ziemniaki na obiad - 8650 przepisów (strona:282/577)

Zupa krem z pieczonego kalafiora 218

P yszna zupa kalafiorowa z nutami orzechowymi. Prosta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt.  Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4-5 Składniki: 350 g kalafiora

SzczyptaSmaQ
Placuszki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami 138

Tradycyjne placki ziemniaczane wzbogaciłam moim ulubionym twarożkiem z rzodkiewkami i dymką. Do tego czapa z kiełków lucerny i mamy smaczne i zdrowe danie. Polecam, są pyszne

Smakołyki Asi
Krokiety z "ruskim" farszem 162

  Składniki na naleśniki mleko, 1 szkl woda gazowana, 1 szkl mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl jajka, 2 szt sól, szczypta Składniki na farsz ziemniaki

Gotowanie moimi oczami
Danie gospodarza 191

Wspaniałe danie samodzielne, na każdą porę dnia, pożywne, na ciepło może stanąć w szranki z każdym drugim daniem, bardzo, szybka, wygodna i pożywna wersja... Składniki: 4

kgwjanczewo
Cytrynowy kurczak z rozmarynem 163

Oto na blogu pojawia się niezwykle aromatyczny cytrynowy kurczak z rozmarynem. Kilka prostych składników, niezwykle łatwe przygotowanie, a  radość z jedzenia przeogromna. Kurczaka podałam z

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z bobu z chrzanem wasabi i smażoną białą kiełbasą 183

Bardzo dobra pożywna lekko pikantna zupa                                        

W królestwie smaków Beaty
Wieprzowina w sosie pomidorowym z fasolką szparagową. 176

     Nie ma to jak poczciwy, soczysty kawałek mięsa, skąpany w pysznym, warzywnym sosie, z dodatkiem fasolki szparagowej. To danie można podać z pieczywem

Rozpustne gotowanie
Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką szparagową i serem 192

Dzisiaj mam dla Was łatwy przepis na zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kluski śląskie 134

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań Kuchni Polskiej,  które bardzo często gości u nas na stole. Nie znam nikogo, kto by ich nie

Anioły w kuchni
Ziemniaki smażone z boczkiem i czosnkiem. 197

Młode ziemniaczki smażone to super dodatek do każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI

Kuchnia Beaty
Kurczak faszerowany grzybami 303

Kurczak faszerowany grzybami to alternatywny pomysł na podanie piersi z kurczaka. Głęboki grzybowy aromat świetnie pasuje do delikatnego mięsa i kremowego puree z ziemniaków. Kilka składników

Poezja smaku
Chrupiące placki ziemniaczane z kukurydzą 249

Znane wszystkim, kuszące chrupkością, niby tradycyjne, ale ubogacone w wyglądzie i składnikiem w smaku obojętnym, ale dodającym placuszkom lekkości i wspaniałego koloru, warto się skusić... Składniki

kgwjanczewo
Ryba w Płatkach Kukurydzianych 226

Chrupiąca panierka z soczystym mięsem rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek

Słodka Strona
Kurczak zapiekany z dynią 180

Pierwszy raz jadłam dynię w takim wydaniu i powiem szczerze jeszcze wrócę do tego przepisu :) Składniki: - połowa średniej dyni - 20 dag sera żółtego - 5 średnich ziemniaków

Zainspirowana w kuchni
Topinambur w zupie 160

się wrażeniami z minionych Świąt.  Miło. Ostatnio w końcu się odważyłam na zakupienie większej ilości topinamburu. Z myślą o zupie, rzecz jasna. Pogoda zdecydowanie sprzyja gorącym, kremowym, rozgrzewającym obiadom. Przeczytałam kilka przepisów, i w końcu zrobiłam po swojemu. Prawie bez przypraw, żeby wydobyć ten charakterystyczny, delikatny smak. Topinambur świetnie skomponował się z pasternakiem, delikatnie orzechowy smak obu warzy idealnie(...)posiekana dymka również wylądowała w miseczce. Wszystko razem tworzy niezwykle zgraną całość - polecam na te chłodne kwietniowe popołudnia. Krem z topinamburu z chipsami Składniki: (na 4 porcje) 250 g ziemniaków 200 g pasternaku 600 g topinamburu 1 cebula 1 łyżka masła 1 l bulionu sól pieprz biały chipsy: 150 g topinamburu dodatkowo: 1 cebulka dymka Topinambur na chipsy wyszorować, osuszyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze