karkówka - przepisów 2280

  1. „Bizony” nadziewane kotlety z karkówki
    „Bizony” nadziewane kotlety z karkówki

    Bizony” nadziewane kotlety z karkówki Bizony – skąd ta nazwa , otóż moje dziecię, jak zobaczyło ich wielkość krzyknęło : ” jakie bizony !”, zapewne, miał na myśli byka , ale cóż ..krowa jak krowa, każda taka sama – duża " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Więc bizony się przyjęły, zarówno w nazwie jak i w jadłospisie . Bizon jest(...)zrobiony z wieprza , a konkretnie z karkówki , ciut mało fartownie , no ale dziecięca wyobraźnia jest prawie jak moja kuchenna ..wszystko wrzuci , przemiele i spożytkuje w nieograniczonym zakresie Kotleciki nadziewane są pieczarkami i serem , tak więc delicja , a do tego ta chrupka panierka ..mniam i tyle o ” bizonach” " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki

    Przepis pochodzi z bloga Ogrodnik w podróży, prowadzonego przez Moria2.

  2. Pieczona karkówka z jałowcem
    Pieczona karkówka z jałowcem

    Ciąg dalszy pieczonych mięs. Rym razem do piekarnika trafiła karkówka w foli, naszpikowana ziarnami jałowca. Mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i aromatyczne. Smakuje na ciepło w plastrach do obiadu i na zimno do kanapki. Ostatnio wszystkie mięsa piekę w folii, bo nie są wysuszone i nie pryskają(...)piekarniku, co ułatwia mi życie. Składniki: • karkówka wieprzowa ok. 1,5 kg • 15 ziaren jałowca • sok z 1/2 cytryny • po 1 płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i majeranku • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej • 2 ząbki czosnku • 4 liście laurowe Wykonanie: • Karkówkę umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym, wielokrotnie nakłuć z każdej strony wykałaczką. • Karkówkę  natrzeć sokiem

    Przepis pochodzi z bloga To co kocham, prowadzonego przez Goszka.

  3. Karkówka w keczupie
    Karkówka w keczupie

    Soczysta, rozpływająca się w ustach karkówka fajna na obiad oraz na kanapkę. Składniki: - 2 kg karkówki - przyprawa do karkówki - 3 łyżki miodu - 350 g keczupu - 3 liście laurowe - olej rzepakowy Przygotowanie: Karkówkę posypujemy przyprawą do karkówki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z każdej strony karkówkę a następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i podlewamy(...)wodą. Keczup mieszamy z miodem i polewamy karkówkę. Dodajemy liście laurowe i pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę do miękkości

    Przepis pochodzi z bloga Zainspirowana w kuchni, prowadzonego przez zainspirowanawkuchni.

  4. Karkówka z pieczarkami zapiekana w kapuście kiszonej
    Karkówka z pieczarkami zapiekana w kapuście kiszonej

    Robiłam już żeberka zapiekane w kapuście kiszonej więc w ten sam sposób przygotowałam również karkówkę. Danie wzbogaciłam o pieczarki, które akurat zalegały mi w lodówce. Pieczarki mogą być ugotowane lub surowe. składniki: ok 900 g karkówki ok 900 g kiszonej kapusty 5-6 średnich pieczarek 5 listków laurowych sól, pieprz ok 400 ml bulionu czubryca zielona Karkówkę pokroić w grube(...)plastry, u mnie wyszło 6 sztuk. Następnie karkówkę oprószyć solidnie z obu stron czubrycą zieloną. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stało przez całą noc. Następnie plastry karkówki obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to zrobić to dwa razy. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  5. Pieczona karkówka z kminkiem i cebulą
    Pieczona karkówka z kminkiem i cebulą

    lubiłam. Unikałam go jak tylko mogłam. W sumie teraz nadal nie jest moją ulubioną przyprawą, ale już mi tak nie przeszkadza. Postanowiłam, że spróbuję go wykorzystać do pieczeni z karkówki tym bardziej, że wspomaga układ trawienny na wieloraki sposób. W końcu nie taki diabeł straszny. Po upieczeniu karkówki byłam zaskoczona, że nie było intensywnego aromatu kminku. Jeżeli podobnie(...)jesteście miłośnikami kminku, spróbujcie go wykorzystać w formie mielonej a sami będziecie zaskoczeni. Składniki: Karkówka około 1 ½ kg Sól Kminek mielony Papryka słodka Pieprz czarny mielony 2 spore cebule Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i sporą ilością mielonego kminku. Cebulę obieramy i kroimy w cząstki ( 4 ). Kładziemy wokół karkówki. Naczynie foliujemy i umieszczamy w lodówce

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Ewy, prowadzonego przez Ewa Górska.

