karkówka - przepisów 2335

  1. Karkówka w kiszonej kapuście
    Karkówka w kiszonej kapuście

    Uwielbiam karkówkę pod każdą postacią. Musi być jednak bardzo krucha i soczysta. Bardzo lubię karkówkę w wersji pomidorowej . Przepadam też za karkówką w kiszonej kapuście . Postanowiłam więc połączyć te dwa uwielbiane przeze mnie przepisy w jedną całość. Tak powstał przepis na karkówkę duszoną w kiszonej kapuście, ale na pomidorowo. Efekt mego pomysłu przeszedł najśmielsze oczekiwania. Miał być obiad(...)był tylko na jeden....ach jak ja tego nie lubię. Dla tych co nie lubią gotować codziennie....zdecydowanie nie polecam. Składniki: 4 plastry karkówki 40 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula mały seler 3 liście laurowe 5 szt. ziela angielskiego 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy

    Przepis pochodzi z bloga Pobite gary Barbary, prowadzonego przez Pobitegarybarbary.

  2. Karkówka po cygańsku!
    Karkówka po cygańsku!

    Może się wydawać, że karkówka to tłuste mięso, które ciężko jest przyrządzić. Akurat tak się składa, że wszyscy moi domownicy bardzo lubią te mięso i według mnie najbardziej nadaje się do pieczenia. Karkówka po cygańsku  to idealna potrawa na rodzinne imprezy jak i po prostu na obiad. Mięso wyciągnięte z piekarnika jest mięciutkie i soczyste! Składniki na karkówkę(...)cygańsku: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); około 1,5 kg karkówki 250 g pieczarek 3 cebule 2 czerwone papryki 3-4 kiszone ogórki sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, papryka słodka Składniki na sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1/3 szklanki wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy sól, pieprz, chilli, czosnek niedźwiedzi

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj z Prezesem, prowadzonego przez baki.

  3. Karkówka w sosie ketchupowym
    Karkówka w sosie ketchupowym

    Bardzo lubię karkówkę. Szczególnie tą, zapiekaną w piekarniku. Bez żadnego podsmażania. Włożona do pieca jako surowe mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą . Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami . Tym razem postanowiłam zrobić mięso(...)połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam. Składniki: 1 kg karkówki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule ok. 5 ogórków konserwowych 6 łyżek ketchupu sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę

    Przepis pochodzi z bloga Pobite gary Barbary, prowadzonego przez Pobitegarybarbary.

  4. Karkówka z ananasem
    Karkówka z ananasem

    Karkówka z ananasem Karkówka pieczona z ananasem to super połączenie słodkości owoców z mięsem. Spróbujcie urozmaicić sobie obiad takim daniem – będziecie mile zaskoczeni smakiem. składniki: kilka plastrów karkówki wieprzowej puszka ananasa w plastrach pieprz, sól smalec lub olej do smażenia wykonanie: Karkówkę solimy,pieprzymy i smażymy na kolor brązowy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni. Usmażoną karkówkę, razem z tłuszczem spod smażenia przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Zalewamy mięso sokiem z ananasa. Plasterki ananasa układamy na wierzchu karkówki. Pieczemy około 40 minut w tym ostatnie 10 minut bez pokrywy. Podajemy gorące

    Przepis pochodzi z bloga Sezonowy Garnek, prowadzonego przez sezonowy garnek.

  5. Karkówka z grilla
    Karkówka z grilla

    Kolejny ciepły, długi weekend przed nami. Jeśli jeszcze nie macie planów, może zachęcę Was do spędzenia jednego dnia przy grillu. Dzisiaj propozycja na karkówkę z grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Poza drobiem z grilla, właśnie karkówka sprawdza się najlepiej, grillowana bez dodatków.  Składniki: 4 kotlety z karkówki Składniki marynaty do mięsa: 1 płaska łyżeczka soli (jeśli(...)mielonego 5 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie kruche i mięciutkie już po krótkim grillowaniu.  Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry i z obu stron rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Oleju dajemy tyle, aby marynata była  dość gęsta, ale płynna

    Przepis pochodzi z bloga Smak mojego domu, prowadzonego przez Agade.

  6. Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta
    Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta

    doskonały pomysł na szybie danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś(...)kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1/2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g zielonych

    Przepis pochodzi z bloga karmelowy, prowadzonego przez karmelowy.

  7. Karkówka czosnkowa na kanapki
    Karkówka czosnkowa na kanapki

    Pyszna i aromatyczna karkówka, którą można pokroić na kanapki. Domowa wędlina jest nie tylko smaczna, ale również długo zachowuje świeżość.  Składniki: 1kg karkówki 3 łyżki musztardy 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu  pół łyżeczki soli 12 ząbków czosnku (około) 2 szklanki wody Musztardę mieszamy z majerankiem, solą oraz pieprzem i utworzoną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Karkówkę wsadzamy(...)nadziewamy je obranymi ząbkami czosnku - ściśle upychając czosnek.  Mięso związujemy sznurkiem wędliniarskim, by nie rozpadło się podczas pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową (najlepiej dwie warstwy folii). Gotową karkówkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy do niego dwie szklanki wody i przykrywamy naczynie. Wkładamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do 160*C. Karkówkę pieczemy przez 100 minut od momentu

    Przepis pochodzi z bloga Gotowanie i blogowanie, prowadzonego przez Małgorzata Wróblewska.

  8. Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami
    Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami

    Rewelacyjna i krucha karkówka z dodatkiem miodu spadziowego. Wnętrze karkówki wypełnione pieczarkami i cebulą z posmakiem słodyczy i czosnku. Z zewnątrz chrupiąca skórka. Dodatkiem są uduszone pieczarki i marchewki. 1,2 kg karkówki wieprzowej 200 g pieczarek 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu spadziowego 1 ząbek czosnku Przyprawa do karkówki 1 łyżeczka czosnku staropolskiego Ostra czerwona papryka Sól(...)Pieprz Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Długim nożem robimy kieszonkę w środku mięsa (ale nie przebijamy do końca). Nacieramy przyprawą do karkówki, ostrą czerwoną papryką i czosnkiem staropolskim. Połowę pieczarek kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo kroimy czerwoną cebulę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa muszą nam delikatnie zmięknąć. Przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywami

    Przepis pochodzi z bloga VioletoweKucharzenie, prowadzonego przez VioletoweKucharzenie.

  9. Karkówka z grilla.
    Karkówka z grilla.

    Grill to nie tylko kiełbasa i kaszanka... Osobiście uwielbiam rybę z grilla ( przepis znajdziecie tutaj ), szaszłyki ( mniam ) i karkówkę oczywiście ( np taką ). Dziś kolejny przepis na grillowaną karkówę, a właściwie marynatę bo grillować można różnie ;) . Jak zawsze prosto, myślę że wszystkie składniki  znajdziecie w swojej skrytce z przyprawami ( rozmaryn można zastąpić suszonym - około 1 łyżeczki).  Receptura sprawdzi się(...)sojowego, * 1 łyżeczka tabasco (ilość zależna od preferencji smakowych ), * 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę, * 2 łyżeczki słodkiej papryki, * duża szczypta pieprzu, * kilka gałązek  rozmarynu, * 4-6 plastrów karkówki, Przygotowanie : Karkówkę umyj i osusz. Oliwę, sos sojowy, tabasco, czosnek, paprykę, pieprz zmieszaj  w szklance. Karkówkę ułóż w blaszce / misce, polej  przygotowaną marynatą, dokładnie obtocz. Pomiędzy kawałki mięsa

    Przepis pochodzi z bloga Jusia gotuje, prowadzonego przez Jusia gotuje.

  10. Karkówka po chińsku
    Karkówka po chińsku

    Karkówka po chińsku z selerem naciowym, imbirem i orzechami Czas przygotowania: ok. 25 minut + 30 minut marynowania Składniki: karkówka wieprzowa 600 g orzechy nerkowca 100 g seler naciowy imbir 2 cm kawałek sos sojowy ciemny 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki marynata: sos sojowy ciemny 2 łyżki wino białe wytrawne 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki ocet winny(...)ząbki kozieradka mielona 1 łyżeczka kolendra ziarna 0,5 łyżeczki pieprz 0,5 łyżeczki Sposób przygotowania: 1. W misce wymieszać składniki na marynatę, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. 2. Karkówkę pokroić w paseczki, obtoczyć w marynacie, odstawić na min. pół godziny. 3. Seler naciowy pokroić w paseczki, imbir pokroić w małe słupki. 4. Seler z imbirem podsmażyć na rozgrzanej oliwie

    Przepis pochodzi z bloga Chili Czosnek, prowadzonego przez chiliczosnek.pl.

