Rosół to jedna z ulubionych zup wielu z nas. Rosół jest również bazą do wielu innych potraw. Zapraszam na aromatyczny, pyszny domowy rosół. Składniki: 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku mały seler i latem 3 duże(...)Vegetę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Całość nadal gotujemy na bardzo małym ogniu. Po kolejnych 60 minutach dodajemy warzywa, zieleninę i sól. Po kolejnych 40 minutach wyciągamy z zupy mięso, warzywa i zieleninę. Na talerze wykładamy ugotowany makaron oraz pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę i wlewamy gorący rosół. Zupę posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Smak mojego domurosół z łazankami Dodatek własnoręcznie wykonanych łazanek do rosołu sprawi, że zwykła zupa zmieni się w posiłek, którego smak zapamiętamy na bardzo długo. składniki dla sześciu osób 1 kg gorszych części drobiu (kacze skrzydełka, szyje indycze, lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 cebula 2- 3 marchwie
Miód i pieprzWspaniały aromatyczny rosół z lekko pikantną nutą Składniki • 1 udko lub kilka skrzydełek • 2 marchewki średnie • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 1 cebulę • 1 duży
W królestwie smaków Beatyletnim staram się wykorzystać szczaw jak najczęściej! Ale pamiętajmy żeby zupę szczawiową jeść z jajkiem i śmietaną!!! Zawarty w tych produktach wapń neutralizuje bowiem w pewnej mierze działanie kwasu i pozwala na zminimalizowanie szkodliwego wpływu szczawiu np. na ściany żołądka. Składniki: 15-20 g szczawiu 2 skrzydełka 2 marchewki 1 pietruszka pęczek szczypiorku kawałek selera 3 ziemniaki(...)dodajemy do gotujących się skrzydełek. Wrzucamy 2-3 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Po ok 10 minutach dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Szczaw myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Ja szczaw siekałam drobno i dodawałam surowy do wywaru. Można też posiekany szczaw podsmażyć na maśle. Szczypiorek siekamy drobno i dajemy do zupy. Zupę gotujemy kilka minut
Olikowa kuchniaskwarkami - ocet (do smaku ) - 3 ząbki czosnku - sól,pieprz - ziele angielskie, liść laurowy - 1 skrzydełko z kurczaka - kilka ziemniaków (według uznania) - jajka ugotowane na twardo (według uznania) ja daję 1 szt, na osobę - można dodać 2 kostki rosołowe - śmietana To jest "najulubieńsza" zupa mojego młodszego syna. Ja jednak bardziej wolę barszcz z botwinki ale w zimie niestety bardzo ciężko(...)barszczu, 10 jajek to koszt 4,29 zł, 5 buraków to koszt ok. 1,50 zł (zależy od wielkości i wagi buraków), marchewka koszt ok. 0,20 zł, skrzydełko z kurczaka koszt ok. 0,40 zł, kostki rosołowe koszt ok. 2,50 zł za opakowanie 6 szt. Knorr, śmietana koszt ok. 1,29 zł Przygotowanie: Do garnka wlewam
Tanio smacznie i prostoocenie zostawiam, czy jest to przepis lepszy czy gorszy. Wypróbujcie sami. :) Pamiętajcie również, że podstawą dobrej zupy jest ... dobra podstawa. :) Tradycyjnie zatem moją ogórkową gotuję na żeberkach wieprzowych - moim zdaniem nie jest ich w stanie zastąpić np. kurczak (znajdziecie przepisy np. na skrzydełkach), nie da się również zrobić jej na wywarze z kostek rosołowych (takowe też znalazłam!!!). Szanuję(...)ziela angielskiego 3,4 ząbki czosnku 1 (lub więcej) łyżeczka lubczyku Ilość ogórków i ziemniaków podaną w przepisie możecie oczywiście zmienić według Waszych upodobań kulinarnych. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę - dodajcie więcej ogórków, jeśli bardziej gęstą - więcej ziemniaków. :) Wykonanie: Mięso zagotuj w wodzie, zdejmij z wierzchu powstałe szumy. Obierz włoszczyznę, posiekaj czosnek (z łupinami), dodaj do wywaru wraz z zielem
Garniec MagalieKrupnik, klasyk pośród polskich zup. Jak dla mnie to typowa jesienna zupa. Najlepsza następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.Pamiętajcie, że gdy zupa wystygnie, to następnego dnia może się okazać, że przysłowiowa łycha w niej stoi :-). Wtedy należy ją nieco rozcieńczyć wodą, lub tak jak moja młodsza córka, zjeść taka gęstą. Wtedy jedno jest pewne, drugie danie macie już(...)ziela angielskiego2-3 listki laurowesólpieprzposiekana natka pietruszki1 łyżeczka masłaWykonanie:Skrzydełka płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy kaszę i grzybki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Uwaga
Kulinarne przygody Gatitytorebek foliowych i zamrozić w zamrażarce do późniejszego wykorzystania. Zupa botwinkowa na tak przechowywanym głównym składniku jest równie dobra, jak ta na świeżych pęczkach. W ten sposób botwinka króluje w kuchni przez cały rok! Składniki na porcje dla 5-6 osób: WYWAR: 2 litry zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia
Grunt to przepis!jaki zostanie Wam z niedzielnego obiadu. Nie bójcie się octu i cukru - to one sprawiają, że smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-) SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar: 5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera 2 liście pora duży ząbek czosnku
Czary - gary w kuchnirocznym maluchem pochłaniałam całe miski razem z moją rodzicielką, mającą wówczas problemy z układem pokarmowym. Także dla roczniaka zupa jak znalazł, a nawet dla mniejszego dziecia, jeśli tylko zamiast na wywarze z kurczaka, zrobimy go na bulionie warzywnym. Krupnik 3 skrzydełka kurczaka 1 wątróbka indycza 5 szklanek wody 1 szklanka ryżu marchewka pietruszka kawałek selera kawałek jasnej części pora pół
Przepysznik - BLW i nie tylkobyć nudne. A , że często gotuję wywar rosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera wielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki 1 listek laurowy(...)pomidorowy, wsypać cukier i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną
Buniabaje w kuchniMożna powiedzieć, że to taka zupa eksperymentalna wymyślona naprędce :) Dałam do niej co miałam pod ręką i wyszło pysznie, pożywnie i zdrowo :)Składniki:2,5 litra
Kuchnia domowa Anisłone) 1 łyżka masła do smażenia ogórków koperek do posypania zupy na talerzu na grzanki: 1 bułka wyborowa (kielecka) lub bagietka składniki na przykładowy wywar podałam w opisie pod filmikiem ale możemy przygotować inny wywar wywar przygotowałam z: 2,5 litra wody 2 ćwiartki kurczaka (ale można użyć skrzydełek lub kości na przykład wieprzowych, wołowych) 1 marchew 1 pietruszka kawałek
Uwaga Babcia GotujeLetnia, smaczna, sycąca zupa brokułowa z kaszą manną i ziemniakami będzie znakomitą propozycją na obiad. To proste i tanie danie zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i doda energii na cały dzień. składniki na 6 porcji 50 dag skrzydełek z kurczaka 1 średni brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ćwiartka selera 3 ząbki czosnku 5 ziemniaków 3 ziarenka(...)sojowego czarny pieprz sól kilka gałązek natki pietruszki przepis Obraną i umytą marchewkę kroimy w plastry, seler oraz korzeń pietruszki na na mniejsze części. Do dużego garnka przekładamy umyte skrzydełka, dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę a także seler i czosnek. Obraną cebulę opalamy nad ogniem i przekładamy do garnka z warzywami i mięsem. Wrzucamy również przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe oraz
Smakowite Daniaprzyjściu do domu zjeść coś ciepłego. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku to ta zupa będzie idealna dla Was, ponieważ w smaku nieco ją przypomina. Jest bardzo sycąca i nieco kaloryczna, ale za to doskonale rozgrzewa. Polecam na zimowy obiad :) Składniki: 2 skrzydełka lub żeberko 1 średnia pietruszka 2 średnie marchewki kawałek selera mały kawałek pora 1 puszka białej fasoli(...)pieprzu sól, pieprz, papryka słodka, vegeta Zasmażka: 2 plastry wędzonego boczku 1 mała cebula 2 łyżeczki mąki Do dużego garnka wlewamy 1,5 l wody i dodajemy skrzydełka lub żeberko. Stawiamy na ogniu. Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w plasterki. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować dorzucamy jarzyny oraz ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście
My simple kitchen