jest przepis "resztkowy". Jeżeli kiedykolwiek zostaną Wam liczne warzywa z obiadu z dnia poprzedniego, warto go wykorzystać. Szczególnie sprawdza się po rodzinnych zjazdach. BROKUŁOWE KOPYTKA Składniki: - 600 gram ugotowanych ziemniaków - 1/4 ugotowanego brokuła - 2 jajka - 300 gram mąki (wartość orientacyjna, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne należy dodać jej odrobinę więcej) - sól Przygotowanie: Ziemniaki rozdrabniamy razem z brokułem i zagniatamy
Życie zamknięte w smakukońcówek np. wędlin czy mięs. Do dzisiejszej potrawy wykorzystałam kawałek zamrożonego schabu (schab po odmrożeniu niestety nie jest już soczysty, i nie jest już tak smaczny), kilka ziemniaków, które zostały mi od obiadu, garść pieczarek no i główkę młodej kapusty. Sami więc widzicie, że składniki są proste, a same danie mało wyszukane. Ale cóż ... uwielbiam prostą, polską kuchnię
Walijskie Pichceniemąki 150 g margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól słoik marmolady lub dżemu dowolnego smaku cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy
Różne smaki w kuchnicoś z nim nie tak... Ale grochówka ze świeżego, zielonego groszku to zupełnie co innego! Znacznie lżejsza niż tradycyjna, pożywna i smaczna. Z dodatkiem sycących ziemniaków i wędzonego boczku będzie świetnym obiadem jednodaniowym. Nam bardzo smakowała:) składniki: 2 szkl groszku zielonego porcja rosołowa marchew korzeń pietruszki kawałek korzenia selera cebula 5 ziemniaków 300 g wędzonego boczku po 2 ziarenka pieprzu
6niebopodstawie tego i najbliższych postów jakie się pojawią na blogu ;) A w dzisiejszym poście zapraszam Was na danie, które można by zaliczyć do kuchni fusion. Klasyczny obiad, porównywalny do niedzielnego schabowego, tłuczonych ziemniaków i sałaty ze śmietaną. A jakże inny, różnorodny, bogaty w nowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: Obiad dla 3 - 4 osób. Roladki z polędwiczki
W kuchni Katiemąki 150 g margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól słoik marmolady lub dżemu dowolnego smaku cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy
Słodkości i nie tylkoPomysł na te pierogi wpadł, bo musiał ;) Córcia chciała lepić, więc zrobiłam farsz z tego co miałam w domu. Znów dodałam młody jęczmień, bo pasował mi
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj przepis na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały nam po obiedzie. Jeśli nie chcecie znowu ugniatać kopytek czy klusek śląski, ta propozycja Wam się spodoba. Placuszki te można podawać razem z surówką i mamy obiad z głowy. Oczywiście mogą być też dodatkiem do smażonego mięsa - do wyboru, do koloru. To co dodacie do środka masy, to Wasz wybór - u mnie był(...)tych placków jest to, że smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. 'ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem' Składniki (na 4 placuszki): - 1 szklanka utłuczonych ziemniaków - 2-3 plastry boczku wędzonego - 0,5 średniej cebuli - 2-3 plastry cheddara - 1 jajko - bułka tarta - S&P Boczek pokroić w paski, cebulę w kosteczki i podsmażyć
CookYourselfPieczone udka z kurczaka z ziemniakami to pyszny i prosty pomysł na obiad jednogarnkowy. Mięso po upieczeni było miękkie, soczyste, aromatyczne a skórka chrupiąca. Udka z ziemniakami podałam ze sałatką z papryki. Składniki: udka z kurczaka ziemniaki 3 średnie cebule słodka czerwona papryka czosnek granulowany ziola prowansalskie tymianek sól, pieprz młotkowany Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć
magiczna kuchnia KasiDzisiaj przepis na sycącą zupę-krem przygotowaną z porów i ziemniaków. Wiem, że poniższy krem być może swoim kolorem nie zachęca do jedzenia, ale w smaku
Ugotowaćprażonej kaszy gryczanej. Tarte surowe ziemniaki pełnią w tym daniu rolę spoiwa i praktycznie nie są wyczuwalne w gotowych gołąbkach. Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swoich obiadów, gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami podane z sosem z suszonych grzybów będą dobrym wyborem :) Składniki na około 10 sztuk: 1 średnia biała kapusta 200 g prażonej kaszy gryczanej (w woreczkach) 5 średnich
Trzeci talerzniewielkiej ilości wody. Klasyczne szpecle pochodzą ze Szwabii czyli regionu wchodzącego w skład południowoniemieckich landów - Badenii-Wirtembergii oraz Bawarii. Tamże są popularne zupełnie jak u nas ziemniaki. Stanowią wspaniały dodatek do obiadu (przede wszystkim do dań z sosami, pieczeni), ale występują również jako samodzielne dania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka sól, pieprz, vegeta
Kuchnia BeatyPierwsze w tym roku, pysznie chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Są zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te robione ze starych, a starte na oczkach po upieczeniu są chrupiące i nie nasączone olejem:)) Pokusiłam się podać je tym razem z prostą sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli. Podobną wypatrzyłam przy przepisie na placki u Margarytki(...)zestawienia, bo przyznam, że dotąd placki jadałam bez dodatków albo tylko z cukrem. Sałatka bardzo fajnie komponuje się z plackami i stała się uzupełnieniem całkiem pożywnego obiadu ... Składniki: 1. 5kg młodych ziemniaków 2 jajka 2 małe cebule 2-3 łyżki mąki sól olej Wykonanie: Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy. Cebulę ścieramy na drobnych
Walijskie PichcenieObiad w sam raz na piątek. Posmakuje on nie tylko tym, którzy trzymają piątkowy post i nie jedzą mięsa Kopytka ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi Dla odmiany robiłam dzisiaj kopytka ze słodkich ziemniaków. Jeśli ktoś tych ziemniaków wcześniej nie używał to warto wspomnieć, iż faktycznie są one obrobinę w smaku słodsze od zwykłych ziemniaków. Ich konsystencja
mecooksbawełnianą zszywamy go i układamy w brytfannie. Po wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy solą. Do naczynia wlewamy ok 2 szklanki wody. Można przygotować kompletny obiad i dodatkowo z kurczakiem upiec ziemniaki i inne warzywa. Piec około 2 godz w temp 190- 200C. Co jakiś czas podlewając go powstałym sosem. Idealny na świąteczny obiad. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.