karkówka - przepisów 2280

  1. Karkówka czosnkowa na kanapki
    Karkówka czosnkowa na kanapki

    Pyszna i aromatyczna karkówka, którą można pokroić na kanapki. Domowa wędlina jest nie tylko smaczna, ale również długo zachowuje świeżość.  Składniki: 1kg karkówki 3 łyżki musztardy 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu  pół łyżeczki soli 12 ząbków czosnku (około) 2 szklanki wody Musztardę mieszamy z majerankiem, solą oraz pieprzem i utworzoną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Karkówkę wsadzamy(...)nadziewamy je obranymi ząbkami czosnku - ściśle upychając czosnek.  Mięso związujemy sznurkiem wędliniarskim, by nie rozpadło się podczas pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową (najlepiej dwie warstwy folii). Gotową karkówkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy do niego dwie szklanki wody i przykrywamy naczynie. Wkładamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do 160*C. Karkówkę pieczemy przez 100 minut od momentu

    Przepis pochodzi z bloga Gotowanie i blogowanie, prowadzonego przez Małgorzata Wróblewska.

  2. Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami
    Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami

    Rewelacyjna i krucha karkówka z dodatkiem miodu spadziowego. Wnętrze karkówki wypełnione pieczarkami i cebulą z posmakiem słodyczy i czosnku. Z zewnątrz chrupiąca skórka. Dodatkiem są uduszone pieczarki i marchewki. 1,2 kg karkówki wieprzowej 200 g pieczarek 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu spadziowego 1 ząbek czosnku Przyprawa do karkówki 1 łyżeczka czosnku staropolskiego Ostra czerwona papryka Sól(...)Pieprz Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Długim nożem robimy kieszonkę w środku mięsa (ale nie przebijamy do końca). Nacieramy przyprawą do karkówki, ostrą czerwoną papryką i czosnkiem staropolskim. Połowę pieczarek kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo kroimy czerwoną cebulę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa muszą nam delikatnie zmięknąć. Przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywami

    Przepis pochodzi z bloga VioletoweKucharzenie, prowadzonego przez VioletoweKucharzenie.

  3. Karkówka z grilla.
    Karkówka z grilla.

    Grill to nie tylko kiełbasa i kaszanka... Osobiście uwielbiam rybę z grilla ( przepis znajdziecie tutaj ), szaszłyki ( mniam ) i karkówkę oczywiście ( np taką ). Dziś kolejny przepis na grillowaną karkówę, a właściwie marynatę bo grillować można różnie ;) . Jak zawsze prosto, myślę że wszystkie składniki  znajdziecie w swojej skrytce z przyprawami ( rozmaryn można zastąpić suszonym - około 1 łyżeczki).  Receptura sprawdzi się(...)sojowego, * 1 łyżeczka tabasco (ilość zależna od preferencji smakowych ), * 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę, * 2 łyżeczki słodkiej papryki, * duża szczypta pieprzu, * kilka gałązek  rozmarynu, * 4-6 plastrów karkówki, Przygotowanie : Karkówkę umyj i osusz. Oliwę, sos sojowy, tabasco, czosnek, paprykę, pieprz zmieszaj  w szklance. Karkówkę ułóż w blaszce / misce, polej  przygotowaną marynatą, dokładnie obtocz. Pomiędzy kawałki mięsa

    Przepis pochodzi z bloga Jusia gotuje, prowadzonego przez Jusia gotuje.

  4. Karkówka po chińsku
    Karkówka po chińsku

    Karkówka po chińsku z selerem naciowym, imbirem i orzechami Czas przygotowania: ok. 25 minut + 30 minut marynowania Składniki: karkówka wieprzowa 600 g orzechy nerkowca 100 g seler naciowy imbir 2 cm kawałek sos sojowy ciemny 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki marynata: sos sojowy ciemny 2 łyżki wino białe wytrawne 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki ocet winny(...)ząbki kozieradka mielona 1 łyżeczka kolendra ziarna 0,5 łyżeczki pieprz 0,5 łyżeczki Sposób przygotowania: 1. W misce wymieszać składniki na marynatę, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. 2. Karkówkę pokroić w paseczki, obtoczyć w marynacie, odstawić na min. pół godziny. 3. Seler naciowy pokroić w paseczki, imbir pokroić w małe słupki. 4. Seler z imbirem podsmażyć na rozgrzanej oliwie

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

  5. Karkówka pieczona z warzywami
    Karkówka pieczona z warzywami

    się rozwiązaniem optymalnym zarówno pod względem wygody jak i czasu przygotowania. Nie mniej jednak można użyć również naczynia żaroodpornego lub metalowej brytfanny. W takim wypadku – patrz uwagi poniżej. Karkówka pieczona z warzywami 2014-12-22 11:29:15 Karkówka pieczona z warzywami to przepis z kategorii „prosto, szybko i skutecznie”. Składniki do tej potrawy są zwykle na bieżąco dostępne(...)kuchni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g karkówki w plastrach o grubości ok. 1 do 1,5cm 1 duża lub 2 małe marchewki (200g) 2 średnie cebule (250g) kilka średnich ziemniaków (400g) 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Czosnek obieramy i miażdżymy w wyciskarce. Plastry mięsa nacieramy częścią soli

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  6. Karkówka pod pierzynką
    Karkówka pod pierzynką

    ostatnich dni! Przepyszna, soczysta, rozpływająca się w ustach karkóweczka. Danie proste ale za to jak smakuje… 1kg karkówki 6 dużych cebul dowolna ilość tartego sera żółtego 4 łyżki masła olej do marynaty przyprawa do karkówki (ja polecam Knorra) Karkówkę kroimy na plastry grubości ok 1,5cm. Plastry delikatnie rozbijamy tłuczkiem ale tylko na tyle żeby rozbić włókna mięsa. Rozbite(...)plastry marynujemy ok. 3 godz w przyprawie i oleju. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Dusimy na patelni, na maśle do momentu lekkiego zeszklenia. Karkówkę wykładamy na blachę lub do dużego naczynia żaroodponego. Cebulę wykładamy równomiernie na karkówkę. Całość pieczemy bez przykrycia przez ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180C. Pod koniec pieczenia całość posypujemy startym serem i wkładamy

    Przepis pochodzi z bloga Poemat Smaku, prowadzonego przez Wioleta J.

  7. Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym
    Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

    Uwielbiam to mięso, przynajmniej raz w tygodniu musi być karkówka! Ta k rucha i mocno doprawiona przyprawami, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym. Do przygotowania takiej karkóweczki znakomicie sprawdzą się przyprawy ze sklepu Piątnica...  (link tutaj) 500 g karkówki  Przyprawa do karkówki  (tutaj) Liść lubczyku  (tutaj) Ostra czerwona papryka Oliwa z oliwek 500 g pieczarek(...)szklanki śmietany 12% 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz Koperek Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. Dokładnie doprawiamy przyprawą do karkówki, liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny).  Po tym czasie pieczemy mięso

    Przepis pochodzi z bloga VioletoweKucharzenie, prowadzonego przez VioletoweKucharzenie.

  8. Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym
    Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym

    Kolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe :) ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin :) Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet(...)godzin wcześniej. Polecam szczególnie na imprezy , gdzie jest sporo gości. Nie narobicie się, a efekt wszystkich zaskoczy. Składniki: (8-10 porcji) 2-3kg karkówki wieprzowej (z kością) 3 łyżki ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane

    Przepis pochodzi z bloga Moja Delicja, prowadzonego przez mojadelicja.

  9. Biało - czerwona karkówka z zupą cebulową i pieczarkami
    Biało - czerwona karkówka z zupą cebulową i pieczarkami

    karkówki 2 cebule 0,5 kg pieczarek 1 zupa cebulowa przyprawa do karkówki keczup śmietana 12% olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do karkówki, przykryć folią aluminiową i wstawić na jakiś czas do lodówki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka i podsmażyć wszystko na patelni. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć dno podsmażonymi pieczarkami z cebulą, następnie położyć(...)plastry karkówki i znów kolejną warstwę pieczarek. Całość posypać zupą cebulową. Tak poukładaną karkówkę wysmarować na przemian keczupem i śmietaną. Piec w piekarniku ok. 90 min w 180 C. Karkówkę najlepiej przyprawić i zostawić w lodówce na całą noc. Tak zamarynowane mięso można również wykorzystać na grilla

    Przepis pochodzi z bloga VioletoweKucharzenie, prowadzonego przez VioletoweKucharzenie.

  10. Karkówka z serem, kabanosem i pomidorkami
    Karkówka z serem, kabanosem i pomidorkami

    Przygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 400 g pieczarek 2 cebule 300 g sera 1 kabanos 100 g pomidorków koktajlowych 2 jajka Bułka tarta Sól pieprz Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule(...)garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W miseczce mieszamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką, posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami i kabanosem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia

    Przepis pochodzi z bloga VioletoweKucharzenie, prowadzonego przez VioletoweKucharzenie.

  11. Grillowana karkówka z musem paprykowym
    Grillowana karkówka z musem paprykowym

    Natarta ziołami, pyszna i soczysta karkóweczka. Idealnie komponuje się z musem paprykowym z pieczonej czerwonej papryki i cebuli. Na pewno nie raz wrócę do tego dania! 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki oregano Oliwa z oliwek Mus: 0,5 czerwonej papryki 1 czerwona cebula Olej Sól Pieprz Karkówkę myjemy i kroimy(...)plastry. Każdy plaster przyprawiamy przyprawą do karkówki, oregano i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (tak żeby mięso przeszło aromatem ziół). Karkówkę grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Paprykę oraz czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu blendujemy

    Przepis pochodzi z bloga VioletoweKucharzenie, prowadzonego przez VioletoweKucharzenie.

  12. Pieczona karkówka
    Pieczona karkówka

    Kupiłam kawałek karkówki i nie wiedziałam co z nią zrobić. Postanowiłam ją upiec. Połowę zjedliśmy na obiad a resztę schowałam do lodówki i będzie do chleba w sam raz, bo już nam się sprzykrzyły te kupne szynki, kiełbaski i inne naładowane chemią mięsiwa. Wprawdzie nie jestem zwolenniczką czosnku, nie to że nie lubię, po prostu mi nie służy, to jednak(...)upieczonej karkówce wcale mi to nie przeszkadzało. Składniki: 1 kg karkówki 1 kostka rosołowa 6 łyżek oleju 1 szklanka wody suszony majeranek – 2 łyżki suszona bazylia – 1 łyżka sól , pieprz do smaku 3 listki laurowe 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Sposób wykonania: Kostkę rosołową rozgnieść i wymieszać dokładnie z 3 łyżkami oleju tak żeby nie było grudek, dodać do tego rozgniecione

    Przepis pochodzi z bloga Na słodko lub wytrawnie, prowadzonego przez Grażyna Jck.

  13. Karkówka w sosie pieczarkowym
    Karkówka w sosie pieczarkowym

    czasu do czasu dobrze jest zrobić jakieś mięso w sosiku….do ziemniaczków, ryżu czy kaszy gryczanej… Najczęściej wtedy kupuję karkówkę i przygotowuję ją w sosie pieczarkowo-cebulowym. To potrawa łatwa w przygotowaniu a naprawdę smaczna i w dodatku z prostych składników… Podaję z colesławem lub surówką z czerwonej kapusty . Zapraszam! Karkówka w sosie pieczarkowym – składniki(...)plastrów karkówki 400g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku sól , pieprz, papryka, mąka do oprószenia kotletów, olej do smażenia   Karkówkę opłukuję wodą, osuszam i doprawiam solą, pieprzem i papryką. Najlepiej zrobić to wcześniej, przykryć folią i zostawić w lodówce na kilka godzin. Przed smażeniem mięso oprószam mąką i smażę z dwóch stron. Przekładam do rondelka i podlewam wodą, żeby

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  14. KARKÓWKA Z KAPUSTĄ
    KARKÓWKA Z KAPUSTĄ

    polska karkóweczka jest rewelacyjna! Tak więc zamawiam co 2-3tyg. kilka kg... a potem puszczam wodze fantazji....i nie wychodzę z kuchni przez 2 dni. Ostatnio padło na karkówkę z kiszoną kapustą bo bardzo lubię karkówkę a jeszcze bardziej kiszoną kapuchę :) Użyte składniki: 1,5 kg karkówki 05 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 2 cebule liść laurowy ziele angielski(...)sól przyprawa do karkówki odrobina czosnku w proszku ostra papryka olej do smażenia mięsa Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, oprószamy przyprawą do karkówki, czosnkiem, ostrą papryką. Podsmażamy na oleju z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, oraz poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Przekładamy do naczynia z mięsem. Na całość nakładamy poszatkowaną kapustę kiszoną

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.

  15. KARKÓWKA Z GRZYBAMI I CEBULKĄ
    KARKÓWKA Z GRZYBAMI I CEBULKĄ

    Karkówka to taki wdzięczny produkt do obróbki :)  Można ją smażyć w całości, robić w plastrach  panierowaną jak kotlet, zapiekać, smażyć, dusić na wiele sposobów.  Robię ją dość często bo moja gorsza połowa za nią przepada :)  Tym razem wybór padł na karkówkę z grzybami i cebulą, bo takiej nie zamieszczałam jeszcze na blogu:) Składniki: 1 kg karkówki(...)250g pieczarek 3 cebule sól pieprz majeranek cząber 1 ząbek czosnku olej musztarda francuska 1 łyżka mąki bulion Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Każdy plaster  posypujemy mieszanką wymienionych przypraw,smarujemy musztardą francuską i polewamy olejem. Plastry układamy w plastikowym zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 2-3h. Po tym czasie mięso

    Przepis pochodzi z bloga Walijskie Pichcenie, prowadzonego przez Walijskie Pichcenie.