Chciałam napisać, że nie przepadam za zupami o kremowej konsystencji... ale jak prześledziłam przepisy, które do tej pory Wam proponowałam- okazuje się, że robię ich całkiem sporo. Ciekawe... Jedno jest jednak pewne, mianowicie to, że zwykle lubię do takiego kremu dorzucić jakiś chrupiący element. No i tutaj kolejne zaskoczenie, bo moja dzisiejsza propozycja jest tego przeciwieństwem. Rozkosznie gładka zupka warzywna
Pichceniomaniasmaków starej Anglii przygotowałam przepyszną zupę z blogu Cookitlean.p l .Zupa smakuje jak orzechy laskowe ,tylko jest odrobinę słodsza ,ale od razu po jej spróbowaniu wiedziałam , że jem naprawdę wykwintne i eleganckie danie.Jest lekka i zdrowa ,ja jej tak dokładnie nie zmiksowalam na krem ,bo chciałam czuć w ustach ich chrupkość i wyborny posmak.A wiecie ,że kasztany
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidrobnym makaronem jak i grzankami. Przypadnie do gustu fanom lekko słodkich dań obiadowych. Krem z batatów w kolorze przypomina zmiksowaną dynię. Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości bataty 1 l rosołu (lub wywaru warzywnego) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra ewentualnie 1 łyżka śmietany do zupy olej Cebulę obrać i pokroić w piórka. Bataty obrać, umyć i pokroić
Ugotowaćcukierni w restauracji Roberta Sowy. Każde stanowisko kusiło, pachniało i inspirowało. Przygotowaliśmy zupę cebulową z brandy i serem gruyer, piersi z kurczaka owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia z sałatką z owoców południowych (mój absolutny faworyt) oraz orzechowe bezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych. Było pięknie, słonecznie, niezwykle smacznie
KUCHARNIAzbieranie szczawiu. Teraz szczególnie ten łąkowy, pierwszy jest najsmaczniejszy. Ja używam do zup i tego łąkowego( bo jest bardziej wyrazisty w smaku) ale mam też ogrodowy. W sezonie zupka szczawiowa jest obowiązkowa, szczególnie taka z jajkiem. Oprócz tradycyjnej szczawiówki jaką robiła mi babcia robię też krem z dodatkiem szpinaku, fajne połaczenie smakowe, spróbujcie. Składniki: pęczek świeżego szczawiu 20 dag szpinaku
Z Majeczką w kuchniPrzepyszne i kremowe puree z zielonego groszku , kocham je miłością wielka i robię od wielu wielu lat. To jeden z moich ulubionych sposobów na świeży mrożony groszek . Taki krem z groszku ma wiele zastosowań i możesz go użyć do: - obiadu jako dodatek - podać z karmelizowanymi młodymi marchewkami , pieczonymi marchewkami, kalafiorem czy innymi warzywami, - na grzankę z chleba z jajkiem poszetowym(...)zupa ! PRZEPIS NA PUREE Z ZIELONEGO MROŻONEGO GROSZKU - 250 g mrożonego groszku - 1/2 dojrzałego awokado - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1-2 ząbki czosnku - sok z 1/2 cytryny - dwie garście świeżej mięty (absolutnie nie używaj suszonych ziół) - 1/2 szklanki mleka z nerkowców lub orzechów laskowych/pistacji (jeśli tolerujesz BM to mleko krowie lub woda) W/w składniki zmiksuj na gładki puszysty krem
SMYKWKUCHNIminut ). Jeśli jesteście niecierpliwi możecie włożyć krem na 5 min do lodówki . W międzyczasie przygotowujemy wiórki czekoladowe oraz siekamy orzechy na mniejsze kawałki. Gdy krem zgęstnieje dobrze go mieszamy i smarujemy nim przestudzone muffinki. Od razu dekorujemy muffinki, posypując je wiórkami czekoladowymi i orzechami , jeśli będziecie zwlekać posypki mogą się nie przykleić do kremu. Muffinki w związku(...)wykorzystania erytrytolu obliczona dla 10 muffinek bez kremu . Wartości odżywcze w całości w 1 sztuce Wartość energetyczna 1966 kcal 197 kcal Białko 48 g 5 g Tłuszcze 175 g 18 g Węglowodany netto 31 g 3 g Błonnik 27 g 3 g Kaloryczność dla wykorzystania erytrytolu obliczona dla 10 muffinek z dodatkiem kremu i posypki . Jeszcze więcej keto słodkości! Chałwa
WegePrzepis(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto niedzielne to jedno z najsmaczniejszych ciast przekładanych kremem. Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste i wilgotne. Czemu nazywa się ciasto niedzielne? Ponieważ jest
Przepiski.plDziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie. Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na
kuchnia doskiChyba już pozostaniemy przy jesiennych smakach. Pasternak + gruszki + koniak. Z tego musiało wyjść coś dobrego – wyszła przepyszna zupa! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 500 g
Szybko Tanio Smaczniemożna mrozić: gotowane, pieczone, wędzone mięsa, wędliny, ryby pasztety mięsne i warzywne zupy np żurek, chrzanowa, barszcz – choć można też je zawekować by nie zajmowały miejsca w zamrażarce bigos, kapusta z grochem, gulasz pieczywo ciasta np babki, mazurki, serniki, makowce oprócz tych z galaretką czy z kremem czekoladę – jeśli dostaniecie nadmiar czekoladowych zajączków pierogi, uszka śledzie surowe, śledzie
Dorota Smakuje