  6. Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym
    Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym

    Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym 2016-08-30 18:51:37 Porcje 4 Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje(...)Czas gotowania 55 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 55 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients 4 grube plastry karkówki 400 g pomidorów krojonych z puszki 250 ml bulionu mięsnego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mała cebula 2 gałązki świeżego tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki

    Przepis pochodzi z bloga Wędrówki po kuchni, prowadzonego przez hercik17.

  7. Peklowana i zapiekana karkówka-Idealna na Wielkanoc
    Peklowana i zapiekana karkówka-Idealna na Wielkanoc

    kochani postarałam się i na święta zapeklowałam karkówkę,wstawiłam ją w środę i zapiekłam w czwartek no to mamy tydzień czasu.Wyszła wyśmienita, na gorąco idealna, a na kanapki po prostu w dziesiątkę.Zachęcam was do peklowania mięsa. Można potem spożyć na gorąco jak i na zimno np jako wędlinę na kanapki. Składniki na 1.1/2 litra wody woda(...)lita sól peklowa 90 g ( na 1 wody dajemy 60 g ) czosnek 5 ząbków ziele angielskie 5 szt liść laurowy 3 szt pieprz ziołowy 2 łyżeczki karkówka 1.1/2 kg Dodatkowo: majeranek 2 łyżki czosnek 3 ząbki czerwona mielona papryka 1 łyżka Krok 1 Najpierw odmierzam wodę 1.1/2 litra, dodaje listek laurowy i ziele angielskie oraz pieprz ziołowy. Zalewę

    Przepis pochodzi z bloga Różowa kuchnia, prowadzonego przez Joanna Gralik.

  8. Karkówka duszona w papryce
    Karkówka duszona w papryce

    dzisiejszy przepis na obiad podwędziłam swojej Rodzicielce :) Przepadam za tym daniem i zawsze niecierpliwie wyglądałam dnia, kiedy lądowało ono na naszym obiadowym stole. Kolorowa papryka i pyszna, krucha karkówka na talerzu - czegóż chcieć więcej! Składniki na solidne porcje dla 4-5 osób - jak mniej solidne, to i dla 6-ciu : 1 i 1/2 kg karkówki bez kości 2-3 papryki(...)cebule na 1kg mięsa sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra - do smaku olej Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc zostawić w przyprawach do "przegryzienia się" w lodówce. Karkówkę pokroić w średniej grubości plastry - ok 1- 1,5cm . Każdy kawałek skropić z obydwu stron olejem, lekko posolić, obsypać obficie słodką papryką i lekko papryką ostrą. Tak przygotowane mięso odstawić

    Przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis!, prowadzonego przez aaasikkk.

  9. Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym
    Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym

    Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania karkówki z pieczarkami i cebulką w sosie pomidorowym.  Wystarczy 30 minut duszenia w szybkowarze, aby uzyskać miękką, kruchą i rozpływają się w ustach - karkówkę.  Danie idealne na delegację. Wystarczy gorącą karkówkę wraz z sosem przełożyć do słoików i całość mocno zakręcić.  Składniki: co najmniej 1 kg karkówki 1 puszka pokrojonych pomidorów(...)pieczarek 2 cebule, np. czerwone sól, np. himalajska pieprz, np. pikantny olej Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i przyprawić solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na dno szybkowaru wlać olej i partiami przesmażyć plasterki karkówki (z obu stron; na złoty kolor). Następnie podsmażone mięso ułożyć jedno na drugim. Wlać pomidory

    Przepis pochodzi z bloga Ugotować, prowadzonego przez Mariola Moskal.

  10. karkówka z pieczarkami w pomidorowym sosie
    karkówka z pieczarkami w pomidorowym sosie

    Składniki: 1,20-1,50 karkówki bez kości 2 przyprawy knorr do czerwonego mięsa lub do karkówki 3 cebule 30-50 dag pieczarek sos: 16 łyżek wody 3 łyżki cukru 2,5 łyżki magi 5 łyżek octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry posypać przyprawą ( dać całe 2 sztuki ) dodać troszeczkę oleju wymieszać i odstawić(...)lodówki karkówkę obsmażyć pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w półksiężyce – pieczarek i cebuli nie smażymy układać w naczyniu żaroodpornym warstwami ( pieczarki, cebula, karkówka, pieczarki, cebula, karkówka ) 2. Z podanych składników w osobnym garnku przygotować sos, zalać nim karkówkę piec w temp. 180 stopni

    Przepis pochodzi z bloga Darcia w kuchni, prowadzonego przez Dorota Purcha.

