karkówka - przepisów 2280

  1. Bitki z Karkówki w Sosie Własnym
    Bitki z Karkówki w Sosie Własnym

    likatne, rozpływające się w ustach bitki wieprzowe z karkówki w so sie własnym to idealny pomysł na codzienny, pożywny i pyszny obiad. Soczysta karkówka podana ziemniakami , kaszą lub kluskami śląskimi to proste , a zarazem ciekawe i bardzo smaczn e danie , które warto przygotować w naszych domach. Bitki z Karkówki w Sosie Własnym - Składniki: 500 g karkówki wieprzowej sól, piepr(...)laurowe ok. 6 kulecz ek ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu 2 ceb ule 3 ząbki czosnku  3 / 4 łyżki masła 1 łyżka mąki Bitki z Karkówki w Sosie Własnym - Sposób przygotowania: Karkówkę porcjujemy na dość cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy słodką paprykę, sól i pieprz. Odkładamy na minimum godzinę, a nawet całą

    Przepis pochodzi z bloga Słodka Strona, prowadzonego przez SłodkaStrona.

  2. Duszona karkówka z kruchą marchewką
    Duszona karkówka z kruchą marchewką

    Duszona karkówka z kruchą marchewką to eksperyment. Miałam kotlety z karkówki z kością i miałam ogromną ochotę na coś chrupiącego. W przepisie Kurczak z makaronem i warzywami była krucha marchewka. Więc, udusiłam karkówkę i podałam ją z kruchą marchewką. Składniki na: Duszona karkówka z kruchą marchewką 4 kotlety karkówki najlepiej z kością 3 średnie marchewki... Read More The post Duszona(...)karkówka z kruchą marchewką appeared first

    Przepis pochodzi z bloga Magiczny Garnek, prowadzonego przez Magiczny Garnek.

  3. Karkówka w ketchupie z pieczarkami
    Karkówka w ketchupie z pieczarkami

    związku z tym, że już dawno nie było na moim blogu żadnej mięsnej propozycji... trzeba było nadrobić zaległości... Gorąco polecam ten przepis.  Tak przyrządzona karkówka bardzo przypadła do gustu. Składniki: 2 kg karkówki ok.700 g pieczarek 300 g ketchupu pikantnego ulubiona przyprawa do mięsa np. Delicat 2 papryki Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry i przyprawiamy np. Delicatem. Następnie karkówkę(...)się nadmiaru wody. W między czasie pieczarki z papryką solimy i pieprzymy. Jak warzywa zmiękną odlewamy od nich wodę i dodajemy ketchup. smażymy jeszcze 2 min. i wykładamy na karkówkę. Ja akurat miałam tak duże naczynie, że wyszła mi jedna warstwa mięsa i jedna warzyw, ale mięso z warzywami można układać warstwowo karkówka, warzywa, karkówka, warzywa itd. do wykończenia składników

    Przepis pochodzi z bloga IMPRESJA SMAKU, prowadzonego przez Izabela Furmańczyk.

  4. Karkówka pieczona na kiszonej kapuście
    Karkówka pieczona na kiszonej kapuście

    karkówka / kapusta kiszona / cebula / ogórki / kumin / kolendra Karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Karkówka wieprzowa podsmażona na smalcu z cebulką i ogórkiem, następnie pieczona na kiszonej kapuście. Karkówka została podana z ziemniaczanym puree z dodatkiem groszku i z sałatką ogórkową. Idealne słodko – kwaśne połączenie smaków. Składniki: karkówka wieprzowa 600 g kapusta kiszona 500 g cebula 2 szt ogórek konserwowy(...)pozostałym smalcu podsmażyć cebule i ogórka. 7. Cebule i ogórka przełożyć na mięso razem z smalcem, naczynie żaroodporne zakryć. 8. Piec w 200 stopniach C przez 30 minut. Karkówka pieczona na kiszonej kapuście najlepiej smakuje podana z ziemniakami puree z groszkiem i z sałatką ogórkową.   Przygotowanie puree: 1. Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować na miękko z solą

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

  5. Karkówka pieczona po afrykańsku
    Karkówka pieczona po afrykańsku

    Powiem Wam szczerze, że nie mam pojęcia dlaczego ten przepis określa karkówkę mianem afrykańskiej. Ale przepis ten „sprzedała” mi wiele lat temu mama mojej przyjaciółki, właśnie pod tą nazwą. Może wynika to z kwestii tego, że w kawałek karkówki „wtykamy” różne warzywa i może komuś kiedyś skojarzyło się z jakimś afrykańskim czymś ;) Tak czy siak, karkówka(...)pieczona po afrykański jest niezwykle soczysta, aromatyczna, łączy smaki pikantne i słodkie.   Składniki: – 1 kg karkówki – 2-3 marchwie – 2 jabłka – 1 cebula – sól, pieprz – 2-3 łyżki czerwonej papryki słodkiej – 2-3 łyżki czerwonej papryki ostrej – oliwa – 2 ząbki czosnku Wykonanie: Karkówkę wypłukać i osuszyć i natrzeć oliwą

    Przepis pochodzi z bloga Pociąg Do Kuchni, prowadzonego przez PociagDoKuchni.

  6. Najlepsza marynata do karkówki z grilla
    Najlepsza marynata do karkówki z grilla

    grill to wiadomo- karkówka! Mniej lub bardziej wypieczona, ale zawsze cieszy się ogromnym powodzeniam. Sekretem aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie w bogatej mieszance przypraw. Zawsze staram się marynować mięso przynajmniej 24 h przed grillowaniem, a jeśli chodzi o karkówkę to nawet 48h. Wtedy mięso intensywnie przechodzi aromatem i smakiem przypraw, a dodatkowo ma wspaniałą strukturę. Dla mnie najlepiej(...)pomidorów i odrobiną masła czosnkowego, które roztapia się na jeszcze gorącym kawałku mięsa :) Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche, po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1-1,5 kg karkówki marynata oliwa z oliwek lub olej rzepakowy ok 1/3 szklanki 4-5 ząbków czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka świeżozmielonego pieprzu 1 łyżeczka

    Przepis pochodzi z bloga DefinicjaSmaku, prowadzonego przez DefinicjaSmaku.

  7. Karkówka pieczona z ziemniakami
    Karkówka pieczona z ziemniakami

    Karkówka pieczona z ziemniakami Czas przygotowania: ok. 1 h 10 min Składniki: karkówka wieprzowa 3 plastry ziemniaki 5 szt musztarda 1 łyżka sól, pieprz rozmaryn 1 łyżeczka majeranek 3 łyżeczki papryka słodka mielona 1 łyżeczka papryka ostra mielona 1 łyżeczka oliwa 3 łyżki Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do brytfanny. 2. Przyprawić solą, 2 łyżeczkami(...)majeranku i polać 2 łyżkami oliwy, wymieszać. 3. Piec w 200 stopniach C przez ok. 30 minut. 4. Na ziemniaki położyć kratkę do grillowania. 5. Karkówkę przyprawić, wysmarować musztardą i łyżką oliwy. 6. Plastry karkówki położyć na kratkę do grillowania. 7. Piec w 180 stopniach przez kolejne 30 minut. 8. Po 15 minutach pieczenia karkówki, plastry obrócić na drugą stronę

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

  8. Karkówka pieczona z chili i czosnkiem
    Karkówka pieczona z chili i czosnkiem

    Karkówka pieczona z chili i czosnkiem Czas przygotowania: ok. 1 h 40 min Składniki: karkówka wieprzowa 1,5 kg chili 2 szt czosnek 1 główka marynata: oliwa 3 łyżki miód 1 łyżka sos sojowy ciemny 3 łyżki sól, pieprz pieprz ziołowy 1 łyżeczka papryka słodka mielona 2 łyżeczki majeranek 3 łyżeczki rozmaryn 2 łyżeczki Sposób przygotowania: 1. Do brytfanki dodać(...)oliwę, miód, sos sojowy i przyprawy. 2. Usunąć pestki z chili, posiekać, dodać do marynaty, wymieszać. 3. Karkówkę dokładnie natrzeć powstałą marynatą. 4. Mięso naciąć nożem, tworząc małe kieszonki. 5. Czosnek obrać, powciskać w nacięcia. 6. Piec w 180 stopniach C ok. 1 godzinę 30 minut. 7. Co jakiś czas podlewać karkówkę sosem z brytfanki. Przed krojeniem w plastry odczekać

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

  9. Karkówka zapiekana z warzywami
    Karkówka zapiekana z warzywami

    się zdarza aby coś co robię pierwszy raz trafiało na bloga, zazwyczaj coś muszę doprawić, coś ująć, coś dodać, ... jednak nie w tym przypadku, ten przepis jest kompletny a karkówka idealna. Panowie, co Wy na to abyście to Wy zrobili ten przepis i zaskoczyli żony ? Składniki : 1 kg karkówki 3 średnie cebule 2 pomidory 350 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki(...)przecieru z chilli (lub płaska łyżeczka przyprawy chilli) 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki  ok 100 ml wody przyprawa do karkówki oliwa do marynaty Przygotowanie : Karkówkę kroję w ok 1,5 plastry i tylko lekko tłuczkiem "ruszam" mięso i marynuję w oliwie z przyprawą do karkówki, im dłużej tym lepiej. Wymienione warzywa kroję w paski lub półplastry. W formie

    Przepis pochodzi z bloga Mechanik w kuchni, prowadzonego przez Mechanik.

  10. Karkówka
    Karkówka

    jeśli potrzeba lekko podlewać wodą ewentualnie bulionem i następnie poddusić. Jako dodatek można dodać ziemniaki gotowane ze smażoną cebulką albo frytki z sosem czosnkowym i ketchupem. Składniki: 4 plastry karkówki (ok 0.5kg?:), 4 duże cebule, przyprawa do Karkówki firmy Prymat, oliwa Przygotowanie: 1. Karkówkę kroimy w plastry. 2. Cebulę kroimy w piórka. Przekładamy ją do naczynia z karkówką. Doprawiamy(...)przyprawą do karkówki i polewamy kilkoma kropelkami oliwy. Odstawiamy na kilka godzin mięso do lodówki. 3. Na rozgrzaną patelnię wykładamy doprawiane mięso z cebulą. Smażymy ok 30minut. (możemy podlewać niewielką ilością wody

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pełna Pasji, prowadzonego przez Antolka Jakuszkowa.

  11. Wolno pieczona karkówka
    Wolno pieczona karkówka

    Wolno pieczona karkówka, świetna jako wędlina. Mięso jest soczyste, nie przesuszone, a przy tym, nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis ze strony  Mniam Mniam składniki 1 i 1/2 kg chudej karkówki 3 czubate łyżki soli 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu przygotowanie Karkówkę dokładnie umyć, osuszyć, ewentualnie odciąć kawałki tłuszczu. Zagotować 2 litry wody, do wrzącej dodać sól. Wymieszać, odstawić(...)wystudzenia. Karkówkę zalać w naczyniu zimną solanką. Mięso musi być całe zanurzone (jeśli trzeba położyć na nie wyparzony talerzyk i obciążyć czymś ciężkim). Wstawić do lodówki na dobę. W czasie leżakowania, mięso przewróć kilka razy. Karkówkę wyjąć z solanki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Wstawić na talerzu do lodówki na kilka godzin. Ponownie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Pieprz rozsypać

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  12. KARKÓWKA  Z CEBULĄ W SOSIE WŁASNYM
    KARKÓWKA Z CEBULĄ W SOSIE WŁASNYM

    Karkówka w sosie własnym z dużą ilością cebuli ...  potrawa prosta i chyba lubiana przez wszystkich.  Robi się praktycznie sama, musimy jedynie obsmażyć mięso na patelni a potem to już ... z górki ;-)   Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-) Składniki: 1 kg karkówki(...)ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz przyprawa do karkówki majeranek słodka papryka ziele angielskie liść laurowy 3-4 łyżki oleju śmietana 18% Wykonanie: Karkówkę nacieramy przyprawami, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby przeszła smakami. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy mięso dość mocno ze wszystkich stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po obsmażonym mięsie podsmażamy pokrojoną cebulkę

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  13. Karczek Po  Warszawsku w Galarecie Pieczeniowej
    Karczek Po Warszawsku w Galarecie Pieczeniowej

    Skład: 1 kg karkówki przyprawa do karkówki sól 8 ząbków czosnku Na Farsz: 4 jajka 1 łyżka majonezu Folwark 1 łyżka chrzanu ze słoiczka sól Dodatkowo: 1 opakowanie żelatyny (na 1litr) kilka kropel soku z cytryny   Przygotowanie: Karkówkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą noża robimy nacięcia w które wbijamy po ząbku czosnku. Mięso nacieramy solą(...)przyprawą do karkówki. Związujemy ciasno sznurkiem kuchennym. Odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień karkówkę przekładamy do brytfanny i pieczemy przez 120min w temp. 190s. Po upieczeniu mięso chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Do brytfanki w której piekło się mięso dolewamy szklankę wody i deglasujemy. Wywar przecedzamy przez sitko. W szklance wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Do żelatyny dolewamy wywar

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Cuda Joanny, prowadzonego przez KuchenneCudaJoanny.

  14. „Bizony” nadziewane kotlety z karkówki
    „Bizony” nadziewane kotlety z karkówki

    Bizony” nadziewane kotlety z karkówki Bizony – skąd ta nazwa , otóż moje dziecię, jak zobaczyło ich wielkość krzyknęło : ” jakie bizony !”, zapewne, miał na myśli byka , ale cóż ..krowa jak krowa, każda taka sama – duża " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Więc bizony się przyjęły, zarówno w nazwie jak i w jadłospisie . Bizon jest(...)zrobiony z wieprza , a konkretnie z karkówki , ciut mało fartownie , no ale dziecięca wyobraźnia jest prawie jak moja kuchenna ..wszystko wrzuci , przemiele i spożytkuje w nieograniczonym zakresie Kotleciki nadziewane są pieczarkami i serem , tak więc delicja , a do tego ta chrupka panierka ..mniam i tyle o ” bizonach” " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki

    Przepis pochodzi z bloga Ogrodnik w podróży, prowadzonego przez Moria2.

  15. Pieczona karkówka z jałowcem
    Pieczona karkówka z jałowcem

    Ciąg dalszy pieczonych mięs. Rym razem do piekarnika trafiła karkówka w foli, naszpikowana ziarnami jałowca. Mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i aromatyczne. Smakuje na ciepło w plastrach do obiadu i na zimno do kanapki. Ostatnio wszystkie mięsa piekę w folii, bo nie są wysuszone i nie pryskają(...)piekarniku, co ułatwia mi życie. Składniki: • karkówka wieprzowa ok. 1,5 kg • 15 ziaren jałowca • sok z 1/2 cytryny • po 1 płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i majeranku • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej • 2 ząbki czosnku • 4 liście laurowe Wykonanie: • Karkówkę umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym, wielokrotnie nakłuć z każdej strony wykałaczką. • Karkówkę  natrzeć sokiem

    Przepis pochodzi z bloga To co kocham, prowadzonego przez Goszka.

  16. Karkówka w keczupie
    Karkówka w keczupie

    Soczysta, rozpływająca się w ustach karkówka fajna na obiad oraz na kanapkę. Składniki: - 2 kg karkówki - przyprawa do karkówki - 3 łyżki miodu - 350 g keczupu - 3 liście laurowe - olej rzepakowy Przygotowanie: Karkówkę posypujemy przyprawą do karkówki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z każdej strony karkówkę a następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i podlewamy(...)wodą. Keczup mieszamy z miodem i polewamy karkówkę. Dodajemy liście laurowe i pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę do miękkości

    Przepis pochodzi z bloga Zainspirowana w kuchni, prowadzonego przez zainspirowanawkuchni.

  17. Karkówka z pieczarkami zapiekana w kapuście kiszonej
    Karkówka z pieczarkami zapiekana w kapuście kiszonej

    Robiłam już żeberka zapiekane w kapuście kiszonej więc w ten sam sposób przygotowałam również karkówkę. Danie wzbogaciłam o pieczarki, które akurat zalegały mi w lodówce. Pieczarki mogą być ugotowane lub surowe. składniki: ok 900 g karkówki ok 900 g kiszonej kapusty 5-6 średnich pieczarek 5 listków laurowych sól, pieprz ok 400 ml bulionu czubryca zielona Karkówkę pokroić w grube(...)plastry, u mnie wyszło 6 sztuk. Następnie karkówkę oprószyć solidnie z obu stron czubrycą zieloną. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stało przez całą noc. Następnie plastry karkówki obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to zrobić to dwa razy. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  18. Pieczona karkówka z kminkiem i cebulą
    Pieczona karkówka z kminkiem i cebulą

