powoli zaczyna przypominać młodą kapustę. Coraz częściej rozglądam się za nią w sklepach. Ostatnio kupiłam od razu dwie główki, bo pomysłów na nią mam jak zwykle multum. Surówki, sałatki, zupy, gołąbki takie i śmakie, makarony i inne bigosy. Jednym z nich była właśnie surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim. Sos farmerski to ustrojstwo pasujące do wielu sałatek i surówek
Kardamonovypołowie pieczenia po prostu ją ściągnijcie. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą Pieczone gołąbki z młodej kapusty Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Zupa gołąbkowa Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywtedy naprawdę ta potrawa smakuje na bardziej swojską. Mam nadzieję, że wiecie do czego piję. Kurczę, myślę sobie właśnie nad jesiennymi potrawami. Pogoda jest taka, że zaczynam myśleć o zupach, o dyni, śliwkach. O tym, że będzie coraz mniej owoców i warzyw. Ten stan jest fajny przez chwilę, a potem w listopadzie zaczynam tęsknić za pomidorami i malinami. Jasna cholera
Kardamonovymogę pesto zrobić. Tym razem stanęło na jarmużu, który częściej u nas gości. Do czego je jeszcze dodać? Poza makaronami, lubię dodawać je do ryb i owoców morza, do zup, do sałatek, do potraw z grilla. Pod przepisem wpiszę Wam parę propozycji dań z pesto właśnie. Normalnie wpisuję tam podobne przepisy, ale dzisiaj zrobię wyjątek. Może ktoś z Was czymś
Kardamonovytrzymam maksymalnie 4 dni. Możecie je oczywiście także zawekować albo zamrozić. A potem już możecie jechać z koksem. Bo takie puree jest świetne do ciast, babeczek, do sosów, zup, klusek, naleśników i innych racuchów. Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami jest naprawdę przepyszna. Jest rozgrzewająca, słodka, sycąca. Na jesienne śniadania jest jak znalazł, o ile rano macie luźne 10 minut
Kardamonovymnie na blogu. Skąd pomysł na śledzie pod pierzynką? Parę tygodni temu zadzwoniłam do mojego brata z pytaniem co kojarzy mu się ze świętami. Klasycznie przywalił mi makiełkami i zupą grzybową , ale te na blogu już mam, więc czekałam na inne propozycje. Później wypalił: „śledzie pod pierzynką, może z burakami”. Pomyślałam spoko, pasuje, zrobię. Oczywiście bez buraków
Kardamonovylekko wszystko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Jeżeli do gotującego się szpinaku dodalibyśmy jogurt, ten prawdopodobnie by się zważył (mi się tak często działo np. przy okazji gotowania zup). Wyłączam więc pod nim gaz i robię to co wcześniej napisałam. Jak widzicie na zdjęciu nic się nie zważyło. Podobne przepisy: Szpinak z kozim serem Artykuł Szpinak z jogurtem pochodzi z serwisu
Kardamonovybotwinka. W końcu taka jak trzeba. W tym roku sezonu nie rozpoczęłam jednak od zupy, a od (powiedzmy) sałatki. Na dodatek takiej, którą My może spokojnie zjeść. Oczywiście pod warunkiem, że feta która wyląduje na talerzu jest owczo-kozia, mleko krowie odpada. I postanowiłam ugotować w końcu kaszę, którą jadłam ostatnio chyba z pół roku temu. Do tego oczywiście suszone
Kardamonovycoś dla siebie. Szczególnie polecam Wam makaron z boczkiem i ten z kurczakiem. Smacznego. Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam tagliatelle) 250 ml śmietanki 18% (tej w kartoniku, do zup i sosów) 150 g wędzonego boczku 1 średnia cukinia (ja użyłam żółtej) 1 cebula 2 ząbki czosnku parę świeżych liści rozmarynu (można użyć natki pietruszki) 2 garści startego parmezanu sól
Kardamonovytakie, nie mieliśmy więc potrzeby bawić się w ich gotowanie. Mamy jednak w sumie już jesień i smaczniejsze są owsianki na ciepło. Tak jak latem nie lubię jeść ciepłych zup, tak w chłodniejsze dni wolę jeść coś rozgrzewającego (odkrywcze, wiem). Po wrześniowych wakacjach przywieźliśmy do domu parę kilogramów gruszek, które kupiliśmy głównie z myślą o nalewce. Część rozdaliśmy, trochę zjedliśmy
KardamonovyParę dni temu zastanawiałam się nad potrawami z dynią. Ciągle w głowie przewijają mi się jedynie zupy, ciasta i babeczki. W międzyczasie wpadłam na pomysł ugotowania chili con carne z dynią . Później przyszła kolej na tarty i curry. Ciągle jednak nie do końca o to mi chodziło. I tak myślałam, myślałam i wymyśliłam. Pieczona dynia z fetą. Koniecznie z rozmarynem
Kardamonovypotem pomyślałam, że napiszę go tak od serca, bo bardzo kojarzy mi się z moją ukochaną babcią. Zawsze gdy do niej przyjeżdżałam, serwowała mi biały ser ze szczypiorkiem, zupę fasolową i ciasto drożdżowe z kruszonką. I ten ser zawsze smakował tak samo. Zawsze. Bo kupowała ten konkretny i żaden inny, bo dodawała do niego śmietanę, a nie jogurt, bo nigdy
Kardamonovyzawekować, na wszelki wypadek więc go zapasteryzowałam. Normalną metodą – w garnku z wodą. Wszystkie słoiki pięknie mi się pozamykały. To chyba najbezpieczniejsza metoda. Na dziś tyle, idę kończyć zupę z kalarepy i pora. Jak dobrze pójdzie, może przepis wyląduje na kardamonie w ciągu najbliższych paru dni. Składniki: 3 kg jabłek pół szklanki wody 1 laska cynamonu lub ćwierć łyżeczki
Kardamonovykolejne sztuki, wyciągałam mniejsze porcje i odgrzewałam w małym garnku. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Zupa gołąbkowa Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Pieczone gołąbki z młodej kapusty Artykuł Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypewnego dnia trochę zapomniałam o zrobieniu My jedzenia na wyjazd służbowy. A ubzdurałam sobie, że musi to być coś co zawekuję, coś co będzie miało konsystencję bardzo gęstej zupy i przede wszystkim coś, co mój mąż zje z przyjemnością. I padło na fasolkę po bretońsku. No to siup. No nie siup, bo zapomniałam namoczyć fasolę. Nie miałam czasu na eksperymenty
Kardamonovy