik grilluje, prowadzonego przez Mechanik.

  30. Karkówka pieczona w coli
    Karkówka pieczona w coli

    Karkówka pieczona w coli Czas przygotowania: ok. 1 h 15 min Składniki: karkówka 700 g cebula czosnek 4 ząbki chili suszone ketchup 6 łyżek musztarda 2 łyżki cola 400 ml ziemniaki natka pietruszki ogórek marynowany sól, pieprz papryka słodka mielona Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry, przyprawić solą, pieprzem, papryką i chili. 2. W naczyniu żaroodpornym wymieszać ketchup, musztardę(...)colę i posiekany czosnek. 3. Przełożyć karkówkę do naczynia żaroodpornego, obtoczyć w sosie. 4. Pokroić cebulę w krążki, przekładać warstwowo karkówkę z cebulą. 5. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 min. pod przykryciem. 6. Zdjąć nakrywkę, piec jeszcze 15 min. Pieczoną karkówkę podawać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi natką pietruszki i ogórkiem konserwowym. Karkówka będzie bardziej aromatyczna gdy zamarynujemy

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

Wybierz stronę :