    lubiłam. Unikałam go jak tylko mogłam. W sumie teraz nadal nie jest moją ulubioną przyprawą, ale już mi tak nie przeszkadza. Postanowiłam, że spróbuję go wykorzystać do pieczeni z karkówki tym bardziej, że wspomaga układ trawienny na wieloraki sposób. W końcu nie taki diabeł straszny. Po upieczeniu karkówki byłam zaskoczona, że nie było intensywnego aromatu kminku. Jeżeli podobnie(...)jesteście miłośnikami kminku, spróbujcie go wykorzystać w formie mielonej a sami będziecie zaskoczeni. Składniki: Karkówka około 1 ½ kg Sól Kminek mielony Papryka słodka Pieprz czarny mielony 2 spore cebule Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i sporą ilością mielonego kminku. Cebulę obieramy i kroimy w cząstki ( 4 ). Kładziemy wokół karkówki. Naczynie foliujemy i umieszczamy w lodówce

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Ewy, prowadzonego przez Ewa Górska.

  19. Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym
    Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym

    Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym 2016-08-30 18:51:37 Porcje 4 Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje(...)Czas gotowania 55 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 55 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients 4 grube plastry karkówki 400 g pomidorów krojonych z puszki 250 ml bulionu mięsnego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mała cebula 2 gałązki świeżego tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki

    Przepis pochodzi z bloga Wędrówki po kuchni, prowadzonego przez hercik17.

  20. Peklowana i zapiekana karkówka-Idealna na Wielkanoc
    Peklowana i zapiekana karkówka-Idealna na Wielkanoc

    kochani postarałam się i na święta zapeklowałam karkówkę,wstawiłam ją w środę i zapiekłam w czwartek no to mamy tydzień czasu.Wyszła wyśmienita, na gorąco idealna, a na kanapki po prostu w dziesiątkę.Zachęcam was do peklowania mięsa. Można potem spożyć na gorąco jak i na zimno np jako wędlinę na kanapki. Składniki na 1.1/2 litra wody woda(...)lita sól peklowa 90 g ( na 1 wody dajemy 60 g ) czosnek 5 ząbków ziele angielskie 5 szt liść laurowy 3 szt pieprz ziołowy 2 łyżeczki karkówka 1.1/2 kg Dodatkowo: majeranek 2 łyżki czosnek 3 ząbki czerwona mielona papryka 1 łyżka Krok 1 Najpierw odmierzam wodę 1.1/2 litra, dodaje listek laurowy i ziele angielskie oraz pieprz ziołowy. Zalewę

    Przepis pochodzi z bloga Różowa kuchnia, prowadzonego przez Joanna Gralik.

  21. Karkówka duszona w papryce
    Karkówka duszona w papryce

    dzisiejszy przepis na obiad podwędziłam swojej Rodzicielce :) Przepadam za tym daniem i zawsze niecierpliwie wyglądałam dnia, kiedy lądowało ono na naszym obiadowym stole. Kolorowa papryka i pyszna, krucha karkówka na talerzu - czegóż chcieć więcej! Składniki na solidne porcje dla 4-5 osób - jak mniej solidne, to i dla 6-ciu : 1 i 1/2 kg karkówki bez kości 2-3 papryki(...)cebule na 1kg mięsa sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra - do smaku olej Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc zostawić w przyprawach do "przegryzienia się" w lodówce. Karkówkę pokroić w średniej grubości plastry - ok 1- 1,5cm . Każdy kawałek skropić z obydwu stron olejem, lekko posolić, obsypać obficie słodką papryką i lekko papryką ostrą. Tak przygotowane mięso odstawić

    Przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis!, prowadzonego przez aaasikkk.

  22. Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym
    Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym

    Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania karkówki z pieczarkami i cebulką w sosie pomidorowym.  Wystarczy 30 minut duszenia w szybkowarze, aby uzyskać miękką, kruchą i rozpływają się w ustach - karkówkę.  Danie idealne na delegację. Wystarczy gorącą karkówkę wraz z sosem przełożyć do słoików i całość mocno zakręcić.  Składniki: co najmniej 1 kg karkówki 1 puszka pokrojonych pomidorów(...)pieczarek 2 cebule, np. czerwone sól, np. himalajska pieprz, np. pikantny olej Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i przyprawić solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na dno szybkowaru wlać olej i partiami przesmażyć plasterki karkówki (z obu stron; na złoty kolor). Następnie podsmażone mięso ułożyć jedno na drugim. Wlać pomidory

    Przepis pochodzi z bloga Ugotować, prowadzonego przez Mariola Moskal.

