ziemniaki pieczone - 8545 przepisów (strona:59/570)

Schab z pieczarkami pod kruszonką 127

schab . Niby pyszny do wszystkiego , ale łatwo zrobić z niego nudną suchą podeszwę . Polecam ,tym bardziej, że danie jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu . Zaserwowane w towarzystwie pieczonych ziemniaków i np. świeżych szparagów , po prostu wymiata . No tak sezon na szparagi za nami , zawsze można użyć poczciwej , fasolki szparagowej w ich zastępstwie .. . Kruszonka jest aromatyczna i chrupiąca(...)około 0,5 cm ) i posypujemy dość grubo , ale nie z przesadą parmezanem zmieszanym z bułką tartą . Układamy na ruszcie .Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C , bez termoobiegu . Pieczemy tak długo , aż kruszonka nabierze złocistej barwy . Gotowe . Koniecznie serwujcie na gorąco , prosto z piekarnika , wtedy smakuje najlepiej Smacznego ! Artykuł Schab z pieczarkami pod kruszonką pochodzi z serwisu Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Wegańska nutella czyli, krem z pieczonych kasztanów (bez glutenu) 197

maronami. U mnie ciekawość smaku i odkrywania nowych produktów wygrała z wszelkimi innymi za i przeciw. Powiem szczerze, że początkowo rozbawiły mnie komentarze porównujące ich smak do pieczonych ziemniaków z orzechową nutą, ale coś w tym jest. Ja miałam na próbę niespełna 300 g, a co z nich powstało.... Coś co zadowoli wegetarian, amatorów nowych doznań smakowych i osób(...)sojowego choć może zmienić smak) 2 łyżki melasy karobowej *** można pominąć  Wykonanie :  1. Kasztany nacinamy od wypukłej strony nożem na krzyż co zapobiegnie wybuchaniu podczas ich pieczenia. 2.Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania. Ja doprowadzam do wrzenia i gotuję ok, 5 minut. Odcedzamy na sitku . Gorące wysypujemy na papier do pieczenia i umieszczamy

vaniliowoczekoladowa
Smaki USA: frytki pieczone 190

ochotę na jedzenie typu fast-food, takie danie całkowicie mnie zaspokaja, bez wyrzutów sumienia ;) Nie podaję Wam ilości składników, każdy chyba wie ile ziemniaków może zjeść :) FRYTKI PIECZONE Składniki: - ziemniaki - oliwa z oliwek - zioła prowansalskie - sól Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Nasmarować oliwą z oliwek i ziołami. Ja robię to tak, że ziemniaki chowam do worka(...)foliowego, wlewam około łyżki oliwy z oliwek, wsypuje zioła, nawiązuje i mieszam. Ziemniaki są wtedy równomiernie pokryte oliwą, dzięki czemu będą ładnie zarumienione. Ziemniaki wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem, piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 min. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad 81

Jego przygotowanie nie trwa długo, a jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje na stole. Danie można przygotować wcześniej i tylko zapiec tuż przed podaniem. Schab podałam z pieczonymi ziemniakami surówką z kapusty. Składniki na schab zapiekany pod beszamelem: 600 g schabu bez kości 150 g sera żółtego średniej wielkości por 2 łyżki smalcu (lub masła) czubata łyżka mąki(...)papryką, kurkumą i gałką muszkatołową. Plastry schabu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich wykładamy pora, a całość zalewamy sosem beszamelowym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut, aż danie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki. [caption id="attachment_9204" align="aligncenter" width="901"] Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny

e-PrzepisyKulinarne
Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku! 103

wysokości, piecz 20-25 minut, aż boczek się zarumieni.   W trakcie pieczenia przygotuj sos czosnkowy. W miseczce wymieszaj majonez kielecki, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Ewentualnie możesz „złamać” smak odrobiną cukru.   Po upieczeniu podawaj mięso z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem(...)Wymaga dosłownie 5 składników i 3 minut wolnego czasu. Oczywiście sos można dowolnie modyfikować o zioła, czy inne przyprawy. Całe danie wspaniale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami i pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem oraz sosem czosnkowym.   Jeżeli szukacie innego fajnego przepisu na pierś faszerowaną to polecam Pierś faszerowaną serem