  11. Karkówka duszona
    Karkówka duszona

    Dzisiaj dla moich mięsożerców zrobiłam duszoną karkówkę. Prosto i smacznie. Mięso robi się samo, a my na koniec delektujemy się miękką rozpływającą się w ustach karkówką. W ten sam sposób możecie zrobić również łopatkę wieprzową. Składniki: 1,50 kg karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 3 cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej(...)łyżka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać w poprzek mięso . Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i  natrzeć karkówkę bardzo dokładnie z każdej strony. Czosnek pokroić w plasterki i powkładać pomiędzy nacięcia mięsa. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę z każdej strony na złoty kolor, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i zalać

    Przepis pochodzi z bloga O kuchni z uczuciem, prowadzonego przez smak i uczucie.

  12. Karkówka w pomidorach z pieczarkami
    Karkówka w pomidorach z pieczarkami

    Parę lat temu ( trochę ich było ) otrzymałam od koleżanki ten przepis na karkówkę. Robiłam ją wielokrotnie. Wszyscy bez wyjątku bardzo ją lubią. Kiedyś podjęłam próbę zrobienia tego dania z innym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule(...)Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia Sos 8 łyżek wody 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 mały słoik koncentratu pomidorowego. Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, nie rozbijamy ich. Przyprawiamy czerwonym delikatem z obu stron. Wstawiamy do lodówki na nie mniej niż 3 godziny, a najlepiej na noc. Po upływie tego czasu, karkówkę obtaczamy w mące

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Ewy, prowadzonego przez Ewa Górska.

  13. Karkówka duszona z młodą kapustą
    Karkówka duszona z młodą kapustą

    Kuchnia to takie miejsce, gdzie do głowy przychodzą rożne pomysły. Mój najświeższy pomysł powstał przy okazji niedzielnego obiadu. Była karkówka i należało ją jakoś przyrządzić. Powstało bardzo smaczne danie karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki(...)cebula ze szczypiorkiem liść selera 1 pęczek kopru olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa pół szklanki wody sól , pieprz do smaku WYKONANIE Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry,  lekko rozbijamy.  Kawałki mięsa łączymy z przeprawą  do karkówki i pozostawiamy na ok. 2 godziny. Rozgrzewamy olej na patelni . Kawałki mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy  lekko

    Przepis pochodzi z bloga W kuchennym oknie Ewy, prowadzonego przez pozytywna45.

  14. Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie
    Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie

    niedługo pojawi się coś dla Was. :) A tymczasem zapraszam do przejrzenia dopiero co zakończonej, letniej edycji. Szaszłyki z kurczaka i kolorowych papryk autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Karkówka z grilla autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Cytrynowe steki autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Wciąż trwam i robię najokropniejsze burgery na świecie. autorka: monami | blog: Budyń(...)waniliowy Steki z kangura autorka: Koper | blog: W koperkowej kuchni "Pulled pork - przepyszne, wyczesane mięso" autorka: KuszenieSukkuba | blog: Podniebienne Pieszczoty Grillowana karkówka w coli autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Kacza pierś Ewy Wachowicz autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Polędwiczka z wiśniowym sosem autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Karkówka z grilla marynowana w wódce autorka

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenna Kontrrewolucya, prowadzonego przez Emilia Koniecpolska.

  15. Karkówka duszona
    Karkówka duszona

    Karkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób.  Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula tymianek przyprawa do karkówki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki olej do smażenia 1 szklanka wody WYKONANIE(...)Karkówkę kroimy w plastry. Robimy marynatę z oliwy, ziół , sosu sojowego i przyprawy do karkówki, wlewamy do miski. Plastry wkładamy do marynaty .Wszystko razem dokładnie obtaczamy. Tak przyprawione mięso zostawiamy na dobę w zimnym miejscu. Kolejnego dnia. każdy kawałek lekko obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Mięso wkładamy do szerokiego naczynia. Podlewamy szklanką wody. Nakrywamy i dusimy

    Przepis pochodzi z bloga W kuchennym oknie Ewy, prowadzonego przez pozytywna45.

  16. Rolady z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami
    Rolady z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami

    Karkówka kojarzy mi się głównie z grillem i właściwie  w sezonie letnim tylko taką jemy. Jednak za oknem już zaczyna robić się ponuro i chłodno, dlatego dziś proponuję karkówkę w nieco innym wydaniu. Zrobiłam z niej roladki nafaszerowane kapustą kiszoną i pieczarkami. Polecam wypróbować karkówkę w takiej formie. Rolada z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami SKŁADNIKI: 2 grube(...)plastry karkówki 300 g kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 kostka rosołowa łyżeczka oleju sól pieprz 100 g suszonych pomidorów z oliwy 2-3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE Karkówkę rozbić na jak najcieńsze plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i na dużym ogniu do zarumienienia. Kapustę odcisnąć z zalewy, można wypłukać jeśli jest za kwaśna, poszatkować i dodać do pieczarek

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki, prowadzonego przez Konczi i Szpileczka.