  11. Karkówka pieczona z warzywami
    Karkówka pieczona z warzywami

    się rozwiązaniem optymalnym zarówno pod względem wygody jak i czasu przygotowania. Nie mniej jednak można użyć również naczynia żaroodpornego lub metalowej brytfanny. W takim wypadku – patrz uwagi poniżej. Karkówka pieczona z warzywami 2014-12-22 11:29:15 Karkówka pieczona z warzywami to przepis z kategorii „prosto, szybko i skutecznie”. Składniki do tej potrawy są zwykle na bieżąco dostępne(...)kuchni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g karkówki w plastrach o grubości ok. 1 do 1,5cm 1 duża lub 2 małe marchewki (200g) 2 średnie cebule (250g) kilka średnich ziemniaków (400g) 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Czosnek obieramy i miażdżymy w wyciskarce. Plastry mięsa nacieramy częścią soli

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  12. Karkówka pod pierzynką
    Karkówka pod pierzynką

    ostatnich dni! Przepyszna, soczysta, rozpływająca się w ustach karkóweczka. Danie proste ale za to jak smakuje… 1kg karkówki 6 dużych cebul dowolna ilość tartego sera żółtego 4 łyżki masła olej do marynaty przyprawa do karkówki (ja polecam Knorra) Karkówkę kroimy na plastry grubości ok 1,5cm. Plastry delikatnie rozbijamy tłuczkiem ale tylko na tyle żeby rozbić włókna mięsa. Rozbite(...)plastry marynujemy ok. 3 godz w przyprawie i oleju. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Dusimy na patelni, na maśle do momentu lekkiego zeszklenia. Karkówkę wykładamy na blachę lub do dużego naczynia żaroodponego. Cebulę wykładamy równomiernie na karkówkę. Całość pieczemy bez przykrycia przez ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180C. Pod koniec pieczenia całość posypujemy startym serem i wkładamy

    Przepis pochodzi z bloga Poemat Smaku, prowadzonego przez Wioleta J.

  13. Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym
    Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

    Uwielbiam to mięso, przynajmniej raz w tygodniu musi być karkówka! Ta k rucha i mocno doprawiona przyprawami, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym. Do przygotowania takiej karkóweczki znakomicie sprawdzą się przyprawy ze sklepu Piątnica...  (link tutaj) 500 g karkówki  Przyprawa do karkówki  (tutaj) Liść lubczyku  (tutaj) Ostra czerwona papryka Oliwa z oliwek 500 g pieczarek(...)szklanki śmietany 12% 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz Koperek Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. Dokładnie doprawiamy przyprawą do karkówki, liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny).  Po tym czasie pieczemy mięso

    Przepis pochodzi z bloga VioletoweKucharzenie, prowadzonego przez VioletoweKucharzenie.

  14. Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym
    Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym

    Kolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe :) ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin :) Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet(...)godzin wcześniej. Polecam szczególnie na imprezy , gdzie jest sporo gości. Nie narobicie się, a efekt wszystkich zaskoczy. Składniki: (8-10 porcji) 2-3kg karkówki wieprzowej (z kością) 3 łyżki ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane

    Przepis pochodzi z bloga Moja Delicja, prowadzonego przez mojadelicja.

  15. Biało - czerwona karkówka z zupą cebulową i pieczarkami
    Biało - czerwona karkówka z zupą cebulową i pieczarkami

    karkówki 2 cebule 0,5 kg pieczarek 1 zupa cebulowa przyprawa do karkówki keczup śmietana 12% olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do karkówki, przykryć folią aluminiową i wstawić na jakiś czas do lodówki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka i podsmażyć wszystko na patelni. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć dno podsmażonymi pieczarkami z cebulą, następnie położyć(...)plastry karkówki i znów kolejną warstwę pieczarek. Całość posypać zupą cebulową. Tak poukładaną karkówkę wysmarować na przemian keczupem i śmietaną. Piec w piekarniku ok. 90 min w 180 C. Karkówkę najlepiej przyprawić i zostawić w lodówce na całą noc. Tak zamarynowane mięso można również wykorzystać na grilla

    Przepis pochodzi z bloga VioletoweKucharzenie, prowadzonego przez VioletoweKucharzenie.