zupa - 39012 przepisów (strona:1397/2601)

Ravioli z łososiem i twarogiem 206

koperek to trio, które bardzo, ale to bardzo się lubi. Macie ochotę? Jeśli zrobicie naprawdę małe pierożki to można podać zarówno jako samodzielne danie albo np. z kremową zupą tak jak zrobiłam to w przypadku Zupy pomidorowej z pomidorowo-serowymi ravioli ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wigilijna wieczerza. 103

ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia wymoczę go w mleku, wysuszę i przyprawię- smażenie jutro. No jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro(...)usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz

Kuchnia Beaty
Kapuśniak 168

Przepis na zupę kapuśniak mam od mojej mamy. Robi ją od wielu lat i ja również robią ją według tego przepisu. A jak wiadomo przepisów jest bardzo wiele na kapuśniak a lubimy najbardziej ten przepis, który pamiętamy z dzieciństwa. Składniki:    60 dag kapusty kiszonej    30 dag marchwi    pietruszka    seler    około(...)się, przelać ja do garnka z mięsem i dalej gotować, wsypując kaszę. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i lekko podgotować w osobnym garnku i dopiero wtedy już podgotowane dodać do zupy. Dorzucić pokrojoną w plasterki kiełbaskę.  Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz wlać sok pomidorowy. Całość zagotować

Amatorka kuchenna
Ogórki na zupę ogórkową - zimą, jak znalazł! 136

Kupiłam kilka dni temu ogórki gruntowe, żeby zrobić z nich kiszone . Zostało mi 8 sztuk, a zabrakło dużych słoików, więc postanowiłam zrobić z nich dwa nieduże słoiczki ogórków na zupę ogórkową, którą będziemy wcinać zimą:) Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi...  Składniki(...)pojawi się na wierzchu pianka, a woda przestanie być przezroczysta - to będzie po ok. 3-4 dniach, nie wcześniej A potem, zimą, wyjmujemy słoiczki ze spiżarki i gotujemy zupę ogórkową:) Na zdrowie! :) Biorę udział w akcjach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Groszek ptysiowy 131

Ostatnio coraz częściej goszczą na Naszym stole zupy - kremy. Do tych zup najbardziej lubię podawać grzanki lub groszek ptysiowy. I ten groszek zawsze kupowałam. Ostatnio się zraziłam, bo kupny groszek był po prostu niesmaczny, wydawało się, że wprost ociekający tłuszczem, dlatego też postanowiłam zrobić sama w domu. Stwierdziłam, że nie raz robiłam ptysie i zrobienie takiego groszku nie może być

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 153

zgodnie z naszym życzeniem, kawę latte. Kawka była bardzo dobra, w dużej szklance i z dużą ilością spienionego mleka czyli taka jaką lubimy. Następnie do stolika podana została zupa. Zaserwowano nam  krem z pomidorów z serem feta ,   posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami 143

Przyznam szczerze, że dziś miał być przepis na zupę z botwinki, a pojawia się na przekąskę z ciasta francuskiego. A to tak naprawdę z braku czasu na przygotowanie  i zrobienie wpisu, dlatego postawiłyśmy na coś szybkiego i łatwego, a wspominana zupa pojawi się już po weekendzie. Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 jajko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leczo z makaronem 195

minut. Doprawiamy do smaku paprykami oraz solą i pieprzem. I jeszcze na koniec kilka słów o wykorzystanym makaronie  CZANIECKI -  gwiazdki. Makaron ten idealnie nadaje się do wszelakich zup, wielkość jest idealna, komponuje się bardzo fajnie z całość.  Wielki plus dla owego makaronu za  konsystencje po ugotowaniu, jako jeden z nielicznych nie napęczniał zbytnio w zupie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Papryki zapiekane z farszem makaronowym 152

Dziś zapraszamy na faszerowane papryki. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno makaron jak i mięso, które pozostanie Nam z zupy. Połączenie warzyw z makaronem i ugotowanym wcześniej mięsem drobiowym możemy podawać zarówno na obiad jak i na kolację. Polecamy taką wariację smakową, Nam bardzo przypadła do gustu. Papryki zapiekane z farszem(...)makaron niteczka walcowana , który dostałyśmy w przesyłce od firmy Czaniecki . Muszę przyznać że dotychczas używane przeze mnie makarony tej firmy były smaczne. Niteczka sprawdza się świetnie w zupach, jak i w sałatkach i do tej pory głównie do tego wykorzystywałam makaron o tym kształcie. Znalazłam jednak dla niego jeszcze jedno zastosowanie, właśnie jako składnik farszu do nadziewania warzyw

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciastka z serem camembert i gruszką 285

Jak już wcześniej wspominałam ciasto francuskie smakuje doskonale zarówno na słodko, jak i słono. Ponieważ mamy jeszcze karnawał ciasto to daje nam nieograniczone możliwości w tworzeniu

Kuchnia Pełna Pasji
Kurczak w białym winie wg Rachel Khoo 256

Dziś zapraszam wraz z Rachel Khoo na kurczaka z pieczarkami w białym winie. Przepis zaczerpnęłam z książki  Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia".  Myślę, że

Humanistka w kuchni
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 164

zimowym korzystać z dobrej jakości mrożonych produktów, niż z byle jakich „świeżych”. W mojej zamrażarce odkąd ją pierwszy raz zobaczyłam jest mieszanka 8 ziół, która jest doskonałym dodatkiem do zup i sosów. Zawsze też mam przynajmniej 1 opakowanie szpinaku i mrożonego groszku, gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Teraz Jajko - Dziecko Nr 7. Lipiec 2013 str. 42-43 147

rondelka. Zalej warzywa niewielką ilością wody ( ma ledwo przykryć warzywa). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstaw z ognia, dodaj rozdrobnione mięso i masło. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą. Co drugi dzień podawaj dziecku do zupy pół żółtka

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania