karkówka - przepisów 2280

  1. Karkówka grillowana w miętowej marynacie czyli Ostatnia Pocztówka
    Karkówka grillowana w miętowej marynacie czyli Ostatnia Pocztówka

    zapodziało mi się w ferworze świetnej zabawy. I pamiątka po schodach, których już nie ma :) Soczyste mięso z lekką nutką mięty, wcale nie czosnkowe wbrew pozorom! przepis znaleziony TU. Karkówka grillowana w miętowej marynacie 600 g karkówki wieprzowej pokrojonej w cienkie plastry (u mnie ok 400 g)1/2 małej czerwonej cebuli

    Przepis pochodzi z bloga Dzieje kuchennej Wiewióry, prowadzonego przez Wiewióra.

  2. Karkówka bejcowana w piwie i kawie
    Karkówka bejcowana w piwie i kawie

    schłodzonym miejscu. Przed grillowaniem mięso wyjmujemy z lodówki by nabrało temperatury pokojowej. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Grillujemy z obu stron średnio po 4 minuty z każdej. Taka karkówka najlepsza z pieczonymi ziemniakami oraz letnią sałatką.  karkówka bejcowana w piwie i kawie

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  3. Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej
    Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej

    Marynata na bazie miodu i musztardy to jedna z moich ulubionych. Składniki: 70 dag karkówki (plastry po 1-1,5 cm grubości) Marynata: 3-4 łyżki musztardy 4-5 łyżek miodu olej sól, pieprz odrobina solu z cytryny zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Plastry karkówki myjemy i osuszamy. Lekko rozbijamy. 2. Składniki marynaty mieszamy w misce. Plastry mięsa obtaczamy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  4. Karkówka z grilla
    Karkówka z grilla

    cała Polska będzie grillować sądząc po tym co się działo wczoraj w sklepach. My też będziemy grillować, dlatego zapraszam na typowe mięsko z grilla dla faceta :) Składniki: 1/2 kg karkówki pokrojonej w plastry Marynata: kilka łyżek oleju gorczyca w ziarenkach suszony lub świeży rozmaryn 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki(...)sól, pieprz Sposób wykonania: 1.Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2. Mięso nasmarować marynatą, włożyć do pojemnika z przykrywką i schłodzić w lodówce najlepiej dobę przed przygotowaniem. 3. Karkówkę piec na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zrumieni się i skruszeje (u nas ok 15-20 minut). 4. Podawać z sałatkami, surówkami, ryżem - co kto lubi :) Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  5. Karkówka z i na kapuście.
    Karkówka z i na kapuście.

    Roladki z kapustą kiszoną. Składniki: 36 dag karkówka b/kości 30 dag kapusta kiszona 2 cebule 1 jabłko sól, pieprz majeranek 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka bulionu z drobiu masło i olej do smażenia 2 łyżki mąki Wykonanie: Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać(...)bulionem, chwilę poddusić. Karkówkę  pokroić na dwa plastry, rozbić doprawić solą i pieprzem i na każdy plaster położyć po dwie łyżki kapusty. Zwinąć w roladkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni. Kapustę z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piec w piekarniku. Na kapuście ułożyć obsmażone roladki  i piec 40 minut w temp

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny karnet Christophera, prowadzonego przez Christopher.

  6. Bitki z karkówki
    Bitki z karkówki

    Klasyczne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięsko jest miękkie i aromatyczne.. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg schabu karkowego bez kości (na

    Przepis pochodzi z bloga w kuchni i w ogrodzie, prowadzonego przez Mami.

  7. Karkówka dojrzewająca
    Karkówka dojrzewająca

    Domowe wędliny – Karkówka dojrzewająca Wszyscy doskonale wiemy jak drogie są szynki dojrzewające. Okazuje się, że wystarczy trochę cierpliwości i możemy sami zrobić sobie pyszną wędlinę dojrzewającą, tanio – bo z karkówki wieprzowej. I nie ma znaczenia, czy mieszkacie w domu czy w bloku, wystarczy kawałek miejsca na powieszenie wędliny. Spróbujcie, naprawdę warto. składniki: 1 – 1,5kg karkówki (najlepiej(...)łyżki pieprz w ziarnach ziele angielskie liście laurowe majeranek czosnek (4 ząbki) pończocha ręczniki papierowe wykonanie: Zalewę przygotowujemy w garnku, do którego zmieści się nasz cały kawałek karkówki. Do wody dodać całą sól, paprykę, dwie łyżki majeranku i po kilka sztuk: pokruszonych liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez

    Przepis pochodzi z bloga Sezonowy Garnek, prowadzonego przez sezonowy garnek.