  17. Karkówka w pomidorach z pieczarkami i papryką
    Karkówka w pomidorach z pieczarkami i papryką

    Dziś zapraszam do przygotowania karkówki w warzywach. Wychodzi przepyszna, soczysta i po prostu rozpływa się w ustach. Ze względu na dużą ilość mięsa jest to danie dla przynajmniej 6 osób. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu(...)stół bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym. Składniki: 2 kg karkówki bez kości 1 duża cebula 300 g pieczarek 1 papryka 2 duże pomidory ketchup Sposób przyrządzenia: Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry i zamarynować w przyprawach, zostawiając ją najlepiej na całą noc (można kupić gotową mieszankę do karkówki albo zamarynować w swoich ulubionych przyprawach). W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: 1/4 plastrów

    Przepis pochodzi z bloga upichcic, prowadzonego przez upichcic.

  18. Pieczeń mozaikowa wieprzowo-drobiowa
    Pieczeń mozaikowa wieprzowo-drobiowa

    Pieczeń, którą proponujemy jest połączeniem mięsa z kurczaka z karkówką. Po upieczeniu i wystudzeniu zastąpi nam wędlinę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Składniki: -10-12 udek z kurczaka -8-10 plastrów karkówki ( ok. 80 dkg ) -kilka ząbków czosnku -żelatyna -przyprawa barbecue lub przyprawa do mięs -sól -pieprz -olej    Plastry karkówki posypujemy solą, pieprzem, przyprawą i pokrojonym w drobną kostkę(...)czosnkiem.    Z udek zdejmujemy skórki. Wycinamy kości. Przyprawiamy tak samo, jak karkówkę.    Łyżkę żelatyny moczymy w 1/3 szklanki wody a następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Można też użyć suchego proszku żelatynowego.    Na desce układamy skórki z kurczaka.    Na nich układamy plastry karkówki.    Smarujemy żelatyną lub posypujemy proszkiem żelatynowym

    Przepis pochodzi z bloga Maminek kulinarny, prowadzonego przez Maminek.

  19. Karkówka Pieczona w Papryce z Sosem
    Karkówka Pieczona w Papryce z Sosem

    Skład: 1 kg karkówki 2 łyżki papryki ostrej 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej 1 główka czosnku sól olej Dodatkowo 1 cebula 2 łyżki mąki + ½ szkl. wody Przygotowanie: Karkówkę myjemy, osuszamy. Czosnek obieramy i nadziewamy karkówkę (robimy nacięcia głębokie nożem i tam wciskamy czosnek). Następnie mięso solimy. W miseczce mieszamy papryki i nacieramy nimi karkówkę. Skrapiamy(...)lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do brytfanki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok.2godz. Po upływie ok. 100min wrzucamy do brytfanny posiekaną cebulę. Następnie karkówkę wyjmujemy. Powstały sos zlewamy do rondelka. Karkówkę wkładamy ponownie do naczynia i wstawiamy do piekarnika aby nam nie wystygła. W między czasie przygotowujemy sos z odlanych soków do rondelka. Mąkę mieszamy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Cuda Joanny, prowadzonego przez KuchenneCudaJoanny.

  20. Świąteczna karkówka
    Świąteczna karkówka

    Przepis na marynatę do świątecznej karkówki jest w naszej rodzinie od dawna. Ja też już wiele razy ją robiłam i jeszcze nie było osoby, której by nie posmakowała. Dzięki marynacie mięso jest kruche ale i soczyste. To doskonały pomysł na świąteczny obiad zarówno na Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Polecam gorąco. Składniki: świeży karczek ok. 1,5 kg 3 łyżki(...)papryki łyżka sosu sojowego lub łyżeczka magii dwie łyżeczki sosu balsamicznego (nie mylić z octem) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju kilka śliwek suszonych jedno spore jabłko Wykonanie: Karkówkę myjemy wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Do niewielkiej miseczki wsypujemy wszystkie składniki marynaty (miód, zioła, sos sojowy, sos balsamiczny, czosnek sprasowany). Mieszamy dokładnie i dodajemy olej. W karkówce robimy kilka

    Przepis pochodzi z bloga Mama z miasta, prowadzonego przez Mama z miasta.

  21. Karkówka pieczona w plastrach
    Karkówka pieczona w plastrach

    Karkówka pieczona w plastrach Bardzo szybkie i proste danie. Właściwie samo się robi. Samo się marynuje, a potem samo się piecze. Więc w czasie gdy karkówka się marynuje my śpimy, a gdy się piecze my możemy odpoczywać. Brzmi nieźle? Pewnie tak, ale jeszcze lepiej smakuje. Zwłaszcza, że używamy takie przyprawy jakie uwielbiamy. Karkówka z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, miękka(...)krucha. Składniki: 1 kg karkówki 1/4 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego sól pieprz majeranek czosnek granulowany rozmaryn pieprz cayenne słodka papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie pół łyżeczki kolendry w ziarnach Sposób przygotowania: Karkówkę umyć, osuszyć, pociąć w 2cm plastry, lekko rozbić. Liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę oraz rozmaryn rozetrzeć w moździerzu. Połączyć olej, ocet oraz pozostałe przyprawy

    Przepis pochodzi z bloga na moim stole..., prowadzonego przez Elwira Masłowska.

