zupa cebulowa - 707 przepisów (strona:39/48)

Śledzie marynowane z imbirem 212

Śledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dozwolone warzywa i owoce – dieta dr Dąbrowskiej 101

jarmuż rabarbar szparagi zielone i białe natka pietruszki szczypiorek koperek botwinka boćwina cykoria rzeżucha koper włoski kiełki świeże zioła: bazylia, oregano, majeranek itd glony morskie: wakame, nori, agar warzywa cebulowe: cebula (biała, czerwona, dymka, szalotka, szczypior) por czosnek warzywa psiankowate: pomidor papryka bakłażan warzywa dyniowate: ogórek (również kiszony i małosolny) cukinia kabaczek dynia różne odmiany np piżmowa, muszkatołowa patison(...)truskawki borówka amerykańska agrest aronia kiszonki warzywne przyprawy Dozwolone warzywa i owoce dieta Dąbrowskiej Dieta dr Dąbrowskiej Dieta dr Dąbrowskiej – przepisy Przepisy na Koktajle i Soki – dieta dr Dąbrowskiej Zupy – dieta dr Dąbrowskiej Przepisy na Kiszonki – post dr Dąbrowskiej Jadłospis tygodniowy – dieta dr Dąbrowskiej Artykuł Dozwolone warzywa i owoce – dieta dr Dąbrowskiej pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Birmańskie tofu z ciecierzycy – na dwa sposoby 179

Indii. To tofu – ‘ To hpu’ – jedzone jest każdego dnia, i tak jak Chińskie – w wielu postaciach – krakersów, chrupek, głęboko smażonych kostek, na surowo, na gorąco w sałatkach i zupach. SPOSÓB I W duży garnek wlewamy 2 litry wody i wsypujemy odważoną mąkę – całość dokładnie mieszamy trzepaczką balonową – mąka nie może zostawić żadnych grudek, a mieszana zacznie się pienić. Zostawiamy garnek(...)Namak , jeśli na sernik – nie sólcie i nie dodawajcie innych dodatków. Jeśli tofu ma mieć smak sera bliski cheddarowi – niezastąpione będą płatki drożdżowe. Jeśli będziecie tofu marynować, smażyć – polecam cebulową w smaku asafetydę, paprykę i czosnek. Chwilę przesmażamy przyprawy na oleju, następnie zlewamy do garnka resztę wody znad mąki – bez mąki, sama woda. Zawiesina mąki i wody powinna pozostać

Karo in the Kitchen
Chipsy z jarmużu 49

Dzisiaj zrobiłem dla siebie jak i dla Was chipsy z jarmużu , które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne chipsy podczas wieczornego chrupania. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zupy caldo verde… Są naprawdę świetnie! Chipsy z jarmużu Do ich przygotowania potrzebujesz tak na prawdę tylko jarmużu oraz oleju i soli. Wszelkie dodatki są opcjonalne. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę(...)minut. Najważniejsze, żeby po wyjęciu liście nie były wiotkie, tylko przyjemnie chrupiące. Lubisz sobie pochrupać? Zachęcam Cię również do sprawdzenia przepisu na krakersy z ziaren oraz ciasteczka cebulowe . Artykuł Chipsy z jarmużu pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Uszka i barszcz Wigilijne 139

Dzisiaj przeżyłam szok . Moja córka przyszła i szerokim uśmiechem krzyczy " nie rób uszek w tym roku ,zamówiłam dwie tacki". Myślałam  że mnie grom z jasnego

Eli Gotowanie
Zapiekana zupa cebulowa 96

domu pozwala na pofolgowanie sobie ze smacznymi potrawami pozostawiającymi po sobie zapach, który nie przez wszystkich jest akceptowalny. U mnie przy tych chłodniejszych dniach na stół wjechała zapiekana cebulowa. Składniki (na 4-5 porcji): 600 g cebuli płaska łyżeczka suszonego tymianku 1,5 l bulionu warzywnego kilka kromek czerstwego pieczywa ok. 80 g sera żółtego ciągnącego się po stopieniu(...)minut, doprawiając solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. W formie lub garnku do zapiekania ułożyć połowę pieczywa i posypać połową startego sera. Wlać do formy zupę i ułożyć na niej resztę pieczywa, a potem resztę startego sera. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut, ustawiając od razu funkcję grilla lub pieczenia od góry. Wyjąć i podawać

Weekendy w domu i ogrodzie
Łosoś na parze w sosie koperkowym 41

Łosoś na parze w sosie koperkowym to smaczna propozycja obiadowa bez mięsa. Łosoś w tym wydaniu podany z ryżem i warzywami smakuje wyśmienicie. {"@context":"http:\/\/schema.org

