I choć za oknem lato i temperatury sięgają prawie 30stC, to podświadomie wyłapuję w powietrzu te pierwsze, ledwo uchwytne oznaki jesieni. Kolejny numer Magazynu Aromat to
Obiad gotowyZupa grzybowa na zakwasie z kiszonej kapusty Składniki: Suszone podgrzybki, borowiki – 120g Woda do namoczenia grzybów – około 500ml Seler – ½ korzenia Pietruszka – 2 korzenie Marchew – 2 sztuki
Kuchnia Bon AppetitFajna sprawa dla małych pomocników, na których oczach z puree ziemniaczanego powstaje zielona smaczna i zdrowa masa ziemniaczana. Takie puree to zdrowe i sprytne rozwiązanie dla
Zasmakuj KuchniTo jedno z najpopularniejszych, zaraz po schabowym, dań często pojawiające się na polskich stołach. Nie mogło zabraknąć ich także i u mnie. :) Kotlety mielone to moim
Cooking MonsterInne niż klasyczne mielone, a równie pyszne. Dodałam do nich wodę gazowaną i bulion oraz paprykę i szczypiorek dzięki czemu są aromatyczne i soczyste. Pasują nie
Zasmakuj KuchniOd jakiegoś czasu, chodząc na lunche, upodobałam sobie placuszki z cukinii, dlatego dziś, postanowiłam zrobić własne. Zabiorę je w pudełku do odgrzania, do pracy Mniam! Oprócz
Kuchnia BazyliiSkładniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 mała cukinia 2 marchewki 2 papryki(żółta i czerwona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 małego selera 4
Prosto i Smacznie z AnetąZapraszam na pyszne ziemniaczki z piekarnika. Te ziemniaczki są dodatkiem, lub samodzielną przekąską. Aromatyczne dzięki pewnym dodatkom i chrupiące przede wszystkim. To wspaniały dodatek do wszystkiego
Z Kuchni Do KuchniPolecam zupę szczawiową :)Z tego rocznego szczawiu Składniki - duży pęczek szczawiu - 1 marchew - 1 pietruszka - kawałek selera - żeberko trójkąt ok 40 dkg lub 1 skrzydło z
W królestwie smaków BeatyP yszna zupa kalafiorowa z nutami orzechowymi. Prosta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt. Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4-5 Składniki: 350 g kalafiora
SzczyptaSmaQTradycyjne placki ziemniaczane wzbogaciłam moim ulubionym twarożkiem z rzodkiewkami i dymką. Do tego czapa z kiełków lucerny i mamy smaczne i zdrowe danie. Polecam, są pyszne
Smakołyki AsiSkładniki na naleśniki mleko, 1 szkl woda gazowana, 1 szkl mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl jajka, 2 szt sól, szczypta Składniki na farsz ziemniaki
Gotowanie moimi oczamiWspaniałe danie samodzielne, na każdą porę dnia, pożywne, na ciepło może stanąć w szranki z każdym drugim daniem, bardzo, szybka, wygodna i pożywna wersja... Składniki: 4
kgwjanczewoOto na blogu pojawia się niezwykle aromatyczny cytrynowy kurczak z rozmarynem. Kilka prostych składników, niezwykle łatwe przygotowanie, a radość z jedzenia przeogromna. Kurczaka podałam z
Kulinarne przygody GatityBardzo dobra pożywna lekko pikantna zupa
W królestwie smaków BeatyNie ma to jak poczciwy, soczysty kawałek mięsa, skąpany w pysznym, warzywnym sosie, z dodatkiem fasolki szparagowej. To danie można podać z pieczywem
Rozpustne gotowanieDzisiaj mam dla Was łatwy przepis na zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko
Tradycyjna kuchnia KasiKluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań Kuchni Polskiej, które bardzo często gości u nas na stole. Nie znam nikogo, kto by ich nie
Anioły w kuchniMłode ziemniaczki smażone to super dodatek do każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI
Kuchnia BeatyKurczak faszerowany grzybami to alternatywny pomysł na podanie piersi z kurczaka. Głęboki grzybowy aromat świetnie pasuje do delikatnego mięsa i kremowego puree z ziemniaków. Kilka składników
Poezja smakuZnane wszystkim, kuszące chrupkością, niby tradycyjne, ale ubogacone w wyglądzie i składnikiem w smaku obojętnym, ale dodającym placuszkom lekkości i wspaniałego koloru, warto się skusić... Składniki
kgwjanczewoChrupiąca panierka z soczystym mięsem rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek
Słodka StronaPierwszy raz jadłam dynię w takim wydaniu i powiem szczerze jeszcze wrócę do tego przepisu :) Składniki: - połowa średniej dyni - 20 dag sera żółtego - 5 średnich ziemniaków
Zainspirowana w kuchniKopytka z purée z proszku i sos ze świeżych pomidorów i oregano Na działce, w warunkach "przyczepowych" zachciało mi się kopytek. Żeby nie gotować
Kraina Tysiąca Smakówsię wrażeniami z minionych Świąt. Miło. Ostatnio w końcu się odważyłam na zakupienie większej ilości topinamburu. Z myślą o zupie, rzecz jasna. Pogoda zdecydowanie sprzyja gorącym, kremowym, rozgrzewającym obiadom. Przeczytałam kilka przepisów, i w końcu zrobiłam po swojemu. Prawie bez przypraw, żeby wydobyć ten charakterystyczny, delikatny smak. Topinambur świetnie skomponował się z pasternakiem, delikatnie orzechowy smak obu warzy idealnie(...)posiekana dymka również wylądowała w miseczce. Wszystko razem tworzy niezwykle zgraną całość - polecam na te chłodne kwietniowe popołudnia. Krem z topinamburu z chipsami Składniki: (na 4 porcje) 250 g ziemniaków 200 g pasternaku 600 g topinamburu 1 cebula 1 łyżka masła 1 l bulionu sól pieprz biały chipsy: 150 g topinamburu dodatkowo: 1 cebulka dymka Topinambur na chipsy wyszorować, osuszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzechłodne dni mamy ochotę, by obiad nas nasycił i zarazem rozgrzał. Dziś przygotowałam dla Was zupę, która różni się nieco od klasycznej gulaszowej tym, że jest zrobiona z chudego mięsa indyczego, przez co zyskuje na lekkości. Równocześnie potrafi jednak nasycić i zapewnić miłe doznania smakowe, dzięki obecności pomidorów i ziemniaków. Indyk bardzo często pojawia się w mojej […] Artykuł Lekka
WiszniówkaZdrowy, smaczny i kolorowy obiad. Niedoceniane przez wielu ryby i gotowanie na parze połączone w jednym przepisie. Pstrąg łososiowy Bataty Czosnek Mięta Rozmaryn Sałata rzymska Rzodkiewka Kiełki rzodkiewki Oliwa Sól Pieprz Bataty obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy je w wodzie lub na parze tak jak zwyczajne ziemniaki. Ja ugotowałem je na parze przykryte listkami świeżej mięty. Gdy bataty
MarcinChefświeżo dnia następnego. Ciepły obiad jest niesłychanie ważny dla funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki ciepłym posiłkom w ciągu dnia nie opadamy tak szybko z sił. A nasz żołądek jest zadowolony, że go nie zakwaszamy i nie ochładzamy. Do warzywek z woka idelanie pasuje kasza (jęczmienna, gryczana), ryż, czy też ziemniaki. Jak dla mnie danie idealne :) Warzywa z woka
Kuchnia smakówkapuśniak, który jest idealny na zimowy obiad. Przy okazji warto sobie przypomnieć tradycyjne smaki polskiej kuchni w wersji wegańskiej. U nas tej zimy kapuśniaczek gości bardzo często :) Wegański kapuśniak Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: - 400g kapusty kiszonej z marchewką - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 ziemniaki - 4 ziarna ziela angielskiego - 3 liście laurowe
