zupa - 39353 przepisów (strona:1398/2624)

Szynka peklowana w całości z szynkowaru 262

Czym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ? Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów . Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Golden milk - ayurwedyjskie "złote mleko" 191

Jakiś czas temu podawaliśmy Wam  na naszym blogu z Arabii Saudyjskiej przepis na to " Jak się pozbyć...... chrapania ", który dostaliśmy od naszej sąsiadki - Panchemi. Zarówno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jibneh shelal - syryjski ser 259

Pochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Shanklish - ser suszony na słońcu 239

Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Camembert ze słodkim kleksem 176

Zapraszam na przygotowanie szybkiej przekąski - sera Camembert ze słodką nutką. Zazwyczaj jest on podawany z borówkami, u mnie w wersji z pysznym sosem winogronowym. ser camembert

Humanistka w kuchni
Imprezowe kanapeczki - krakersy z serkiem i łososiem 587

Chciałabym zaproponować Wam dzisiaj małą, ale za to pyszną przekąskę, która doskonale sprawdzi się jako przystawka na eleganckim przyjęciu, jak i na zwykłej domowej imprezie. Jest

Kuchnia Pełna Pasji
Żurek śląski 197

litra żurku. Dalej podgrzewałem żurek na małym ogniu - po jego ponownym zagotowaniu jeszcze przez około 10 minut. Jajka ugotowałem na twardo i obrałem ze skorupek. Na talerze nalałem porcje zupy, dbając o to, aby w każdej porcji znalazła się słuszna ilość kiełbasy i boczku. Na wierzchu zupy w talerzach ułożyłem przekrojone na połówki jajka na twardo. Podałem z chlebem

Wyprawy kulinarne
Cupcekes wielkanocne - wanilia z kremem waniliowym 184

Babeczka: 80 g masła 240 g mąki 230 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczenia ...................................... 2 jajka 200 ml mleka ekstrakt z wanilii

Humanistka w kuchni
Cupcakes czekoladowe- wersja Wielkanocna 165

babeczka:  80 g masła 200 g mąki 230 g cukru 3 łyżki kakao 1/ 4 łyżeczki soli    1 łyżka proszku do pieczeni 2

Humanistka w kuchni
Cupcakes wielkanocne - kawowe z kremem kawowym 125

Babeczka: 110 g brązowego cukru 200 g mąki 110 g cukru 100 g masła szczypta soli 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao  2

Humanistka w kuchni
Ciasto z czerwoną porzeczką i borówkami 174

Tęskniąc za latem postanowiłam przygotować proste i letnie ciasto z borówkami i czerwoną porzeczką. Ciasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami

Humanistka w kuchni
Tort wg Nigelli Lawson - tort truskawkowy 230

Tort z przepisu Nigelli Lawson wydaje się być typowo letnim. Wydaję mi się jednak, że nie ma nic piękniejszego niż lato wiosną ;-). Torcik pyszny, a 

Humanistka w kuchni
Zakwas na żurek 181

wąchajmy go  :)  Ż eby nam nie spleśniał pamiętajmy o dobrze  wygotowanym słoiku. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą.  Po ukiszeniu wlewamy zakwas do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić(...)Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu. Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody

Bon Appetit Małgorzaty
Meksykańskie kotleciki 203

Jeżeli lubicie jedzenie na ostro to musicie posmakować innej odsłony kotletów mielonych.  pół kg drobiowego mięsa mielonego  1 cebula czerstwa bułka jajko pół łyżeczki

Humanistka w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 261

wałkowania, świetnie się zlepia i nie wysycha. Druga rzecz, to oczywiście farsz. Ilość suszonych grzybów, zależy od tego jak bardzo aromatyczne mają być pierogi. Pierogi podajemy z czerwonym barszczem, zupą grzybową lub osobno. Zanurzone w zupie lub z podsmażoną cebulką. Gotowane lub odsmażane (takie są najlepsze). Inaczej mówiąc - pełna dowolność. Składniki na 50-70 pierogów: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej

Pełny talerz