  8. Karkówka pieczona miodowa
    Karkówka pieczona miodowa

    Pieczona karkówka o miodowo-czosnkowym aromacie to nasza kolejna propozycja na obiad lub wędlinę na kanapki. Gdyż pieczona karkówka ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jakiś czas temu podawaliśmy Wam przepis na rolowaną karkówkę , na którą potrzeba jednak czasu, gdyż karczek przed upieczeniem peklował się 4 dni. Ten przepis nie wymaga(...)długiego oczekiwania, wystarczy karkówkę zamarynować, wstawić na noc do lodówki, a następnego dnia upiec, to wystarczy aby mieć pyszną, aromatyczną karkówkę. Karkówka pieczona miodowa . Składniki: 2,5 kg karkówki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 2 pokruszone ziarna ziela

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  9. Karkówka z pieczarkami i pęczakiem
    Karkówka z pieczarkami i pęczakiem

    Karkówka z pieczarkami i pęczakiem to niewymagający od nas zbyt dużych nakładów pracy pomysł na obiad. Tak przygotowaną karkówkę możemy podać podczas uroczystego obiadu, albo wspólnego niedzielnego posiłku. Pieczona karkówka to bardzo soczyste i rozpływające się w ustach mięso. Każdy przygotowuje je według swojego uznania, doprawiając przyprawami, które lubi najbardziej. Z tego właśnie powodu, poniżej znajdziecie inspirację na przygotowanie karkówki(...)istocie rzeczy przepis na nią. Zdrowym dodatkiem do obiadu będzie pęczak – sposób gotowania znajdziecie TUTAJ Pieczona karkówka – składniki 1,5 kg karkówki sól pieprz cebula majeranek ręka do pieczenia Duszone pieczarki – składniki 0,5 kg pieczarek sól pieprz cebula łyżka masła Pieczona karkówka – przepis Karkówkę myjemy, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i wkładamy do rękawa do pieczenia

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  10. Karkówka duszona z cebulą
    Karkówka duszona z cebulą

    Składniki: 4 duże kotlety z karkówki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki przyprawy gyros sól do smaku (pominęłam - gyros był wystarczająco słony) liść laurowy ziele angielskie mąka Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet nacieramy przyprawą gyros i wkładamy mięso na 1 godzinę do lodówki. 2. Cebulę kroimy w talarki lub półplasterki

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  11. Kotlety schabowe z karkówki
    Kotlety schabowe z karkówki

    Czyli coś specjalnego dla naszych facetów :) Składniki: 4 plastry karkówki sól, pieprz słodka mielona papryka czosnek granulowany Panierka: jajko + odrobina mleka mąka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Umyte i osuszone kotlety rozbić dość cienko. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Włożyć do lodówki minimum na 1 godzinę. 2. Jajko roztrzepać z mlekiem. 3. Panierować kotlety

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  12. Karkówka dojrzewająca
    Karkówka dojrzewająca

    Pomysłów na przygotowanie karkówki jest bardzo wiele. Można ją grillować, piec, smażyć… i nie tylko. Najbardziej znanym produktem, powstałym po przetworzeniu karkówki, ale rzadko z nią kojarzonym, jest baleron. Mniej znana, ale równie pyszna jest karkówka dojrzewająca. Składniki: - karkówka 1,125 g - 1/3 szklanki cukru trzcinowego Demerara (brązowy, nierafinowany) - 1/3 szklanki soli morskiej - 1 łyżka soli peklowej - 1 łyżeczka(...)mięso wyjmujemy (wytworzy się płyn, który wylewamy), płuczemy pod zimną wodą z kranu, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Sól morską mieszamy z solą peklową. Taką mieszanką dokładnie nacieramy mięso. Następnie karkówkę wkładamy do czystego pojemnika lub woreczka na mrożonki, posypujemy pozostałą mieszanką soli i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie mięso bardzo dokładnie płuczemy, osuszamy

    Przepis pochodzi z bloga mojewypiekiinietylko, prowadzonego przez mojewypiekiinietylko.

