ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja 22 x 23 cm). Ser biały rozgniatamy jak najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy łyżką aż się połączą ze sobą (nie polecam miksowania, bo masa stanie się zbyt rzadka). Jabłka obieramy(...)cynamon i odstawiamy by masa lekko przestygła. Na przygotowane w foremce ciasto wykładamy masę serową, a na nią jabłka. Na wierzch ścieramy pozostawioną w lodówce część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 75 - 90 minut (sprawdźcie przed wyjęciem patyczkiem czy masa serowa jest upieczona). Podajemy sernik po całkowitym wystudzeniu, najlepiej schłodzony w lodówce
Czary - gary w kuchnipiekarnika. Rzeczywiście do złudzenia przypominają te wyjęte z ogniskowego popiołu nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Skorupkę zawdzięczają otoczce z mąki, ogniskowy smak dodatkowi wędzonej soli i wędzonej papryce. Nareszcie miałam sposobność wypróbować wędzoną sól kupioną już jakiś czas temu. Szczypta wystarczy, by nadać ziemniakom fantastyczny dymny aromat. Polecam do wypróbowania! Składniki: około 600 g średnich ziemniaków 2 łyżki(...)mąki 2 płaskie łyżeczki soli 1/3 łyżeczki soli wędzonej 0,5 łyżeczki wędzonej papryki Wykonanie: ziemniaki dokładnie wyszorować i jeszcze wilgotne obtoczyć w mieszance mąki z solą i papryką. Nadmiar strzepnąć ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 45 minut. Oczywiście, przy większych ziemniakach czas pieczenia odpowiednio się wydłuży. Można sprawdzić wykałaczką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drożdży i łyżki cukru oraz odrobiny letniego mleka robimy zaczyn i odstawiamy na 10 minut. Do misy miksera wlewamy resztę mleka, zaczyn, jajko, dodajemy, miękkie masło i rozgniecione ziemniaki. Wsypujemy cukier i mąkę z solą. Zagniatamy gładkie ciasto przy pomocy haka. Jeśli ciasto się zbytnio lepi możemy podsypać je mąką. Po zagnieceniu powinno odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy(...)dłoni. Do środka wkładamy po 3-4 wiśnie. Ciasto zlepiamy niczym pieroga a sklejenie zawijamy pod spód. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 15 minut by podrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Bułeczki możemy posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Pieczemy je ok 15-20 minut. Powinny być ładnie wyrośnięte i rumiane. Studzimy
Dzieje kuchennej Wiewióryskoków z królika, 5 – 6 łyżek masła, 500 g ziemniaków, duży pęczek młodej włoszczyzny, 500 ml bulionu z drobiu lub cielęcego, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 500 ml śmietany 18%, Włoszczyznę obrać, umyć. Marchewki, pietruszki, selera, jasną część pora pokroić w plasterki. Kartofle umyć, obrać, pokroić w niezbyt grube półplasterki. Dno naczynia posmarować masłem(...)warzywa. Skoki królika podsmażyć na rumiano na maśle. Przełożyć do warzyw. Zalać bulionem, dodać przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę. Po tym czasie wlać śmietanę rozbełtaną z dwiema łyżkami gorącej wody. Doprawić solą. Piec dalej 20-30 minut pod przykryciem. Podałam ze szpinakiem i karmelizowaną na miodzie marchewką. zastawa
królestwo garówkażdą okazję. Zapraszam... Skala smaku 10/10- warzywa powinny być zrumienione wtedy są o wiele lepsze. SKŁADNIKI 4 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 8 dużych obranych ziemniaków, pokrojone na 1/2 cm plasterki 10 ząbków czosnku pokrojonych na cieniutkie plasterki 3 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki 15dag parmezanu, pokrojonego w kostke lub innego 1/3 szklanki oliwki 4 łyżki(...)kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej lub suszonej) sol i pieprz, do smaku Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żaroodpornego płaskiego naczynia-nie przykrywać. Wlać wode, oliwke i posypac ziołami i dość mocno przyprawić sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec około 1 godziny lub dłużej, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa
Kubki smakumarynatą, którą następnie polewamy mięso. Równomiernie rozprowadzamy marynatę z mięsem, by dobrze się przyprawiło. Odstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Wyjmujemy je z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej. Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Rozgrzewamy delikatnie patelnię i wrzucamy na nią przygotowane wcześniej mięso oraz pokrojoną cebulę. Całość przesmażamy przez około 5 minut(...)żaroodpornego naczynia do zapiekania. Na tłuszczu, który pozostał na patelni podsmażamy pokrojone w półtalarki ziemniaki. Powinny lekko się podsmażyć, ale nie zrumienić. Gotowe przekładamy do tego samego naczynia, co mięso i wszystko razem mieszamy. Równomiernie rozkładamy wszystko w naczyniu i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Całość zapiekamy około pół godziny. Podajemy gorące, posypane natką pietruszki z surówką
Kuchenna Kontrrewolucyapłuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Gotujemy do miękkości -około 25 min. Marchew, cebulę, ziemniaka i selera obieramy, kroimy na małe kawałki i również gotujemy do miękkości - najlepiej na parze. W tym czasie siekamy w drobną kostkę pieczarki i przesmażamy na 2 łyżkach oliwy. Doprawiamy solą(...)Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą - przekładamy masę, wyrównujemy wierzch łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki - schłodzony ładnie się kroi. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjePadanobułka tartasólgałka muszkatołowaSPOSOB PRZYGOTOWANIAUgotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić . Do pojemnego naczynia dodać zmielone ziemniaki, surowe jajka, mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej.Całość dokladnie wymieszać.Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać(...)pomocy widelca.Całość posypać bułką tartą, pokropić kilkoma kroplami mleka i ułożyć jeszcze na górze kilka kawałeczków masła.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie zwiększyć nagrzewanie do 200°C i piec jeszcze przez następne 15 minut. Po zakonczeniu pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika, odczekać co najmniej 15 minut i podawać do stołu. SMACZNEGO
zielonacukinkadobry obiadek z tego wyszedł. Można serwować taki kalafior na imprezy, przyjęcia itp. Ja zrobiłam go na obiad i podałam z pieczonymi ziemniakami, a na drugi dzień z makaronem. Było pycha. Możecie też podać z ryżem lub ziemniakami ugotowanymi. Było rewelacyjne. Odciąć od kalafiora tą najgrubszą część łodygi oraz liście. Umyć i osuszyć kalafior. Do dużego garnka wlać wodę(...)zblendować na gładką masę. Natkę pietruszki posiekać i dodać do śmietany, część zostawić na koniec do obsypania. Wylać sos na kalafiora, obsypać potartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 45 minut. Naczynie musi być przykryte. Wyciągając kalafiora z naczynia użyj dużej płaskiej łyżki, żeby się nie rozleciał. Na drugi dzień jak odgrzewałam smakował również wybornie . Polecam
Kuchnia Pokoleńżywności (tu znajdziecie poradnik jak mrozić jedzenie ). Tyle wstępu, zapraszamy do zapoznania się z menu na ten tydzień: Poniedziałek: Tortilla z pieczonymi paprykami i szparagami Omlet na bogato, bardziej tarta niż tortilla, od początku pieczona w piekarniku, a nie na patelni. Mega sycące danie, bogate w warzywa, przyciągające oko i łatwe do zrobienia. Hiszpański klasyk w nieco inny(...)trzech przypraw i odpowiednio długiego czasu marynowania. Do tego pity domowego wyrobu, frytki z piekarnika i pyszne danie gotowe. Piątek: Gnocchi z batatów ze szparagami Zaskakująco pyszne danie. Gnocchi z batatów jest lekko słodkie, co warto skontrować dodaniem pomidorków, których kwaskowość przełamuje słodycz słodkiego ziemniaka. Gnocchi jest daniem wymagającym wyczucia – dasz za mało mąki do ziemniaków wtedy czeka cię mękaz
Niedzielny kucharzKlasyczne placki ziemniaczane to przepis na szybki obiad. Jeśli macie odrobinę więcej czasu możecie przygotować gulasz i stworzycie domową wersję placków po zbójnicku . Mimo wszystko ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!orzechów pekan 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli morskiej Nadzienie: ok. 450 g słodkich ziemniaków (u mnie: bataty) 2 jajka 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Spód: Pomarańczę sparzymy(...)uzyskania gruboziarnistej tekstury. Dodajemy syrop klonowy oraz oliwę i dalej miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy do blaszki (15 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie, mocno dociskamy do dna. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min. Nadzienie: Bataty pieczemy w piekarniku do miękkości, a następnie łyżką wybieramy miąższ. Wrzucamy do rozdrabniacza i dodajemy jajka
Kuchnia MagdaLenyJeżeli jesteście znudzeni popularnymi chipsami z ziemniaka, proponuję Wam pieczone chipsy z buraka i marchwi, chrupiące, aromatyczne i ciut zdrowsze od tych smażonych. Do tego s ą proste i szybkie w przygotowaniu i tak samo szybko znikają ;) Smacznego! SKŁADNIKI 3 buraki 4 marchewki curcuma, papryka, rozmaryn s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI(...)buraki kroimy na bardzo cienkie plasterki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy delikatnie oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami według uznania np. kurkumą, rozmarynem lub ostrą papryką. Chipsy z buraka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 30 minut; w połowie pieczenia chipsy odwracamy na drugą stronę. Chipsy
La grande e la piccola cuocapowiedział ,że frytki nie mogą być zdrowe ? Oczywiście ,że mogą! Wystarczy tylko mieć cukinię, kilka składników i piekarnik i to wszystko bez użycia oleju! Zdrowo i pysznie! Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków i to jest dla mnie najważniejsze. Danie jest w brązach jesieni z nutką zieleni jak widać :) Składniki: 2 średnie cukinie 1 jajko 3-4 łyżki(...)grubsze słupki. Jajko roztrzepujemy i doprawiamy je przyprawami. Kawałki cukinii moczymy w jajku, potem obtaczamy je w mące, otrzepujemy nadmiar mąki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez przez 15-20 minut w temp. 220*C Mając Ketchup Kotlin tak szybko znikają frytki z cukinii :) Przepis bierze udział w super akcji kulinarnej: #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
W Moim Magicznym Domupiekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut. Po tym czasie perliczkę odwrócić skórą do dołu i zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Po 20 minutach perliczkę odwrócić ponownie skórą do góry. Ułożyć na niej masło pokrojone w plasterki, piec dalej około 30 minut (perliczka będzie miękka i rumiana). Perliczkę przełożyć do suchej brytfanki, przykryć ją sianem z pieczenia, które następnie(...)pożaru... a w mieszkaniu się trochę nadymi....no chyba, ze możemy wyjść na zewnątrz lub mamy dobry wyciąg). Siano delikatnie zdjąć z perliczki (ja to robię pędzelkiem). Podałam z ziemniakami z pietruszką i serem z niebieską pleśnią . zastawa
królestwo garów