zupa - 39309 przepisów (strona:1956/2621)

Porcja zdrowia, czyli koktajl z pietruszką, arbuzem i kiwi 172

Natka pietruszki to nie tylko zapach, który dodajemy do zup i potraw, ale przede wszystkim porcja wielu witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy A i C, a przy tym poprawia pracę jelit, nadaje świeżość cerze oraz działa pozytywnie na wzrok. Połączenie wszystkich składników tego koktajlu może zaskakiwać i budzić skrajne emocje, ale efekt smakowy jest nie do opisania. Jestem

ChilliJemy
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 122

indyjski daal czy arabski hummus na stole już nikogo nie dziwi – szczególnie w dużych miastach. Używamy też innych ziół niż kiedyś. Pietruszka i koperek były podstawową zieleniną w zupie. Dziś w zasadzie w większości kuchni, gdzie codziennie gotuje się obiady, można spotkać bazylię, rozmaryn, oregano czy tymianek. Wybór wszystkiego – ze względu na otwarte rynki jest coraz szerszy. Nasza

Poezja smaku
Domowy jogurt naturalny bez jogurtownicy 144

czasie studzimy jogurt i wkładamy go do lodówki. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/domowy-jogurt-naturalny-bez-jogurtownicy/ BosowKuchni   Zapisz Artykuł Domowy jogurt naturalny bez jogurtownicy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Klubodajnia Przystanek Korzeniowa, Kazimierz Dolny 227

tylko. Każdy znajdzie coś dla siebie, a ja miałam ochotę na wszystko z menu :) Znalazło się tu miejsce na śniadania (zarówno na słodko, jak i wytrawne), przekąski, zupy, dania główne i desery. A ceny przyjemnie niższe niż w większości kazimierskich knajpek. Trafiliśmy tam przed południem, bardzo głodni, po kilkukilometrowym spacerze. Zamówiliśmy sycące dania, a ich smak był w punkt taki

Mienta blog
lody na gorących truskawkach 146

które możecie kupić w sklepie internetowym Strefa Ulubiona pod tym linkiem: klik , dostępne są w czterech pięknych letnich kolorach. Mojej córeczce tak się spodobały, że jada w nich nawet zupę.  Składniki na 2 porcje: 200 g truskawek łyżka cukru sok z połowy cytryny szczypta cynamonu 6 gałek lodów o dowolnym ulubionym smaku garść poziomek Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dietetyczna pizza- pizzerinki z cukinii 180

nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 15-20 min. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/fit/dietetyczne-pizze-pizzerinki-cukinii/ BosowKuchni   Artykuł Dietetyczna pizza- pizzerinki z cukinii pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Hummus w słoiku. 194

Jestem słoikiem. Lubię słoiki.    Przywożę je też z domu rodziców.  Czasami dostaję z nimi paczkę. (!) W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody

Fiolka w kuchni
Tarta z botwinką i bobem na razowym cieście 128

czosnku 2 cebule 300 ml śmietany 18% 3 jajka 100 g sera żółtego sól pieprz oregano majeranek 2 łyżki oleju do smażenia Botwinkę oczyścić i pokroić tak jak na zupę. W głębszym naczyniu podsmażyć cebulę i czosnek, dodać botwinkę i od czasu do czasu mieszać, kiedy zacznie puszczać soki, przykryć do podduszenia, na koniec odparować, doprawić do smaku solą

Gotowanie jest łatwe
Sztuka fermentacji 155

odpowiedzialne za smak sfermentowanego jedzenia, to właśnie na tym ostatnim się skupcie. Wiemy, jak lubicie podjadać jogurty, kefiry, maślanki, twarogi i sery dojrzewające, szynkę prosciutto, vinho verde, zupę miso, kimchi i fermentowane tofu. Wiemy, że coraz częściej szukacie najlepszych piw z małych browarów. Wiemy, że pijecie cydr i lejecie do wszystkiego sos sojowy. A teraz wyobraźcie sobie, że możecie przynajmniej

GRUBY WAŁEK
Schab na parze z makaronem Somen 228

schabowy z ziemniakami plus surówka :) Moim zdaniem do makaronu tez świetnie pasuje. Dziś użyłem japońskiego makaronu pszennego Somen, który ma bardzo krótki czas przygotowania. Doskonale nadaje się również do zup, sałatek czy na zimno z dressingiem i warzywami. Składniki :  2 plastry schabu 1 łyżka sosu sojowego  50g makaronu Somen 2 pieczarki  pomidor bez skórki  natka pietruszki

Parowar Faceta
Risotto z młodymi warzywami 125

końcem gotowania. Na sam koniec dodajemy parmezan. Doprawiamy i mieszamy. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/risotto-mlodymi-warzywami/ BosowKuchni   Artykuł Risotto z młodymi warzywami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 139

winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody (37-40 stopni) - 15 g drożdży świeżych - szczypta cukru - łyżka soli - łyżka

I tu będę miała takie te
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 136

masy. Łączę z oliwą, zagniatam chwilę formuję kulę, jeszcze odrobinkę wygładzam dłonią z odrobiną oliwy. Przykrywam i odstawiam w cieple, na przykład w okolice kuchenki, na której gotuję właśnie zupę.   Ciasto rośnie sobie minimum godzinę, najlepiej półtorej. Spektakularnie wypełni naczynie. Przekładam je wówczas na omączony blat i dzielę na 8 części ciasto jest bardzo wdzięczne do pracy

I tu będę miała takie te
szybkowar-gołąbki o smaku kurczaka po węgiersku... 210

łopatka, ryż ugotowany 3 saszetki, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, mieszanka przypraw kurczak po węgiersku Royal Brand 1 opakowanie, smalec 2 łyżki, woda 4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać z główki sparzone liście, pościnać zgrubiały nerw z liści ryż ugotować w niesolonej wodzie, wystudzić, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe racuchy z truskawkami 133

niezbyt chętnie spadało z łyżki, ale jednocześnie aby nie trzymało formy. Najlepiej smaż od razu na dwóch patelniach po 3 sztuki na jednej. Rozgrzej olej, nabieraj ciasto nabierką do zupy, i uwaga patent: za każdym razem przed nabraniem ciasta zanurz nabierkę w wodzie (przygotuj sobie kubek z wodą), dzięki temu ciasto idealnie odchodzi od łyżki. Smaż na małym ogniu

greenscarf