  22. Karkówka w kiszonej kapuście
    Karkówka w kiszonej kapuście

    Uwielbiam karkówkę pod każdą postacią. Musi być jednak bardzo krucha i soczysta. Bardzo lubię karkówkę w wersji pomidorowej . Przepadam też za karkówką w kiszonej kapuście . Postanowiłam więc połączyć te dwa uwielbiane przeze mnie przepisy w jedną całość. Tak powstał przepis na karkówkę duszoną w kiszonej kapuście, ale na pomidorowo. Efekt mego pomysłu przeszedł najśmielsze oczekiwania. Miał być obiad(...)był tylko na jeden....ach jak ja tego nie lubię. Dla tych co nie lubią gotować codziennie....zdecydowanie nie polecam. Składniki: 4 plastry karkówki 40 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula mały seler 3 liście laurowe 5 szt. ziela angielskiego 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy

    Przepis pochodzi z bloga Pobite gary Barbary, prowadzonego przez Pobitegarybarbary.

  23. Karkówka po cygańsku!
    Karkówka po cygańsku!

    Może się wydawać, że karkówka to tłuste mięso, które ciężko jest przyrządzić. Akurat tak się składa, że wszyscy moi domownicy bardzo lubią te mięso i według mnie najbardziej nadaje się do pieczenia. Karkówka po cygańsku  to idealna potrawa na rodzinne imprezy jak i po prostu na obiad. Mięso wyciągnięte z piekarnika jest mięciutkie i soczyste! Składniki na karkówkę(...)cygańsku: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); około 1,5 kg karkówki 250 g pieczarek 3 cebule 2 czerwone papryki 3-4 kiszone ogórki sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, papryka słodka Składniki na sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1/3 szklanki wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy sól, pieprz, chilli, czosnek niedźwiedzi

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj z Prezesem, prowadzonego przez baki.

  24. Karkówka w sosie ketchupowym
    Karkówka w sosie ketchupowym

    Bardzo lubię karkówkę. Szczególnie tą, zapiekaną w piekarniku. Bez żadnego podsmażania. Włożona do pieca jako surowe mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą . Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami . Tym razem postanowiłam zrobić mięso(...)połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam. Składniki: 1 kg karkówki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule ok. 5 ogórków konserwowych 6 łyżek ketchupu sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę

    Przepis pochodzi z bloga Pobite gary Barbary, prowadzonego przez Pobitegarybarbary.

  25. Karkówka z ananasem
    Karkówka z ananasem

    Karkówka z ananasem Karkówka pieczona z ananasem to super połączenie słodkości owoców z mięsem. Spróbujcie urozmaicić sobie obiad takim daniem – będziecie mile zaskoczeni smakiem. składniki: kilka plastrów karkówki wieprzowej puszka ananasa w plastrach pieprz, sól smalec lub olej do smażenia wykonanie: Karkówkę solimy,pieprzymy i smażymy na kolor brązowy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni. Usmażoną karkówkę, razem z tłuszczem spod smażenia przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Zalewamy mięso sokiem z ananasa. Plasterki ananasa układamy na wierzchu karkówki. Pieczemy około 40 minut w tym ostatnie 10 minut bez pokrywy. Podajemy gorące

    Przepis pochodzi z bloga Sezonowy Garnek, prowadzonego przez sezonowy garnek.

  26. Karkówka z grilla
    Karkówka z grilla

    Kolejny ciepły, długi weekend przed nami. Jeśli jeszcze nie macie planów, może zachęcę Was do spędzenia jednego dnia przy grillu. Dzisiaj propozycja na karkówkę z grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Poza drobiem z grilla, właśnie karkówka sprawdza się najlepiej, grillowana bez dodatków.  Składniki: 4 kotlety z karkówki Składniki marynaty do mięsa: 1 płaska łyżeczka soli (jeśli(...)mielonego 5 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie kruche i mięciutkie już po krótkim grillowaniu.  Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry i z obu stron rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Oleju dajemy tyle, aby marynata była  dość gęsta, ale płynna

    Przepis pochodzi z bloga Smak mojego domu, prowadzonego przez Agade.

  27. Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta
    Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta

    doskonały pomysł na szybie danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś(...)kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1/2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g zielonych

    Przepis pochodzi z bloga karmelowy, prowadzonego przez karmelowy.

  28. Karkówka czosnkowa na kanapki
    Karkówka czosnkowa na kanapki

    Pyszna i aromatyczna karkówka, którą można pokroić na kanapki. Domowa wędlina jest nie tylko smaczna, ale również długo zachowuje świeżość.  Składniki: 1kg karkówki 3 łyżki musztardy 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu  pół łyżeczki soli 12 ząbków czosnku (około) 2 szklanki wody Musztardę mieszamy z majerankiem, solą oraz pieprzem i utworzoną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Karkówkę wsadzamy(...)nadziewamy je obranymi ząbkami czosnku - ściśle upychając czosnek.  Mięso związujemy sznurkiem wędliniarskim, by nie rozpadło się podczas pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową (najlepiej dwie warstwy folii). Gotową karkówkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy do niego dwie szklanki wody i przykrywamy naczynie. Wkładamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do 160*C. Karkówkę pieczemy przez 100 minut od momentu

    Przepis pochodzi z bloga Gotowanie i blogowanie, prowadzonego przez Małgorzata Wróblewska.

  29. Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami
    Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami

    Rewelacyjna i krucha karkówka z dodatkiem miodu spadziowego. Wnętrze karkówki wypełnione pieczarkami i cebulą z posmakiem słodyczy i czosnku. Z zewnątrz chrupiąca skórka. Dodatkiem są uduszone pieczarki i marchewki. 1,2 kg karkówki wieprzowej 200 g pieczarek 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu spadziowego 1 ząbek czosnku Przyprawa do karkówki 1 łyżeczka czosnku staropolskiego Ostra czerwona papryka Sól(...)Pieprz Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Długim nożem robimy kieszonkę w środku mięsa (ale nie przebijamy do końca). Nacieramy przyprawą do karkówki, ostrą czerwoną papryką i czosnkiem staropolskim. Połowę pieczarek kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo kroimy czerwoną cebulę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa muszą nam delikatnie zmięknąć. Przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywami

    Przepis pochodzi z bloga VioletoweKucharzenie, prowadzonego przez VioletoweKucharzenie.

  30. Karkówka z grilla.
    Karkówka z grilla.

    Grill to nie tylko kiełbasa i kaszanka... Osobiście uwielbiam rybę z grilla ( przepis znajdziecie tutaj ), szaszłyki ( mniam ) i karkówkę oczywiście ( np taką ). Dziś kolejny przepis na grillowaną karkówę, a właściwie marynatę bo grillować można różnie ;) . Jak zawsze prosto, myślę że wszystkie składniki  znajdziecie w swojej skrytce z przyprawami ( rozmaryn można zastąpić suszonym - około 1 łyżeczki).  Receptura sprawdzi się(...)sojowego, * 1 łyżeczka tabasco (ilość zależna od preferencji smakowych ), * 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę, * 2 łyżeczki słodkiej papryki, * duża szczypta pieprzu, * kilka gałązek  rozmarynu, * 4-6 plastrów karkówki, Przygotowanie : Karkówkę umyj i osusz. Oliwę, sos sojowy, tabasco, czosnek, paprykę, pieprz zmieszaj  w szklance. Karkówkę ułóż w blaszce / misce, polej  przygotowaną marynatą, dokładnie obtocz. Pomiędzy kawałki mięsa

    Przepis pochodzi z bloga Jusia gotuje, prowadzonego przez Jusia gotuje.

  31. Karkówka po chińsku
    Karkówka po chińsku

    Karkówka po chińsku z selerem naciowym, imbirem i orzechami Czas przygotowania: ok. 25 minut + 30 minut marynowania Składniki: karkówka wieprzowa 600 g orzechy nerkowca 100 g seler naciowy imbir 2 cm kawałek sos sojowy ciemny 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki marynata: sos sojowy ciemny 2 łyżki wino białe wytrawne 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki ocet winny(...)ząbki kozieradka mielona 1 łyżeczka kolendra ziarna 0,5 łyżeczki pieprz 0,5 łyżeczki Sposób przygotowania: 1. W misce wymieszać składniki na marynatę, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. 2. Karkówkę pokroić w paseczki, obtoczyć w marynacie, odstawić na min. pół godziny. 3. Seler naciowy pokroić w paseczki, imbir pokroić w małe słupki. 4. Seler z imbirem podsmażyć na rozgrzanej oliwie

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

  32. Karkówka pieczona z warzywami
    Karkówka pieczona z warzywami

    się rozwiązaniem optymalnym zarówno pod względem wygody jak i czasu przygotowania. Nie mniej jednak można użyć również naczynia żaroodpornego lub metalowej brytfanny. W takim wypadku – patrz uwagi poniżej. Karkówka pieczona z warzywami 2014-12-22 11:29:15 Karkówka pieczona z warzywami to przepis z kategorii „prosto, szybko i skutecznie”. Składniki do tej potrawy są zwykle na bieżąco dostępne(...)kuchni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g karkówki w plastrach o grubości ok. 1 do 1,5cm 1 duża lub 2 małe marchewki (200g) 2 średnie cebule (250g) kilka średnich ziemniaków (400g) 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Czosnek obieramy i miażdżymy w wyciskarce. Plastry mięsa nacieramy częścią soli

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  33. Karkówka pod pierzynką
    Karkówka pod pierzynką

    ostatnich dni! Przepyszna, soczysta, rozpływająca się w ustach karkóweczka. Danie proste ale za to jak smakuje… 1kg karkówki 6 dużych cebul dowolna ilość tartego sera żółtego 4 łyżki masła olej do marynaty przyprawa do karkówki (ja polecam Knorra) Karkówkę kroimy na plastry grubości ok 1,5cm. Plastry delikatnie rozbijamy tłuczkiem ale tylko na tyle żeby rozbić włókna mięsa. Rozbite(...)plastry marynujemy ok. 3 godz w przyprawie i oleju. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Dusimy na patelni, na maśle do momentu lekkiego zeszklenia. Karkówkę wykładamy na blachę lub do dużego naczynia żaroodponego. Cebulę wykładamy równomiernie na karkówkę. Całość pieczemy bez przykrycia przez ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180C. Pod koniec pieczenia całość posypujemy startym serem i wkładamy

    Przepis pochodzi z bloga Poemat Smaku, prowadzonego przez Wioleta J.

  34. Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym
    Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

    Uwielbiam to mięso, przynajmniej raz w tygodniu musi być karkówka! Ta k rucha i mocno doprawiona przyprawami, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym. Do przygotowania takiej karkóweczki znakomicie sprawdzą się przyprawy ze sklepu Piątnica...  (link tutaj) 500 g karkówki  Przyprawa do karkówki  (tutaj) Liść lubczyku  (tutaj) Ostra czerwona papryka Oliwa z oliwek 500 g pieczarek(...)szklanki śmietany 12% 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz Koperek Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. Dokładnie doprawiamy przyprawą do karkówki, liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny).  Po tym czasie pieczemy mięso

    Przepis pochodzi z bloga VioletoweKucharzenie, prowadzonego przez VioletoweKucharzenie.

  35. Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym
    Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym

    Kolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe :) ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin :) Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet(...)godzin wcześniej. Polecam szczególnie na imprezy , gdzie jest sporo gości. Nie narobicie się, a efekt wszystkich zaskoczy. Składniki: (8-10 porcji) 2-3kg karkówki wieprzowej (z kością) 3 łyżki ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane

    Przepis pochodzi z bloga Moja Delicja, prowadzonego przez mojadelicja.

  36. Biało - czerwona karkówka z zupą cebulową i pieczarkami
    Biało - czerwona karkówka z zupą cebulową i pieczarkami

    karkówki 2 cebule 0,5 kg pieczarek 1 zupa cebulowa przyprawa do karkówki keczup śmietana 12% olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do karkówki, przykryć folią aluminiową i wstawić na jakiś czas do lodówki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka i podsmażyć wszystko na patelni. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć dno podsmażonymi pieczarkami z cebulą, następnie położyć(...)plastry karkówki i znów kolejną warstwę pieczarek. Całość posypać zupą cebulową. Tak poukładaną karkówkę wysmarować na przemian keczupem i śmietaną. Piec w piekarniku ok. 90 min w 180 C. Karkówkę najlepiej przyprawić i zostawić w lodówce na całą noc. Tak zamarynowane mięso można również wykorzystać na grilla

    Przepis pochodzi z bloga VioletoweKucharzenie, prowadzonego przez VioletoweKucharzenie.

  37. Karkówka z serem, kabanosem i pomidorkami
    Karkówka z serem, kabanosem i pomidorkami

    Przygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 400 g pieczarek 2 cebule 300 g sera 1 kabanos 100 g pomidorków koktajlowych 2 jajka Bułka tarta Sól pieprz Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule(...)garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W miseczce mieszamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką, posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami i kabanosem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia

    Przepis pochodzi z bloga VioletoweKucharzenie, prowadzonego przez VioletoweKucharzenie.

  38. Grillowana karkówka z musem paprykowym
    Grillowana karkówka z musem paprykowym

    Natarta ziołami, pyszna i soczysta karkóweczka. Idealnie komponuje się z musem paprykowym z pieczonej czerwonej papryki i cebuli. Na pewno nie raz wrócę do tego dania! 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki oregano Oliwa z oliwek Mus: 0,5 czerwonej papryki 1 czerwona cebula Olej Sól Pieprz Karkówkę myjemy i kroimy(...)plastry. Każdy plaster przyprawiamy przyprawą do karkówki, oregano i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (tak żeby mięso przeszło aromatem ziół). Karkówkę grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Paprykę oraz czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu blendujemy

    Przepis pochodzi z bloga VioletoweKucharzenie, prowadzonego przez VioletoweKucharzenie.

