ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1199/2562)

Żurek na zakwasie pyszny i rozgrzewający 202

mnie ( porcja dla 5 osób)  2 butelki żurku naturalnego Gronpiek 40 dkg boczku wędzonego  2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżki majeranku  ziemniaki ugotowane ( 10 sztuk )  biała kiełbasa 5 szt  5 jajek na twardo Do garnka wlewamy ok. 2 litrów wody. Boczek wędzony kroję w drobną kosteczkę i wrzucam do wody(...)osadem” i na delikatnym gazie gotuję zupę, co jakiś czas mieszając, pod koniec gotowania dodaję majeranek, mieszam i jeszcze dosłownie minutę gotuję.  Do miseczek daję ziemniaki, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i pokrojone w ćwiartki jajka. Zalewam zupę i gotowe.  Ale przyznam Wam się szczerze, że najbardziej lubię żurek w kubku sam, bez dodatków i taki jadam

Kuchnia na wzgórzu
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 240

podsmażaną na maśle bułeczką, cukrem i cynamonem. W obu wersjach wyszły pysznie. Mnie, oprócz smaku, urzekł w nich przepięknym intensywnie żółty kolor!   Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 500 g puree z dyni (w przepisie wyjaśnię, jak je przygotować) 200-250 g mąki pszennej do pierogów (np. poznańska) 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko(...)łyżeczki soli dodatkowa mąka do podsypania   Przygotowanie: Puree z dyni wymieszać z ziemniakami, solą, jajkiem, parmezanem i mąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodać więcej. Jeśli puree jest wodniste, warto je wcześniej odparować trochę na patelni, albo odcedzić trochę wody na sicie. Zagnieść gładkie ciasto. Partiami formować z ciasta wałeczki o średnicy

Kulinarne Inspiracje
Grochówka na wędzonce 213

dokuczają. Zupa jest tak treściwa, że może z powodzeniem zastąpić drugie danie. 3 zkości scahabowes wędtzone lub kawałek wędzonki 1/4 kg grochu łuskanego 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 1/4 kawałka selera 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1. Kości gotujemy z 2 litrami wody, liściem laurowym, zielem angielskim przez(...)około 30 minut.  2. Po tym czasie dodajemy opłukany groch i potarkowaną marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw.  3. Pod koniec gotowania wsypujemy majeranek

Szefowa kuchni
ZAPIEKANKA BRUKSELKOWO - WARZYWNA 190

zapach. Proponuję dziś zapiekankę z tą małą kapustką. Tak jak wspomniałam wyżej umytą i obraną podgotowałam a większe główki przekroiłam na mniejsze cząstki. Pokroiłam w plasterki marchewkę,ziemniaki i na grubsze paseczki pora. Ziemniaki lepiej również podgotować. Wyłożyłam warzywa do żaroodpornego naczynia. Posypałam pieprzem,solą i czosnkiem. W miseczce rozmieszałam: 18% śmietanę,dwa jajka, ser parmezan dodałam gałkę muszkatołową

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z DYNI 187

pomarańczowo-żółta i zdrowa. Czego trzeba więcej!  I naprawdę jest bardzo prosta w wykonaniu. Składnki: kawałek dyni około 0,5 kg. 2 szt.marchewki 1 szt. pietruszki 2 ziemniaki średnia cebula ząbek czosnku łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy listek laurowy,parę ziarenek ziela angielskiego nać selera 1 litr bulionu pieprz i sól do smaku 18 % śmietana  Dynię(...)marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokroiłam w kawałki, zalałam wodą i gotowałam około 15 minut. Dodałam nać selera, ziele angielskie, listek laurowy  i wlałam litr bulionu. Gotowałam warzywa do miękkości. Zeszkliłam na patelni pokrojoną cebulę z czosnkiem  i dodałam do zupy. Przyprawiłam zupę curry, kurkumą, solą i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu wyjęłam z niej nać selera, ziele