  23. karkówka z pieczarkami w pomidorowym sosie
    karkówka z pieczarkami w pomidorowym sosie

    Składniki: 1,20-1,50 karkówki bez kości 2 przyprawy knorr do czerwonego mięsa lub do karkówki 3 cebule 30-50 dag pieczarek sos: 16 łyżek wody 3 łyżki cukru 2,5 łyżki magi 5 łyżek octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry posypać przyprawą ( dać całe 2 sztuki ) dodać troszeczkę oleju wymieszać i odstawić(...)lodówki karkówkę obsmażyć pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w półksiężyce – pieczarek i cebuli nie smażymy układać w naczyniu żaroodpornym warstwami ( pieczarki, cebula, karkówka, pieczarki, cebula, karkówka ) 2. Z podanych składników w osobnym garnku przygotować sos, zalać nim karkówkę piec w temp. 180 stopni

    Przepis pochodzi z bloga Darcia w kuchni, prowadzonego przez Dorota Purcha.

  24. Karkówka duszona
    Karkówka duszona

    Dzisiaj dla moich mięsożerców zrobiłam duszoną karkówkę. Prosto i smacznie. Mięso robi się samo, a my na koniec delektujemy się miękką rozpływającą się w ustach karkówką. W ten sam sposób możecie zrobić również łopatkę wieprzową. Składniki: 1,50 kg karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 3 cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej(...)łyżka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać w poprzek mięso . Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i  natrzeć karkówkę bardzo dokładnie z każdej strony. Czosnek pokroić w plasterki i powkładać pomiędzy nacięcia mięsa. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę z każdej strony na złoty kolor, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i zalać

    Przepis pochodzi z bloga O kuchni z uczuciem, prowadzonego przez smak i uczucie.

  25. Karkówka w pomidorach z pieczarkami
    Karkówka w pomidorach z pieczarkami

    Parę lat temu ( trochę ich było ) otrzymałam od koleżanki ten przepis na karkówkę. Robiłam ją wielokrotnie. Wszyscy bez wyjątku bardzo ją lubią. Kiedyś podjęłam próbę zrobienia tego dania z innym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule(...)Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia Sos 8 łyżek wody 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 mały słoik koncentratu pomidorowego. Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, nie rozbijamy ich. Przyprawiamy czerwonym delikatem z obu stron. Wstawiamy do lodówki na nie mniej niż 3 godziny, a najlepiej na noc. Po upływie tego czasu, karkówkę obtaczamy w mące

    Przepis pochodzi z bloga Smaki Ewy, prowadzonego przez Ewa Górska.

  26. Karkówka duszona z młodą kapustą
    Karkówka duszona z młodą kapustą

    Kuchnia to takie miejsce, gdzie do głowy przychodzą rożne pomysły. Mój najświeższy pomysł powstał przy okazji niedzielnego obiadu. Była karkówka i należało ją jakoś przyrządzić. Powstało bardzo smaczne danie karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki(...)cebula ze szczypiorkiem liść selera 1 pęczek kopru olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa pół szklanki wody sól , pieprz do smaku WYKONANIE Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry,  lekko rozbijamy.  Kawałki mięsa łączymy z przeprawą  do karkówki i pozostawiamy na ok. 2 godziny. Rozgrzewamy olej na patelni . Kawałki mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy  lekko

    Przepis pochodzi z bloga W kuchennym oknie Ewy, prowadzonego przez pozytywna45.