Bananowe Poleprzystawek, jako jarzynka do ziemniaków, jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty. W Polsce nie jest tak znany, natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej. Makaron papparedelle z jarmużem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo serowym, jest pyszną propozycją na obiad. Składniki: na około
potrawyregionalnesię chce!, a póki co ledwo obiad ogarnięty, ale jak już domownicy mają pełne brzuchy to można pomyśleć o małym "co nieco".... Korzystając z przerwy na kawę spisuję dla Was przepis na pyszne moscole z roztapiającym się masłem, a potem biorę się za ciasteczka. Moscole: 1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 50-60 dag mąki pszennej 2 jaja sól
Apetyczna babeczkaZapiekanka to bardzo dobry pomysł na obiad. Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka
Kuchnia w opałachgłęboko zakorzenionych zwyczajów żywieniowych co do obiadu czy kolacji. Dzisiejsze kluski to ukłon w stronę optymistycznej kolorystyki Wielkanocy czyli dominacji kolorów: żółtego i zielonego. Mam nadzieje że włączycie jak najwięcej takich akcentów w zbliżające się Święta :) Dla 3 osób Czas przygotowania 10 min Składniki: 3-4 większe obrane i ugotowane ziemniaki Mąka ziemniaczana Pół małego pęczka szczypiorku Kurkuma 1 żółtko
Kuchnia PROzdrowotnajest rozgrzewająca więc świetnie pasuje na zimowe obiady. Jednak tym razem przygotowałam ją mimo słońca i wczesnowiosennych temperatur za oknem, bo taką miałam na nią ochotę :) Zupa jest naprawdę bardzo dobra, kremowa, sycąca, ale również świeża w smaku. Składniki: 1,2 l bulionu z kurczaka i warzyw 1 duży por 6 ziemniaków 1 cebula
Symfonia smakowaktóre akurat mam pod ręką. Taki obiad jest niezwykle aromatyczny, pachnie nim cały dom, dzieci go uwielbiają, a ja mam więcej czasu dla siebie. Do tego jest idealny na takie chłodne dni, gdyż idealnie rozgrzewa Składniki: - 1/2 kalafiora – 1/2 brokuła - 3 marchewki - 2 cebule – 1/2 szklanki mrożonego groszku; – 1 kg ziemniaków - pierś z kurczaka
dom-agi.plpomysł na jajeczko do obiadu. Klasyczne sadzone gości zapewne u większości z nas, jednak my proponujemy by na Waszych stołach zagościły jajka na ziemniaczanym puree, podane ze szpinakiem i boczkiem. Pomysł prosty i łatwy ale jakże apetyczny ... Oceńcie sami :) Ziemniaczane puree z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI : około 60 dag ziemniaków 6 jajek 2 łyżki masła
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigrzyby, to też gotowanie... Dzisiaj na obiad polecam smażone kanie :) Składniki: kapelusze kani jajka mąka sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kanie oczyścić, sprawdzić czy kapelusze nie są robaczywe. Jajka rozkłócić widelcem, dodać sól i pieprz. Kanie panierować w jajku, a następnie w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami, ale usmażona świetnie sprawdza się też
Pasja Smakuprzyszedł IGLOTEX z mieszanką warzyw :) Jestem zadowolona. Obiad lekki ale sycący. Smakował zarówno mnie jak i mojemu synowi. Składniki na 2 osoby: 1 pojedynczy filet z kurczaka 450 g (1 opakowanie) warzyw po staropolsku IGLOTEX kilka listków świeżej szałwii masło pieprz papryka ostra mielona * zamiast gotowej mieszanki możemy użyc następujących warzyw: ziemniaki, cebula, pieczarki, por, papryka czerwona, papryka żółta
Blondynka Gotuje