  13. Karkówka z grilla z warzywami
    Karkówka z grilla z warzywami

    początek spróbujemy karkówki z grilla w dość klasycznej i uniwersalnej postaci, w towarzystwie przepraw, z którymi czuje się zwykle najlepiej: czosnku, kminku, tymianku i mielonej papryki (w tym ostrej). Jako że zaaplikujemy je w postaci marynaty, dodamy również nieco musztardy oraz oliwę. Musztarda skruszy mięso przez kilkanaście godzin marynowania, zaś oliwa zagwarantuje, że podczas opiekania mięso zarumieni się(...)najmniejszym nawet stopniu nie wysuszy. Jak to zwykle (choć może nie zawsze) z karkówką bywa, warto podać ją z kwaśnymi dodatkami – proponujemy kiszone ogórki, marynowane patisony lub paprykę oraz zielone oliwki. Będą pasowały tym bardziej, że marynata zawiera odrobinę octu. Nie mniej jednak w roli głównej chcielibyśmy zaproponować zgoła inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  14. Dobra karkówka z grilla przepis na smaczną karkówkę
    Dobra karkówka z grilla przepis na smaczną karkówkę

    Karkówka z grilla to danie którym rozpoczynam sezon grillowy. Krucha, pachnąca i smaczna karkówka jest najlepsza. Leżakująca minimum 24 godziny w aromatycznej marynacie , szlachetnieje . Grillowana na świeżym powietrzu smakuje najlepiej. Tak przyrządzoną karkówkę podaję najczęściej z sosem czosnkowym lub słodko ostrym. Do tego jakaś lekka sałatka np : grecka , bagietka i lampka czerwonego wina. To dla mnie połączenie idealne. Oczywiście dobór(...)dodatków to indywidualna sprawa Przepis na kruchą karkówkę z grilla Przygotowanie karkówki : 70 dkg ładnej karkówki 1 łyżeczka soli składniki na marynatę : 1 łyżka miodu 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjska 1/2 szklanka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/5 łyżeczki ostrej papryki ew. chilli 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżki octu balsamicznego

    Przepis pochodzi z bloga Ekspansja Smaku, prowadzonego przez Anna Grzeszczuk.

  15. Pieczona karkówka ze śliwkami
    Pieczona karkówka ze śliwkami

    Pieczona karkówka ze śliwkami kojarzy mi się z rodzinnym domem. Lubię karkówkę , kiedy jest chuda, lekko przerośnięta tłuszczem. Taka najbardziej nadaje się do pieczenia. Tłuszcz powoli się wytapia i sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste. Pieczona karkówka to idealny pomysł na obiad . Na zimno, pokrojona na plastry świetnie nadaje się też na kanapki. Z wytopionych soków i tłuszczu można(...)przyrządzić aromatyczny sos. Pieczona karkówka polana sosem to rozkosz dla smakowych kubków. Do sosu dodałam śliwki, te same, którymi nafaszerowałam karkówkę. Z czym lubicie jeść pieczeń z karkówki . Ja z ziemniakami lub kaszą. Pieczona karkówka Składniki: 1,4 kg karkówki bez kości 100 g wędzonych śliwek kalifornijskich 4 ząbki czosnku zmiażdżone sól, pieprz i majeranek do natarcia Sos śliwkowy

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  16. Karkówka z grilla i kasza
    Karkówka z grilla i kasza

    Więcej..

    Przepis pochodzi z bloga Dorota Smakuje, prowadzonego przez DorotaSmakuje.

  17. Karkówka w sosie mango
    Karkówka w sosie mango

    Więcej..

    Przepis pochodzi z bloga Dorota Smakuje, prowadzonego przez DorotaSmakuje.

  18. Karkówka Pieczona w Rękawie i Sos do Mięsa
    Karkówka Pieczona w Rękawie i Sos do Mięsa

    Witam serdecznie Propozycja na pyszną karkówkę pieczoną w rękawie , jest bardzo soczysta i krucha. Idealnie nadaje się do podania na obiad, rewelacyjnie również smakuje odgrzewana w sosie a także można ją podawać na zimno. Będziemy potrzebować : około 2 kg karkówki przyprawy na marynatę: 5 ząbków czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki majeranku 1 łyżka cząbru 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego około 1 łyżki usiekanej natki pietruszki plus sos z pieczenia mięsa 4 łyżki zimnej wody rękaw do pieczenia Link do filmu z przygotowania: Karkówka pieczona w rękawie  https://www.youtube.com/watch?v=sMEYKsYoURw   Przygotowanie: Karkówkę przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Teraz przygotuję marynatę, do miseczki przeciskam przez praskę czosnek(można

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  19. Pieczona karkówka marynowana w porterze z czosnkowym jarmużem i kaszą gryczaną na sypko
  20. Karkówka w sosie myśliwskim
    Karkówka w sosie myśliwskim

    wędzonej wędliny. Do sosu teoretycznie powinno się dodawać czerwone wino, ale ja ten etap pominęłam i niczego w nim nie brakowało. Wyszło na prawdę smacznie Składniki: - 70 dag karkówki bez kości; - olej - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka majeranku, sól, pieprz; Sos myśliwski: - 30 g masła, - 30 g mąki, - 300 ml bulionu, - 15 g suszonych grzybów, - 50 g wędzonki, - 2 korniszony(...)cebula, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - mielona papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy około 90 minut w temperaturze 160°C, podlewając

    Przepis pochodzi z bloga dom-agi.pl, prowadzonego przez Dom Agi.

  21. Marynata do karkówki
    Marynata do karkówki

    Raz na jakiś czas oddaję kuchnię mężowi. Choć właściwie to złe określenie. On ją sam przejmuje! Autorytarnie, bo w końcu na obiad będzie mięso! A mięso

    Przepis pochodzi z bloga bistro mama, prowadzonego przez bistro mama.

  22. Karkówka suszona, z pończochy
    Karkówka suszona, z pończochy

    Niedawno pokazywałam Wam jak się robi schab suszony . To taka domowa wędlina z kawałka surowego mięsa, którego nie gotuje się ani nie piecze a tylko marynuje

    Przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza , prowadzonego przez SmacznaPyza.

  23. Karkówka grillowana w miodowej glazurze czyli Trzecia Pocztówka z Wakacji
    Karkówka grillowana w miodowej glazurze czyli Trzecia Pocztówka z Wakacji

    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

    Przepis pochodzi z bloga Dzieje kuchennej Wiewióry, prowadzonego przez Wiewióra.

  24. Marynowany w mleku schabowy z karkówki
    Marynowany w mleku schabowy z karkówki

    Rozwiń i czytaj przepis :

    Przepis pochodzi z bloga Ewa w kuchni, prowadzonego przez Ewa w kuchni.

  25. Meksykańskie rolady z karkówki
    Meksykańskie rolady z karkówki

    Rozwiń i czytaj przepis :

    Przepis pochodzi z bloga Ewa w kuchni, prowadzonego przez Ewa w kuchni.

  26. Karkówka marynowana w piwie chlebowo-miodowym z pieczonymi mini-ziemniaczkami oraz pomidorkami koktajlowymi w maśle rozmarynow
  27. Zapiekana brukselka z pomidorami i plastrami karkówki
    Zapiekana brukselka z pomidorami i plastrami karkówki

    Brukselka zawiera dużo witaminy K, A, C, H oraz witaminy z grupy B i minerały. Zawiera również dużo kwasu foliowego. Pochodzi z Belgii gdzie uprawiana jest

    Przepis pochodzi z bloga Leśny Zakątek, prowadzonego przez Dana.

Wybierz stronę :