karkówka - przepisów 2410

  1. Karkówka po cygańsku
    Karkówka po cygańsku

    Karkówka po cygańsku to pyszne danie dla miłośników ostrzejszych smaków. Doskonały sos pomidorowy doprawiony ostrą papryką, cebula, czerwona papryka, pieczarki, a w tym podsmażone plastry karkówki. Całość soczysta i bardzo smaczna. Karkówka po cygańsku to świetne danie na każdą okazję. Karkówka po cygańsku Przepis na dwie porcje karkówki po cygańsku. SKŁADNIKI: 500 g karkówki 2-3 łyżki oleju sól czarny(...)mielony pieprz papryka słodka papryka ostra 3 cebule 1 papryka czerwona 250 g pieczarek 1 ząbek czosnku 500 g passaty pomidorowej PRZYGOTOWANIE: Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na dwa plastry. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć z każdej strony solą, papryką słodka i papryką ostrą. Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć przygotowane plastry mięsa

    Przepis pochodzi z bloga WSZYSTKO SMACZNE, prowadzonego przez Wszystko Smaczne.

  2. Grillowana Karkówka w piwie lekko ostra
    Grillowana Karkówka w piwie lekko ostra

    Sezon grillowy trwa, Polacy grillują, ja też U mnie na ruszcie znowu wylądowała karkówka. Tym razem zrobiłam karkówkę w piwnej marynacie, która wyszła na prawdę smaczna. Do marynaty dodałam jedną ostrą papryczkę chili oraz czosnek, dzięki czemu smak karkówki maił wyczuwalną ostrą nutę. Aby karkówka była krucha warto mięso potrzymać w marynacie nawet i 12 godzin. Do tak przygotowanej karkówki(...)zawsze robię jakąś lekką sałatkę . Grillowana karkówka w piwie składniki: 1 kg karkówki 50 ml oleju 0,5 litra jasnego piwa 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku Jak zrobić karkówkę w piwie Mięso płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy w plasterki i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Jeżeli

    Przepis pochodzi z bloga Ekspansja Smaku, prowadzonego przez Anna Grzeszczuk.

  3. Kotlet schabowy z karkówki. Kotlet panierowany
    Kotlet schabowy z karkówki. Kotlet panierowany

    Kotlet schabowy z karkówki to alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Wiem, że znajdzie się zawsze ktoś, kto stwierdzi, że kotlet panierowany MUSI być ze schabu. Ale tradycję zawsze można zmienić. Kotlet Karkówkowy przygotowuje się równie łatwo i szybko jak schaboszczak, ale w moim wykonaniu przed smażeniem ma dodatkowo nacięte brzegi, co powoduje, że mięso podczas smażenia nie kurczy się i równomiernie(...)smaży. To jeden z naszych pomysłów na domowy obiad, dla niektórych czytelników będzie to ciekawa odmiana dla kotleta schabowego. Kotlety schabowe z karkówki zostały podane z letnimi kurkami z natką pietruszki, można go podać z opiekanymi ziemniakami i surówką. Kotlety panierowane smażone można przygotować tradycyjnie ze schabu , ale i z piersi kurczaka , także z kiełbasy mortadeli . Kotlety przygotowane z karkówki

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  4. Karkówka  - 10 sposobów
    Karkówka - 10 sposobów

    Niezastąpiona na grilla, wspaniała z patelni, wyśmienita pieczona - królowa mięs, karkówka. Zebrałam dla Was 10 moich zdaniem najlepszych przepisów, po kliknięciu na nazwę zostaniecie przeniesieni na stronę z przepisem. Karkówka duszona z cebulą Śliwkowa karkówka pieczona w ketchupie Najprostszy sposób na pyszną karkówkę Karkówka curry Karkówka z octem balsamicznym Pieczona gulaszowa karkówka Karkówka duszona w kapuście Karkówka duszona z pieczarkami(...)Karkówka duszona z marchewką i rozmarynem Karkówka w sosie śmietanowym

    Przepis pochodzi z bloga sio-smutki, prowadzonego przez Monika Matysiak.

