ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1198/2562)

Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem 169

naszemu Gościowi smakowała... nawet mi przypadła do gustu. Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem Na 3 porcje zupy potrzebujemy opakowania 450 g świeżego szpinaku, 3 średnich ziemniaków, dwóch garści grubo posiekanego pora, olej rzepakowy, 1-2 łyżeczek gałki muszkatołowej, garści ziół (koperek i natka pietruszki), ok. 750 ml rosołu, parmezanu, soli i pieprzu czarnego, gęstego jogurtu(...)wodą aby pozbyć się piachu i innych nieprzyjemnych rzeczy, osuszamy go w miarę możliwości. W garnku o grubym dnie podsmażamy na kilku łyżkach oleju pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i por (nie solimy). Po kilku minutach dodajemy połowę szpinaku i dusimy całość ok. 10 minut. Podstawę naszej zupy przekładamy do wariata-miksera i ogień! Dolewamy rosołu aby stopniowo uzyskiwać rzadszą

Right Behind The Kitchen
Zupa z botwinki, marchwi i owoców jałowca 168

być tak nie musi! Dajmy szansę temu niewyrośniętemu burakowi , okażmy odrobinę litości i zróbmy zeń smakowitą zupę doprawioną czosnkiem, octem balsamicznym i ostro-słodkim posmakiem owoców jałowca . Zaprośmy młode ziemniaki i koperek - botwinka gotowa na konsumpcję. Zupa z botwinki, marchwi i owoców jałowca Parę marchewek kroimy w słupki i podsmażamy w garnku na oleju wraz posiekana cebulą do momentu(...)rosołu. Gotujemy do miękkości buraki i na koniec dorzucamy posiekane łodygi wraz z liśćmi - czekamy aż staną się także miękkie. Doprawiamy na koniec solą i pierzem, podajemy z młodymi ziemniakami i koperkiem. Mniaaami

Right Behind The Kitchen
Przepiórki na trzy sposoby 244

niej pozostawionych np. serc. Przepiórka confit w maśle z szafranem, przyprawami korzennymi, śliwkami oraz puree z borowikami 1 przepiórka 300-400 g masła 200 g ziemniaków 500 g świeżych borowików 50 ml mleka kilka śliwek ziele angielskie, szafran, cynamon, goździki pieprz i sól Topicie masło w rondlu, zanurzacie w nim przepiórkę, dodajecie przyprawy i smażycie ok. 45 minut. Ziemniaki gotujecie

GRUBY WAŁEK
Krupnik z grzybami 142

naszym zdaniem również mężczyźni i chłopcy, no bo hello …? Składniki: 30 dag serc drobiowych 30 dag żołądków drobiowych 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 pora 1 seler 5 ziemniaków 5 łyżek pęczaku garść suszonych grzybów 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 3-4 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalewacie wrzątkiem w miseczce(...)paski i razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim dodajecie do wywaru z mięsa. Gotujecie ok. 30 minut, po czym wyławiacie liść laurowy. W międzyczasie przygotowujecie włoszczyznę oraz ziemniaki – myjecie, obieracie, kroicie na kawałki. Dodajecie do wywaru. Gotujecie kolejne 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajecie pęczak i gotujecie kolejne 10-15 minut. Na koniec wrzucacie do wywaru

GRUBY WAŁEK
Śledzik pod pierzynką 247

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 5-6 filetów śledziowych (solonych) 4-5 ogórków konserwowych 3-4 ugotowane ziemniaki 3 ugotowane i starte buraczki 1 duża cebula 4 jajka majonez sól, pieprz Dodatkowo: szczypiorek, koperek, natka pietruszki Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku.  Następnie pokroić w kostkę i ułożyć na dnie miski. Posmarować warstwą majonezu i posypać pieprzem. Kolejne warstwy: posiekana(...)cebula, ogórki pokrojone w kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, majonez, sól i pieprz, buraczki, majonez, sól i pieprz, pokrojone drobno jajka, majonez, sól i pieprz, posiekana zielenina. Sałatkę włożyć do lodówki, aby składniki "przegryzły się

Di gotuje
Zupa jarzynowa-jesienna 200

często gotuję zupę na bulionie z warzyw, tym razem drobno pokrojonych, bo przecież można je zjeść, to nie trucizna ;) Składniki: 3/4 selera 2 pietruszki 4-5 marchewek kilka średnich ziemniaków 2 ząbki czosnku duży pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 82% tłuszczu 2 łyżeczki suszonego lubczyku (może być(...)seler i pietruszkę (dwa ostatnie kroję trochę drobniej). Dodajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Dodajemy do zupy oraz przyprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy obrane ząbki czosnku

Kolorowy Przepisownik
Pierogi ruskie z serkiem topionym . 180

łyżka masła  szczypta soli   Mój farsz : 300 g sera białego chudego zmielonego 4 trójkąciki serka topionego ze szczypiorkiem  1 cebula 2,5 szklanki ugotowanych , zmielonych ziemniaków  Vegeta, pieprz do smaku  2 łyżki masła  Wykonanie : Do miski wsypać mąkę , dodać sól, jajko , mięciutkie masło i wodę . Zarobić ciasto . Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką(...)zagnieść , ma być elastyczne , nie klejące. Cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na 2  łyżkach masła , lekko posolić.Do miski przełożyć zmielone ziemniaki , ser ,cebulkę oraz pokrojone na kawałeczki serki topione . Przyprawić do smaku Vegetą i pieprzem , dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na 2, 3 mm , wycinać koła , nakładać farsz i w koło dobrze zlepiać. W garnku zagotować osoloną

Sama słodycz i szczypta chili
Krem z selera 160

inny krem selerowy oraz krem z selera z kokosem i chili - rewelacja, gorąco polecam! Składniki :  1 cebula 1 ząbek czosnku duży korzeń selera (400-500g) 2-3 ziemniaki sok z połowy cytryny 250ml mleka woda masło do smażenia sól, pieprz Przygotowanie :  W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodać(...)obranego i pokrojonego w kostkę selera oraz ziemniaki, smażyć przez kilka minut. Zalać wodą, tak, aby zakryć warzywa, dodać sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę przestudzić, zmiksować, dolać mleko po czym ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak w sosie pomidorowym z curry 175

odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia wyłożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 1 - 1,5 godz. w 180 stopniach. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą kuskus. Kurczak w sosie pomidorowym z curry zamarynowany, przed włożeniem do piekarnika Nasza propozycja podania - z ziemniakami i  ogórkami po żydowsku Pysznie podpieczona skórka i delikatny, rozpływający

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Placki ziemniaczane z jabłkami na słodko 152

Nietypowe połączenie- placków ziemniaczanych z racuchami. Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dag mąki ½ szklanki mleka ½ kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka sól do smaku cukier waniliowy do posypki olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i zmielić. Dodać obie mąki, jajka, masło, mleko i sól do smaku. Masę dokładnie utrzeć. Jabłka obrać, bardzo drobno

Tradycyjna Kuchnia
Dorsz w porach i marchewce 260

duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego(...)solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami

Bullio
Jesienna zupa fasolowa z chili 127

piękna. Kolorowa i ciepła póki co, ale rozgrzewającą zupą trzeba się ratować choćby w przeziębieniach, które ostatnio trzyma mnie dość długo. Polecam fasolową z dodatkiem chili. Składniki : * 4 duże ziemniaki * 300g mięsa wieprzowego z kością np. żeberek * duża marchewka  * liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego  * pół papryczki chili  * korzeń pietruszki * puszka białej fasoli  * majeranek  * sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie : Mięso zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pół papryczki chili i pokrojoną marchewkę wraz z pietruszką. Gotować wywar około 40 minut. Dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Dołożyć odsączoną fasolę i majeranek. Zagotować, przyprawić do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem

Magiczne Życie Marty
Knedle z dynią i pomarańczą 199

jesienny obiad z wykorzystaniem dyni. Fajne rozwiązanie i dla dorosłych i dla dzieci - słodko kwaśne połączenie dyni i pomarańczy w sam raz nadaje się jesienny stół. Co potrzebujemy? 700g ziemniaków 350g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 1/3 masła cynamon cukier trzcinowy 1/4 dużej dyni 4 słodkie - bezpestkowe pomarańcze Jak przygotować? Nadzienie do knedli : Kroimy dynię w kostkę, wrzucamy(...)dynię i pomarańcze. Nie ukrywam, że trafiłam na bardzo smaczne pomarańcze w Lidlu - słodkie i do tego bezpestkowe - jeżeli Wasze pomarańcze będą bardzo kwaśne - polecam dodać więcej cukru. Knedle: Ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę- czekamy aż ostygną. Następnie dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy do osiągnięcia jednolitej masy. Formujemy  kulki u mnie wyszło

dlaSmaQ
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. 240

około 16 sztuk 2 szklanki ugotowanych ziemniaków ( przeciśniętych przez praskę lub zmielonych w maszynce do mięsa ) 4 jajka 4 łyżki mąki 1/2 strąka czerwonej papryki 1/2 strąka zielonej papryki 5 dkg ostrego, twardego sera sól pieprz mielony olej do smażenia Sposób wykonania :   P aprykę umyj, usuń gniazda nasienne, posiekaj nożem w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć(...)pokrojoną paprykę i mieszając, trochę przesmaż, następnie ostudź. Ugotowane ziemniaki wymieszaj z jajkami,mąką , serem, podsmażoną papryką. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj gorące z ulubioną surówką

Przepisy i porady kulinarne
Placki ziemniaczane w sosie pieczarkowym 308

Takie proste danie, a jakie smaczne. Uwielbiam placki ziemniaczane. Mogę je jeść z cukrem, ale dzisiaj polecam placki z sosem pieczarkowym.   Składniki: Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej sól olej do smażenia  Ziemniaki, cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy roztrzepane jajka, makę i sól. Smażymy

Salonik smaków