  39. Pieczona karkówka
    Pieczona karkówka

    Kupiłam kawałek karkówki i nie wiedziałam co z nią zrobić. Postanowiłam ją upiec. Połowę zjedliśmy na obiad a resztę schowałam do lodówki i będzie do chleba w sam raz, bo już nam się sprzykrzyły te kupne szynki, kiełbaski i inne naładowane chemią mięsiwa. Wprawdzie nie jestem zwolenniczką czosnku, nie to że nie lubię, po prostu mi nie służy, to jednak(...)upieczonej karkówce wcale mi to nie przeszkadzało. Składniki: 1 kg karkówki 1 kostka rosołowa 6 łyżek oleju 1 szklanka wody suszony majeranek – 2 łyżki suszona bazylia – 1 łyżka sól , pieprz do smaku 3 listki laurowe 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Sposób wykonania: Kostkę rosołową rozgnieść i wymieszać dokładnie z 3 łyżkami oleju tak żeby nie było grudek, dodać do tego rozgniecione

    Przepis pochodzi z bloga Na słodko lub wytrawnie, prowadzonego przez Grażyna Jck.

  40. Karkówka w sosie pieczarkowym
    Karkówka w sosie pieczarkowym

    czasu do czasu dobrze jest zrobić jakieś mięso w sosiku….do ziemniaczków, ryżu czy kaszy gryczanej… Najczęściej wtedy kupuję karkówkę i przygotowuję ją w sosie pieczarkowo-cebulowym. To potrawa łatwa w przygotowaniu a naprawdę smaczna i w dodatku z prostych składników… Podaję z colesławem lub surówką z czerwonej kapusty . Zapraszam! Karkówka w sosie pieczarkowym – składniki(...)plastrów karkówki 400g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku sól , pieprz, papryka, mąka do oprószenia kotletów, olej do smażenia   Karkówkę opłukuję wodą, osuszam i doprawiam solą, pieprzem i papryką. Najlepiej zrobić to wcześniej, przykryć folią i zostawić w lodówce na kilka godzin. Przed smażeniem mięso oprószam mąką i smażę z dwóch stron. Przekładam do rondelka i podlewam wodą, żeby

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  41. KARKÓWKA Z KAPUSTĄ
    KARKÓWKA Z KAPUSTĄ

    polska karkóweczka jest rewelacyjna! Tak więc zamawiam co 2-3tyg. kilka kg... a potem puszczam wodze fantazji....i nie wychodzę z kuchni przez 2 dni. Ostatnio padło na karkówkę z kiszoną kapustą bo bardzo lubię karkówkę a jeszcze bardziej kiszoną kapuchę :) Użyte składniki: 1,5 kg karkówki 05 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 2 cebule liść laurowy ziele angielski(...)sól przyprawa do karkówki odrobina czosnku w proszku ostra papryka olej do smażenia mięsa Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, oprószamy przyprawą do karkówki, czosnkiem, ostrą papryką. Podsmażamy na oleju z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, oraz poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Przekładamy do naczynia z mięsem. Na całość nakładamy poszatkowaną kapustę kiszoną

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  42. KARKÓWKA Z GRZYBAMI I CEBULKĄ
    KARKÓWKA Z GRZYBAMI I CEBULKĄ

    Karkówka to taki wdzięczny produkt do obróbki :)  Można ją smażyć w całości, robić w plastrach  panierowaną jak kotlet, zapiekać, smażyć, dusić na wiele sposobów.  Robię ją dość często bo moja gorsza połowa za nią przepada :)  Tym razem wybór padł na karkówkę z grzybami i cebulą, bo takiej nie zamieszczałam jeszcze na blogu:) Składniki: 1 kg karkówki(...)250g pieczarek 3 cebule sól pieprz majeranek cząber 1 ząbek czosnku olej musztarda francuska 1 łyżka mąki bulion Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Każdy plaster  posypujemy mieszanką wymienionych przypraw,smarujemy musztardą francuską i polewamy olejem. Plastry układamy w plastikowym zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 2-3h. Po tym czasie mięso

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  43. GULASZ Z KARKÓWKI
    GULASZ Z KARKÓWKI

    Klasyczny gulasz z karkówki.  Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ...  Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :) Składniki: 1k g karkówki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku przyprawa do karkówki słodka papryka sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy bulion olej ew. łyżka mąki Wykonanie: Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy(...)każdy kawałek obtoczony był w przyprawach i wkładamy do lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc). Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno ciągle mieszając. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

Wybierz stronę :