  5. Karkówka w sosie winno grzybowym
    Karkówka w sosie winno grzybowym

    razu zaznaczę że karkówkę prużyłam ponad 2 h łącznie, ale chodziło o efekt, mięso się rozpływało, sos się zredukował i zrobił się gęsty. A przy okazji mąż po powrocie z pracy miał od razu ciepły obiadek, bo już nie było sensu zdejmować patelni z palnika i za 30 min na nowo podgrzewać. Podajemy z ziemniakami lub innymi kluskami typu kopytka(...)śląskie, jako dodatek proponuję jakąś lekką surówkę np z t ego przepisu Składniki (dla 2- 3 osób) 500- 600 g karkówki w plastrach (u mnie 5 grubych plastrów) 1-2 garści suszonych grzybów kilka kapeluszy mrożonych podgrzybków ok 8 szt 750 ml wody 250 ml czerwonego wina 2 średnie cebule  2 ząbki czosnku 1 ziołowa kostka rosołowa (opcjonalnie

    Przepis pochodzi z bloga Piekielna Kuchnia Pati, prowadzonego przez Piekielna Kuchnia Pati.

  6. Karkówka zapiekana. Karczek pod pierzynką
    Karkówka zapiekana. Karczek pod pierzynką

    Uwielbiamy z Piotrem to danie, które praktycznie robi się samo. U mnie w domu mówiło się na nie: Karkówka pod pierzynką. Czasami robię dodatkowo w plastrach mięsa tzw. kieszonki, które nadziewam różnymi dodatkami. Ale zawsze karkówka przykryta jest „pierzynką” z plastrów sera i mieszanki sosu z majonezu i ketchupu. Tym razem karkówka ma kieszonki, do której włożone zostały(...)pokrojone pieczarki i cebula. Tak zapiekana karkówka jest idealna na wszelkie imprezy, gdy goście przychodzą na określoną godzinę. Produkty do dania można przygotować sobie wcześniej i tylko czekać na określoną godzinę, aby mięso wstawić do piekarnika. Potem pozostaje nam tylko czekać na gości, a następnie wyłożyć danie na talerze. Efekt- delektowanie się smakiem dania i przyjmowanie pochwał od gości Karkówka

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  7. Karkówka w cebuli i miodzie
    Karkówka w cebuli i miodzie

    Karkówka w cebuli i miodzie Nie przepadam za karkówką z grilla, ale za gotowaną w sosie już bardzo.Lubię kruchość tego mięsa, kiedy dobrze doprawione i idealnie ugotowane samo rozpływa się w ustach! Dzisiejszą propozycję - karkówkę w cebuli i miodzie - bardzo często przyrządza moja siostra i muszę powiedzieć, że wychodzi jej to idealnie! Zobacz również przepisy na inne mięsa(...)dressingiem ,  Szybkie skrzydełka ,  Grillowana pierś z kurczaka z melonem i serem Lazur ,  Polędwica w kolorowym pieprzu w sosie koperkowym ,  Gulasz z kaszą , Schab w majeranku Karkówka w cebuli i miodzie - przepis: Składniki: 4 duże plastry karkówki 4 duże cebule 2 łyżki miodu sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony 0,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego lub 1 kostka

    Przepis pochodzi z bloga Moje Qulinaria, prowadzonego przez MojeQulinaria.

  8. Pikantna karkówka pieczona w jogurcie
    Pikantna karkówka pieczona w jogurcie

    Soczysta, mięciutka, bardzo dobrze przyprawiona i naprawdę prosta do zrobienia karkówka w jogurcie. Dzięki jogurtu karkówka zdobyła bardzo przyjemny słodki przysmak, który robił ją wyjątkowo dobrą i bardzo dobrze się komponował z pikantnością od chilli.   Pikantna karkówka wieprzowa pieczona jogurcie, to danie które po prostu znika momentalnie, nawet jeszcze ciepłe. Wiedząc, że w mojej rodzinie za ostrym przepadam(...)tylko ja, myślałem, że domownicy z małą chęcią sięgną po tą karkówkę, ale jaki byłem zdziwiony gdy dosłownie w godzinę po upieczeniu karkówki już nie było! To bardzo dobry znak, że była naprawdę dobra. Musicie sami ją wypróbować 😄 Pikantna karkówka pieczona w jogurcie - przepis: Karkówka o wadze ok. 2 kg 200 g jogurtu naturalnego  1,5 łyżeczki suszonych płatków

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Łukasza, prowadzonego przez Lukash_p.

  9. Kotlety siekane z karkówki
    Kotlety siekane z karkówki

    Kotlety siekane z karkówki. Karkówka wieprzowa bardzo często gości na naszym stole, pyszna jest pieczona , karczek rolowany z boczkiem , czy też w postaci panierowanych kotletów . Gdy zaczyna mi brakować pomysłów na obiad to przygotowuję kotlety siekane z kurczaka lub kotlety siekane z karkówki. Wystarczy cienkie plastry karkówki drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi produktami, usmażyć i mieć smaczne kotlety(...)plastrów karkówki można przygotować ok. 10-12 sporych kotletów. Przygotowuje się te kotlety podobnie jak kotlety z kurczaka i warzyw , Placki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii , czy kotlety siekane z kurczaka i pieczarek. Kotlety z siekanej karkówki, przepis na 12 sztuk sporych kotletów wieprzowych. Sposób na rozmnożenie mięsa 😉 SKŁADNIKI 4 plastry karkówki wieprzowej

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  10. Czarna świnia iberyjska – cerdo iberico. Karkówka
    Czarna świnia iberyjska – cerdo iberico. Karkówka

    okazja na przybliżenie Wam rasy i pochodzenia hiszpańskich czarnych świń. Dzisiejszy wpis nie jest da wegan – dzisiaj będzie o kwintesencji smaku mięsa. I o tym, jak przyrządzić najdelikatniejszą z karkówek, bo oferta pewnie jeszcze się powtórzy. Świnie iberyjskie są ciemno ubarwione, czarnobrązowe. Mają wysokie nogi, charakterystyczne wąskie i długie ryjki. Sama rasa ma bardzo długi rodowód, pochodzi bezpośrednio od dzika(...)też dużo młodsza i tańsza (Artesanos de Jabugo kosztuje około 250zł za kilogram) – leżakuje i dojrzewa około roku. Biedronka z okazji tygodnia hiszpańsko-portugalskiego wypełniła swoje lodówki naprawdę niedrogą karkówką z czarnej świni. Hodowanej w Hiszpanii, ale pakowanej i rozdzielanej w Portugalii. Próbowałam znaleźć firmę, która się tym zajęła ale bezskutecznie. Poszukiwania po nazwie z etykiety nie przyniosły większych rezultatów

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  11. Karkówka duszona z papryką i pieczarkami
    Karkówka duszona z papryką i pieczarkami

    Dzisiaj coś dla zwolenników „swojskich” smaków. Będzie karkówka, piwo, papryka, pieczarki oraz dobrze wszystkim znane przyprawy. Jednak dobór składników i przypraw wg przepisu poniżej skutkuje tyleż „znajomą”, co zarazem niebanalną potrawą o oryginalnym smaku i aromacie. W dodatku też bardzo dobrze wyglądającą. I choć niekoniecznie jest to idealny przepis na „szybki” obiad, to przyrządzenie w ten sposób karkówki jest mało(...)przesadnie czasochłonne. Dlatego nada się dobrze zarówno na codzienny posiłek jak i poczęstunek dla gości przy nieco mniej zobowiązujących okazjach. Najlepiej podawać ją z kopytkami lub gotowanymi ziemniakami. Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 2015-10-11 02:54:10 Oryginalna w smaku i atrakcyjna z wyglądu, acz nadal „swojska” karkówka duszona w piwie z papryką i pieczarkami. Zapisz przepis

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  12. KARKÓWKA PIECZONA W CEBULI I ZIEMNIAKI Hasselback
    KARKÓWKA PIECZONA W CEBULI I ZIEMNIAKI Hasselback

    KARKÓWKA SKŁADNIKI: -1 kg karkówki pokrojonej w 1cm plastry -2-3 cebule pokrojone w pióra -przyprawa do karkówki, sól WYKONANIE: Plastry karkówki lekko rozbijamy, nacieramy solą i przyprawą do karkówki. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Plastry wstępnie smażymy na oleju i przekładamy do pojemnika żaroodpornego razem z cebulą. Cebula->karkówka->cebula->karkówka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego(...)stopni i pieczemy ok 60 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy mięso i dopiekamy karkówkę z opcją grzania od góry „opiekanie na chrupko”. Podajemy z ziemniakami i surówką. A ziemniaki możemy zrobić w następujący sposób: ZIEMNIAKI PO SZWEDZKU czyli HASSELBACK POTATOES Obrane ziemniaki nacinamy od góry, uważając, aby nie przeciąć ich w całości. Im cieniej i precyzyjniej natniemy plastry

    Przepis pochodzi z bloga kreatywnie proste, prowadzonego przez ewelinusienka.

  13. Karkówka w sosie własnym
    Karkówka w sosie własnym

    Karkówka w sosie własnym to pyszne danie obiadowe. Mięso podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie. Oczywiście możecie serwować je także z kaszą, ryżem, chlebem – co kto lubi. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej(...)będziecie mogli zajadać się delikatnym i miękkim mięsem. Przygotowując karkówkę dodaję niewiele dodatków, bo zaledwie cebule i czosnek oraz kilka przypraw. Uważam, że sama w sobie ma wspaniały smak i nie musimy jej podkręcać dużą ilością „dopalaczy”. Zapraszam do wykorzystania przepisu i oczywiście komentowania – czy wyszło zgodnie z Waszymi oczekiwaniami Zobacz też: Żeberka w sosie własnym Przepis

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Bazylii, prowadzonego przez Kasia Nowakowska.

  14. Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku
    Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku

    Karkówka jest bardzo smacznym mięsem, więc często gości na moim stole. Tym razem upiekłam ją  w kawałku z  dodatkiem kminku, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Karkówka wyszła w środku bardzo soczysta, zaś z zewnątrz przyjemnie przypieczona. Karkówkę piekłam w woreczku do pieczenia firmy Gosia, co pozwoliło zachować wewnątrz karkówki cały smak i aromat. Mięso pieczone(...)potrzeby nacinania woreczka przed pieczeniem. Mogę śmiało Wam je polecić, gdyż są o wiele wygodniejsze i praktyczniejsze w użyciu od rękawa do pieczenia. Składniki: 1,7 kg karkówki wieprzowej 3 - 4 ząbki czosnku 3 - 4 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie 4 łyżeczki) 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe dodatkowo: woreczek

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  15. Karkówka z grilla – najlepsza marynata
    Karkówka z grilla – najlepsza marynata

    Nadchodzi sezon grillowy – a na grilla, jak powszechnie wiadomo – najlepsza jest karkówka. Karczek z grilla będzie wyśmienity, gdy zostaną spełnione trzy warunki: po pierwsze musimy nabyć mięso dobrej jakości, po drugie mięso powinno mieć sporo czasu na zamarynowanie (najlepiej całą noc), a po trzecie – marynata musi być prawidłowo przygotowana. Dobra marynata na karkówkę z grilla powinna zawierać(...)sprawi, że smaki przejdą sobą nawzajem oraz przyprawy – które, nadadzą smaku. Słodkie dodatki (np. keczup z pomidorów) sprawią, że mięso będzie się pięknie karmelizować. Moja wersja marynaty do karkówki jest bardzo prosta, ale sprawdza się zawsze – zamarynowaną w niej karkówkę można grillować lub smażyć na patelni grillowej. Karkówka z grilla: 4-6 plastrów chudej karkówki ½ szklanki oliwy

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  16. Karkówka suszona
    Karkówka suszona

    mięs, które później zajadamy ze smakiem bez obaw o to, co się w nich znajduje. Furorę od kilku lat robi u nas schab z pończochy , ale równie popularna jest karkówka suszona oraz suszona szynka.  W tym roku postawię pewnie także na karkówkę pieczoną w niskiej temperaturze lub karkówkę z solanki , ale jeszcze do końca nie zdecydowałam.  Taka suszona(...)smaku od mieszanek przypraw lub bardziej jednorodne. Na pewno każdy z Was zjadzie swoje ulubione połączenie, a ja poniżej podaję mój najlepszy do tej pory zestaw przypraw.   Karkówka suszona  Składniki: ok. 1,5-1,7 kg karkówki 1/2 szklanki soli 1/2 szklanki cukru 3-4 ząbki polskiego czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki

    Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją, prowadzonego przez Prawo do gotowania z pasją.

  17. Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze
    Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze

    Niedawno podrzuciłam Wam mój przepis na karkówkę pieczoną w niskiej temperaturze , która robi u nas prawdziwą furorę i zjadamy ją na obiad oraz na kanapki. Teraz przyszła pora na karkówkę z solanki pieczoną w niskiej temperaturze, która również spotyka się z mnóstwem zachwytów i każdy, kto jej próbował, prosił mnie o przepis. Tak przygotowana karkówka jest bowiem bardzo aromatyczna, soczysta(...)najważniejsze każdy fragment mięsa- a nie tylko skórka- są odpowiednio słone. Dzięki marynowaniu karkówki w solance, mięso jest również dosyć trwałe. Polecam zwłaszcza na kanapki, choć na upartego do obiadu również ją można podać. Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze Składniki: 1 niezbyt gruby kawałek karkówki i wadze ok. 2 kg 3 litry wody 6-7 czubatych łyżek soli

    Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją, prowadzonego przez Prawo do gotowania z pasją.

  18. Karkówka pieczona w niskiej temperaturze
    Karkówka pieczona w niskiej temperaturze

    Dziś zapraszam Was na karkówkę pieczoną w niskiej temperaturze. Taki sposób przygotowania mięsa sprawia, że jest ono bardzo soczyste i niesamowicie smaczne. Co ważne, za jednym zamachem można przygotować mięso na obiad i kanapki. Ja dostałam ostatnio od Mamy wielki 2,5 kg kawał karkówki, więc siłą rzeczy mieliśmy go na bardzo długo. I jedliśmy ze smakiem nie tylko(...)upieczeniu, ale i po ostudzeniu na śniadanie i kolację z pieczywem oraz tortillą.  Polecam Wam także schab gotowany 10 minut oraz roladę schabową pieczoną w niskiej temperaturze .   Karkówka pieczona w niskiej temperaturze  (karkówka na kanapki lub obiad) Składniki: 2,5 kg karkówki ok. 50 ml oleju 3 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżki ziół śródziemnomorskich

    Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją, prowadzonego przez Prawo do gotowania z pasją.

  19. Karkówka z grilla elektrycznego
    Karkówka z grilla elektrycznego

    Soczysty kawałek przepysznej karkówki z grilla w sam raz na syty obiadek !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Karkówka z grilla elektrycznego Soczysta karkówka Składniki :    Marynata: sól 2 szt. liścia laurowego 3 szt. ziela angielskiego 4 szt. ziarna pieprzu 1 łyżeczka octu winnego olej paczka przyprawy do karkówki na grilla Przygotowanie(...)pojemnika (miseczki) wkładamy karkówkę, zalewamy ją wodą, dodajemy łyżkę soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu i łyżeczka octu winnego. Tak przygotowaną marynatę wkładamy do lodówki na 12h.    Po 12h delikatnie smarujemy olejem z każdej strony i obtaczamy karkówkę w przyprawie do "karkówki na grilla". Odstawiamy na 1h w tej przyprawie. Po upływie czasu możemy

    Przepis pochodzi z bloga Sprawdzone przepisy kulinarne, prowadzonego przez Krystian Malecki.

  20. Karkówka w sosie chrzanowym
    Karkówka w sosie chrzanowym

    Karkówka w sosie chrzanowym Jeśli masz ochotę na rozpływającą się w ustach karkówkę - wypróbuj przepis, którego pierwszą częścią jest marynowanie karkówki w mleku wraz z cebulą. Całość zwieńczona została sosem chrzanowym na bazie beszamelu i jest to z pewnością przepis, który jeszcze nie raz zagości na moim stole. Karkówka po ugotowaniu jest delikatna i miękka, a sos chrzanowy nadaje całości(...)lekko pikantnego charakteru.  Zobacz również przepisy na inne mięsa ---->   Karkówka w cebuli i miodzie ,  Zrazy wołowe w sosie własnym ,  Gulasz z indyka z papryką ,   Klopsiki z mozzarellą w sosie pieczarkowym ,  Kurczak w garam masala , Schab w majeranku , Kofty z kminem rzymskim , Kurczak w sezamie , Gołąbki po meksykańsku , Polędwica w kolorowym pieprzu

    Przepis pochodzi z bloga Moje Qulinaria, prowadzonego przez MojeQulinaria.

Wybierz stronę :