  27. Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie
    Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie

    niedługo pojawi się coś dla Was. :) A tymczasem zapraszam do przejrzenia dopiero co zakończonej, letniej edycji. Szaszłyki z kurczaka i kolorowych papryk autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Karkówka z grilla autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Cytrynowe steki autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Wciąż trwam i robię najokropniejsze burgery na świecie. autorka: monami | blog: Budyń(...)waniliowy Steki z kangura autorka: Koper | blog: W koperkowej kuchni "Pulled pork - przepyszne, wyczesane mięso" autorka: KuszenieSukkuba | blog: Podniebienne Pieszczoty Grillowana karkówka w coli autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Kacza pierś Ewy Wachowicz autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Polędwiczka z wiśniowym sosem autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Karkówka z grilla marynowana w wódce autorka

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenna Kontrrewolucya, prowadzonego przez Emilia Koniecpolska.

  28. Karkówka duszona
    Karkówka duszona

    Karkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób.  Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula tymianek przyprawa do karkówki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki olej do smażenia 1 szklanka wody WYKONANIE(...)Karkówkę kroimy w plastry. Robimy marynatę z oliwy, ziół , sosu sojowego i przyprawy do karkówki, wlewamy do miski. Plastry wkładamy do marynaty .Wszystko razem dokładnie obtaczamy. Tak przyprawione mięso zostawiamy na dobę w zimnym miejscu. Kolejnego dnia. każdy kawałek lekko obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Mięso wkładamy do szerokiego naczynia. Podlewamy szklanką wody. Nakrywamy i dusimy

    Przepis pochodzi z bloga W kuchennym oknie Ewy, prowadzonego przez pozytywna45.

  29. Rolady z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami
    Rolady z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami

    Karkówka kojarzy mi się głównie z grillem i właściwie  w sezonie letnim tylko taką jemy. Jednak za oknem już zaczyna robić się ponuro i chłodno, dlatego dziś proponuję karkówkę w nieco innym wydaniu. Zrobiłam z niej roladki nafaszerowane kapustą kiszoną i pieczarkami. Polecam wypróbować karkówkę w takiej formie. Rolada z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami SKŁADNIKI: 2 grube(...)plastry karkówki 300 g kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 kostka rosołowa łyżeczka oleju sól pieprz 100 g suszonych pomidorów z oliwy 2-3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE Karkówkę rozbić na jak najcieńsze plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i na dużym ogniu do zarumienienia. Kapustę odcisnąć z zalewy, można wypłukać jeśli jest za kwaśna, poszatkować i dodać do pieczarek

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki, prowadzonego przez Konczi i Szpileczka.

  30. Karkówka w pomidorach z pieczarkami i papryką
    Karkówka w pomidorach z pieczarkami i papryką

    Dziś zapraszam do przygotowania karkówki w warzywach. Wychodzi przepyszna, soczysta i po prostu rozpływa się w ustach. Ze względu na dużą ilość mięsa jest to danie dla przynajmniej 6 osób. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu(...)stół bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym. Składniki: 2 kg karkówki bez kości 1 duża cebula 300 g pieczarek 1 papryka 2 duże pomidory ketchup Sposób przyrządzenia: Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry i zamarynować w przyprawach, zostawiając ją najlepiej na całą noc (można kupić gotową mieszankę do karkówki albo zamarynować w swoich ulubionych przyprawach). W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: 1/4 plastrów

    Przepis pochodzi z bloga upichcic, prowadzonego przez upichcic.

  31. Pieczeń mozaikowa wieprzowo-drobiowa
    Pieczeń mozaikowa wieprzowo-drobiowa

    Pieczeń, którą proponujemy jest połączeniem mięsa z kurczaka z karkówką. Po upieczeniu i wystudzeniu zastąpi nam wędlinę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Składniki: -10-12 udek z kurczaka -8-10 plastrów karkówki ( ok. 80 dkg ) -kilka ząbków czosnku -żelatyna -przyprawa barbecue lub przyprawa do mięs -sól -pieprz -olej    Plastry karkówki posypujemy solą, pieprzem, przyprawą i pokrojonym w drobną kostkę(...)czosnkiem.    Z udek zdejmujemy skórki. Wycinamy kości. Przyprawiamy tak samo, jak karkówkę.    Łyżkę żelatyny moczymy w 1/3 szklanki wody a następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Można też użyć suchego proszku żelatynowego.    Na desce układamy skórki z kurczaka.    Na nich układamy plastry karkówki.    Smarujemy żelatyną lub posypujemy proszkiem żelatynowym

    Przepis pochodzi z bloga Maminek kulinarny, prowadzonego przez Maminek.

Wybierz stronę :