kuron.com.pl
Faszerowany kalafior 146

Bardzo dobry obiadek z tego wyszedł. Można serwować taki kalafior na imprezy, przyjęcia itp. Ja zrobiłam go na obiad i podałam z pieczonymi ziemniakami, a na drugi dzień z makaronem. Było pycha. Możecie też podać z ryżem lub ziemniakami ugotowanymi. Było rewelacyjne. Odciąć od kalafiora tą najgrubszą część łodygi oraz liście. Umyć i osuszyć kalafior. Do dużego garnka wlać(...)masę. Natkę pietruszki posiekać i dodać do śmietany, część zostawić na koniec do obsypania. Wylać sos na kalafiora, obsypać potartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 45 minut. Naczynie musi być przykryte. Wyciągając kalafiora z naczynia użyj dużej płaskiej łyżki, żeby się nie rozleciał. Na drugi dzień jak odgrzewałam smakował również wybornie . Polecam

Kuchnia Pokoleń
RYBA PIECZONA POD POMIDOROWO-KOPERKOWĄ PIERZYNKĄ 126

Pyszna propozycja na piątkowy obiad. Przygotowanie takiej ryby zajmuje dosłownie kilka chwil, do tego pieczone ziemniaki i już jest gotowe pyszne danie.  Ryba wcale nie musi być nudna, tym razem pokombinowałam z kombinacją sosu pomidorowego i świeżego koperku. Ryba zasmakowała całej mojej rodzinie. Na pewno nie raz jeszcze przygotuję ją na obiad, a kto wie może zagości(...)końcu dodać posiekany koperek i wymieszać.  Przesmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć sos pomidorowo-koperkowy. Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 15-20 minut.  Ryba najlepiej smakuje na ciepło i najlepsze jest kolejnego dnia

Zrób to smacznie
Sery z francuskich Alp 168

dojrzewania. Jednak wielu klientów woli sery starsze, dojrzewające 6 miesięcy, a czasem i dłużej, bardziej pikantne, rozwijające ciekawsza paletę aromatów.  Zastosowanie w kuchni Doskonale nadaje się do dań pieczonych, mięs, makaronów oraz warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany(...)Zastosowanie w kuchni Należy podawać go z ciemnym pieczywem i piwem (szczególnie ta odmiana z dodatkiem kminku idealnie współgra z piwem). Niektórzy posypują go kminkiem lub zjadają z pieczonymi ziemniakami. Najlepszy okres do spożywania tego sera to pora od maja do października. Jest serem stołowym. W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza

gutfut
Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem 124

Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem Na dziś przygotowałam delikatne kotleciki jagnięce.  Okres świat jest idealnym czasem do podawania dań niecodziennych.  Można nią również zaskoczyć na kolacji we dwoje, czy na uroczystościach jubileuszowych przy doborze dobrego wina. Jagnięcina wbrew pozorom nie jest wymagająca. Odpowiednio przyprawiona i podana z dobrymi(...)Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki:   6 kotletów jagnięcych z kostką 1 wiązka zielonych szparagów 250 g rozmrożonego i odsączonego z wody zielonego groszku  1/2 kg młodych ziemniaków 2 gałązki świeżego rozmarynu  3 ząbki czosnku  2 szalotki 1 łyżka sosu Worcestershire sól morska pieprz  1 szczypta zmielonego kuminu 1 szczypta zmielonych ziaren kolendry kilka łyżek

Wino Francja Kuchnia
Kiełbaski zapiekane w kapuście włoskiej z słodkim sosem pomidorowym. 137

godziny, wliczając w to czas zapiekania. A efekt? No cóż, mogłabym napisać prawdę — że jest naprawdę bardzo smacznie, ale lepiej napiszę — koniecznie spróbujcie sami  : - ) Danie podałam z pieczonymi ziemniakami — tutaj przepis , ale świetnie sprawdzi się też ryż. Składniki na 10 sztuk: 10 białych kiełbas główka włoskiej kapusty puszka pomidorów w puszce ząbek czosnku pieprz ziołowy, sól, oregano(...)następnie polać nim "gołąbki". Całość nakryć folią aluminiową. Chodzi o to, by sos i liście nie spiekły się z wierzchu i nie zepsuły smaku. Wstawić na pół godziny do pieca na 170 stopi. To wszystko :-)  Smacznego, pozdrawiam - Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego 171

doprawione orientalnym przyprawami i upieczone na grillu bądź w piekarniku. Można je podać z sosem czosnkowym, czy tzatziki albo innym lekkim sosem na bazie jogurtu, a także z pieczonym ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Kofta to potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Grecji czy Indiach. Przygotowuje się je z mięsa mielonego (wołowego, drobiowego, jagnięciny czy baraniny) w formie(...)lepiąca. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie mięsem obklejamy patyczki do szaszłyków, formując walce. Kofty smarujemy lekko olejem z każdej strony. Smażymy je na grillu, patelni grillowej lub pieczemy w piekarniku z funkcją grilla przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.   [caption id="attachment_9219" align="aligncenter" width="1200"] Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego[/caption

e-PrzepisyKulinarne
Greckie tzatziki z polską nutą – z ogórkiem małosolnym 169

Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Sos podawany do smażonego, grillowanego i pieczonego mięsa, zapieczonego pieczywa, grillowanych warzyw. Na pewno go znacie. Ale moje tzatziki ma polski akcent – w postaci rzodkiewek ogrodowych i ogórków małosolnych. Lubię mieszać smaki i komponować nowe na bazie tego, co już znam. A czy małosolne ogórki kiedyś komuś zaszkodziły? Pasują do tego zestawu tak samo(...)której będziecie podawać tzatziki na stół i schłodźcie mocno w lodówce. Najlepsze jest zimne.   My pochłonęliśmy tą porcję w 4 osoby, do grillowanych kurzych skrzydełek i młodych ziemniaków pieczonych w całości. Jak się uprę, sama wciągam połowę tej porcji jako zdrowe, lekkie i wiosenne śniadanie. SKŁADNIKI 400g jogurtu greckiego (u mnie jak zwykle Bakoma) 1 ogórek wężowy

Karo in the Kitchen
Co warto grillować – kilka pomysłów 161

grillu. Wystarczy że skropimy ją odrobiną oliwy z oliwek, posypiemy solą i pieprzem i mamy wyjątkowy dodatek do hot-dogów i hamburgerów. Prawdopodobnie każdy z Nas jadł kiedyś pieczone ziemniaki . Ale czy każdy z nas jadł je grillowane? W szczególności polecamy wykorzystać je do sałatki ziemniaczanej. Na pewno zauważymy różnicę w smaku. Pysznym dodatkiem do wielu posiłków jest(...)wiele rodzajów sera – pod warunkiem, że odpowiednio się z nimi obchodzimy. Tylko twarde odmiany można grillować bezpośrednio na ruszcie. Do klasyki należy tutaj ser Halloumi. Na grillu można też piec inne twarde sery, takie jak kozi, emmentaler, provolone czy dojrzała mozzarella. Orzechy: Wystarczy wrzucić orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzechy pecan, orzeszki piniowe, migdały lub inne orzechy na arkusz folii aluminiowej

naRuszcie
Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 272

talerzu, a do tego smakuje wspaniale! :) Jako dodatek mamy do niej słodko-ostry sos, który idealnie wpasowuje się w klimat dania.Polecam! :)Roladę podawałam na ciepło w towarzystwie pieczonych ziemniaków i karmelizowanej marchewki.Na samo wspomnienie zrobiłam się głodna ! :D Składniki:Mięso: 1kg schabusól, pieprz ziołowypapryka słodka4 ząbki czosnkuczosnek granulowanyprzyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowejcebulatymianek, rozmaryn(...)minuty na każdą stronę.Przekładamy do naczynia żaroodpornego.Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, aż się ładnie połączą.Zalewamy mięso sosem, wierzch posypujemy rozmarynem, zamykamy naczynie i pieczemy 90minut w 180 stopniach.  SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Roladki z mozzarellą w glazurze musztardowej 130

Roladki rozpływające się w ustach o wyrazistym smaku. Idealnie pasują z pieczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego!   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)bok.Mozzarelle kroimy na 5 plastrów. Schaby rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na mięsie układamy po kawałku mozzarelli i papryki. Zwijamy i spinamy wykałaczkami. Roladki smarujemy wcześniej przygotowaną glazurą. Pieczemy w tem 180st. Około 45min

Smaki Natalii