potrawyregionalne
ZUPA OGÓRKOWA 181

infekcje. Tak więc jedzmy kiszoniaki jak najczęściej!           Składniki: przecier z kiszonych ogórków włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka) bulion świeży koperek ziemniaki masło do podsmażenia warzyw śmietana do zupy ziele angielskie liście laurowe Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek pora, pokrojony na kawałki seler(...)podsmażonymi warzywami. Marchew,pietruszkę i selera (ilość w zależności od ilości zupy i gustów) starłam na tarce o grubych oczkach i podsmażyłam chwilę na patelni na maśle. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy. Część przecieru z ogórków zmiksowałam i dołożyłam do zupy wraz z pozostałym nie zmiksowanym przecierem. Doprawiłam solą,pieprzem i na koniec posypałam pokrojonym koperkiem

potrawyregionalne
ZUPA PIECZARKOWA 184

zdolność do aktywacji   komórek immunologicznych (odpornościowych) u ludzi. Składniki: 10-15 szt.pieczarek bulion włoszczyzna cebula śmietana do zupy łyżka masła ziele angielskie,liście laurowe sól,pieprz makaron bądź ziemniaki Sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, bulion, liście i pokrojone kawałki selera. Dodałam kawałek pora a część pokroiłam w paseczki. Pokroiłam cebulę(...)podsmażyłam na patelni na masełku. Podzieliłam je na dwie części z czego jedną zmiksowałam z odrobiną śmietany i pieprzu. Pieczarki dodałam do zupy. Pozostało jeszcze ugotować makaron. Możecie ziemniaki jak kto woli ;)    Można dodać więcej śmietany,      posypać zieloną pietruszką

potrawyregionalne
ZUPA KALAFIOROWA 199

marzenie. :) Polecam dziś zupkę a  w głównej roli zaprezentuje się kalafior . Składniki: 2-3 szt. kurzych skrzydełek marchew,pietruszka,por,seler kalafior (ilość zależy od was) 3-4 ziemniaki ziele angielskie,liscie laurowe sól.pieprz śmietana do zupy świeży koperek Do garnka z wodą włożyłam skrzydełka,kawałek pokrojonego na kawałki selera, pora,liście laurowe i ziele angielskie. Na maśle(...)podsmażyłam starte na tarce: marchew i pietruszkę. Warzywa dodałam do zupy.  Ziemniaki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka.   Kalafiora podzieliłam na małe części.   I dodałam do zupy.   Ugotowane mięso ze skrzydełek pokroiłam na kawałki i wsypałam sporo świeżego koperku.   Do miski wlałam zupkę i przyprawiłam śmietaną.   SMACZNEGO! Polecam również  ZUPA KREM

potrawyregionalne
ZUPA ZACIERKOWA 283

Zupa zacierkowa , taka typowa domowa, idealnie pasująca na jesienne obiadki.   Składniki: por kawałek selera marchew pietruszka 2-3 szt.skrzydełek kurzych 3-4 ziemniaki 3-4 łyżki zacierki makaronowej parę plasterków boczku wędzonego majeranek ziele angielskie liście laurowe sól,pieprz Wlałam do garnka wodę - włożyłam skrzydełka,pokrojony na kawałki seler, por,liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę i niedużą(...)tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyłam na maśle na patelni i dodałam do zupy. Po około 30 minutach wyjęłam pora, selera i kurczaka i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie zacierki. Przyprawiłam solą,pieprzem i majerankiem. Podsmażyłam na patelni pokrojony, wędzony boczek i pod koniec gotowania dodałam go do zupy. I zupka zacierkowa gotowa. Smacznego

potrawyregionalne
ŻUREK ZUPA 191

żeby zjeść tę pyszną zupkę tak po prostu bez okazji. Składniki: 0,5 l. zakwasu z mąki włoszczyzna pół cebuli 4 ząbki czosnku łyżka chrzanu majeranek sól,pieprz ziemniaki śmietana do zupy 4 białe kiełbaski wędzone żeberka liście laurowe ziele angielskie 1 łyżka mąki kukurydzianej/żytniej/pszennej jajko na twardo ( ja nie dodałam ) Wspomniane wyżej żeberka pokroiłam na mniejsze(...)włożyłam do zupy. Można ją lekko zagęścić. Ja użyłam mąki kukurydzianej,która jest mniej kaloryczna. Rozmieszałam ją w kubeczku z dodatkiem zupy. I żurek gotowy. Pozostało już tylko ugotować ziemniaki. Można je dodać pokrojone i włożyć do zupy, lub podać oddzielnie przed podaniem. Przed podaniem doprawiłam zupę śmietaną. Można dodać ugotowane jajko na twardo. Smacznego

potrawyregionalne
KLUSKI LENIWE 173

podawać od razu po ugotowaniu. Ale mnie smakują podsmażone na masełku,  z dodatkiem bułki tartej i posypane cukrem. Smacznego! POLECAM RÓWNIEŻ KLUSKI KŁADZIONE : KLUSKI ŚLĄSKIE KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW CZYLI HALUSZKI ŁĄCKIE GNOCCHI SZPINAKOWE PYZY Z MIĘSEM CEPELINY, KARTACZE

potrawyregionalne
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM 164

Danie to popularne jest w kuchni Europejskiej. Nadzienia są przeróżne w zależności od regionów i pomysłów  np. z kaszą,grzybami,ziemniakami. Ja proponuję gołąbki z mięsem i ryżem zawijane w liście białej kapusty. Polecam gorąco inne w swoim rodzaju pyszne gołąbki podhalańskie nadziewane ziemniakami i bryndzą Składniki: 1/2 łopatki wieprzowej biała kapusta/włoska kapusta 1 szt.cebuli koncentrat pomidorowy/przecier

potrawyregionalne
ZUPA SZCZAWIOWA 142

można zrobić zupkę ze szczawiu zamkniętego w słoiczku. Składniki: 300g szczawiu ( ze słoiczka ) mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka) marchew pietruszka seler kawałek pora cebula ziemniaki ziele angielskie liście laurowe śmietana do zupy 1-2 szt.jajek łyżka masła sól i pieprz do smaku Do garnka z wodą włożyłam korpus z kurczaka,pokrojone warzywa, ziele angielskie i liście(...)zupy. Wyjęłam mięso i włoszczyznę. Zostawiłam w zupie trochę marchewki. Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam szczaw.   Podgotowałam jeszcze trochę wszystko i zmiksowałam zupę blenderem. Ugotowałam osobno ziemniaki i jajka. Zalałam je zupą i doprawiłam kleksem śmietany. Smacznego

potrawyregionalne
WARZYWNA ZUPA Z SERKIEM TOPIONYM 227

serkiem topionym. Wiosenną już można by rzec ;-) Składniki: 3 szt. marchewki 1 szt.pietruszki 0,5 szt. selera kawałek białej części pora parę różyczek brokuł 3 ziemniaki 1 większy topiony naturalny serek litr bulionu ziele angielskie liście laurowe sól,pieprz do smaku 2 łyżki masła Warzywa pokroiłam w kostkę. Do garnka z wodą dodałam bulion,ziele angielskie(...)liście laurowe. Pokrojone warzywa podsmażyłam chwilę na maśle. Dodałam je do bulionu. Następnie włożyłam różyczki brokuł i na koniec ziemniaki. Gdy warzywa były już miękkie, dodałam topiony serek. Przyprawiłam solą i pieprzem. Przed podaniem można posypać świeżym koperkiem. Zupka lekka i zdrowa polecam. Smacznego

potrawyregionalne
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 442

mały seler kawałek pora około 100-150 g białej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Buraki pokroiłam na słupki. Można je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodałam je do wywaru. Po chwili dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i podduszoną kapustę. Można również pokroić i dodać ugotowaną marchew. Następnie wrzuciłam fasolę. Gotowałam aż wszystkie warzywa były miękkie. Wlałam kwas buraczany. Doprawiłam do smaku. Po nalaniu na talerze można

potrawyregionalne