Bardzo Gruby Smok
Śledzie marynowane z imbirem 84

Śledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w

Cztery Fajery
Cebularze przepis na sześć bułeczek 84

oknem -12 stopni C. W taką pogodę przyda się zjeść coś gorącego prosto z piekarnika. Niech będą to cebularze. My mamy do nich jeszcze kubek zupy grzybowej. Ciasto: 200 gram mąki orkiszowej jasnej 50 gram pełnoziarnistej 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu płaska łyżeczka soli  1/2 łyżeczki rozmarynu i mielonego kminku 130 ml mleko lub woda(...)godziny.  Po wyrośnięciu podziel ciasto na równe kawałki ( u mnie wyszło 75 gram każda bułeczka). Uformuj okrągłe bułeczki, szklanką zrób na środku wgłębienie i nałóż w środek farsz cebulowy, posyp odrobiną kminku. Boki bułek posmaruj wodą lub mlekiem.  Piekarnik nastaw na 190 stopni i piecz cebularze 20-25 minut

AZgotuj!
Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery 136

klasyka, ale totalny mus. Smak bez zarzutu - propozycja dla fanów słono-wytrawnego smaku. 😏 👉 Krem z pora z chrupiącymi grzankami To jest zdecydowanie mój faworyt! Jestem fanką pora i kocham zupy z grzankami (bo jak mogłabym nie kochać chleba pracując w piekarni/cukierni?! Nie da się!), smak bardzo delikatny acz dosadnie pieszczący kubki smakowe. Lekko pikantny i cudownie rozgrzewający, to jest coś(...)kwaśną śmietaną oraz chrupiącymi dodatkami w postaci cebulki i ogórka jest przyjemnie orzeźwiająca i lekka. Bardzo miła przystawka, która zasmakuje nie tylko fanom makreli, ale ryb ogółem. 😊 👉 Tarta cebulowa - delikatna tarta cebulowa oblana sosem na bazie maślaków Ta tarta jest dla mnie prawdziwym zaskoczeniem, gdyż wytrawne nadzienie zostało zapieczone na... kruchym słodkim spodzie. Słodka cebula, lekko ciągnąca się

Cooking Monster
Świąteczny obiad na Boże Narodzenie 80

opiera się na postnych potrawach, my przygotowujemy różne gatunki mięsa na wiele sposobów. Na świąteczny obiad doskonale sprawdza się wołowina, wieprzowina jak i drób , specjalnie też przygotowujemy świąteczne sałatki . Zupy już nie gotujemy na obiad, gdyż do mięsa zawsze podaję czerwony barszcz wigilijny do popicia, w bulionówce. W tym wpisie znajdziecie nasze najlepsze przepisy, które idealnie sprawdzą się jako danie(...)Najlepsza kaczka na obiad Pierś kaczki z tymiankiem Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora. Kotlety z kurczaka w panierce Kurczak w sosie grzybowym kurczak w sosie cebulowym Kurczak Caprese z piekarnika Kurczak w cieście francuskim Roladki z kurczaka Udka kurczaka pieczone z miodem Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem Stripsy ze schabu Schab duszony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierwsze rocznice. Pierwsze kwaśnice. Pierwsze połom bicie. 209

zimnej (!) wody i zagotowałam. Zdjęłam flufki, które wydzieliły się w trakcie gotowania, a następnie dodałam liść, ziele i pokrojoną, nieprzepłukaną z kwasu kapustę. Cebulę zeszkliłam na patelni. Dorzuciłam do zupy w trakcie, wraz z kminkiem i tymiankiem.  Przyprawiłam. Całość gotowałam do miękkości ok. 45min.  Kwaśnica najlepsza podobno z prażuchami. 4-5 średnich ziemniaków 1 łyżka mąki pszennej(...)ubijakiem lub pałką, stąd ich jedna z regionalnych nazw- kluchy połom bite ), aż wszystko się ładnie skleiło.  Kluchy formowałam za pomocą namoczonej w tłuszczu łyżki  i polałam cebulową okrasą.  Po ich degustacji nasuwa mi się jedno, może niezbyt zgrabne, skojarzenie- chłopskie puree

bastalena
Risotto pomidorowe. Osobowość ziarnka. 253

Mediolanie. * Czy wiecie, że Włoski Instytut Ryżu (!) przetestował dotychczas ponad 25 000 (!) jego odmian i przyporządkował je czterem kategoriom: riso comune (idealny do słodkich potraw), riso semifino (wskazany do zup), riso fino (najlepszy do risotto) i riso superfino , do którego należy m.in. popularna w Polsce odmiana Arborio - najczęściej używana do risotto.  " Risotto to gadatliwa potrawa. Przyrządzać risotto , znaczy rozmawiać(...)kawałki miękkiej cebuli i wlewamy ćwierć wazowej łyżki do rosołu oraz dodajemy dobrego masła z Lodi, quantum prodest , to jest stosownie do liczby biesiadników. Gdy tylko ta skromna maślano-cebulowa mieszanka się podsmaży, zaczynamy dodawać ryż: dosypujemy po trochu, aż jego ilość dojdzie do dwóch, trzech garści na osobę, w zależności od spodziewanego apetytu siedzących przy stole. Nie wolno

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania